Skip to Content

Vakantie lezen; tips voor de zomer om kinderen te stimuleren te lezen zoals leesbingo

Vakantie lezen; tips voor de zomer om kinderen te stimuleren te lezen zoals leesbingo

Zomervakantie: lekker geen school! Heerlijk om even niet bezig te hoeven zijn met tijden, extra oefenen of misschien wel gewoon huiswerk. Toch zullen veel scholen vragen of je het lezen niet wil vergeten tijdens de vakantie; oftewel het vakantielezen.

Je zult je misschien afvragen waarom. Waarom moet je nu ook nog in je vakantie je hiermee bezighouden? Mogen ze dan echt niet even gewoon lekker alleen maar zorgeloos vakantie vieren? En als het dan zo nodig toch moet: hoe doe je dat dan op een leuke manier?

Waarom blijven lezen zo belangrijk is

Dat ook thuis lezen belangrijk is, is je vast al wel duidelijk. Herhaling is immers het toverwoord om dingen onder de knie te krijgen. Waarom lezen op zich dan zo belangrijk is? Daar zijn meerdere redenen voor.

Niet alleen is het belangrijk om die leesvaardigheid hoog te houden of te verbeteren, maar ook omdat je simpelweg lezen nodig hebt. Niet alleen op school, bij heel veel vakken, maar ook in gewone dagelijkse situaties of straks bij het uitoefenen van je beroep.

Daarnaast is lezen een manier om de woordenschat spelenderwijs te vergroten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het fijne aspect van het lezen van boeken: even lekker wegduiken in een verhaal. Spannende dingen beleven. Of juist mooie avonturen beleven.

Om deze vaardigheid vast te blijven houden is het voor kinderen, die hierin dus nog moeten groeien, belangrijk om regelmatig hiermee bezig te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen, die niet actief lezen in de zomervakantie, terugzakken qua niveau!

Dit kan zelfs tot 2 AVI-niveaus zijn. En dat is toch jammer. Dat betekent aan het begin van het nieuwe schooljaar dat je kind achterloopt.

Hoe voorkom je terugzakken van leesniveau in de vakantie?

Zoals gezegd is herhaling het toverwoord. Alle vaardigheden worden verbeterd door herhaling en dat is met lezen niet anders. Zorg dus dat er gewoon vaak gelezen wordt. Nu hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. En ja, dat kan gewoon op zo’n manier dat het ook nog leuk is om te doen!

Houd het leuk!

Lezen zou leuk moeten zijn. Als een kind graag leest, pakt het vanzelf een boek én zal het spelenderwijs dus oefenen met zijn leesvaardigheid, zijn taalbegrip én zijn woordenschat uitbreiden.

Nu is niet ieder kind ‘van nature’ een lezer. Zo’n kind zul je dus extra moeten stimuleren. En dat doe je niet door iedere dag er boos op te hameren dat er nog gelezen moet worden. Door zelf op een leuke, actieve manier hieraan een bijdrage te leveren, kun je al verschil maken.

Hoe je dat doet? Lees de volgende tips maar en wie weet zie je zelf nog wel andere ingangen om je kind ertoe te verleiden een stukje te lezen.

Samen naar de bieb

Lezen is pas leuk als dat wat je leest je interesse kan wekken. Jij kunt als ouder wel een boek uitzoeken of saaie ‘lesboekjes’ pakken, maar daar maak je het lezen niet direct leuk mee. Zo wordt het een ‘moetje’.

Veel beter kun je samen met je kind de boekjes uitzoeken. Jij let op het niveau van de boeken, of dit aansluit bij de vaardigheid (en leeftijd) van je kind. Verder is je kind vrij om zelf te bepalen wat het lezen wil.

Uiteraard kun jij je kind hierin wel helpen om een fijne keuze te maken. Denk hierbij aan dingen als:

 • Allereerst niveau en leeftijd
 • Is je kind gek op wetenschap/hoe dingen werken? Kies een boek dat iets uitlegt over een bepaald onderwerp wat je kind aanspreekt.
 • Een paardenliefhebber, een voetbalfanaat: wat doet je kind zelf graag? Kijk eens of je verhalen kunt vinden die hierover gaan. Zo sluit het fijn aan bij zijn of haar belevingswereld.
 • Komische boeken doen het bij de meeste kinderen wel goed.
 • Een boek met plaatjes leest voor veel kinderen fijner.
 • Kies een boek met een niet te klein lettertype.
 • Heeft je kind dyslexie of gewoon wat meer moeite met lezen? Als het goed is, is er in de bibliotheek een hoekje met ‘makkelijk lezen’ boeken. Deze zijn speciaal bedoeld voor kinderen die dyslectisch zijn. Daardoor kunnen ze wel mooie verhalen lezen!
 • Is je kind niet zo’n lezer, kies dan liever meerdere dunne boekjes, dan 1 heel dikke. Dat schrikt simpelweg af!

Goede voorbeeld geven

Geef het goede voorbeeld door zelf af en toe eens lekker met een boek op de bank te kruipen. Of bijvoorbeeld tijdens de vakantie voor je tent met een boek te gaan zitten. Je zou er een familiemomentje van kunnen maken.

Even in de middag, als het toch te heet is om iets te gaan doen, bijvoorbeeld. Of ’s avonds voor het naar bed gaan, om alvast tot rust te komen.

Voorlezen

Kinderen enthousiast maken om te lezen doe je ook door ze regelmatig voor te lezen, zodat ze merken dat boeken gewoon leuk zijn. Maar goed, daarmee help je inderdaad niet om hun eigen leesvaardigheid hoog te houden. Daarom kun je het, het beste combineren.

’s Avonds voor het naar bed gaan, eerst je kind laten voorlezen en daarna neem jij het over, bijvoorbeeld.

Afwisseling

Afwisseling in het aanbod is ook een idee. Zorg voor een mand met boeken waaruit gekozen kan worden. Leg in de mand (of waar je het ook in doet) zowel gewone leesboeken met verhalen, als studieboeken. Strips zijn ook prima. Of tijdschriften.

Ongemerkt lezen

Alle beetjes helpen. Laat je kind ongemerkt lezen. Vraag of hij even iets voor je voor wil lezen, zoals de menukaart. Iets wat op een reclamebord staat. Of een doeboek. Uiteraard afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Vakantie doeboek Letterpret

Vakantie lezen; tips voor de zomer om kinderen te stimuleren te lezen zoals leesbingo - Mamaliefde
Vakantie lezen; tips voor de zomer om kinderen te stimuleren te lezen zoals leesbingo - Mamaliefde
Vakantie lezen; tips voor de zomer om kinderen te stimuleren te lezen zoals leesbingo - Mamaliefde

De naam doeboek zegt het eigenlijk al, het is geen leesboek met alleen maar verhalen om te lezen, maar een boek vooral om te doen. Zo stimuleer je zelfs kinderen die niet van lezen houden om toch te blijven oefenen.

Er komen steeds meer doeboeken op de markt; ieder met een eigen doelgroep en interessegebied zodat dat goed aansluit bij je kind. Bol.com speelt in op deze trend door dit jaar ook twee doeboeken op de markt te brengen.

Eén is speciaal voor kinderen van 4 tot 6 jaar die bezig zijn met voorbereidend leesonderwijs, en de ander speciaal voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar die net zijn begonnen met lezen of al wat meer aan kunnen.

In deze boeken vind je een mix van (korte) verhaaltjes en spelletjes of kleurplaten waarbij plezier voorop staat en lezen op een speelse manier gestimuleerd wordt. Ideaal om de kinderen (educatief) bezig te houden en uit te dagen tijdens deze vakantieperiode!

De jonge kinderen gaan op avontuur met Woezel & Pip, Kikker, de Gorgels, Fien & Teun en Foeksia de miniheks. Er staan leuke spelletjes in, kleurplaten en een recept voor heerlijke pannenkoeken. Ook staan er spannende verhalen en grappige moppen in om voor te lezen of te oefenen met lezen of letters herkennen. Dit boek vind je hier.

In het boek Letterpret voor 7 tot 9 jaar ga je samen met Dolfje Weerwolfje, Mees Kees, Dog Man, Spekkie en Sproet en De Gorgels op avontuur. Je ontdekt de ruimte met de Kleine Astronauten, vind ideeën voor leuke spelletjes, lees je hoe je zelf slijm kan maken en kan je uitdagende puzzels oplossen. Dit boek vind je hier.

En bonus: om het doeboek beschikbaar te maken voor alle kinderen doneert bol.com daarom voor elk verkocht exemplaar ook een doeboek aan Stichting Jarige Job.

Zij helpen kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is, door het geven van een verjaardagsbox. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school!

Vakantielezen van de bibliotheek

Er zijn meerdere bibliotheken die vakantielezen aanbieden. Een actief programma die stimuleert om te lezen én waarbij je opdrachten moet uitvoeren. Hoe leuk wil je het hebben?

De opdrachten doe je gewoon rondom je eigen huis, dus je kunt ook gewoon meedoen als jouw bieb niet meedoet. Alleen zijn er dan geen prijzen te winnen, maar daar kan je ook zelf iets voor bedenken. Niet alleen leuk als ‘leesoefening’, maar ook gewoon leuk als vakantieactiviteit.

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Elle schreef:

  de voorkeur gaat uit naar Letterpret voor 7 tot 9 jaar

 2. Marian B schreef:

  Leuk en leerzaam! Ik heb twee kinderen, eentje van 8 en eentje van 4. Dus de voorkeur gaat uit naar een boekje van 4-6 of een boekje van 7-9.
  Welke het wordt is dan nog een verrassing.

 3. G.T. schreef:

  Leuk! Mijn zoontje van 6 zou heel blij worden van het doeboek voor 7-9 jaar. Hij is dol op Dolfje weerwolfje. Ik maak graag kans (als ik daar nog op tijd voor ben).

 4. Anna schreef:

  Wat leuk deze doe boeken. Mijn zoontje is 5 dus ik doe graag mee voor de categorie (4-6 jaar)

 5. Selina schreef:

  Dat zou onze zoon Fabrice heel leuk vinden; hij wordt 20 augustus 6 jaar en wil heel graag leren lezen. Sommige woorden lukken al een beetje.

 6. Mirjam schreef:

  Wat een gave actie, onze dochter leest nu sinds een jaar met plezier en het gaat zo hard. Het zou zonde zijn als dit stagneert in de vakantie, wij maken dus graag kans op een exemplaar voor 7 tot 9 jaar

 7. Marieke schreef:

  Jaaa super leuk ik doe graag mee voor de leeftijd 7 tot 9

 8. Linda Smeets schreef:

  Wat leuk en leerzaam! Ik doe graag mee voor onze dochter, doelgroep 7 tot 9 jaar en ben er van overtuigd dat ze dit ontzettend leuk zal vinden!

 9. Lize schreef:

  Oe, daar zou ik onze dochter heel veel educatieve plezier momentjes mee kunnen bezorgen (4-6 jaar)

 10. MarjonS schreef:

  Ik doe graag mee voor 7-9 jaar. We lezen nu Spekkie en Sproet en zie dat dit ook voorkomt in dit leuke boek.

 11. Hoilam schreef:

  Oh leuk voor onze dochter. 4-6 jaar

 12. Thelma Bos schreef:

  Ik zou heel graag zo’n boek winnen voor mijn zoontje. De 7-9 jaar. Hij zit op speciaal onderwijs, heeft achterstand in de taalontwikkeling. Dus dit zou heel mooi zijn.

 13. Stephanie schreef:

  Ja mijn dochter van 6 jaar zou ik er heel blij mee maken. Ze is nu net der papa op vakantie. Echt heel lastig voor ons beide. Maar als ik win zou k het boek naar der toe kunnen brengen als verrassing. Dubbel cadeau dus 😊. Ze is 6 jaar. Dus het boek van 4 tot 6 jaar met fien en teun onder andere

 14. elisabeth maria martina schreef:

  7-9 jaar verras mijn kleindochter maar met zo’n prachtig exemplaar

  • Mara Bambacht schreef:

   Wat leuk! Ons zoontje van 5 zou heel blij worden van een doeboek (4-6 jaar)! Leuk om mee te nemen op vakantie. Lekker met je buik in t gras of aan tafel in het restaurant😉.
   Wij gaan duimen🍀🍀

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.