Skip to Content

Spelletjes voor aan tafel tijdens eten thuis of diner restaurant

Spelletjes voor aan tafel tijdens eten thuis of diner restaurant

Uit eten gaan in een restaurant is natuurlijk hartstikke fijn! Je hoeft zelf niet te koken maar kunt kiezen uit allerlei lekkere gerechten, en kunt een lekker glas wijn drinken terwijl je gezellig kletst met je partner. En na afloop hoef je niet eens de tafel af te ruimen en de afwas te doen!

Als je jongere kinderen hebt die snel klaar zijn met eten of gewoon graag iets te doen willen hebben aan tafel, kan het helpen om rustige spelletjes en andere activiteiten te regelen zodat het een leuke avond wordt!

Maar uit eten gaan met alleen je partner is natuurlijk wel even iets anders dan uit eten gaan met het hele gezin, inclusief kinderen dus.

Want hoe zorg je dat de kinderen het ook naar hun zin hebben en niet het hele restaurant op stelten gaan zetten? Je gaat niet voor niets samen gezellig uit eten, dus is het belangrijk dat je er wel van kunt genieten. 

Rustige spelletjes zonder materialen

Het handigste zijn natuurlijk spelletjes zonder materialen die je mee hoeft te nemen. Suggesties zijn onder andere:

 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet; vervolgens noem je een kleur en moet de rest raden wat het voorwerp is met die kleur. Om te voorkomen dat de kinderen het hele restaurant rond kijken, kun je ook afspreken dat er alleen iets gekozen mag worden op en aan de eigen tafel.
 • Ik ga op vakantie en neem mee; iemand noemt iets om te eten en de volgende herhaalt dat en voegt er iets aan toe. Je kan natuurlijk ook een variant hierop spelen met ‘Ik ga uit eten en bestel een…’
 • Geen ja en geen nee. Iemand is aan de beurt en de rest mag vragen stellen, die echter niet met ja of nee beantwoord mogen worden.
 • Proefspel; hiervoor moeten de gerechten al wel geserveerd zijn. Iemand doet zijn ogen dicht en krijgt dan een hapje te proeven van een ander bord en moet dan raden welk ingrediënt of welk gerecht / bord het om gaat.

Spelletjes op papier

Ook spelletjes waarvoor je alleen een vel papier nodig hebt zijn natuurlijk ideaal. Je kan natuurlijk zelf vooraf iets uitprinten zoals een woordzoeker of een kleurplaat, voor de zekerheid als je niet zeker weet of het restaurant dit heeft.

Papier neemt echter bijna geen ruimte in in je tas, dus gegarandeerd makkelijk om mee te nemen. Vergeet echter niet om ook een pen of potlood mee te nemen. Maar aan alleen een vel papier heb je met de volgende spelletjes ook voldoende.

 • Met de letters van een gerecht op de kaart zoveel mogelijk woorden maken.
 • Pictionairy; je tekent iets en de rest moet zo snel mogelijk raden wat het is.
 • Galgje; iemand bedenkt een woord en de rest moet het raden voordat het galgje staat en er iemand aan hangt.
 • Boter, kaas en eieren; ook wel bekend als kruisje / nulletje waarbij je een rooster tekent van 9 hokjes en je moet proberen om drie op een rij te krijgen.
 • Doorgeeftekening. Je vouwt een papier in diverse stukken (bij voorkeur aantal deelnemers), je begint met tekenen en vouwt het dan zo om dat de volgende verder gaat. Je kan bijvoorbeeld een strook in vieren vouwen en dan afspreken dat de één het hoofd tekent, de volgende de bovenkant van de middel, de onderkant van de middel en de poten of staart. Zet wel duidelijk streepjes bij de overgang zodat je weet waar je moet beginnen.
 • Kamertje verhuren; hiervoor heb je ruitjespapier nodig.

Kleine spelletjes om mee te nemen

Er zijn ook veel spelletjes die klein en makkelijk zijn om mee te nemen in je tas. Door het formaat kun je ze dus goed meenemen naar een restaurant wanneer jullie met het gezin uit eten gaan.

Ook zijn het spelletjes die niet lang duren, zodat de kinderen wel hun concentratie kunnen behouden. Denk eens aan het meenemen van de volgende spelletjes, de volgende keer dat je samen met je kinderen een restaurant bezoekt:

 • Kaartspellen, zoals een gewoon pak kaarten om bijvoorbeeld mee te pesten, maar ook spelletjes als Uno, Skip-Bo of Stap Op zijn leuk. Je hebt bovendien niet veel ruimte nodig op tafel om deze spelletjes te spelen, wat in een restaurant natuurlijk ook wel handig is. Deze vind je hier.
 • Dobbelspellen, bijvoorbeeld Yahtzee, Regenwormen , Konijnenhokken, Keer op Keer, Clever, Qwixx, of Catan Dobbelspel. Let natuurlijk wel goed op dat de dobbelstenen niet alle kanten op vliegen, maar daarvoor zou je een dobbelbeker kunnen gebruiken zoals bij Yahtzee. Deze vind je hier.
 • Tiny Tins: dit zijn piepkleine meeneemspelletjes van 999 Games die letterlijk in je broekzak passen! Ideaal dus om mee te nemen naar een restaurant. Je hebt Tiny Tins van de volgende spelletjes: Regenwormen, Set, Gesjaakt, Love Letter, Konijnenhokken, Pechvogel, en Vlotte Geesten. Deze vind je hier.

Andere activiteiten

Er zijn nog veel meer dingen die je mee kunt nemen zodat je kinderen zich in een restaurant kunnen vermaken tijdens het wachten:

 • Een boek: als je kind het zelf leuk vindt om te lezen, dan is dit vast al voldoende vermaak. Behalve leesboeken kun je ook kiezen voor een zoekboek zoals Waar is Wally? of een stripboek.
 • Een doosje Lego: kinderen vinden het vaak leuk om met Lego te bouwen, dus waarom niet een plastic bakje meenemen (bijvoorbeeld een lunchdoos of diepvriesbakje) met wat Legosteentjes erin? Een klein setje met beschrijving kan natuurlijk ook, zodat ze niet zelf hoeven te verzinnen wat ze gaan bouwen. Let wel op de kleine onderdelen, want die kunnen gemakkelijk kwijtraken.
 • Puzzelboekjes: je kunt allerlei printables downloaden, printen en meenemen, maar als het jouw kind eigenlijk vooral om de puzzeltjes gaat, kun je net zo goed een leuk puzzelboekje meenemen. Deze zijn er ook speciaal voor kinderen, met bijvoorbeeld woordzoekers, codekleuren op nummer, lijnpuzels, rebussen, kleurplaten en mandala’s, codeplaatjes, Zweedse puzzels en Sudoku’s.

Let op: Zorg er wel voor dat je geen dingen meeneemt die veel herrie maken, want dat is niet fijn voor de andere gasten in het restaurant. En na het spelen moeten de kinderen er uiteraard voor zorgen dat ze alles netjes achterlaten en opruimen.

Kindvriendelijke restaurants met speeltuin

Vind je het toch lastig om iets te verzinnen zodat je kinderen zich kunnen vermaken terwijl jullie in een restaurant uit eten zijn? Je kunt er dan ook voor kiezen om naar een kindvriendelijk restaurant te gaan.

Je kunt dit soort restaurants herkennen aan bijvoorbeeld de kindermenu’s op de menukaart, genoeg kinderstoelen, kinderbestek en -servies, kindvriendelijk sanitair (toiletbril, krukje, wastafel op kinderhoogte en kindertoilet, de mogelijkheid om de luier van je baby te verschonen) en mogelijkheden voor de kinderen om zich te vermaken.

Zo beschikken sommige restaurants zelfs over een ballenbak of een glijbaan. Soms krijgen kinderen ook nog een leuk cadeautje bij hun menu waarmee ze even kunnen spelen.

Spelletjes
Jisca