Skip to Content

Carnaval spelletjes en activiteiten voor op school, bso of peuters en kleuters thuis

Carnaval spelletjes en activiteiten voor op school, bso of peuters en kleuters thuis

Carnaval vieren kun je altijd. Ook thuis kun je leuke carnaval activiteiten of carnaval spelletjes spelen. Met het thema carnaval kun je uren plezier en leut, zoals ze dat noemen, met je gezin hebben.

In dit artikel een aantal leuke voorbeelden voor carnaval thuis. Carnaval is vooral een feest van plezier. Als je carnaval thuis wilt vieren met de kinderen en leuke carnaval spelletjes wilt doen, heb je helemaal niet veel nodig.

Carnaval spelletjes voor peuters en kleuters

Als je met je peuter in huis wat leuke carnaval spelletjes wilt ondernemen, is knutselen natuurlijk een aanrader. Carnaval kleurplaten zijn leuk om met felle kleuren te maken en daarna in een lijstje te hangen.

Zelf confetti maken vormt ook altijd een leuk werkje voor kleuters om actief mee bezig te zijn. Ook het versieren van een clown met glitters en steentjes is een zeer leuke activiteit met peuters. Zorg wel dat je de ondergrond goed bedekt, want het kan wat plakkerig worden.

Carnaval spelletjes met kleuters zijn eenvoudig te doen, als je aardig wat kleding in het bezit hebt. Een leuke verkleed uitdaging waar de anderen moeten raden wat je uitbeeldt geeft uren plezier. Als er iets is waar kleuters blij van worden. Is het wel opgaan in een fantasiewereld.

Natuurlijk hoort bij activiteiten voor kleuters ook Schminken. Kleuters vinden het geweldig om hun gezicht te laten omtoveren tot een kat of een fee. Maar ze vinden het ook geweldig om zelf iemand te schminken. Verzorg de huid van de kleuter wel goed na het schminken.

Praalwagens bouwen met lego of duplo

Kinderen kijken ieder jaar hun ogen uit aan de grote praalwagens die tijdens carnaval door de straten trekken. Lego en duplo zijn geweldige bouwmaterialen om samen leuke carnaval spelletjes te spelen.

Bouw je eigen praalwagen of een hele optocht samen. Voor de handige ouders kun je zelfs zorgen dat de wagen gaan bewegen met lego technics. Urenlang bouwplezier gegarandeerd. En uiteindelijk laat je de optocht door je woonkamer trekken.

Bouw je eigen carnavalspop

Met wat karton, lijm en verf kom je al een heel eind. Bij carnaval spelletjes voor thuis hoort natuurlijk het leren bouwen van een carnavalspop.

Met papier-maché kun je een ballon bekleden en er later een gezicht van maken. Als je nog een stapje verder wilt gaan, gebruik dan karton om de pop ook nog te voorzien van een lichaam.

Carnaval modeshow

Bij Carnaval hoort natuurlijk verkleden; hoe leuk is het dan om zulke gek mogelijk outfits te bedenken voor een heuse modeshow. Je kan bijvoorbeeld meerdere rondes spelen in diverse thema’s; zoals dieren, superhelden, maar ook gekke haren etc.

Om het helemaal af te maken maak je gebruik van een rode loper als catwalk en zet je een muziekje aan voor op de achtergrond.

Carnaval bordspel maken

Kinderen zijn verzot op bordspelletjes. Je kunt natuurlijk, als je een beetje creatief bent, een eigen carnaval bordspel maken. Maar ook bestaande bordspellen zijn heel eenvoudig om te turnen naar een carnaval bordspel en geeft al plezier bij het samen maken.

Ganzenbord en monopoly zijn eenvoudig te veranderen naar een carnavalsversie. De straatnamen bij monopoly kun je veranderen naar de namen die verschillende plaatsen krijgen met carnaval. Je betaalt niet met geld maar met confetti en serpentines.

De gevangenis wordt veranderd in een confetti fabriek en als je daar heen moet, zul je tijdelijk confetti en spuitbussen moeten maken. Je hoeft niet heel moeilijk te denken om hier iets leuks van te maken.

Carnaval zeskamp

Als je een gehele dag in het thema van carnaval wilt doorbrengen, is een zeskamp een leuk idee. Hiervoor kun je als onderdelen nieuwe dingen maken, maar ook bestaande materialen omtoveren tot carnaval activiteiten.

Maak van je sjoelbak eenvoudig een carnaval verzie door de steentjes te beplakken met carnaval afbeeldingen. Maak van ezeltje prikje een andere afbeelding waarbij het kind de neus op een clown moet proberen te plaatsen. Een ander eenvoudig onderdeel kan confetti werpen zijn.

Hierbij moeten de kinderen hun zakjes confetti zo ver mogelijk wegwerpen of in een emmer proberen te gooien. Eigenlijk iedere activiteit bij een zeskamp is eenvoudig om te bouwen naar een carnaval versie.

Carnaval bingo

Carnaval bingo voor thuis zijn leuk en zeker als je er prijzen mee kan winnen. Je eigen carnaval bingo is dan ook zo gemaakt. Zoek gewoon verschillende plaatjes die met carnaval te maken hebben en geef deze een nummer.

Verwerkt deze plaatjes op een kaartje of print ze op een a-4 met de nummers erbij. Zo maak je eenvoudig je eigen bingokaarten en kun je gewoon de nummers gebruiken om ze te laten wegstrepen.

De prijzen hebben natuurlijk iets te maken met Carnaval. Een boa, gekke bril, confetti of fluitje zijn niet duur.

Carnaval quiz

Tegenwoordig kun je eenvoudig carnaval spelletjes en quizzen online maken. Via Kahoot kun je heel snel vragen plaatsen met leuke afbeeldingen. Daarna iedereen in laten loggen en quizzen maar.

Zorg ervoor dat je bij kinderen niet te moeilijke vragen stelt en veel vragen met afbeeldingen hebt. Dat vinden kinderen altijd leuk. Als je niet handig bent met internet, mag dat geen probleem zijn.

Vragen voor een quiz kun je ook uitprinten of zelfs schrijven. Het gaat erom dat de leergierige kinderen bezig zijn met de quiz.

Stopdans

Een populaire activiteit voor een carnavalsfeest met kinderen; lekker los gaan op de muziek en dan die stop zetten zodat iedereen stil moet staan. Beweeg je toch dan val je af en gaat de rest verder.

Carnavalsband beginnen

Muziek hoort natuurlijk bij carnaval. Samen carnavalsmuziek maken op allerlei spullen uit het huishouden is heel eenvoudig. Zoek een aantal potten en pannen bij elkaar en ga als je eigen dweilband door het huis.

Zelf liedjes zingen is natuurlijk ook geweldig. Op You Tube, kun je veel liedjes vinden met de tekst erbij. Zoekt gewoon op de karaoke versie en je zult genoeg muziek van de afgelopen jaren vinden.

Carnaval thuis met de kinderen vieren kan met aardig wat eenvoudige middelen een hele leuke dag of dagen opleveren. Een beetje creativiteit levert al snel mooie herinneringen voor de kinderen op.

Spelletjes
Linda van Aken