Skip to Content

Gezonde tussendoortjes en snacks voor kinderen op school

Gezonde tussendoortjes en snacks voor kinderen op school

De tijd van “gewoon een appel om af te happen mee naar school” is eigenlijk wel een beetje voorbij. Tegenwoordig kiezen de meeste ouders toch wel voor iets spannendere snacks voor de kids.

Overigens is het wel vaak een healthy snack! Want in deze tijd, is het ineens superbelangrijk om bewust te eten. Ik deel 5 gezonde snacks voor op school! En ja…ook ik maak hele bento-boxen voor mijn oudste klaar (én ook voor mijn wederhelft).

Wat is een verantwoord tussendoortje?

Volgens het voedingscentrum zijn verantwoorde tussendoortjes (of gewoon gezonde snacks, zoals ik ze noem) producten met weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen, uit de Schijf van Vijf bijvoorbeeld.

Geef je vaak groente of fruit tussendoor, dan ben je slim bezig. Hoeveel je kind tussendoor “mag” eten hangt wel af van leeftijd en geslacht. Je kunt hier meer over lezen op de website van het Voedingscentrum.

Groente met een gezond dipsausje

Het gemiddelde kind staat waarschijnlijk niet te springen bij het horen van het woord groente, maar je kunt het geheel er natuurlijk gewoon heel gezellig uit laten zien én er voor zorgen dat het ook nog eens lekker is.

Bleekselderij, komkommer, wortel, paprika, snoeptomaten of radijs je stopt ze heel gemakkelijk in een zakje.

Wil je er een lekkere dip bij doen, kies dan voor een goed afsluitbaar bakje (tas-gooi-proof). Het is bijvoorbeeld heel lekker om er hummus bij te doen. Je kunt dit namelijk in ontzettend veel verschillende smaakjes vinden tegenwoordig.

Noten

Oké, misschien had je hier nog niet aan gedacht, maar als er iets gezond is (en vult) dan zijn het noten (wel ongebrand en ongezouten!). Noten zitten vol met eiwitten en goede vetten.

Kies je voor de ongebrande en ongezouten noten dan krijgt het kind geen onnodige vetten binnen. Om het een beetje spannender te maken kun je er nog wat rozijntjes bij doen, of gedroogd fruit (zonder extra toevoegingen).

Fruit

Goed om te weten is, dat niet alle soorten fruit even gezond zijn. Appels worden vaak als gezond gezien, maar toch zijn ze best slecht voor de tanden. Laat je kind er dus niet meer dan één per dag eten.

Maar wat dan wel? Nou, druiven bijvoorbeeld en mandarijntjes, maar zo af en toe een banaan is ook een goed plan.

Bij fruit geldt, net zoals bij alle soorten eten; wissel de verschillende soorten af en geef steeds iets anders mee. En maak nooit heel grote porties, dan is namelijk helemaal niet nodig.

Soorten die minder goed zijn voor de tanden: cranberry’s, zwarte of rode bessen, bramen en zure sinaasappels. Dit kun je je kind best wel een keertje meegeven, maar nooit teveel.

Zelfgemaakte mueslirepen

Op internet zijn verschillende recepten te vinden om zelf mueslirepen te maken, hier vind je bijvoorbeeld een recept voor drie suiker- en glutenvrije repen. Kinderen die niet zo dol zijn op noten, vinden dit namelijk vaak wel lekker.

Met wat honing maak je het geheel wat zoeter, wat uiteraard altijd goed is wat kinderen betreft. Je kunt ook gedroogd fuit toevoegen en kokos.

Ze zijn gemakkelijk te maken en natuurlijk veel lekkerder dan de varianten die in de winkels te koop zijn.

Gevulde wraps

Misschien ken je alleen de wraps met kipfilet, roomkaas en rucola, maar ook bananenwraps zijn heerlijk! Koop wat wraps, een paar bananen, honing en pindakaas. Neem een wrap, smeer deze in met wat pindakaas en wat honing en leg er een hele banaan in.

Voeg, indien gewenst, nog wat muesli en nootjes toe en rol de wrap daarna op. Eventjes in stukjes snijden en smullen maar!

Ook een wrap met ham en kaas vinden ze vaak erg lekker.

Wat geven jullie mee naar school?

Amanda
  1. MarjonS says:

    Bij ons op school mag alleen fruit/groente of een boterham met vlees/kaas.

    Crackers, rijstwafels, peperkoek enz vinden ze allemaal onder de categorie koekjes vallen en mag dus niet. Terwijl ik persoonlijk bij een cracker geen problemen zie. Maar goed, we houden ons netjes aan de schoolregels.

Comments are closed.