Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, dat ze genieten van hun jeugd en daar later met mooie herinneringen op terug kijken. Maar ook dat ze opgroeien tot mooie mensen die genieten van het leven en iets mogen doen waar ze gelukkig van worden.
Voordat dat zo is gaat er een heel lange reis aan vooraf. Zowel thuis, als op de scholen, opvang, de vriendjes en vriendinnetjes, sportclubjes, iedereen levert een bijdrage aan de ontwikkeling en opvoeding van je kind.
En dat begint al op jonge leeftijd, zodra je kind vier jaar is mogen ze naar school. Het eerste jaar is het nog even wennen, en mogen ze nog een middagje thuis blijven als het teveel wordt.
Maar zodra ze vijf worden en leerplichtig zijn, gaat het ‘echte werk’ beginnen tot ze met een papiertje in de hand zich op de arbeidsmarkt begeven. Een lange reis die veel invloed heeft op je kind.
School kiezen
Het kiezen van een school is van veel factoren afhankelijk. In sommige plaatsen ben je gebonden aan een postcodebeleid en mag je alleen een school kiezen binnen dezelfde postcode.
Afhankelijk van waar je woont zal je, zodra je kind is geboren, of misschien nog zwanger bent, al rondkijken naar scholen. Met name bij plaatsen of scholen met een wachtlijst is het belangrijk dat je er op tijd bij bent.
Bij andere kun je gelukkig nog een paar jaar wachten en zelfs een paar maanden voordat ze vier worden nog inschrijven.
Waarschijnlijk breng je een keer een bezoekje aan de open dag om het schoolgebouw van binnen te zien en de sfeer te proeven tijdens een lesdag. Of misschien baseer je je keuze op een geloofsovertuiging of voorkeur voor een bepaalde filosofie of kernwaarden.
Het is en blijft een lastige keuze, want je kind is nog zo jong en er zijn zoveel verschillende soorten onderwijs. Op scholenopdekaart.nl vind je een handig overzicht van alle scholen en zie je welk type scholen er zijn.
School wisselen
Daarom is het ook best mogelijk dat je halverwege de schoolloopbaan voor een keuze komt te staan. Dat het soort onderwijs waar je in eerste instantie voor hebt gekozen toch niet de juiste keuze blijkt te zijn voor je kind.
Zo zat ik zelf op een gegeven moment in een klas met 40! kinderen en maakte één van mijn vriendinnen de overstap naar een andere school met kleinere klassen en waar meer aandacht was voor muziek en sport.
Ze had namelijk een talent voor piano, viool en ballet en op die school was daar meer ruimte.
Of misschien blijkt je kind hoogbegaafd en vindt daardoor minder aansluiting bij de rest van de klas en heeft weinig vrienden. Dan is een andere school met een speciaal programma of speciale klassen wellicht een betere optie zodat ze ook met plezier naar school blijven gaan en uitgedaagd worden.
Zelf heb ik het afgelopen jaar ook wel eens getwijfeld, met name als het gaat om mijn dochter, of ze wel op de juiste plek zat. We hebben bewust gekozen voor het Dalton-onderwijs op een kleine school met slechts 5 klassen. We staan heel erg achter de waarden van zelfstandigheid en samenwerken.
Het voordeel daarvan is ook dat de overstap naar de middelbare school kleiner is omdat ze al leren plannen en huiswerk maken.
En zeker nu de middelbare school (waarvan ik stiekem hoop dat ze naar toe willen) ook Dalton-onderwijs biedt, sluit dat mooi op elkaar aan.
Maar, soms krijg ik het gevoel dat ze juist wat meer structuur nodig heeft en meer klassikale lessen in plaats van zelfstandig werken.
Aan de andere kant, ze zit nu net in groep 3. Dus goed om eerst nog even aan te kijken, wie weet verrast ze ons en ook op andere scholen werken ze steeds zelfstandiger.
Daarnaast kan het natuurlijk ook gebeuren dat je om wat voor reden dan ook gaat verhuizen. Of dat nu binnen dezelfde stad is of verder weg, het is goed om dan ook te heroverwegen of de school nog wel past.
Zelfs als je tevreden bent is het misschien wel beter om een andere school te kiezen die dichterbij ligt, zodat je kind ook na schooltijd met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen.
Scholen vergelijken
De vraag blijft echter altijd; welke school is het beste voor mijn kind? Want we willen allemaal het beste voor ons kind. Maar om nu alleen af te gaan op de sfeer die er op een school hangt en wat er op de website / schoolplan staat is soms niet voldoende.
Op dat soort momenten is het handig als je scholen kan vergelijken ook op andere punten.
Op Scholenopdekaart.nl vind je een overzicht van alle basis- en middelbare scholen in Nederland. Je kan hier heel eenvoudig op postcode of woonplaats zoeken welke scholen er bij jou in de buurt zijn. En welke soort onderwijs jou het meeste aanspreekt.
Vervolgens vind je diverse rapporten op basis van betrouwbare gegevens afkomstig van erkende partijen als DUO en de Inspectie van het Onderwijs.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aantal leerlingen, klassen, schooltijden, personeelssamenstelling (zelfs hoeveel kinderen gemiddeld per medewerker) maar ook schoolresultaten en wat de extra’s zijn.
Daarnaast is het ook mogelijk voor scholen om zelf unieke informatie en een toelichting toe te voegen, want cijfers zeggen tenslotte niet alles! Bijvoorbeeld over wat de school uniek maakt en wat leerlingen en ouders van de school vinden.
Scholen op de kaart wordt ontwikkeld door de PO-Raad en VO-raad in samenwerking met Kennisnet. Vervolgens kun je deze informatie ook gebruiken om scholen te vergelijken om zo een weloverwogen keuze te maken.
Naast natuurlijk het fysiek bezoeken van een school, want zelfs al lijkt een school ‘op papier’ nog zo perfect als het niet goed voelt kun je toch beter voor een andere school kiezen.
Ook als je niet direct op zoek bent naar een (andere) school voor je kind is het zeker interessant om hier eens een kijkje te nemen.
Grote kans dat je hier dingen vindt die je nog niet wist over je school. Of is het juist fijn om bevestigd te worden in bepaalde keuzes of gevoelens.
Kleuterklas
- Basisschool kiezen
- Tips zoeken basisschool
- Scholen zoeken en vergelijken
- Soorten onderwijs basisschool
- Kind inschrijven basisschool
- Wachtlijst basisschool
- Eerste schooldag kind
- Schoolrijpheid
- Wat moet 4-jarige kunnen?
- Vroege leerling
- Bang voor school
- Naar school en nog niet zindelijk
- Wennen op school
- Kind wennen bij kleuters
- Help kind naar school
- Kind blijft huilen na wegbrengen
- Verandert een kind als het naar school gaat?
- Kleuters wel of niet hele dag naar school
- Kringactiviteiten kleuters
- Gratis werkbladen kleuters
- Kleuters gymen in ondergoed
- Cito toets kleuters
- Cito kleuterklas afgeschaft
- Doubleren kleuterklas
- Ervaringen gecombineerde groep 2/3
- Tips voorbereiding overgang groep 3
- Overgang groep 3
- Veranderingen kleuteronderwijs
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
- Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen? - 8 October 2024
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024