Skip to Content

Naar school en nog niet zindelijk wat nu?

Naar school en nog niet zindelijk wat nu?

Is je kind vier, dan mag het naar school. Alleen is je kleuter nog niet zindelijk. Is dat erg? En hoe moet je hier dan mee omgaan? En is het niet heel kinderachtig van de school als ze hier een probleem van maken?

Mag een school een kind weigeren?

Een school mag niet zomaar een kind weigeren. Sterker nog: een school heeft een zorgplicht. Maar: een leerling dat nog niet zindelijk is mag een school dus wél weigeren. Zindelijkheidstraining is geen taak voor de school.

Daarnaast is er simpelweg geen tijd om kleuters te laten verschonen door de juf of meester. Een kleuterklas telt toch meestal 25 of meer leerlingen, die kun je niet voor langere tijd alleen laten omdat er een kind verschoond moet worden.

En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat een juf helemaal de klas niet uit kan als ze net iets voorleest of met de kinderen met een opdracht bezig is, bijvoorbeeld. 

Op welke leeftijd is een kind zindelijk?

Wanneer een kind zindelijk wordt is natuurlijk niet op de dag af te zeggen. Net als bij lopen zal de één snel zijn en de ander heel langzaam. Maar gemiddeld genomen zullen kinderen hier rond 2,5 jaar overdag zindelijk zijn.

Medisch gezien is het niet meteen raar als je kind met 2,5 nog niet zijn behoefte op het toilet doet.

Sterker nog: de organen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn pas klaar met hun ontwikkeling na 5 jaar. Pas na de 5e verjaardag zal een kind medisch gezien een probleem hebben. 

Pas naar school als hij zindelijk is

Een juf of meester hoeft je kind dus niet te verschonen. Het advies van scholen kan zijn dat je kind pas later naar school komt en eerst zindelijk zal moeten zijn. Je kind is namelijk pas leerplichtig als ze 5 zijn.

Ook kan de school het voorstel doen dat het kind wel mag komen, maar dat je als ouder zelf je kind komt verschonen.

Of eventueel natuurlijk de oppas of wie jij dan ook dit toevertrouwd hebt. 

Wel of niet naar school doen

Is je kind met 4 jaar nog niet zindelijk dan kun je je afvragen of je je kind dan wel naar school moet sturen. Andere kinderen zullen immers doorhebben dat je zoon of dochter nog een luier omheeft.

Overigens zijn er scholen die dit niet goed vinden en eisen dat het kind zichzelf gewoon omkleedt als het nat is!

Wat de situatie ook is, je kind zal opvallen en daarmee is de kans groot dat het opmerkingen hierover krijgt en zelfs gepest kan gaan worden. Dat dat niet goed is voor het zelfbeeld van het kind mag duidelijk zijn. 

Hoe help je je kind zindelijk worden?

Als je kind dus nog niet zindelijk is als hij of zij bijna naar school gaat, is het slim om naar de huisarts te gaan en hulp in te roepen.

Hij (of zij) kan samen met jou bekijken wat de oorzaken kunnen zijn en wat er gedaan kan worden om je zoon of dochter wel zindelijk te krijgen. Zo kun je doorverwezen worden naar het ziekenhuis om een medische oorzaak uit te sluiten.

Is er geen medische oorzaak te vinden, dan kun je een bepaald traject ingaan, afhankelijk van de specifieke situatie.

Verschillende trainingen

Je kunt doorverwezen worden naar een kinderbekkentherapeut. Deze therapeut zal zorgen voor een betere aan- en ontspanning van de bekkenbodemspieren.

Maar er zijn bijvoorbeeld ook speciale zindelijkheidspoliklinieken als het allemaal nog grondiger aangepakt moet worden.

Hier werken meerdere specialisten samen om je kind te helpen. Zoals een kinderarts, een orthopedagoog, een pedagogische medewerker, een verpleegkundige en dus een kinderbekkentherapeut.

Zij zullen het juiste trainingsprogramma voor je kind samenstellen.

Waarom is mijn kind niet zindelijk?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een kind niet zindelijk is als het 4 wordt (of ouder is). Zoals gezegd kunnen er medische problemen zijn.

De schuld wordt ook wel toegeschreven aan de perfecte luiers van tegenwoordig. Het kind blijft zo droog, dat het helemaal geen ongemak ervaart en zelf dus de noodzaak niet voelt om te gaan plassen op het toilet.

Ook kunnen er kinderen zijn die simpelweg niet doorhebben dat ze aandrang hebben omdat ze te druk met van alles zijn. 

Andere oorzaken

Is je kind wel zindelijk geweest, maar gaat het opeens toch weer in zijn broek plassen? Dan kan het ook zomaar zo zijn dat er iets gebeurd is wat voor je kind zo heftig was, dat het een terugval krijgt.

Vaak hoor je dit soort dingen al als iets wat kan gebeuren na de geboorte van een broertje of zusje. Maar er zijn uiteraard ook andere dingen te bedenken. Een verhuizing of bijvoorbeeld een overlijden van iemand dichtbij.

Maar je kunt ook denken aan andere factoren, zoals onzeker zijn op school. Dingen die op school niet lukken of misschien voelt je kind zich wel alleen op die school.

Natuurlijk moet je in dit soort gevallen je kind niet ook nog eens lastigvallen met het onzindelijkheidsprobleem. Daarmee geef je hem of haar alleen maar nog meer stress.

Probeer je kind juist meer vertrouwen te geven of wat er dan ook niet lekker loopt. Meestal zal je kind dan weer vanzelf zindelijk worden.

Heb je toch zo je vragen hierover? Stel je vragen dan eens aan een professional. Je huisarts, bijvoorbeeld. Misschien heb je nog een afspraak staan bij het consultatiebureau of vraag advies bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Andere angsten

Er kunnen ook nog hele andere oorzaken zijn waar je kind bang voor is. Zoals:

  • Bang zijn om in de wc te vallen
  • Bang zijn voor het geluid van het doortrekken
  • Je kind is bang om opgesloten te zitten (als dat bijvoorbeeld een keer is gebeurd)
  • Je kind is een keer geschrokken toen het op de wc zat

Maak de angst niet belachelijk en kijk wat je kunt doen om de angst weg te nemen. Je zou bijvoorbeeld eerst de deur open kunnen laten staan of een brilverkleiner kunnen kopen zodat de angst om erin te vallen er niet meer hoeft te zijn. Een voetenbankje kan ook fijn zijn. 

Er zijn ook boekjes (hier) te vinden die hierover gaan en maak van een toiletbezoek iets gewoons.  Dus neem je kind gewoon mee als jij gaat.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)