Er zijn een hoop tegenstellingen; veel televisieprogramma’s die zich richten op jonge kinderen hebben wel een programma die zich hierop richten. Licht en donker is een van die tegenstellingen.
Met licht spelen is natuurlijk hartstikke leuk. Ook in het donker zijn er hele leuke spelletjes om te doen.
Momenteel worden de dagen weer korter; nog een maand en dan gaat de wintertijd weer in. Licht en donker is een van de eerste tegenstellingen die onze dochter begrijpt. Helemaal leuk dus om er een aantal activiteiten bij te zoeken.
Met de zaklamp spelen
Voor baby’s hebben ze tegenwoordig al een ‘mijn eerste zaklamp’. Als het donker is mogen de zaklampen aan. Muziekje op. En dan lekker met de zaklampen op het plafond schijnen. Lukt het ook om tikkertje met elkaar te spelen?
Oftewel, dat de lichtstralen elkaar moeten ‘tikken’. Of wat dacht je van een reflectorentocht. Simpel met strookjes aluminiumfolie.
Als je daar met je zaklamp op schijnt wordt het licht weerkaatst en kan je verder. Hou bijvoorbeeld aan dat je de aanwijzingen altijd aan de rechterhand moet houden.
Home Made Glow in the Dark
Ga zelf aan de slag om glow in the dark verf, slijm, klei, stoepkrijt, badverf, jello of zoutdeeg te maken. En dan vervolgens lekker spelen. Met wat glow in the dark figuurtjes kan je er mee stempelen. Of neem de slijm mee in bad. Voor een nieuwe ervaring.
Naar de sterrenhemel kijken
Het is gelukkig vroeg donker, dus kan je heerlijk naar de sterrenkijken. Een aantal sterrenwachten organiseren speciale programma’s om met kinderen te kijken
. Zo heb je voorstellingen in een planetarium hoe een dag in de ruimte er uit ziet. Hoe de planeten bewegen etc.
Als je in je eigen achtertuin naar boven kijkt en je afvraagt wat je nu eigenlijk ziet kan ik je zeker de Sky map app van google aanbevelen. Kan jij de zon vinden? En welke sterren zien ze aan de andere kant van de wereld?
Boter, kaas en eieren
Bij de action kan je zeer voordelig breaklights kopen. Hiermee kan je goed een speurtocht uitzetten, buiten of binnen. Waarbij je kinderen de breaklights moeten volgen.
Breaklights kan je niet alleen gebruiken voor een speurtocht. Je kan er ook spelletjes mee spelen, zoals boter, kaas en eieren.
Zonnewijzer maken
Met behulp van de zon en schaduw kan je ook je eigen zonnewijzer maken om te bepalen hoe laat het is.
Doodle schilderij
Lampionnen maken
Altijd leuk natuurlijk om een lampion te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een potje te versieren met je handafdruk. Hier een metalen hengsel omheen en een lichtje er in. Of wat dacht je van een melkpak, waar je gaatjes in prikt met een satéstokje.
Door deze gaatjes schijnt straks het licht naar buiten. Natuurlijk zijn er ook kant en klare lampionnen te vinden, helaas voornamelijk rond Sint Maarten.
Lees ook: Lampionnen maken, ook voor Halloween & Sint Maarten
Dierengeluidenspel
Dit spel is bedacht voor een groep mensen, maar kan je natuurlijk alleen met je kind spelen. Door een dier na te doen in het donker, en dat je kind moet raden welk dier.
Of het oorspronkelijke spel; dat je je ergens verstopt. En de ander jouw moet zoeken. Met het dierengeluid als hint. Variant hierop is het nachtwachtspel.
Sensopatisch spelen
Sensopatisch spelen kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Je kan natuurlijk met een van de zelfgemaakte recepten een dienblad vullen en hier wat accessoires aan toevoegen.
Maar wat dacht je van een sensopatische glow in the dark zak. Dit maak je heel eenvoudig door een hersluitbare boterhamzak te vullen met scheerschuim. En hier een paar glow in the dark sticks in te verstoppen.
Goed de randjes dichttapen. En je baby of dreumes kan ongestoord zijn gang gaan, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze vies worden.
Lichttafel
Natuurlijk kan je deze kant en klaar aanschaffen. Maar met een zaklamp, liefst met wijd diffuus licht en een schoenendoos kom je ook al een heel eind.
Aan de bovenkant kan je vervolgens makkelijk kleuren, verven of wat je kinderen maar bedenken.
Lees ook: Lichttafel activiteiten & materialen voor kleuters & kinderdagverblijf
Disco kruiptunnels
Voor baby’s is een heel eenvoudig spelletje het beste. Ze zijn nog heel erg bezig met hun zintuigen. Zien is daar een van. Het meest basic spelletje dat je kan doen is spelen met het lichtknopje.
Hier in huis hebben we touwtjes aan de lampen in de slaapkamers. Ideaal; want deze kunnen ze al jong in hun vuistjes vastgrijpen. Zo kan je samen met het lichtknopje spelen.
Schaduwspel
Dreumesen zijn lekker bewegelijk. Stil zitten is niets voor deze leeftijd. Het donker en licht spel is dus ook lekker actief. Je hebt hier wel een projector (of een andere sterke lamp met centrale lichtbron voor nodig) voor nodig.
Als je deze op een afstandje van een lege muur zet heeft je kind alle ruimte om lekker te spelen met zijn schaduw. Je kan natuurlijk leuk meespelen met voorwerpen en de schaduwen die dat maakt.
Lichtorgel
Als je kindje een peuter is zal het begrip licht en donker voorzichtig aan bekend worden. Zodra we naar boven gaan het schemert daar roept onze dochter al ‘donker’ en als het licht dan aan gaat ‘licht’.
Met water spelen vind ze ook ontzettend leuk. In een laatje hadden we nog wat glowsticks liggen. Ze vind het ook ontzettend leuk om met water te spelen. Als je jonge kinderen kunnen het misschien eng vinden in het donker. Daarom kan het aan te raden zijn om samen te spelen.
Muziek maken is natuurlijk ook heel erg leuk. Door een aantal glow in the dark sticks in een glas water te doen maak je hier een waterxylofoon mee. Leuk om in het donker mee te spelen.
Volgens pinterest zou er zelfs een aura te zien zijn als je tegen het glas tikt. Daar heb ik eerlijk gezegd niet veel van gezien. Ze heeft wel enorm veel pret gehad, dus missie geslaagd.
Schaduwpatronen
Met de kleuters spelen we ook met de schaduw. Met blokken kan je een object bouwen dat een schaduw werpt op de grond. Zeker met de huidige laagstaande zon worden dit lange uitgerekte schaduwen.
Deze kan je vervolgens met natuurlijke materialen zoals steentjes of ander materiaal dat je in de natuur vind opvullen. Heel Montessori verantwoord.
Patronen tekenen
Kinderen vinden het vaak erg leuk om te kleuren. Bij mooi zonnig weer kan je een vel papier tegen het raam plakken en hier met kleurpotloden of wasco-krijtjes op laten tekenen.
Als je kind wat ouder is zal het misschien ook al een silhouet kunnen overtrekken. Een leuk alternatief is het tekenen met een zwarte pen op een doorzichtig fel papier.
Als je deze in een frame spant. (Of een fotolijstje gebruikt zonder achterkant). En dan voor een lamp zet zullen de lijntjes op de onderliggende oppervlakte verschijnen.
Zo kan je leuk spelen met schaduwen en onderzoeken wat de verschillen zijn als het licht verder weg is of dichtbij. Of juist hoog en laag. Ook leuk om op te hangen voor het raam in de kinderkamer.
Schimmenspel
Als je een wit doek ophangt, met een lamp achter het kind, vervolgens kan je met je handen of je lichaam een schimmenspel maken op het kleed.
Schaduw theater
Van papier kan je zelf deze monsters maken, een stevige stok er onder en spelen maar. Bij laagstaande zon gewoon voor het raam of anders met een lamp er onder.
Schaduw gezichten
Voor als je op het strand bent; gezichten maken in het zand en dan vervolgens een schaduw projecteren.
Tekenen met licht
Een uitdaging voor de wat oudere kinderen, om met behulp van blokjes een tekening te maken. In dit geval een portret.
Spelen met de projector
Elfenpotjes
Leuk om zelf te maken | potjes bestippelen met glow in the dark verf.
Glow in the dark bowling
Met behulp van glowsticks in flesjes water maak je deze kegels waarmee je in het donker kan gaan bowlen.
Fairy lights
Deze pot is gevuld met lichtjes, en voorzien van stickers op de pot en een gemat glas. Zo creëer je je eigen fairy light.
Glow in the dark ketting
Maak je eigen ketting met glow in the dark kralen.
Glow in the dark snoozelen
Zaklamp knutselen
Knutsel deze zaklamp door een strook wit papier aan een papieren zaklamp te pakken en op het transparant afbeeldingen te tekenen tegen een donkere achtergrond. Als de zaklamp er op ‘schijnt’ worden de afbeeldingen (beter) zichtbaar tegen de witte achtergrond.
Dinner by Candlelight
Super romantisch, als de kinderen op bed liggen, samen met je partner dineren. Kaarsjes aan, romantisch muziekje op, lekker eten en een wijntje erbij. Daarna lekker vroeg onder de wol.
De meeste kinderen worden niet voor niets in de zomer geboren… Helemaal super natuurlijk op een tropisch eiland, aan het water, met live muziek!
Doen jullie het lampje uit? Wat gaan jullie daarna doen in het donker?
Thema’s voor kinderen
Spelletjes
- Auto spelletjes
- Auto spelletjes achterbank
- Baby leren kruipen spelletjes
- Bad spelletjes
- Balspelletjes
- Ballonnen spelletjes
- Beeldschermvrije spelletjes & activiteiten
- Binnen spelletjes & activiteiten
- Buiten spelletjes
- Buiten spelletjes winter
- Buiten spelletjes zonder materiaal
- Bruiloft spelletjes & activiteiten
- Bos spelletjes
- Cadeau uitpakken spelletjes
- Camping spelletjes & activiteiten
- Carnaval spelletjes & activiteiten
- Challenges spelletjes & activiteiten
- Corona spelletjes
- Dieren spelletjes & activiteiten
- Drukke spelletjes & activiteiten
- Educatieve spelletjes & activiteiten
- Elastieken spelletjes
- Emotie spelletjes & oefeningen
- Energizers & 10 minuten spelletjes
- Estafette spelletjes
- Fijne motoriek spelletjes & activiteiten
- Geheugen trainen spelletjes
- Gezin spelletjes & activiteiten
- Grabbelton spelletjes & activiteiten
- Grappige spelletjes met vrienden
- Gym spelletjes
- Halloween spelletjes & activiteiten
- Herfst spelletjes buiten
- Hotel spelletjes & activiteiten
- IJs spelletjes binnen & buiten
- IJsbekers spelletjes
- Kamer opruimen spelletjes
- Kampvuur spelletjes
- Kennismaking spelletjes
- Kerst spelletjes & activiteiten
- Kleuren leren spelletjes
- Knikker spelletjes
- Koningsdag spelletjes & activiteiten
- Koningsspelen spelletjes
- Kring spelletjes & activiteiten
- Lente thema spelletjes & activiteiten
- Leren rekenen spelletjes
- Leren tellen spelletjes
- Letters leren spelletjes
- Licht & donker spelletjes
- Magnetische spelletjes
- Middeleeuwse spelletjes
- Minute to win it spelletjes
- Modder spelletjes
- Muzikale dans spelletjes
- Natuur spelletjes
- Olympische Spelen zomer spelletjes
- Olympische Winterspelen spelletjes
- Ontwikkelingsgerichte spelletjes & activiteiten
- Oud-Hollandse spelletjes
- Oud & Nieuw spelletjes & activiteiten
- Pasen spelletjes
- Peuters spelletjes & activiteiten
- Peuters & kleuters activiteiten binnen
- Regenachtige dag spelletjes & activiteiten
- Samen spelen spelletjes
- Schoolplein spelletjes
- Simon Says spelletjes
- Sinterklaas spelletjes
- Sneeuw spelletjes & activiteiten
- Sociale vaardigheden spelletjes
- Spelletjes voor aan tafel
- Staycation spelletjes & activiteiten
- Strand spelletjes
- Tafels oefenen spelletjes
- Teambuilding spelletjes
- Tikspelletjes
- Traditionele kinderspelletjes
- Trampoline spelletjes
- Tuin spelletjes & activiteiten
- Vakantie spelletjes & activiteiten
- Valentijn spelletjes & activiteiten
- Voetbal spelletjes
- Vormen leren spelletjes
- Vrijdagavond spelletjes & activiteiten
- Waterspelletjes
- Waterballonnen spelletjes
- WC-rollen spelletjes
- Winter thema spelletjes & activiteiten
- Wobbel spelletjes & oefeningen
- Woordspelletjes
- Zand spelletjes
- Zintuigen spelletjes
- Zomer thema spelletjes & activiteiten
- Zomer spelletjes buiten
- Zomervakantie educatieve spelletjes
- Zwembad spelletjes & activiteiten
- Zomervakantie spelletjes & activiteiten
- Technisch speelgoed voor peuters, kleuters en kinderen - 12 November 2024
- Aesthetic laptop achtergronden - 11 November 2024
- Het ideale bureau voor middelbare scholieren: Een plek om te leren en te spelen - 10 November 2024