Skip to Content

Vakantie activiteiten en spelletjes voor actieve kinderen thuis of thema op school

Vakantie activiteiten en spelletjes voor actieve kinderen thuis of thema op school

Vakantie is een geweldige tijd voor kinderen om te ontspannen, plezier te hebben en nieuwe dingen te ontdekken. Als ouder kan het soms lastig zijn om de kinderen bezig te houden tijdens een vakantie, vooral als het weer niet meezit of als je binnenshuis moet blijven.

Gelukkig zijn er tal van leuke spelletjes en activiteiten die je kinderen kunnen vermaken en hen helpen om hun creativiteit en verbeelding te gebruiken. In dit artikel delen we 25 leuke spelletjes en activiteiten voor kinderen in het thema vakantie.

Maak je eigen vakantiekaart

Laat je kinderen hun eigen vakantiekaart maken om naar vrienden en familie te sturen. Geef hen papier, kleurpotloden, stiften en stickers om hun eigen unieke ontwerp te maken. Laat hen hun verbeelding gebruiken en creatief zijn met hun ontwerp.

Indoorcamping

Zet een tent op in huis en creëer een indoorcampingervaring. Laat de kinderen hun eigen slaapzakken en kussens meenemen en verzin leuke activiteiten, zoals verhalen vertellen rond het kampvuur (of in dit geval de zaklamp).

Vakantieherinneringen scrapbook

Laat je kinderen hun eigen vakantieherinneringenscrapbook maken. Geef hen papier, foto’s, stickers en andere materialen om hun herinneringen vast te leggen. Laat hen hun eigen verhalen schrijven en tekeningen maken om hun ervaringen op een leuke en creatieve manier vast te leggen.

Speurtocht

Organiseer een speurtocht door het huis of de tuin. Verstop aanwijzingen en aanwijzingen die leiden naar een prijs of beloning. Het kan ook leuk zijn om het thema van de speurtocht aan te passen aan de vakantiebestemming, bijvoorbeeld door aanwijzingen te verstoppen die verwijzen naar lokale bezienswaardigheden.

Vakantie kookworkshop

Laat de kinderen hun eigen vakantiegerecht maken. Kies een gerecht dat typerend is voor de vakantiebestemming, zoals een pizza voor Italië of taco’s voor Mexico. Laat de kinderen de ingrediënten kiezen en hun eigen creativiteit gebruiken bij het maken van hun gerecht.

Vakantie schatzoeken

Verstop schatten in huis of in de tuin en laat de kinderen op zoek gaan naar de schatten. Dit kan alles zijn, van kleine cadeautjes tot lekkernijen. Het kan ook leuk zijn om het thema van het schatzoeken aan te passen aan de vakantiebestemming, bijvoorbeeld door schatten te verstoppen die verwijzen naar lokale bezienswaardigheden.

Vakantiethema knutselen

Laat je kinderen hun eigen vakantiethema knutselen. Geef hen materiaal zoals papier, karton, stickers, verf en lijm om hun eigen unieke vakantiecreaties te maken. Het kan leuk zijn om het thema aan te passen aan de vakantiebestemming, zoals een knutselwerk.

Vakantiefotoshoot

Organiseer een leuke fotoshoot met het hele gezin in het thema van de vakantie. Kies een mooie locatie uit en zorg voor leuke props zoals hoeden, zonnebrillen en strandballen. Laat iedereen zijn of haar beste poses laten zien en maak onvergetelijke foto’s om de vakantie te herinneren.

Vakantiefilmavond

Organiseer een gezellige filmavond met het hele gezin in het thema van de vakantie. Kies een film uit die zich afspeelt op de vakantiebestemming of een film die het vakantiegevoel oproept. Maak het extra leuk door popcorn en andere lekkernijen te serveren.

Waterballonnengevecht

Op een warme zomerdag is een waterballonnen gevecht altijd leuk! Vul de ballonnen met water en verdeel ze over twee teams. Probeer elkaars ballonnen kapot te gooien en laat de winnaar zichzelf bekronen tot kampioen van het waterballonnengevecht.

Zandschilderij maken

Op het strand of in een zandbak kunnen kinderen hun eigen zandschilderij maken. Geef hen verf en kwasten en laat hen hun creativiteit de vrije loop laten op een groot stuk papier. Het resultaat is altijd uniek en kleurrijk!

Zomerse schatzoektocht

Verstop kleine prijzen in de tuin of het park en geef kinderen een lijst met aanwijzingen. De aanwijzingen kunnen in de vorm van raadsels, gedichten of tekeningen zijn. Laat de kinderen de prijzen verzamelen en genieten van de beloning.

IJsjes maken

Zelfgemaakte ijsjes zijn lekker en gemakkelijk te maken. Laat kinderen hun eigen ijsjes maken met fruit, yoghurt en honing. Gebruik ijsvormpjes of plastic bekertjes en stokjes om de ijsjes te maken.

Waterspelletjes

Op een warme zomerdag zijn waterspelletjes altijd een hit. Organiseer een waterballonnenestafette, speel tikkertje met waterpistolen of laat kinderen in een opblaasbaar zwembad spelen.

Zomerse picknick

Een picknick is een leuke manier om samen buiten te eten en te genieten van het mooie weer. Bereid lekkere sandwiches, fruitsalades en smoothies voor en breng een kleed mee om op te zitten. Het kan ook leuk zijn om een spelletje te spelen na de picknick, zoals frisbee of badminton.

Zomerse knutselactiviteiten

Laat kinderen hun eigen zomerse knutselactiviteiten maken, zoals zonnebloemschilderijen, papieren vliegtuigjes of een schelpenmobiel. Geef hen materiaal zoals papier, verf, lijm en glitter om hun creaties te maken.

Sportdag

Organiseer een sportdag in het thema van de zomer. Denk aan spelletjes zoals frisbee, badminton, beachvolleybal of een waterballonnen estafette. Het is een leuke manier om actief te zijn en te genieten van het mooie weer.

Lees ook: Sportdag organiseren; spellen & activiteiten familie of school

Boekenclub

Lees samen met het gezin een boek dat zich afspeelt in de zomer, zoals een avonturenboek of een roman. Bespreek de personages, verhaallijn en thema’s en vraag naar wat ze van het kind vinden.

Reisbingo

Maak een bingokaart met verschillende objecten die je onderweg tegen kunt komen tijdens een autorit of vliegreis. Denk aan een rood verkeerslicht, een vliegtuig in de lucht, een koe in een weiland, etc. De kinderen kunnen deze objecten afstrepen wanneer ze ze zien en degene die als eerste een volle rij heeft, wint.

Souvenirzoektocht

Geef elk kind een klein budget en laat ze in een lokale markt of winkelgebied op zoek gaan naar een souvenir om mee naar huis te nemen. Dit kan een leuke manier zijn om hen kennis te laten maken met de lokale cultuur en hen verantwoordelijkheid te geven voor het kiezen en kopen van een cadeau.

Reisspelletjes

Neem een pak kaarten mee en speel klassieke kaartspellen zoals Uno, Crazy Eights of Go Fish tijdens lange reizen. Dit houdt de kinderen bezig en zorgt voor wat afleiding onderweg.

Reisdagboek

Geef de kinderen een leeg schriftje en vraag hen om een dagboek bij te houden van hun reiservaringen. Ze kunnen tekeningen maken, verhalen schrijven of foto’s plakken om de hoogtepunten van de vakantie vast te leggen. Dit kan ook een leuke herinnering zijn om later naar terug te kijken.

Woordenschatwedstrijd

Daag de kinderen uit om nieuwe woorden te leren tijdens de reis. Geef ze een lijst met woorden in een andere taal en laat ze proberen de betekenis te raden. Degene die de meeste woorden correct raadt, wint.

Fotowedstrijd

Geef de kinderen een wegwerpcamera of laat ze foto’s maken met hun eigen camera of smartphone. Moedig hen aan om creatieve foto’s te maken van de vakantie en organiseer een fotowedstrijd waarbij ze hun beste foto’s kunnen laten zien.

Vakantiequiz

Bereid een quiz voor met vragen over verschillende vakantiebestemmingen, de lokale cultuur, beroemde bezienswaardigheden en andere interessante feiten. De kinderen kunnen tegen elkaar strijden en punten verdienen voor het correct beantwoorden van de vragen.

Knutselen met reisbrochures

Verzamel reisbrochures, kaarten en folders van de vakantiebestemming en laat de kinderen creatief bezig zijn door er collages, postkaarten of scrapbooks van te maken.

Reis- en geografiepuzzels

Geef de kinderen puzzelboeken met reis- en geografie-thema, zoals kruiswoordpuzzels, woordzoekers en doolhoven. Dit helpt hen om hun kennis over verschillende landen en plaatsen te vergroten.

Ocean activiteiten

Creëer een onderwaterwereld waarin kinderen als zeemeerminnen en zeemeermannen kunnen spelen. Maak een “oceaan” met blauwe stof en laat kinderen snorkelen, onderwaterfoto’s maken en schattenjachten doen.

Safari

Transformeer je achtertuin in een safari-avontuur met dierenmaskers, een speurtocht naar wilde dieren en het creëren van een tijdelijk “dierenopvangcentrum” voor knuffeldieren.

Cultuur & Geschiedenis

Leer kinderen over oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Romeinen of Grieken door middel van ambachtelijke activiteiten, het spelen van traditionele spellen en het organiseren van een “historische” modeshow.

Boerderij

Breng een bezoek aan de boerderij of doe thuis activiteiten zoals het bouwen van een mini-boerderij, het verzorgen van knuffeldieren en het spelen van boerderijspelletjes zoals “boerderijbingo” of “vind de juiste dieren”.

Circus

Organiseer je eigen circus met activiteiten zoals jongleren, koorddansen, goocheltrucs en het maken van clownsmaskers.

Strand

Ga met het gezin een dagje naar het strand. Of creëer thuis een tropische sfeer met zand, palmbomen en strandballen. Laat kinderen schatten zoeken in een zandbak, houd een limbo-wedstrijd en organiseer een waterballongevecht.

Circus activiteiten

Transformeer je achtertuin in een circusarena met activiteiten zoals koorddansen op een touw tussen twee bomen, jongleren met sjaaltjes en het spelen van circusgerelateerde spelletjes zoals “vang de clown”.

Schat zoeken

Plan een reeks avontuurlijke activiteiten zoals een schattenjacht, een hindernisbaan en een kampvuur met spannende verhalen.

Natuur

Verken de natuur met activiteiten zoals insecten vangen, planten bestuderen, vogelhuisjes maken en een natuurwandeling maken.

Olympisch Spelen

Organiseer je eigen Olympische Spelen met verschillende sportieve activiteiten zoals estafetteraces, discuswerpen met frisbees en hoogspringen.

Bouwen

Laat de creativiteit stromen met bouwactiviteiten zoals het maken van een fort met dekens en kussens, het bouwen van een kartonnen stad of het maken van een zandkasteel. Je kan het ook kleiner houden door met spaghetti en klei een bouwwerk te maken.

Koken

Ga met de kinderen koken met eenvoudige en veilige recepten. Organiseer een “Masterchef” -wedstrijd waarbij kinderen hun culinaire vaardigheden kunnen laten zien.

Experimenten

Doe kindvriendelijke wetenschappelijke experimenten zoals het maken van een vulkaanuitbarsting, het laten zweven van ballonnen met azijn en baking soda, of het creëren van regenboogkleuren met melk.

Op ‘reis’

Laat kinderen verschillende landen en culturen ontdekken met activiteiten zoals het maken van paspoorten, het proeven van internationale gerechten en het leren van enkele basiszinnen in verschillende talen.

Er zijn genoeg leuke spelletjes en activiteiten om kinderen tijdens de vakantie bezig te houden. Van knutselen tot speurtochten en van koken tot fotoshoots, er is voor elk wat wils. Probeer activiteiten te bedenken die passen bij de vakantiebestemming om de vakantie nog specialer te maken. En vergeet niet om zelf ook te genieten van de vakantie samen met je kinderen!

Spelletjes
Linda van Aken