Skip to Content

Wachtlijst basisschool; wanneer aanmelden?

Wachtlijst basisschool; wanneer aanmelden?

De basisschool voor je kind uitzoeken: het kan een leuke, maar ook lastige klus zijn. Wanneer moet je dit doen? Krijg je hier bericht over en hoe gaat het inschrijven? En wat nu als jouw favoriete basisschool een wachtlijst hanteert? Kortom: hoe zit het met de keuze van de basisschool voor je kleintje?

Wanneer inschrijven voor basisschool?

Je kind is verplicht om vanaf zijn vijfde jaar naar school te gaan. Maar mag dit al met 4 jaar. Dit zullen de meeste ouders ook doen. Je kunt je zoon of dochter inschrijven als hij (zij) drie is. Eerder mag niet.

Er zijn gemeenten die dit in de gaten houden en jou een brief sturen als jij je kind kan laten inschrijven. Maar dit doet niet iedere gemeente. Je zult dus zelf goed in de gaten moeten houden of het al zo ver is.

Is het erg als je wat later bent? Dat hangt helemaal af van de situatie in jouw gemeente! Overigens moet je kind minimaal tien weken voordat het vier wordt ingeschreven zijn.

Wel of geen wachtlijst

Hier in het dorp is inschrijven geen enkel probleem. Toen mijn kinderen zo ver waren, waren er hier nog 3 scholen, die allemaal dolblij waren met elke inschrijving.

Het maakte dus niet zo uit wanneer je inschreef, want ze waren meer dan welkom (het aantal leerlingen liep bij allemaal namelijk alleen maar achteruit door de vergrijzing van het dorp).

Heel anders is het natuurlijk als je ergens woont waar wachtlijsten gehanteerd worden! Dan kun je beter maar wel zorgen dat je zo snel mogelijk inschrijft om zo de meeste kans te hebben dat je kind wordt toegelaten op de school die jij als eerste keus hebt. 

Kind geweigerd op school

Je kind kan dus geweigerd worden op school, omdat het simpelweg vol zit. Vaak gaan kinderen voor die al een broer of zus op school hebben zitten. Of die in de wijk zelf wonen.

Er zijn gemeenten die ook bepalen dat een kind in een eigen wijk naar school moet. Je kunt dit bekijken op de site van de gemeente of vragen aan de school of jij hier zelf vrij in bent om te kiezen of niet.

Wordt je kind niet toegelaten omdat de school vol is, dan kan het zo zijn dat het wel wordt toegelaten als er toch weer plek is.

Maar ondertussen zal je kind dan misschien al op een andere school begonnen zijn. Het is natuurlijk maar de vraag of je dit dan nog moet willen, maar dat zal per situatie anders zijn. 

Hoe schrijf jij je kind in?

Het inschrijven op zich is meestal niet ingewikkeld. Veel scholen doen dit gewoon online en als je kind is toegelaten, dan krijg je dit bevestigd en komen er dan nog formulieren naar je toe die ingevuld moeten worden.

De school heeft het BSN-nummer nodig van je kind en als je naar de school toegaat zal je het ID van je kind mee moeten nemen of het geboortebewijs.

Inschrijven op een nieuwe basisschool wil ook zeggen dat je het uitschrijvingsbewijs van de oude school moet meenemen. Inschrijven is gratis. 

Hoe gaat het in de stad?

Kijk op de website van jouw gemeente of je zelf achter een basisschool mag aangaan. Er zijn namelijk gemeenten die met de scholen af hebben gesproken hoe de kinderen verdeeld gaan worden. Het komt er dan meestal op neer dat kinderen in principe in hun eigen wijk naar school moeten.

Er kan ook een centrale inschrijfprocedure van kracht zijn. Dit wordt gedaan om zo de kinderen evenredig over de scholen verdeeld te krijgen.

Ouders kunnen in dit geval wel aangeven waarom zij denken dat hun kind naar een specifieke school moet. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn door een ziekte of een thuissituatie. Het bestuur van de school hoeft hier echter niet aan mee te werken. 

Wachtlijsten

Er kunnen ook wachtlijsten, zoals al eerder aangegeven, bijgehouden worden door scholen. Je bent overigens vrij om je kind bij meerdere scholen aan te melden. Zodat je kind dan toch naar een school kan waar jij je goed bij voelt.

Een school die een wachtlijst hanteert moet dit zo doen dat het voor ouders duidelijk is hoe dit beleid werkt. 

Hoelang duurt het inschrijfproces

Als jij je kind hebt aangemeld, heeft de school 6 weken de tijd om hier antwoord op te geven. Je krijgt schriftelijk te horen of je kind wel of niet toegelaten wordt.

Een school mag een leerling niet zomaar weigeren. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bij extra ondersteuning mag de school om meer informatie vragen.

Scholen hebben een zorgplicht en zullen moeten kijken of ze een kind een plek kunnen geven.

Wennen op de basisschool

Om kinderen alvast te laten wennen mogen zij, voordat zij 4 worden, maximaal 5 dagen al naar school gaan. Dit zal meestal een ochtendje of twee ochtendjes in de week zijn. Het kind weet zo wat hem te wachten staat als hij 4 wordt en helemaal naar school gaat.

Met 4 jaar mogen kinderen ook nog gewoon extra thuisblijven, want leerplicht begint pas bij 5 jaar. Is een hele week gewoon nog te lang, dan zou je dus rustig kunnen beginnen met alleen de ochtenden, bijvoorbeeld.

Of je kind af en toe een middagje thuishouden om even bij te slapen. Als de kinderen 5 zijn mag je je kind ook nog altijd 5 uur per week thuishouden! Is het dan nog te veel, dan kan er een vrijstelling aangevraagd worden.  Het mag dan maximaal nog 5 uur extra per week thuisblijven. 

Wil Cats
Volg me via: