Skip to Content

Koningsspelen wat te doen; 35x activiteiten & spelletjes voor thuis

Koningsspelen wat te doen; 35x activiteiten & spelletjes voor thuis

De Koningsspelen zijn inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Tijdens de Koningsspelen worden er op basisscholen in Nederland diverse sportieve activiteiten georganiseerd, waarbij het plezier en samen bewegen centraal staan.

In dit artikel delen we tips en ideeën voor leuke activiteiten voor de Koningsspelen op school.

Koningsspelen

De Koningsspelen zijn inmiddels een jaarlijkse traditie in Nederland, waarbij basisscholen door het hele land diverse sportieve activiteiten en spelletjes organiseren om het belang van een gezonde leefstijl te benadrukken.

Maar ook buiten het onderwijs kunnen Koningsspelen een leuke manier zijn om actief bezig te zijn en plezier te hebben met vrienden en familie.

Voorbeeld draaiboek Koningsspelen

Hieronder vind je een draaiboek voor de Koningsspelen op een basisschool:

08:30 – 08:45 uur: Verzamelen en opening
Alle leerlingen verzamelen zich op het schoolplein en worden welkom geheten door de leerkrachten. Er wordt gezamenlijk het Koningslied gezongen en de Koningsspelen worden geopend.

08:45 – 09:45 uur: Sport- en spelactiviteiten
De leerlingen worden in groepen verdeeld en gaan verschillende sport- en spelactiviteiten doen, zoals estafettes, trefbal, zaklopen, sjoelen en frisbee werpen. Er is ook een waterestafette, waarbij de leerlingen met bekertjes water zo snel mogelijk naar de overkant van het veld moeten rennen.

09:45 – 10:00 uur: Pauze
Tijd voor een korte pauze, waarbij de leerlingen wat kunnen drinken en een gezonde snack krijgen.

10:00 – 11:00 uur: Workshops
De leerlingen kunnen kiezen uit verschillende workshops, zoals dansen, knutselen, muziek maken en toneel spelen. Hierbij worden ze begeleid door ouders, vrijwilligers en leerkrachten.

11:00 – 12:00 uur: Lunch en optredens
Tijd voor een gezamenlijke lunch op het schoolplein. De leerlingen nemen hun eigen lunch mee en er wordt gezorgd voor water en fruit. Tijdens de lunch kunnen de leerlingen genieten van optredens van medeleerlingen, ouders en vrijwilligers.

12:00 – 13:00 uur: Spelletjes en activiteiten
Na de lunch kunnen de leerlingen deelnemen aan verschillende spelletjes en activiteiten, zoals blikgooien, spijkerpoepen en ringwerpen.

13:00 – 13:30 uur: Afsluiting en prijsuitreiking
De Koningsspelen worden afgesloten met een gezamenlijk lied en de prijsuitreiking van de verschillende sport- en spelactiviteiten. Er worden medailles uitgereikt aan de winnaars.

13:30 uur: Einde van de Koningsspelen
De leerlingen gaan terug naar hun klaslokaal en kunnen napraten over een geslaagde dag.

Dit draaiboek is uiteraard slechts een voorbeeld en kan naar eigen wens aangepast worden. Het belangrijkste is dat de Koningsspelen een leuke en sportieve dag worden voor alle leerlingen.

Hoe lang duren de Koningsspelen?

De duur van de Koningsspelen kan variëren afhankelijk van de organisatie en planning. Over het algemeen vinden de Koningsspelen plaats op één dagdeel, meestal in de ochtend en middag, en duren ze ongeveer 4 tot 5 uur.

Het is echter mogelijk om de Koningsspelen uit te breiden naar een hele dag of zelfs verspreid over een aantal dagen, waarbij verschillende activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Het is belangrijk om bij het plannen van de Koningsspelen rekening te houden met de leeftijd en interesses van de deelnemers en voldoende rustmomenten en pauzes in te bouwen.

Koningsspelen activiteiten

Het doel van de Koningsspelen is om kinderen te stimuleren om meer te bewegen en gezond te leven. Naast de sportieve activiteiten zijn er ook vaak creatieve en culturele activiteiten, waardoor de Koningsspelen een dag vol plezier en diversiteit zijn voor de kinderen.

Koningsspelenbingo

Maak een bingokaart met verschillende activiteiten die tijdens de Koningsspelen kunnen worden uitgevoerd, zoals “zaklopen” of “sjoelen”. Laat de deelnemers activiteiten uitvoeren en als ze een volle rij hebben op hun bingokaart, hebben ze gewonnen.

Koningsdagquiz

Maak een quiz over Koningsdag en de koninklijke familie. Stel vragen over de geschiedenis van Koningsdag, de Nederlandse monarchie en andere gerelateerde onderwerpen. Het team met de meeste goede antwoorden, wint de quiz.

Kroon knutselen

Laat de kinderen hun eigen koninklijke kroon maken met papier, glitter en andere knutselmaterialen. Dit kan ook een leuke activiteit zijn voor de kleintjes die niet zo actief willen zijn tijdens de Koningsspelen.

Koninklijke schattenjacht

Organiseer een schattenjacht waarbij de deelnemers op zoek gaan naar “koninklijke schatten. Verdeel de deelnemers in teams en geef ze aanwijzingen en opdrachten die hen naar de schatten leiden. Het team dat alle schatten als eerste heeft gevonden, wint de schattenjacht.

Koningsdagkaraoke

Organiseer een karaokewedstrijd met bekende Nederlandse liedjes. Laat de deelnemers hun beste zangkunsten zien en horen en kies aan het eind van de wedstrijd een winnaar.

Lees ook: Karaoke zingen; top 50 leukste nummers

Koninklijke fotoshoot

Organiseer een fotoshoot met een koninklijk thema. Laat de deelnemers verkleed komen als koning of koningin en maak leuke foto’s om de dag vast te leggen.

Estafette

Organiseer een estafette met verschillende opdrachten, zoals het rennen met een ei op een lepel, het doorgeven van een bal tussen de benen en het uitvoeren van een parcours met hindernissen. Verdeel de groep in teams en laat ze tegen elkaar strijden.

Trefbal

Speel een potje trefbal met verschillende teams. Het doel is om de spelers van het andere team te raken met een bal. Als je geraakt wordt, ben je af en moet je aan de zijkant van het speelveld gaan staan. Het team dat als laatste overblijft, wint.

Spijkerpoepen

Een klassiek spel dat leuk blijft: spijkerpoepen. Bind een spijker aan een touwtje en hang het touwtje om je middel. Het doel is om de spijker in een pot te laten vallen door alleen je billen te bewegen. Wie als eerste de spijker in de pot heeft, wint het spel.

Zaklopen

Zaklopen is een eenvoudig spel dat geschikt is voor jong en oud. Het enige wat je nodig hebt zijn jute zakken en een start- en finishlijn. Deelnemers moeten in de zakken springen en zo snel mogelijk naar de finishlijn hoppen.

Blikgooien

Maak een stapel blikken en geef deelnemers een bal. Het doel is om de blikken om te gooien met de bal. Degene die als eerste alle blikken omver heeft gegooid, wint het spel.

Blikgooien met water is een leuke variatie op het traditionele blik gooien spel. Het enige wat je nodig hebt zijn blikjes gevuld met water en ballen. Het doel is om de blikjes om te gooien met de ballen en de tegenstander nat te maken.

Sjoelen

Sjoelen is een populair spel dat perfect is voor Koningsspelen. Het enige wat je nodig hebt is een sjoelbak en sjoelschijven. Het doel is om zoveel mogelijk sjoelschijven in de vakjes aan het einde van de sjoelbak te schuiven. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

Koekhappen

Koekhappen is een traditioneel Nederlands spel dat goed past bij Koningsdag. Het enige wat je nodig hebt is een koek aan een touwtje en deelnemers die geblinddoekt zijn. Het doel is om de koek te eten zonder handen te gebruiken.

Flessenvoetbal

Zet een aantal flessen op een rij en verdeel de groep in teams. Het doel is om de flessen van het andere team om te gooien door er een bal tegenaan te schoppen. Het team dat als eerste alle flessen van de tegenstander heeft omgegooid, wint het spel.

Ringwerpen

Ringwerpen is een eenvoudig spel dat geschikt is voor jong en oud. Het enige wat je nodig hebt zijn ringen en een paal. Het doel is om de ringen om de paal te gooien en zoveel mogelijk punten te scoren.

Touwtrekken

Verdeel de groep in twee teams en zet ze tegenover elkaar met een touw ertussen. Het doel is om het andere team over de streep te trekken. Het team dat als eerste over de streep wordt getrokken, verliest het spel.

Frisbee werpen

Organiseer een frisbeewerpwedstrijd. Geef deelnemers de kans om te oefenen voordat de wedstrijd wordt georganiseerd.

Kroontjesrace

Maak een parcours met obstakels waar deelnemers met een kroontje op hun hoofd doorheen moeten rennen. Het team dat als eerste alle obstakels heeft overwonnen, wint de race.

Jeu de boules

Jeu de boules is een leuk spel voor jong en oud. Verdeel de groep in teams en laat ze tegen elkaar strijden in een potje jeu de boules. Het team dat als eerste alle ballen zo dicht mogelijk bij de cochonnet (het kleine balletje) heeft gegooid, wint het spel.

Limbo dansen

Laat deelnemers onder een stok door dansen die steeds lager wordt gehouden. Deelnemers die de stok raken of omvallen, zijn af en moeten aan de zijkant van het speelveld gaan staan. De laatste persoon die overblijft, wint het spel.

Pionnenroof

Zet een aantal pionnen op een rij en verdeel de groep in twee teams. Het doel is om de pionnen van het andere team te stelen en terug te brengen naar je eigen kant van het speelveld. Het team dat als eerste alle pionnen van de tegenstander heeft gestolen, wint het spel.

Kubb

Kubb is een Zweeds spel dat steeds populairder wordt in Nederland. Verdeel de groep in teams en laat ze tegen elkaar strijden in een potje Kubb. Het team dat als eerste alle kubbs en daarna de koning van de tegenstander omver heeft gegooid, wint het spel.

Pannavoetbal

Pannavoetbal is een variant op het gewone voetbal, waarbij het doel is om de bal door de benen van de tegenstander te spelen. Deelnemers die de bal door hun benen gespeeld krijgen, zijn af en moeten aan de zijkant van het speelveld gaan staan. Het team dat als laatste overblijft, wint het spel.

Levend tafelvoetbal

Levend tafelvoetbal is een leuk spel voor grotere groepen. Het enige wat je nodig hebt is een groot veld, touwen en deelnemers. De deelnemers zijn vastgebonden aan de touwen en moeten elkaar helpen om te scoren in het doel van de tegenstander.

Mega Twister

Mega Twister is een grotere versie van het bekende spel Twister. Het enige wat je nodig hebt is een groot speelveld en een groot Twisterspel of stoepkrijt om je eigen twisterveld te maken.

Levend ganzenbord

Maak een groot ganzenbord op de grond en verdeel de groep in teams. De teams gooien met een dobbelsteen en verplaatsen hun pion over het bord. Bij sommige vakjes moeten ze een opdracht uitvoeren, zoals het uitbeelden van een dier of het oplossen van een rekenraadsel.

Levend Cluedo

Maak een groot speelveld en verdeel de groep in teams. Er is een moord gepleegd en het is de taak van de teams om uit te vinden wie de moordenaar is. Door cluedo opdrachten uit te voeren, kunnen ze aanwijzingen verzamelen en zo de moord oplossen.

Levend Stratego

Maak een groot speelveld en verdeel de groep in twee teams. Elk team krijgt een aantal kaartjes met een rang erop, bijvoorbeeld van 1 tot en met 10. Het doel is om de vlag van het andere team te veroveren. Als je getikt wordt, moet je het kaartje met je rang aan de tegenstander geven en terug naar de eigen basis gaan.

Hollandse leeuwen

Verdeel de groep in twee teams en zet ze tegenover elkaar op het veld. Het ene team zijn de Hollandse leeuwen en het andere team zijn de prooien. De Hollandse leeuwen proberen de prooien te tikken en uit te schakelen. Als een prooi getikt wordt, gaat deze ook meedoen als Hollandse leeuw.

Vlaggenroof

Verdeel de groep in teams en geef elk team een vlag. Het doel is om de vlag van het andere team te veroveren en terug te brengen naar de eigen basis zonder getikt te worden. Als je getikt wordt, moet je even wachten voordat je weer mee mag doen.

Hindernisbaan

Maak een parcours met verschillende obstakels, zoals een hoepel waar je doorheen moet kruipen, een ladder om overheen te klimmen en een tunnel om doorheen te kruipen. Tijdens de Koningsspelen kunnen de kinderen het parcours afleggen en strijden om de snelste tijd.

Bubbelvoetbal

Huur een aantal bubbelballen en speel een potje voetbal. Doordat je in een bubbel zit, kun je elkaar omver duwen zonder dat iemand zich bezeert.

Geblinddoekt parcours

Maak een parcours en laat de kinderen dit parcours afleggen terwijl ze geblinddoekt zijn. Ze moeten zich concentreren op hun andere zintuigen om het parcours af te leggen.

Boogschieten

Huur een boogschietset en laat de kinderen hun schietkunsten oefenen. Wie schiet het vaakst in de roos?

Meer inspiratie vind je hier.

Spelletjes
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.