Skip to Content

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas

Sinterklaas komt weer naar Nederland! Oh, wat zijn de kleintjes (en de ouders haha), hier superdol op. De pepernoten, de chocoladeletters en natuurlijk de cadeautjes!

Elk kind staat te popelen om te weten wat de lieve Sint in zijn of haar schoentje heeft gestopt. Als ouders vinden wij het erg prettig om onze kinderen vrolijk te zien en wij willen daarom dat de kinderen het uiterste uit deze dag kunnen halen.

Maar welke vulling geef jij als ouder aan deze dag? Het is nu eenmaal zo dat het eten van pepernoten en het uitpakken van de cadeaus niet de hele dag duurt. Zet jij je kind dan weer voor de tv of laat jij jouw kind dan buiten spelen en doen alsof de dag voorbij is? Nou dat hoeft niet!

En om jou een handje te helpen volgen hier een aantal leuke spelletjes die je met de kinderen kunt uitvoeren. Zo hebben zij de hele dag iets leuks te doen en genieten jullie samen de hele dag door.

Sinterklaas spelletjes voor dreumesen en peuters

Kleuren

Kleurplaten zijn altijd een hit bij de kinderen. Je kunt zelf heel gemakkelijk online een aantal leuke Sinterklaas-kleurplaten uitzoeken en deze uitprinten. Geef de kindertjes wat stiften en kleurpotloden en je zult vanzelf merken dat ze helemaal daarin opgaan en een tijd lang aan het kleuren zullen zijn.

Lees ook: Sinterklaas & piet kleurplaten

Verkleden

Je kunt ook samen met de kinderen een verkleedspelletje doen, waarbij jullie de Sint en pieten spelen. Zorg voor wat leuke kostuums en laat elk kindje zich omkleden. Binnen een mum van tijd heb je een heleboel Sinterklaasjes en pieten voor je.

Lees ook: Verkleedkleding Sinterklaas en Piet

Intocht naspelen

Je kunt ook een neppaardje op een stok kopen. Dan heb je meteen Sinterklaas zijn trouwe vriend Amerigo er ook bij. Jullie kunnen dan bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas en zijn pieten naspelen.

Met dit spelletje kun je aardig lang bezig zijn en dat dan zonder dat jij of de kindertjes zich beginnen te vervelen.

Tip: Na verloop van tijd kun je ook voor wat variatie zorgen door de kindertjes die de Sint speelden, nu een piet te laten spelen en de kinderen die een piet speelden, nu de Sint te laten spelen.

Memoriespel

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas - Mamaliefde

Als je dit memoriespel downloadt kun je de kaartjes uitknippen en memorie spelen met de kinderen.

Dominospel

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas - Mamaliefde

Op een vel papier wordt een baan of een ‘chocoladeletter’ getekend die vervolgens met de dominosteentjes ‘gemaakt’ moet worden.

Sinterklaas spelletjes voor in de klas

Sinterklaasliedjes Bingo

Op Spotify en YouTube vind je diverse playlists met sinterklaasliedjes. Laat de lijst aan de kinderen zien en laat ze vijf liedjes kiezen waarvan ze de titels moeten opschrijven. Vervolgens zet je de playlist op random / shuffle aan en komen de liedjes in willekeurige volgorde voorbij. Z

odra het liedje geraden is, mag iedereen die dat heeft het aftekenen van zijn lijstje. Wie het eerste alle vijf de liedjes voorbij heeft horen komen wint. Een grappige playlist vind je hier.

Sinterklaas Bingo

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas - Mamaliefde

Voor dit spel heb je slechts wat pepernoten nodig, een dobbelsteen en een blad met daarop afbeeldingen waarop alle zijden van een dobbelsteen staan. Want het is tijd voor Sinterklaas-bingo! Je kunt het blad met alle zijden van de dobbelsteen zelf in elkaar zetten en uitprinten.

Het leuke tijdens dit spel is dat de peuters niet alleen spelen en plezier maken, maar ook tegelijkertijd leren. Ze leren hun cijfers van 1 tot en met 6 wat beter kennen.

Het spel speel je heel gemakkelijk door elke kind om de beurt een dobbelsteen te laten rollen. Rolt een kindje bijvoorbeeld 5, dan mag deze vijf pepernoten plaatsen op de 5 ogen van de afbeelding waarop de zijde van de dobbelsteen met 5 ogen te zien is.

Wie als eerste zijn of haar kaartje vol heeft roept: “Bingo!”, en heeft daarmee het spel gewonnen. Je hoeft natuurlijk het niet bij maar één ronde te laten. Je kan dit spel zolang door blijven spelen als jij wilt of zolang als de kinderen daar nog zin in hebben.

Een leuk idee is om elke winnaar een leuk cadeautje te geven. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Zelfs het ophalen van hun prijs kan een apart spelletje worden. Je kunt prijsjes inpakken en deze in een grabbelton plaatsen. Zo kan elke winnaar naar voren gaan en een prijsje ophalen door in de ton te grabbelen. De prijsjes kunnen dingen zijn als een bellenblaas of een pakje stickers.

Sinterklaasganzenbord

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas - Mamaliefde

Een bordspel, maar dan één die je met de hele klas kan spelen!

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas - Mamaliefde

Sint-erger-je-Piet-spel; je hebt alleen zelf de pionnen en dobbelsteen nodig. Dit spel kan je met zijn tweeën spelen; wie zal er winnen; Sint of Piet?

Diamanten dobbelen

14 Sinterklaas spelletjes voor buiten of in de klas - Mamaliefde

Sinterklaas spelletjes voor buiten

Je kunt ook heel leuke Sinterklaas spelletjes met de kindertjes buiten spelen. Zo maken zij plezier en bewegen zij meteen, wat erg gezond is. En als het regent kan dit prima in de gymzaal!

Pakjes overgooien

Jullie kunnen samen pakjes overgooien. Zo kun je een kleine doos verpakken en de kinderen in twee rijen tegen elkaar laten staan. Een kindje uit de ene rij gooit het pakje naar de overkant waar het kindje uit de andere rij deze moet proberen op te vangen.

Het kindje dat het pakje als eerste gooide sluit dan in zijn of haar rij achteraan aan. Het kindje uit de tweede rij die het pakje opving gooit deze naar het tweede kindje uit de eerste rij. Nadat het pakje gegooid is moet ook het eerste kindje uit de tweede rij zich achter die tweede rij weer aansluiten. En zo gaat dit door.

Sinterklaasestafette & hindernisbaan

Jullie kunnen ook een estafette houden. Dit doe je door een soort van hindernissenveld te creëren, waarbij kinderen zo snel als mogelijk hun pakje naar de andere kant moeten zien te krijgen. Wie er het eerste is heeft gewonnen.

Het “Ik houd van Sinterklaas”-spel

Het “Ik houd van Sinterklaas”-spel is een versie van het “Ik houd van Holland”-spel. Laat de kinderen zitten en stel ze een aantal vragen over Sinterklaas en zijn pieten. Wie het eerste zijn of haar hand opsteekt, mag de vraag beantwoorden.

Heeft hij of zij het antwoord goed dan krijgt het kindje 1 punt. Wie de meeste punten aan het eind van het spel heeft, heeft dan gewonnen. Om het de peuters wat makkelijker te maken, kun je meerkeuzevragen stellen en ze uit 2 of 3 antwoorden te laten kiezen.

Online Sinterklaas spelletjes spelen

Voor de kindertjes die graag van online spelletjes houden is er ook genoeg op het internet te vinden.

Op Elkspel.nl vind je een heleboel Sinterklaas spelletjes die ze kunnen spelen. Zo kunnen ze huizen bezorgen en moeten ze op tijd op de deur met een steen tikken. Zo bezoeken ze dan alle huisjes. Dit spel heet de “Deurentikker”. Ook kunnen zij bijvoorbeeld de “Paarden Gym” of “Pepernotenpong” spelen.

Tip: Houd wel in de gaten wat ze doen op het internet en help ze een handje als ze het toetsenbord of muis niet zo goed kunnen gebruiken.

Gluurpietjes speurtocht

Misschien kun je het nog wel herinneren; eind maart en begin april gingen veel gezinnen op pad in de buitenlucht op zoek naar de Berenjacht. Een trend die was overgewaaid vanuit Australië waarbij kinderen op zoek gingen naar beren. Nu in de Sinterklaasperiode komt daar een vervolg op; namelijk de jacht naar gluurpietjes.

Dit idee komt van Els Rooijakkers die deze als eerste heeft ontworpen. De pietjes die je tegenkomt zijn wit, zwart of kunnen alle kleuren van de regenboog hebben en zitten verstopt voor het raam.

Vanaf daar gluren ze zo de straat op zodat kinderen ze kunnen spotten! Een intocht zit er niet in, maar zo kunnen we er samen toch voor zorgen dat de pieten door het hele land te vinden zijn!

En voor de ouders die Sinterklaas ook opvoedkundig gebruiken; natuurlijk gluren de pietjes ook naar binnen om te zien of je wel lief bent…

Linda van Aken