Skip to Content

Gratis werkbladen voor peuters, kleuters en groep 2, 3 en 4

Gratis werkbladen voor peuters, kleuters en groep 2, 3 en 4

Ja hoor, we moeten er weer aan geloven. Na de kerstvakantie, of voor sommige scholen nog deze week, gaan ouders weer aan de slag om hun kind te begeleiden met het onderwijs op afstand (wat anders dan thuisonderwijs waarbij je zelf ook de leerlijnen moet uitzetten).

Dat kan soms best een flinke uitdaging zijn. De ene school biedt enorme pakketten met huiswerk en alle boeken waarbij je je afvraagt wanneer je kind dat allemaal zou moeten maken, terwijl de andere school een uurtje per dag wat werkbladen maken of online oefenen voldoende vindt.

Bij de één zit je de halve (of zelfs hele) dag voor een beeldscherm met een juf die ze in de gaten houdt via de webcam en ze op vrijdag het huiswerk van die week moeten insturen, en de andere heeft een half uurtje contact per twee weken en gelooft het allemaal wel.

Naast het verschil per school zal het ook per kind verschillen hoe hij of zij daar mee omgaat. Het ene kind heeft veel begeleiding nodig, terwijl het andere kind heel zelfstandig aan het werk kan.

Soms is het dus fijn om net wat meer of ander oefenmateriaal te hebben, denk aan leuke werkbladen met oefeningen etc. Deze kun je uitprinten en je kind laten maken. Misschien leuk idee om ze allemaal te bewaren om een soort portfolio aan te leggen en zodat je ze na deze periode aan de juf kan laten zien.

Maar wat is nu geschikt materiaal?

Materiaal en werkbladen voor kleuters

Werkbladen zijn vooral geschikt voor kinderen die in groep 2 zitten en volgend jaar naar groep 3 gaan, hierdoor kunnen ze alvast gaan oefenen met het maken van een taakje en ‘schoolse’ activiteiten.

Print bijvoorbeeld voor iedere dag 1 à 2 werkbladen uit om te laten maken.

 • Uitgeverij Zwijssen. Gratis werkbladen over seizoenen en klokkijken
 • Bobo Werkbladen. Werkbladen met cijfers, letters, samenleesverhalen, kleurplaten, tekenlessen en knutselen
 • Kleutergroep; werkbladen met classificeren, series, tellen en vormen in cito-stijl.
 • Katrotje. Gratis schrijf- en telkaartbloemen
 • Meester Sander heeft een eigen website maar ook een heel interessant youtubekanaal met diverse voorbeelden om te vouwen zoals tulpen. Maar ook tips rondom bewegend leren. Ook rondom specifieke thema’s zoals Kerst heeft hij materiaal en suggesties die je ook thuis kan doen.
 • Juf Milou heeft voor alle groepen van het basisonderwijs geschikt materiaal waaronder diverse themaboekjes, maar ook oefeningen om cito-vaardigheden te oefenen online staan.
 • Juf Shanna heeft ook een aantal werkboekjes staan bijvoorbeeld in thema Kerst & Winter.
 • Klasvanjuflinda heeft ook een aantal leuke werkbladen en opdrachten online staan.
 • Kerstliefde; hier kan je gratis werkbladen kerst en kerst kleurplaten vinden.

Materiaal en werkbladen voor groep 3

In groep 3 leren de kinderen lezen; dit is dan ook één van de belangrijkste vaardigheden die ze leren in dit jaar. Als de basis goed zit wordt de rest ook veel makkelijker.

80% van de scholen maakt gebruik van de Veilig Leren Lezen methode Kim-versie. Ook oefenen ze met spelling en rekenen (optellen en aftrekken tot en met 20).

(Begrijpend) Lezen

 • Blijven lezen in de vakantie? Doe dan de kerst leesbingo van Juf Anja met iedere dag ergens anders lezen zodat ze die leeskilometers blijven maken.
 • Zwijssen heeft voor de Veilig Leren Lezen letters en klankenfilmpjes gemaakt voor de kinderen ter introductie op een nieuwe letter.
 • Leren lezen met lijn 3; Malmberg heeft deze leren lezen methode ontwikkeld en voor iedere letter een nieuw filmpje gemaakt om te oefenen.
 • Leesdas Letterfilmpjes; ook deze methode heeft filmpjes gemaakt voor iedere nieuwe klank en letter die de kinderen leren.
 • Uitgeverij Zwijssen heeft ook een aantal gratis werkbladen beschikbaar staan om te oefenen met de kinderen.
 • Racelezen met Juf Joycella; zoveel mogelijk woorden lezen in 1 minuut en dan 3x herhalen zodat het iedere keer makkelijker wordt. Per kern vind je hier werkbladen voor zowel zonnetjes als maantjes. Iedere kern bestaat uit diverse oefenbladen met verschillende nieuwe letters / klanken om te oefenen.
 • Juf Thirza heeft diverse voorbeelden van het slangen & laddersspel op haar website staan om te oefenen. Dit is een spel waarbij iemand met een dobbelsteen gooit en je dan een aantal stappen vooruit moet en dan het woord zeggen. Bij een ladder mag je omhoog, bij een slang glijd je terug.
 • Op de website van Jufbijtje heeft Juf Krista diverse oefenbladen gemaakt voor het dobbelsteenlezen. Dit spel speel je in tweetallen waarbij je een dobbelsteen gooit en dan het woord achter dat cijfer moet lezen totdat je ze alle 6 hebt gehad.
 • Citotrainer Nederland. Op YouTube vind je dit kanaal waarbij er letters en woorden worden geoefend door middel van bewegend onderwijs. Je kind staat voor de tv (stil of joggend) en leest de woorden en letters op die voorbijflitsen en af en toe er een beweging tussendoor gemaakt wordt. Ook Juf Annelies heeft een aantal van deze filmpjes gemaakt.
 • Oefenen met begrijpend lezen doe je bijvoorbeeld met Juf Milou die verschillende verhaaltjes online heeft staan die je kind kan lezen om vervolgens vragen bij te beantwoorden.
 • Ook bij Juf Maike vind je een aantal verhaaltjes om te oefenen met Begrijpend lezen en heel leuke cijferkleurplaten of sommenkleurplaten waarbij een kleurplaat in vakjes is gedeeld en een cijfer aangeeft welke kleur het vakje moet.
 • Teken wat je leest is een vorm waarbij je regel voor regel een verhaal leest en dat dan ‘uitvoert’, je leest bijvoorbeeld welke kleur de bloemen hebben, of welke kleur de kleding. Je bent zo aan het lezen & kleuren tegelijkertijd.

Schrijven & Spelling

 • Schrijfletters oefenen; sommige scholen leren niet alleen het schrijven in blokletters, maar leren ook de schrijfletters voor het schrift aan elkaar. Deze filmpjes van VanTongerenVries laten duidelijk zien hoe deze te oefenen. Check wel eerst of dit ook dezelfde methode is die ze op school gebruiken, het is voor je kind erg lastig als ze nu iets aanleren en straks weer moeten afleren en opnieuw moeten leren.
 • Op de website van Juf Inger vind je ook een duidelijke uitleg en afbeeldingen, inclusief plaatjes om te oefenen / over te trekken voor je kind.
 • Op de website spelling oefenen kan je gratis spelletjes spelen om te oefenen met spelling of dictee.

Rekenen

 • Junior Einstein heeft naast een heel handig programma om diverse vakken te oefenen ook een uitgebreid overzicht aan werkbladen gemaakt voor verschillende soorten rekensommen.
 • Meesterplein heeft ook heel veel werkbladen, maar ook flitskaarten en boekjes voor automatiseren online staan. Zowel voor sommen flitsen als taal en spelling oefenen en zaakvlakken.
 • Oefenen met automatiseren? Dan is het handig om flitskaarten te gebruiken, deze laat je zien waarna je kind snel het antwoord op de som moet geven. Juf Siegrit heeft hier veel materiaal voor online staan.

Werkboekjes

 • Juf Milou heeft een groot overzicht met diverse werkboekjes binnen een bepaald thema om te laten maken door je kind.
 • Juf Shanna heeft ook een aantal werkboekjes staan bijvoorbeeld in thema Kerst & Winter.

Materiaal en werkbladen voor groep 4 t/m 8

Vanaf groep 4 werken veel scholen met een snappet of deels digitaal waarvoor er voor deze groepen minder materiaal te vinden is.

 • Op de website van Montessori onderwijs vind je diverse werkbladen voor verschillende groepen om te oefenen. Van spelling tot en met rekenen, maar ook verhalen.
 • De kerstleesbingo van Juf Anja is natuurlijk geschikt voor alle groepen.
 • Citotrainer biedt materiaal aan voor verschillende vakken en verschillende groepen zodat je precies kan oefenen waar je kind moeite mee heeft. Deze ‘games’ kun je online maken.
 • Juf Hannah biedt voor o.a. rekenen, spelling, taal en zaakvakken diverse werkbladen aan. Deze staan echter op thema / oefening en niet per groep ingedeeld.
 • Meesterplein heeft ook heel veel werkbladen, maar ook flitskaarten en boekjes voor automatiseren online staan. Zowel voor sommen flitsen als taal en spelling oefenen en zaakvlakken. Voor verschillende groepen.
 • Juf Shanna heeft diverse werkboekjes online staan ook voor groep 4 en hoger.
 • Jufbijtje heeft heel veel materiaal gesorteerd op groep zodat je zelf kan zien wat interessant is en nodig.
 • Op de website redactiesommen.nl kan je heel eenvoudig zelf de groep en niveau aangeven van je kind en op basis daarvan een werkblad samen te stellen om uit te printen. Zo weet je zeker dat je aansluit bij het niveau van je kind.

Tip: Ook op pinterest vind je een enorme schat aan gratis werkbladen om door je kind te laten maken! Via dit linkje heb je ze voor het uitzoeken!

Naast werkbladen zijn er ook heel veel oefen-, doe- en vakantieboeken met opdrachten voor kinderen. Deze vind je onder andere bij Bol of HeutinkvoorThuis.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.