De bento lunch is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Met name aan het begin van het schooljaar zie je dit veelvuldig voorbij komen, er zijn speciale Pinterestboarden en Instagramprofielen die zich hier helemaal in gespecialiseerd hebben.
Ook in het kader van de goede voornemens van het nieuwe jaar kan het interessant zijn om je te verdiepen in de Bento-lunch.
Want wat is een bento lunch eigenlijk, hoe maak je dat en natuurlijk zijn een aantal voorbeelden ook wel zo handig. Er blijken namelijk nog steeds veel misverstanden te zijn over bento, dan wordt er bijvoorbeeld gedacht dat het een merk is of iets dergelijks.
Wat is bento?
De oorsprong van de Nederlandse bento-lunch ligt in Japan. In de Azuchi-Momoyamaperiode (1568 tot 1600) bewaarden de Japanners gedroogde rijst en ander voedsel in houten doosjes zodat deze meegenomen kon worden.
Een voorloper op de broodtrommel dus. Je kan ze kant en klaar kopen in de winkel, maar ook zelf thuis maken om vervolgens mee te nemen naar school of werk. Een traditionele bento bestaat meestal uit rijst, vis/vlees en groenten.
Er zijn diverse varianten van de bento, waarbij de Kyaraben of charaben de laatste tijd heel populair is geworden. Steeds meer ouders maakten er een sport van om de bento zo mooi mogelijk op te maken in een thema of met bepaalde figuurtjes. Die stijl is nu ook overgewaaid naar andere delen van de wereld. Zoals hier in Nederland.
De bento-maaltijd wordt normaal gesproken op kamertemperatuur gegeten, dus opwarmen is niet nodig. Het gaat dus vaak om ingrediënten die ook een paar uur na bereiding nog lekker smaken.
Kenmerkend is dat een bento-box in meerdere vakken (daar komt de populariteit van de Yumbox ook vandaan) en/of lagen is opgedeeld om de verschillende voedselwaren te scheiden.
Daarnaast worden de lagen vaak met een elastische band bij elkaar gehouden. Vroeger werden bento-boxen vooral van bamboe of (gelakt) hout gemaakt. Tegenwoordig worden ze meestal gemaakt van kunststof of roestvrij staal.
Wat zit er in de bento lunch box?
Naast rijst kan er nog veel meer in de bento verwerkt worden. Over het algemeen gelden de volgende uitgangspunten:
- De bento-lunchtrommel zit goed vol (ook vanuit praktisch oogpunt dat het niet gaat schuiven)
- Bevat vooral gezonde ingrediënten
- 3 delen koolhydraten bevat (zoals rijst/pasta/brood etcetera)
- 1 deel proteïne, zoals tofu, ei of vlees(waren)
- 2 delen groente of fruit. (waarbij het fruit als snack gezien wordt.)
In Nederland zijn we natuurlijk gewend om vooral veel brood te eten. Ook hiermee kan je volop varieren en je creatieve uitspattingen los laten. Met behulp van diverse soorten beleg, uitstekers of andere attributen kan je de mooiste trommeltjes maken.
Daarnaast bevat een gezonde lunch ook andere ingrediënten zoals vlees, vis, kaas of eieren, vezels: zoals brood en noten, groeten en/of fruit, en natuurlijk drinken.
Voor de afwisseling kan je ook een kleine snack toevoegen. Geen snoep maar wel bijvoorbeeld rozijntjes, gedroogd fruit, krentenbol, plak ontbijtkoek, knakworst, gekookt ei, babybel, zoutjes, blokje kaas, plakje worst etc.
Met een beetje creativiteit kan je dat ook heel mooi verwerken in de lunchtrommel. Ook zie je steeds vaker een kaartje broodtrommelliefde in de lunchbox verschijnen.
Bento Lunch box
Om te beginnen heb je een fijne lunchtrommel nodig. Dat kan een (dure) yumbox zijn, maar ook andere broodtrommels die je kan opdelen in vakjes, of in combinatie met losse bakjes werken prima. Heel japans zijn de broodtrommels die uit meerdere lagen bestaan en vaak gemaakt zijn van roestvrij metaal.
Vervolgens begin je met de basis; dat kan een boterham zijn, maar ook pasta en rijst. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe zoals vlees of ei en groenten of fruit en je eindigt met de snack. Als je dit aanhoudt heb je al snel een zeer gevarieerde inhoud.
Mocht je de tijd hebben dan kan je helemaal los gaan op de opmaak van de lunchtrommeltjes. Naast de verschillende broodtrommels zijn er ook diverse accessoires die gebruikt kunnen worden, van uitstekers om vormpjes uit te steken, prikkers met oogjes of figuurtjes, maar ook cupcakevormpjes als soort kleine bakjes en nog veel meer.
De echte bento-fans herken je ook aan de keuken. Die is hier voor een deel op ingericht met veel bergruimte voor alle attributen. Bij voorkeur in van die opbergdozen met vakjes zodat alles netjes gesorteerd zit of een enorme la vol.
Waarom bento?
Natuurlijk is het leuk om je kind te verrassen, als je kind op school eet ben je daar niet bij. Door een mooie bento-lunchtrommel mee te geven zal je kind toch zien dat je van hem / haar houdt.
Niet dat dat anders niet het geval is, maar is gewoon een stukje extra waardering. Heel erg leuk natuurlijk, maar niet de enige reden. Zelf vind ik het ook prettig omdat je zo zorgt voor een gevarieerde lunchtrommel in plaats van twee boterhammen met kaas en hagelslag bijvoorbeeld.
Je kan veel meer variëren en alles gebruiken wat je maar zou willen (ook zonder er uren tijd in te steken als het gaat om opmaak).
Ideeën & recepten bento lunch box



























Meer inspiratie vind je hier.
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Einde schooljaar
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
- Schattige diertjes en vrolijke kleurtjes van Sinne bij Kruidvat - 6 december 2023
- Afscheid nemen van Sinterklaas - 6 december 2023
- Vakantieresort Hof van Saksen review met kinderen - 6 december 2023
Leave a comment