Skip to Content

Kind naar school; wat heeft hij / zij nodig of meegeven?

Kind naar school; wat heeft hij / zij nodig of meegeven?

Als je kind naar de middelbare school gaat kan je een uitgebreid overzicht verwachten met wat je kind allemaal nodig heeft voor school van welke potloden tot chromebook.

Voor de basisschool is zo’n lijst er geen algemeen lijstje, en kan wat je nodig hebt ook verschillen per school. Zo is het mogelijk dat je bij de een helemaal niets nodig hebt, terwijl je bij de andere zelf een koptelefoon dient aan te schaffen.

Toch zijn er een aantal dingen die altijd handig / nodig zijn; hieronder vinden jullie een overzicht.

Kinderrugzak

Om te beginnen een fijne rugzak waarin je kind spullen mee kan nemen voor school. Zeker voor kleuters en de jongere kinderen is het fijn dat dit geen enorme rugzak is maar echt een kinderrugzak. Deze zijn qua formaat inhoud net wat kleiner, net als de banden zodat ze ook goed op de rug zitten.

Een rugzak staat altijd wel erg stoer, maar een linnen tas is bijvoorbeeld ook prima.

Rugzakken en tassen vindt je er in alle maarten en soorten; je kan dus precies kijken welke kleur of stijl jouw kind aanspreekt. Wil je kind bijvoorbeeld een roze rugzak, of toch liever een unicorn, een stoere met Marvel helden of ga je voor een gepersonaliseerde tas met de naam van je kind.

Zeker voor chaotische kinderen erg ideaal; want iedereen weet dan van wie die tas is als hij weer eens blijft liggen ;-) Ook ideaal voor als de vaste leerkracht ziek is en er veel wisselende leerkrachten zijn

10-uurtje

De meeste scholen stimuleren een gezonde school en zullen daarom vragen om fruit mee te geven voor het 10-uurtje. Deze nuttigen ze over het algemeen vlak voor of na de pauze waarbij ze buiten spelen.

Natuurlijk kan je los een appel of banaan meegeven, maar het is ook fijn als het in een bakje zit. Dan is toch de kans kleiner dat hij beurs wordt, en kan je hem ook eventueel gesneden meegeven. Of combineren met wat anders lekkers.

Let er wel op bij dit soort bakjes dat ze goed afsluiten en niet zo makkelijk open schieten maar dat ze wel door je kind zelf geopend kunnen worden zodat de leerkracht niet tig bakjes hoeft te openen.

Naast wat te eten kan je ook drinken meegeven; dit kan een pakje zijn maar ook een flesje water of limonade als je kind dat liever heeft.

Sommige scholen hebben koelkasten staan waarin het eten / drinken bewaard kan worden en kan je dus ook zuivelproducten meegeven.

Overblijven

Als je kind gaat overblijven is de kans groot dat je zelf een lunchpakketje moet meegeven met zowel eten als drinken. Veel scholen vragen ook hier geen zakken chips en ongezonde troep mee te geven maar een gezonde lunch.

En ook hiervoor geldt dat het handig is als het kind alles zelf kan openen en om bij de beker rekening te houden dat hij niet gaat lekken. Bijvoorbeeld omdat je kind niet de dop goed genoeg dichtdraait na het drinken en er nog een beetje in zit.

Tegenwoordig is de air up erg populair bij veel kinderen.

Zo heb ik ooit op de middelbare school een klasgenootje geholpen nadat de dop van een beker melk open ging in de schooltas en alle boeken onder zaten om ze te laten drogen onder de handblower in het toilet…

Zelf ben ik daarom enorm fan van de sportdop; met drankjes als melk is dit minder geschikt maar de kans op lekkages is een stuk kleiner en ook als hij toch open blijft staan is de schade een stuk minder.

Gymles

Als je kind gymles krijg heeft je kind natuurlijk wel een geschikte outfit nodig, waarbij je rekening houdt met een aantal aspecten;

  • Gymkleding; Makkelijk zittende kleding waar je kind vrij in kan bewegen. Bij voorkeur zonder knopen, ritsen of andere ‘harde’ elementen omdat deze tijdens de gymles voor beschadigingen en ongelukken kunnen zorgen. Daarnaast is het altijd fijn om qua materiaal te kiezen voor een materiaal als katoen dat goed ademt, of speciale stoffen die daarvoor zijn ontworpen. Het kan per kind en seizoen verschillen of de voorkeur uitgaat naar een korte of lange broek om in te sporten. Vaak krijgen kinderen het tijdens een actieve gymles vanzelf warm dat een korte broek warm genoeg is. Dit kan ook prima kleding zijn die gebruikt worden voor een andere sport zoals voetbal of tennis.
  • Gymschoenen; Als je kind les krijgt in een gymzaal is het dragen van gymschoenen verplicht. Met gymschoenen worden sportieve schoenen met een stroeve zool bedoeld. Dit zijn dus geen balletschoenen, waterschoentjes of pantoffels. De sportschoenen die voor het gymmen in de gymzaal zijn bestemd, mogen ook alleen voor de gymles gebruikt worden of een andere binnensport. Daarnaast is het even opletten met zwarte scholen, in sommige gymzalen is dit niet toegestaan ook al beschikken ze over een non-marking zool.
  • Handdoek; Bij veel scholen is het vanaf groep 3 verplicht om na de gymles te douchen. Na het douchen is er natuurlijk wel een handdoek nodig. Dit kan een ‘normale’ handdoek zijn, maar je hebt ook speciale handdoeken die extra licht en compact zijn. Zo nemen ze niet teveel ruimte in, in de gymtas of maken hem extra zwaar. Daarnaast zijn deze zeer absorberend en vaak ook sneller droog. Zo voorkom je dat je kind met een klamme gymtas thuis komt en vervolgens in een hoekje laat liggen in plaats van bij de was te doen.
  • Eventueel als je kind veel last heeft van transpiratie kan een deodorant handig zijn om mee te nemen.

Dit jaar ben ik geslaagd bij de Decathlon voor de gymoutfits. Vorig jaar was het nog even zoeken naar een winkel hiervoor, maar ze hebben hier een zeer betaalbaar en gelijk ook uitgebreid aanbod aan sportkleding; niet alleen voor de gymles maar ook bijvoorbeeld voor voetbal of tennis.

Voor de zoon die dit jaar naar groep 3 gaat en dus voor het eerst een outfit nodig hebt een blauw voetbalshirt en zwarte korte broek.

Compleet met donkere gymschoenen met klittenband zodat hij ze zelf aan en uit kan trekken. Voor dochter is het een roze shirt met een zwarte lange sportbroek. Voor haar heb ik van vorig jaar nog een korte broek die ze past zodat ze kan kiezen. Ook voor haar heb ik nieuwe gymschoenen, maar dan in het roze met glitters ;-)

Let op: Dit is niet altijd nodig voor de kleuterklas; indien er een gymlokaal aanwezig is in het gebouw krijgen de meeste kleuters daar gymles in hun ondergoed en kleden ze om in het eigen lokaal.

Wel handig dus om ervoor te zorgen dat je kind die dag over een (schoon) setje beschikt met hemd en onderbroek / boxer.

Lees ook: Gymkleding of gymschoenen kind kopen; voor sport binnen en buiten

Zwemles

Sommige scholen krijgen nog subsidie of kiezen ervoor om zelf te betalen voor zwemles. Daarnaast zijn er scholen die swim2play lessen; een zogenaamde natte gymles krijgen in het zwembad.

Hiervoor heeft je kind natuurlijk zwemkleding nodig; voor meisjes kan dit een badpak of bikini zijn en voor jongens een zwembroek of zwemshort net wat je kind prettiger vindt.

Natuurlijk heeft je kind dan ook een zwembroek nodig om zich af te drogen na school.

Merken met naam

Let op; In een klas zitten meerdere kinderen en zal je net zien dat er een ander kindje is dat precies hetzelfde heeft als jouw kind. Of het is ook wel eens zo dat het omgewisseld kan worden, zo hebben we een keer een invaljuf gedaan die de inhoud van twee tassen met elkaar had omgewisseld in een poging om behulpzaam te zijn.

Dan is het heel handig als er overal namen op staan; dan weet je gelijk van wie het is en kan je de andere moeder even een berichtje sturen dat het terecht is.

Mijn ervaring is ook dat spullen met naam een stuk minder makkelijk kwijt raken. Daarom dat ik alles van bekers tot lunchtrommels en zelfs op de schooltas een naam laat drukken ;-) Voor sportkleding zijn er speciale etiketjes die je er in kan strijken of naaien.

Het lijkt heel veel misschien zo, maar stiekem valt het nog best wel mee wat je nodig hebt voor school!

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)