Skip to Content

Inschrijven basisschool; wanneer kind aanmelden?

Inschrijven basisschool; wanneer kind aanmelden?

Voordat je het weet is het zover; die kleine baby die ooit zo vredig in je armen lag is ineens vier jaar en mag naar de basisschool. Maar hoe werkt dat nou precies, je kind inschrijven basisschool? En hoe weet je of je wel de juiste keuze hebt gemaakt?

Hoe kies je een school uit?

Het uitkiezen van een basisschool is heel belangrijk. Het is namelijk de bedoeling dat je kind daar de aankomende acht jaar elke doordeweekse dag heen gaat. Maar hoe kies je nou een school uit en hoe weet je zo zeker dat juist die school de beste is?

Kijk eerst naar jullie eigen persoonlijke voorkeuren en verzamel daarna pas informatie.

Een aantal voorbeelden van die persoonlijke voorkeuren vind je in onderstaand lijstje:

  • Hoe ver wil je van de school af wonen?
  • Zijn er nog andere broers/zussen die op de basisschool zitten?
  • Willen jullie je kind via school een geloof bijbrengen?
  • Willen jullie dat je kind vrij opgevoed wordt, ook op school?
  • Geef je de voorkeur aan een grote of een kleine school?
  • Wil je graag een continurooster, of juist niet?
  • Wil je de optie voor VSO en BSO binnen de school hebben?

Wanneer jullie antwoord hebben kunnen geven op bovenstaande vragen wordt het lijstje met beschikbare scholen als het goed is al kleiner. Nu kun je online op zoek gaan naar geschikte scholen en desgewenst deze scholen ook met elkaar vergelijken.

Neus rond op de website van de school en vraag bijvoorbeeld in een Facebookgroep of er mensen zijn die ervaring hebben met de school of scholen van jullie keuze.

Langsgaan bij de school

Ook het langsgaan bij de school is een goede manier om de school te leren kennen en te kijken of deze wel bij jullie past. Meestal krijg je informatie over de school en hun visie, waarna je ook nog een rondleiding krijgt.

Dit heeft bij ons wel heel erg goed geholpen; wij waren aan het twijfelen tussen twee scholen. Allebei met dezelfde geloofsovertuiging, allebei op loopafstand en ook allebei niet te groot.

Toen we bij de eerste school een rondleiding kregen hadden we daar achteraf een goed gevoel over, maar niet bijzonder. Bij de tweede school was dit totaal anders! We voelden ons welkom, de school was rustig en iedereen was vriendelijk en beleefd.

Kind inschrijven basisschool

Vanaf vier jaar gaat je kind naar school maar dan is hij/zij nog niet leerplichtig. Dit zijn ze pas vanaf vijf jaar. Het is dus niet verplicht je kind direct op zijn/haar vierde naar school te brengen al doen veruit de meeste ouders dit wel.

Wanneer je de perfecte school voor je kind hebt gevonden kun je je kind daar inschrijven. Soms kan dit online, anderen gebruiken een inschrijfformulier. Wel is het handig dit ruim van tevoren te doen.

Wachtlijst

Sommige scholen hebben een wachtlijst; het zou zonde zijn als je net te laat bent en daardoor buiten de boot valt. Nadat je jullie kind hebt ingeschreven krijg je vanzelf bericht of je kind ook geplaatst is.

Als dit het geval is krijg je meestal nog een pakket van school thuisgestuurd met formulieren die nog ingevuld moeten worden.

Lees ook: Wachtlijst basisonderwijs

Vanaf welke leeftijd inschrijven?

Dat is afhankelijk van waar je woont; in de randstad kan het zijn dat er een postcodebeleid gehanteerd wordt en je dus een school binnen dezelfde postcode moet kiezen. Er zijn ook scholen zoals vrije scholen of de wat meer elitaire scholen waar een lange wachtlijst is en je dus eigenlijk al tijdens de zwangerschap moet inschrijven.

Bij de meeste scholen is het prima om te wachten tot je kind een jaar of drie is en je je kind al wat meer hebt leren kennen. Zo kan Montessori-onderwijs bijvoorbeeld heerlijk lijken, maar als je kind daar niet bij past schiet het niet op.

Vaak is er voor jongere broertjes en zusjes wel plek, of is er een samenwerking met de peuterspeelzaal zodat die kinderen voorrang krijgen op de doorstroming.

Wat als je kind niet is toegelaten?

Het kan zijn dat je kind niet wordt toegelaten bij de school die jullie op het oog hadden. Dit kan komen omdat de school simpelweg te vol zit en er een wachtlijst is of de basisschool je kind weigert.

Maar in sommige steden moet je er als ouders rekening mee houden dat je vlak bij een bepaalde school in de buurt woont; het is daar niet de bedoeling dat kinderen vanaf de andere kant van de stad moeten komen. Het kan dus zo zijn dat dit bij jullie ook het geval is, en dat jullie net te ver weg wonen.

Wanneer jullie kind is aangemeld bij een openbare school en er is daar geen plaats, moet de gemeente zorgen voor een plek op een andere openbare school. Vaak is dit dan jullie tweede keuze, omdat je meestal een top drie in moet vullen.

Hier vind je redenen waarom de school je kind mag weigeren; bijvoorbeeld op basis van geloofsovertuiging of waar je woont.

Wendagen

De meeste scholen hebben wendagen maar zijn dit niet verplicht. Je doet er dus goed aan dit van tevoren even na te vragen.

Bij de meeste scholen kan je kind een aantal dagdelen komen wennen voordat hij/zij vier jaar wordt maar het kan ook maar zo zijn dat de school waar jouw kind straks heen gaat dit pas doet vanaf het moment dat hij/zij vier jaar is.

Ook is er voor de ouders meestal een intakegesprek, hiervoor krijg je dan vanzelf een uitnodiging. Je krijgt dan de klas te zien waarin je kind terecht komt, je maakt kennis met de leerkracht en hij/zij vertelt je het één en ander over hoe het er in de klas aan toe gaat.

Wat kost de basisschoolperiode?

De basisschool is gratis, je hoeft dus geen lesgeld te betalen. Wel vragen de meeste scholen om een jaarlijkse vrijwillige ouderbijdrage. Deze bijdrage wordt gebruikt voor extra activiteiten zoals een schoolreisje maar ook voor de aankleding van de school tijdens de feestdagen en bijvoorbeeld een kerstontbijt.

Heeft de school van jouw keuze geen continurooster, dan kun je ervoor kiezen je kind te laten overblijven. Dit wordt ook wel de tussenschoolse opvang genoemd.

Hiervoor moet je wel betalen, aangezien dit niet onder schooltijd wordt georganiseerd. Ook wanneer je kind naar de buitenschoolse opvang toe gaat, zal je hiervoor moeten betalen.

Renate