Skip to Content

Kraamverzorgster taken; hoe lang & extra kraamhulp kiezen & cadeau als bedankje

Kraamverzorgster taken; hoe lang & extra kraamhulp kiezen & cadeau als bedankje

Kraamzorg is typisch Nederlands. Waar in andere landen de opvang van de kraamvrouw in handen van vrouwelijke familieleden ligt, staat in Nederland je (hopelijk) redster in nood voor je klaar die je kordaat door die onzekere eerste dagen heen loodst.

Wanneer je contact met de kraamverzorgster moet opnemen, waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kraamzorg en de antwoorden op tal van andere vragen omtrent dit onderwerp lees je hier.

Er zijn momenten in een leven die je niet zomaar vergeet. Vaak gebeurtenissen die emotioneel gezien een heel diepe indruk op je maken.

Een positieve zwangerschapstest is er zo één. Of je nu een diepgewortelde kinderwens koesterde of diep van binnen heel hard hoopte dat het loos alarm zou zijn, in je baarmoeder groeit op dat moment leven.

Een klein wezentje waar jij over gemiddeld zesendertig weken verantwoordelijk voor bent.

Wanneer neem je contact op met de kraamzorg?

Op het moment dat je met de test in handen staat, lijkt kraamzorg een ver-van-je-bed-show.

Toch is het gebruikelijk dat je ergens tussen week 10 en 16, vaak na de eerstetermijnecho, contact opneemt met de kraamzorg. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn, zodat de kraamverzorgster (zzp) of organisatie je in de planning kan zetten.

Ook schrijven veel kraamzorgorganisaties dat ze alleen bij tijdige inschrijving de garantie kunnen geven dat je álle uren krijgt. Daarna kan het soms lastiger worden om daar volledig aan te voldoen.

Het zou dus kunnen zijn dat je dan halve dagen een kraamverzorgster krijgt.

Aanmelding en intakegesprek

Je kunt je kraamzorg telefonisch aanvragen of via internet, liefst dus rond de derde, vierde maand. In beide gevallen zul je een formulier moeten ondertekenen, waarna je een bevestiging krijgt van je aanmelding.

Het intakegesprek vindt later plaats. Vanaf 29 weken neemt de kraamzorgorganisatie contact met je op.

Dit is hét gesprek waarin je de kraamverzorgster alle vragen kan stellen en te horen krijgt hoeveel uren je krijgt.

Daarnaast bespreek je de vergoeding van je zorgverzekeraar, wordt de uitzetlijst besproken voor de babykamer en geef je aan of je borstvoeding wil gaan geven.

Mocht je voorkeur hebben voor een specifieke kraamverzorgster dan kun je dit nu ook aangeven.

Mogelijk belangrijke onderwerpen om te bespreken:

 • Speciale wensen die jullie hebben, zoals: het wachten met wassen tot de baby 24 uur oud is, co-sleeping, borstvoeding etc.
 • Andere gezinsleden
 • Verzekering en aanvullende modules
 • Hoeveel uren je kan krijgen en hoeveel uren jullie willen (wij kozen na de geboorte van May bijvoorbeeld voor halve dagen, omdat we lekker veel met ons gezin wilden zijn)
 • Schrijf vooraf je vragen op, zodat je zeker weet dat je niks vergeet.

Waar kies je voor?

ZZP

Voordeel van een ZZP’er is natuurlijk de persoonlijke band die je kan opbouwen. Je weet precies met wie je van doen hebt en in het geval van meerdere kinderen is het voor beide partijen prettig dat je met elkaar meegroeit.

In een intieme situatie als de bevalling en de periode daarna, leert de kraamverzorgende je op je kwetsbaarst kennen. Dan is het wel prettig wanneer je elkaar al een beetje kent.

Met een ZZP’er weet je vooraf waar je voor tekent, letterlijk en figuurlijk. T

egelijkertijd zit daar ook een nadeel in: wanneer ze ziek is of arbeidsongeschikt raakt, zal je alsnog (tijdelijk) een andere kraamverzorgster krijgen.

Organisatie

Kraamzorg die via een organisatie loopt is vaak iets minder persoonlijk.

Afhankelijk van de hoeveelheid baby’s die worden geboren in een bepaalde periode is het soms mogelijk de kraamverzorgster van je voorkeur te krijgen, maar die garantie heb je niet. Je hebt dan ook contact met de administratie en niet met de persoon die je straks zal bijstaan.

Aan de andere kant biedt een organisatie je wel de zekerheid van een alternatief als het niet klikt na de bevalling.

Kraamhotel / kraamcentrum

Soms kun je in een kraamzorghotel of kraamcentrum ook bevallen. Een andere keer is het geschakeld met een ziekenhuis waar de bevalling plaats dient te vinden.

Het voordeel hiervan is dat je dag en nacht kraamzorg tot je beschikking hebt met de privacy van een eigen kamer. De visite kun je hier ontvangen en je partner mag blijven slapen, net als (eventueel) jullie andere kinderen.

Ga vooraf eens kijken, laat je rondleiden en ontdek of het je bevalt.

Uren kraamzorg? En wat zijn de tarieven

In Nederland heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Het gaat dan echt sec om de kraamzorg, partusassistentie (de hulp die de kraamverzorgster biedt bij de bevalling) is daarbij niet inbegrepen.

Het maximum is 80 uur, waarbij partusassistentie wél is inbegrepen. Overigens bestaat het Basispakket kraamzorg uit 49 uur zorg als je borstvoeding geeft en 45 uur wanneer je kiest voor kunstvoeding.

Kraamzorg wordt in elk geval gedeeltelijk vergoed. Of je ook het volledige bedrag terugkrijgt, is afhankelijk van je verzekeraar én eventueel aanvullende modules.

Het is dus belangrijk vooraf goed uit te zoeken welke vergoeding jullie krijgen en eventueel de zorgverzekering vergelijken zodat je zeker weet dat je voor jouw situatie de beste optie hebt. Ook goed om te weten: elk uur kraamzorg kost je een kleine eigen bijdrage van € 4,30.

Wat moet je in huis hebben voor de kraamzorg?

Of je nu in het ziekenhuis bevalt of thuis, het kraampakket moet je in huis hebben vanaf week 34. Als je aanvullend vergoed bent, krijg je het pakket van je verzekeraar. Anders kun je terecht bij o.a. Bol.com. De prijs en inhoud variëren, dus kijk vooral waar jullie behoefte aan hebben en kies daar je pakket op uit.

Kraamzorg na een thuisbevalling

Verderop kun je lezen wat je precies kunt verwachten van de kraamzorg als je thuis bevalt. Een belangrijk onderdeel is de partusassistentie (het bijstaan van de verloskundige tijdens de bevalling).

Het voordeel hiervan is dat de kraamverzorgster hierdoor een wel heel bijzondere band krijgt met je kindje. Overigens gebeurt dit niet altijd. Zo beviel ik zelf binnen een paar uur en kpowam de kraamverzorgster een kwartier na de bevalling binnenlopen.

Partusassistentie

Binnen een uur na de oproep van de verloskundige moet de kraamverzorgster aanwezig zijn om hem of haar te kunnen assisteren tijdens de bevalling.

In ons geval was dat ook wel het geval, maar omdat ik vrij laat belde én de bevalling supersnel verliep, kon ze onmogelijk op tijd zijn.

Waaruit bestaat deze partusassistentie?

 • In orde brengen van de kraamkamer en babykamer
 • Klaarzetten van de benodigdheden voor de thuisbevalling
 • Ondersteuning van de zwangere vrouw tijdens de bevalling
 • Assisteren van de verloskundige en indien nodig overleggen
 • Het geven van instructies (omtrent borstvoeding etc.) na de bevalling
 • Controleren en verzorgen van de moeder
 • Controleren en verzorgen van de baby
 • Belangrijke gegevens over de bevalling doorgeven aan de kraamorganisatie
 • Partusassistentie tijdens de bevalling heeft een verplichtend karakter.

Kraamzorg na een bevalling in het ziekenhuis

In principe start de kraamzorg gewoon op het moment dat je thuiskomt uit het ziekenhuis. Maar er zijn bijzondere situaties:

Je bevalt in het ziekenhuis zonder medische noodzaak en moet overnachten. In dit geval betaal je € 17,00 per dag voor het kind én € 17,00 per dag voor de moeder aan eigen bijdrage voor de zorg die je ontvangt na de bevalling.

Beval je mét medische noodzaak, dan worden deze kosten wel vergoed en betaal je geen eigen bijdrage.

De kraamzorg start na de eerste tien dagen door bijvoorbeeld een vroeggeboorte en/of slechte conditie van moeder of kind. Je krijgt dan uitgestelde kraamzorg, die minder lang duurt dan onder normale omstandigheden.

Het is belangrijk vooraf te informeren bij je verzekeraar of je deze kosten vergoed krijgt. Houd er daarnaast rekening mee dat je voor elke ziekenhuisdag 6 uur aan reguliere kraamzorg inlevert.

Wat zijn de taken van de kraamverzorgster?

Soms zie je wel dat mensen het idee hebben dat vrouwen in de kraamzorg veredelde huishoudsters zijn die toevallig tussendoor ook de controles van moeder en kind op zich nemen.

Het tegendeel is echter waar. In eerste instantie is de kraamverzorgster natuurlijk aanwezig voor de vrouw die ligt bij te komen van de bevalling in haar kraambed.

Wat wel onder haar takenpakket valt?

 • Verzorging en controle van de kraamvrouw (denk aan ontbijt en lunch op bed, lekker fruit tussendoor, maar ook toezien op de baarmoederstand, genezing van eventuele hechtingen, hartslag- en temperatuurcontrole)
 • Verzorging en controle van de pasgeboren baby (luier verwisselen, temperatuurcontrole, in de gaten houden welke kleur de ontlasting heeft, wegen en controle van het naveltje, fontanel)
 • Voorlichting geven (over verzorging, borst-/flesvoeding, vitamine K, preventie van wiegendood etc.), instructies waar nodig en toezien op een goede integratie van de baby in het gezin
 • Observeren, signaleren en rapporteren van eventuele risicofactoren, zoals wanneer er een indicatie is van PPD (Post Partum of Postnatale Depressie) of wellicht iets in de ontwikkeling van het pasgeboren kindje; dit wordt besproken met een deskundige, zoals de huisarts of verloskundige
 • Waarborgen van de hygiëne, waaronder dagelijks reinigen van badkamer en toiletten, beddengoed verschonen van moeder en kind en uitkoken van bijvoorbeeld flessen, spenen en borstkolf
 • Verzorging en/of opvang van huisgenoten; meestal zijn dit je man en kinderen, maar de kraamverzorgster ontvangt ook bezoek en ziet erop toe dat de visite niet langer blijft hangen dan goed voor moeder en kind
 • Huishoudelijke taken, waarbij het afhangt van je kraampakket welke taken de kraamverzorgster op zich neemt. Maar bijvoorbeeld het smeren van beschuitjes voor de kraamvisite.

Wat als het niet klikt met de kraamverzorgster?

Stel dat het niet klikt met de kraamverzorgster, wat dan? Zoals in elke sociale situatie kun je tegenover iemand komen te staan die helemaal je type niet is. Uiteindelijk is niks menselijks ons vreemd!

Wanneer je kraamverzorgster binnen die categorie valt, heb je toch een klein probleem. Ons overkwam dit in een kraamhotel. De vrouw in kwestie hield halsstarrig vast aan ‘het protocol’.

Wij wilden graag 24 uur wachten met het wassen van Rose, terwijl het voor hen vaste prik was om dat ‘s ochtends te doen.

Dat leidde tot een paar korte conflicten en gesputter van haar kant toen ik nadrukkelijk aangaf dat we haar niet door haar in bad wilden laten doen, vervolgens natuurlijk een fikse huilbui van mijn kant en daarna het resolute besluit van Ro om onze spullen te pakken en lekker naar huis te gaan.

Zoiets kan je ook thuis overkomen. Aarzel dan geen moment en spreek je gevoelens uit tegen de kraamverzorgster.

Misschien kunnen jullie alsnog tot een gulden middenweg komen en zo niet, bel dan met de organisatie en vraag om vervanging. Uiteindelijk is het jouw kraamtijd en niet de bedoeling dat je die tandenknarsend of overstuur doorkomt.

Wat als de kraamzorgorganisatie faillissement aanvraagt terwijl jij nog moet bevallen?

Het overkwam ons. Met zo’n achtentwintig weken op de teller kregen we een brief thuis waarin stond dat de kraamzorg gegarandeerd geregeld zou worden.

We besloten de gok te nemen. Tot op het laatste moment bleef dus onzeker wie zou komen kramen bij ons. Sterker nog: May was al geboren toen onze kraamverzorgster binnenstapte (snelle bevalling).

Hoewel ze ons een fijne tijd gaf, had ik het prettig gevonden om van te voren te weten waar ik aan toe was. Met die kennis in je achterhoofd kun je voor jezelf kijken wat je prettig vindt: zekerheid of zien hoe het loopt.

Kraamzorg na adoptie

Enkele verzekeraars verzorgen deze bijzondere vorm van kraamzorg. Per slot van rekening geldt ook voor deze situaties dat je voor het eerst je baby in je armen houdt en heb je als kersverse ouders nog veel te leren.

Zoek goed uit welke instanties of zzp’ers je hierbij kunnen begeleiden en hoeveel uren je krijgt. Dit wordt vastgesteld in overleg met de verzekeraar.

Je kindje overlijdt kort voor of na de geboorte

Het noodlot waarvan we allemaal hopen dat het ons niet treft. Ook in deze gevallen kunnen moeders en andere gezinsleden kraamzorg krijgen: om te ondersteunen, verzorgen en op te vangen.

Afhankelijk van je eigen wensen kan dit iets helpen.

Had jij een fijne kraamverzorgster?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel
 1. MessyMommy says:

  Goed onderwerp! Het is goed om te weten wat ze verplicht zijn te doen. De onze deed alleen de nodige controles maar qua verzorving ho maar. Het lijkt zo vanzelfsprekend allemaal, kraamzorg. Lekker inde watten gelegd worden. Toen mijn pasgeboren dochtertje en ik op dag 3 geen schoon dekbed hadden en ik zelf de wc maar schoonmaakte met een huilbui tot gevolg, toch maar even gebeld met het kraamzorg bureau. Die middag al kwam er een ander en wat een schat! Had ik dus veel eerder moeten doen?.

Comments are closed.