Skip to Content

Baby placenta; wat is het?

Baby placenta; wat is het?

De placenta, of ook wel moederkoek genoemd, is een belangrijk onderdeel van je zwangerschap. Zonder goed werkend placenta maakt je kindje namelijk geen schijn van kans.

Wat is nu precies een placenta? Hoe ziet het eruit, waar bevindt het zich en wat doet het allemaal? En wat gebeurt er na de bevalling met de placenta?

Wat is de placenta?

De placenta wordt tijdens de zwangerschap gemaakt door het embryo. De placenta ontwikkelt zich vanuit de buitenste laag cellen. Rond de twaalfde week van je zwangerschap zal de placenta volledig zijn.

De placenta voorziet de baby van voedingsstoffen en zuurstof en is daarmee onmisbaar voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby. De baby is verbonden met de placenta via de navelstreng, die meestal in het midden van de placenta aangehecht is.

Hoe ziet de placenta eruit?

De moederkoek ziet er een beetje uit als een stuk rauw lever. Ze heeft een wijdvertakt aderstelsel. Als je baby geboren wordt, zal de placenta ongeveer een zesde wegen van je kindje.

Normaal gesproken zal het ongeveer tegen de 20 cm in doorsnede zijn. Het is gevormd door een soort vingerachtige uitsteeksels, die men chorionvlokken noemt. Deze liggen tegen elkaar aan en zien er een beetje uit door hun vertakkingen als boomwortels.

Wat is de functie van de placenta tijdens de zwangerschap?

Jouw eigen bloed voorziet je baby van zuurstof en voedingsstoffen. Via een dun vliesje vloeit jouw bloed naar de placenta. Vanuit de placenta gaan deze voedingsstoffen en het zuurstof naar je baby toe.

De placenta zorgt ervoor dat jouw bloedsomloop en die van jouw kindje gescheiden blijven. Via de navelstreng zal dit transport richting je baby gebeuren.

In de navelstreng zitten slagaders die het zuurstofrijke bloed in het bloed van de baby pompt. Het zuurstofarme bloed wordt via de ader in de navelstreng teruggevoerd naar de placenta.

Ook je baby heeft afvalstoffen. Deze worden in de placenta uitgefilterd en naar jouw bloed geleid, zodat jij ze vervolgens uitscheidt. Niet onbelangrijk is ook de functie van de moederkoek om infecties bij de baby vandaan te houden.

En de placenta heeft nog een functie. Het maakt namelijk ook hormonen aan, o.a. progesteron, die de zwangerschap in stand houdt!

Waarom is er een scheiding nodig van de bloedsomloop?

Een scheiding van de bloedsomloop klinkt misschien onlogisch omdat de baby toch de voedingsstoffen en het zuurstof via het bloed van de moeder krijgt. Toch is het heel belangrijk dat die scheiding er wel is. Zouden moeder en kind verschillende bloedgroepen hebben, dan kan dit voor een groot probleem zorgen.

Afwijkingen van de placenta

Afwijkingen van de placenta zorgen vaak voor problemen tijdens de zwangerschap. Een achterstand in de groei, bijvoorbeeld. Van alle vroeggeboorten blijkt maar liefst 90% een afwijking in de placenta te hebben.

Door deze afwijkingen zijn de kinderen na de geboorte meer ziek en het kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van het kind op kleuter- en schoolleeftijd. Laatstgenoemde is met name bij afwijkingen door infecties.

Een onderzoek van het UMC in Groningen bracht dit aan het licht. Het is dan ook een gegronde reden om bij de neonatale zorg de placenta goed na te kijken op afwijkingen. Placenta-afwijkingen kunnen eveneens problemen opleveren voor de moeder. Het mag daarnaast duidelijk zijn dat deze afwijkingen ook kunnen zorgen voor het overlijden van de baby.

Wat gebeurt er met de placenta bij/na de bevalling?

Nadat je bevallen bent van je mooie baby ben je nog niet klaar. De placenta moet namelijk ook nog geboren worden. Dit wordt de nageboorte genoemd. De functie van de moederkoek is ten einde zodra de navelstreng is afgeklemd en doorgeknipt.

De placenta zal dan de baarmoederwand gaan loslaten. Deze wond, die hierdoor ontstaat, zal vanzelf genezen. Dit is wel de reden dat je na de bevalling nog zal vloeien. Dit kan meerdere weken duren. De nageboorte komt meestal binnen een half uur.

Wat gebeurt er als de nageboorte niet vanzelf komt?

De placenta moet binnen een uur geboren worden, anders zal deze via een operatie weggehaald moeten worden. Een injectie met oxytocine kan helpen om de nageboorte op gang te helpen. Ook het aanleggen van je baby heeft invloed.

Keuren van de placenta

De placenta wordt goed nagekeken na de geboorte. Dit is o.a. om te zien of het compleet is. Mocht er het vermoeden zijn dat er delen zijn achtergebleven, dan zullen deze ook operatief verwijderd moeten worden.

Het kan namelijk grote risico’s met zich meenemen als deze achterblijven. De baarmoeder kan dan namelijk niet goed samentrekken, waardoor de moeder veel meer bloed zal verliezen.

Wat doe je met de placenta?

Beval je in het ziekenhuis, dan zullen zij de placenta weggooien. Dit gaat dan mee met het medisch afval. Bij een thuisbevalling zorgt in principe de verloskundige hiervoor. Maar het wordt ook hier steeds gewoner om zelf nog iets met de placenta te doen.

In veel culturen is dat al van oudsher de traditie. Denk er dus goed over na wat je wilt. Wil je de placenta bijvoorbeeld begraven in de tuin en hier een boompje op laten groeien?

Maar er kan nog veel meer, zoals:

  • Een kunstwerk van maken
  • Een zalfje ervan maken
  • Opeten
  • Een sieraad van maken
  • Wees duidelijk naar de verloskundige toe of natuurlijk bij het ziekenhuis wat je wilt met de placenta. Jij mag bepalen wat er mee gebeuren moet! Bespreek dit alvast met je partner en noteer het in je geboorteplan, zodat je in het heetst van de strijd niet hier mee bezig hoeft te zijn.

Lotusgeboorte

Je kunt er ook voor kiezen om de placenta niet van je baby te verwijderen, door de navelstreng door te knippen. Je wacht dan tot de navelstreng er vanzelf afvalt.

Dit noem je een lotusgeboorte. De placenta wordt dan in een katoenen zak bewaard. Het idee erachter is dat de baby zelf afstand doet van de placenta.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)