Skip to Content

Zwangerschapskalender; 28 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 28 weken zwanger

Je bent 28 weken zwanger en dat betekent dat het 3e trimester is aangebroken. Vanaf nu mag je het zeggen: de laatste loodjes!


Deze week is een belangrijke week, want:

  • Het derde trimester is begonnen
  • Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes;
  • De overlevingskansen bij een vroeggeboorte zijn vanaf deze week een stuk hoger.

Informatie baby

35 centimeter
900 gram

Ontwikkeling spijsverteringssysteem

Sinds deze week is het spijsverteringssysteem in staat om eiwitten en vetten te verwerken. De alvleesklier, het maagje en de dunne darm gaan daarmee aan het werk.

Zo wordt je kindje steeds molliger, en dat is niet alleen schattig, maar ook nodig om straks zijn temperatuur op orde te houden. Zijn huidje was tot nu toe altijd nog een beetje rimpelig, maar door het extra vet trekt het huidje strak.

Er blijven wel altijd plooien bij de beentjes, de oksels en het nekje. Die moet je straks iedere dag goed schoon én droog maken anders kan het huidje kapot gaan.

Hoofdje en lichaam in verhouding

Inmiddels zijn het hoofdje en het lichaam beter in verhouding. Herinner je je die allereerste plaatjes nog? Toen was je baby meer hoofd dan lichaam.

Langzaam maar zeker is dat de afgelopen weken in proportie gekomen. Zijn romp en ledematen zijn in lengte harder gegroeid dan het hoofdje. Als je baby geboren wordt is het hoofdje ongeveer 25% van het hele lijfje.

Wij vinden een baby er heel normaal uit zien, en het hoort ook zo, maar stel je voor dat 25% van jouw lichaam uit je hoofd bestond! Dan zou je een hoofd hebben van zo’n 40 tot 50 centimeter. Ook buiten de baarmoeder blijft het lichaam in lengte harder groeien dan het hoofd.

Maar wist je dat ogen niet kunnen groeien? Toch leuk om te weten als je straks in die schattige kijkers kijkt, en je dat 40 jaar later (hopelijk) weer doet.

Verschil lengte en gewicht baby

Alle baby’s groeien in het eerste trimester exact even hard. Er gebeuren die weken zo ontzettend veel… Want wij noemen het 12 weken, maar zoals aan het begin uitgelegd, zijn het eigenlijk 10 weken waarin je baby van 2 cellen naar een spartelend mensje transformeert.

Want 9 weken na de samensmelting van zaad- en eicel zijn er al beentjes, armpjes en zelfs een soort vingertjes te zien.

Na het eerste trimester kiest elke baby zijn eigen pad. De een groeit harder dan de andere.

Het gewicht en lengte die in deze blogs staan, is dan ook altijd een gemiddelde, jouw baby kan best iets zwaarder of lichter zijn. En… vanaf deze week maakt het ook uit of je een jongen of meisje verwacht!

Vanaf deze week zijn jongens gemiddeld zwaarder dan meisjes, en dat gaat zo door tot de bevalling. Ook dit is een gemiddelde, dus niet elke jongen is zwaarder dan elk meisje.

Maar toch goed om te weten, want als je het geslacht geheim wilt houden, kun je dus beter niet meedelen hoe zwaar je baby geschat wordt (en ja, mensen gaan echt op basis van het gewicht raden).

Overlevingskans vroeggeboorte

Je baby was vanaf 24 weken levensvatbaar, maar vanaf 28 weken is de overlevingskans bij een vroeggeboorte een stuk hoger.

De overlevingskans is van 40% bij 24 weken naar 95% bij 28 weken gegaan, Je baby zal dan nog lang in het ziekenhuis moeten liggen en obstakels moeten overwinnen.

Gelukkig blijven de meeste baby’s veilig in mama’s buik, en dat hopen we ook voor jouw kindje!

Informatie moeder

Hoera het derde trimester is begonnen! En dat mag je best even vieren met een wijntje, euh, colaatje (of alcoholvrij wijntje)

Nog heel even volhouden, dat wijntje komt echt weer. Het derde trimester is een achtbaan: je ben zoooo nieuwsgierig naar je baby, je bent de zwangerschapskwaaltjes zooo zat…

En tussendoor kun je opeens extreem gelukkig worden van de wc schoon maken, de keukenkastjes boenen en al die stofwolken onder de kast die in de stofzuigerslang verdwijnen.

Waarschijnlijk word je ook plots goed in het verzinnen van smoesjes voor afspraken en scroll je je een ons tot je het juiste geboortekaartje hebt gevonden. Welkom, in het derde trimester…

Stoelgang; obstipatie of diarree

Om direct met iets gezelligs te beginnen: Je ontlasting kan moeizamer komen doordat je darmen minder ruimte hebben en daardoor langzamer werken. Veel drinken, fruit en groenten eten en een regelmatig eetpatroon helpen obstipatie voorkomen.

Eén ding niet vergeten: niet persen op de wc, want daar kun je aambeien van krijgen. Je kunt beter een tijdschrift meenemen naar de wc en er de tijd voornemen.

En zodra je aandrang hebt, naar de wc gaan. Of je hebt drie dagen later juist weer last van diarree. Let er dan op dat je genoeg drinkt, want door diarree verlies je veel vocht.

Zwangerschapsincontinentie

Nu we toch over poep-en-plas bezig zijn, kan dit er ook nog wel bij: zwangerschapsincontinentie. Doordat je groter wordende buik op je blaas drukt en je spieren wat weker worden…

Je raadt het al, da’s niet zo’n fijne combinatie. Als je hard in de lach schiet, moet niezen of iets zwaars tilt (wat je sowieso niet meer moet doen), kun je opeens een beetje urine verliezen.

Niet leuk, maar hartstikke normaal helaas. Je kunt de spier waarmee je de urine tegenhoudt trainen door hem 3 keer per dag 10 keer aan te spannen. Bij het plassen voel je welke spier het is.

Je kunt dit liggend, staand of zittend oefenen, dat maakt niet uit. En extra fijn: dit helpt ook om de boel weer strak te krijgen na de bevalling zodat je geen blijvende incontinentie krijgt.

Maar: plas geen stipjes. Dat is dat je je plas steeds even ophoudt en dan weer verder plast. Daardoor plas je niet goed uit en dat vergroot de kans op blaasontsteking.

Je kunt in deze periode inlegkruisjes gebruiken, maar let er wel op dat het katoenen inlegkruisjes zijn, anders vergroten ze de kans op blaasontsteking.

Wist je dat er ook wasbare inlegkruisjes bestaan? Niet vies, want normaal heb je gewoon een onderbroek aan en die gooi je ook in de was. Wasbare inlegkruisjes zijn het veiligst tegen blaasontsteking omdat ze van 100% katoen en/of bamboe gemaakt zijn én ze zitten veel lekkerder omdat het niet zweterig wordt. Deze vind je hier.

Lees ook: Blaasontsteking tijdens de zwangerschap; buikpijn of zelfs mogelijk nierbekkenontsteking

Galstenen

Bijna iedereen heeft galstenen, maar bijna niemand heeft er last van. Galstenen zijn stenen in je galblaas, die ontstaan doordat het gal te lang ‘stilstaat’ in je gal.

Tijdens je zwangerschap zitten je organen in de verdrukking, en daardoor gaat je spijsvertering langzamer. En dat vergroot de kans op galstenen.

Meestal merk je hier niets van, maar zo’n galsteentje kan ‘aan de wandel’ gaan. Zo’n steentje wipt dan uit je galblaas en komt klem te zitten in een galweg, een verbinding van je gal naar andere organen.

Als zo’n steentje klem komt te zitten, geeft dat vreselijk veel pijn. Koliekpijn wordt het ook wel genoemd, omdat je geen kant meer op kunt van de pijn.

Heb je dus af en toe vreselijke buikpijn in je maagstreek, dan zouden het galstenen kunnen zijn. Als dat zo is, zullen ze je gal verwijderen. Dat is een kleine kijkoperatie en je kunt zonder problemen leven zonder blaas. Vaak moet je wel wachten tot na de bevalling… Je kunt speciale pijnstilling krijgen voor tijdens een aanval.

Lees ook: Galstenen tijdens de zwangerschap; symptomen, pijn, ervaring en operatie

Informatie vader

Lees hieronder verder bij de uitgebreide ‘wat moet ik deze week regelen’-alinea, daar staat deze week ook de papa-informatie in!

Eettip

Je baby wordt steeds groter en heeft dus ook steeds meer nodig. In het laatste trimester maken de hersenen een grote ontwikkeling door, en daarnaast moet je baby nog erg groeien qua gewicht. Eiwitten, vitamine C, ijzer en calcium blijven belangrijke bouwstoffen. En staat er ook weleens vette vis op je menu?

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Geboorteplan

Binnenkort krijg je een geboorteplan van je verloskundige.

Het verschilt per praktijk en ziekenhuis hoe zo’n plan eruit ziet, maar het doel is hetzelfde: de verloskundige wil inzicht krijgen in hoe jij je bevalling graag zou willen. Wil je pijnstilling of juist liever niet? Wil je bepaalde muziek aan en wie mag de navelstreng doorknippen?

En: in welke houding wil je bevallen? Zo weet het medisch personeel wat je wel en niet wilt, ook als je (even) niet aanspreekbaar bent.

En stel je hebt opeens een andere verloskundige, dan leest zij eerst je plan door voor ze je bezoekt. Zo hoef je niet de hele tijd uit te leggen wat je wel en niet wilt.

Nu zegt iedereen altijd dat het in ieder geval niet zo gaat, zoals je je van te voren bedenkt. Het is dus goed om te weten dat je plan een plan is, en geen programma.

Dingen kunnen anders lopen dan verwacht, de bevalling kan te lang duren of je bent net supermoe als de bevalling begint, dus je moet wel pijnstilling om het vol te houden bijvoorbeeld.

Toch is het maken van zo’n plan erg belangrijk. Het helpt je om je (samen met je partner) voor te bereiden op de bevalling en over alles na te denken.

Lees ook: Geboorteplan voorbeeld, ervaringen en tips schrijven

Herinnering zwangerschap / bevalling

Het geboorteplan is gefocust op het medische, maar als je toch over de bevalling aan het nadenken bent… Besef dat het proces van bevallen ook superbijzonder is om samen mee te maken.

Sommige stellen voelen het als een avontuur, je moet in ieder geval een team zijn. Het kan helpen om er bewust een mooie herinnering van te maken, dat kan zelfs pijnremmend werken en het is makkelijker om je bevalling achteraf te verwerken.

Maak bijvoorbeeld elk uur een foto. Zet die foto’s later achter elkaar en je hebt een prachtig fotoverslag van de meest bijzondere uren in jullie leven. Of houd een logboek bij in een notitieboekje, als er iets gebeurt: noteer de tijd en vertel wat er gebeurt.

Verveel je je? Schrijf dan om de beurt in het boekje hoe je het vindt en hoe je je voelt. Of schrijf samen een briefje voor je baby’s 18e verjaardag. Slaap in elkaars armen als de weeën nog niet zo sterk zijn…

En wat zou je partner bijzonder vinden? Want ja, jij hebt pijn, maar het is jullie kindje. Het is logisch dat er meer aandacht naar de mama-to-be gaat en dat moet ook, want een bevalling is nogal een ding.

Maar als de papa-to-be ook een ‘bijzonder moment’ of ‘bijzonder ding’ heeft tijdens de bevalling, dus voor het kindje er is, helpt dat straks bij de papa-zoon/dochterband en tussen jullie samen.

Nog één keer je buik vasthouden, een gekke selfie, samen een zak chips leegeten bij de eerste weeën…. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar het kan de zenuwen wegnemen.

Probeer dus niet te gespannen te zijn en go with the flow, dat is het enige wat bij bevallingen werkt (omdat spanning de weeën blokkeert). Denk dus samen na over het plan.

Gemiddeld duurt een bevalling 15 uur en gelukkig hebben de meeste vrouwen niet al die tijd pijn. Tussen de weeën door voel je vaak helemaal niets qua pijn.

Denk ook na over die tijd, hoe ga je die vullen? En als je naar het ziekenhuis gaat: neem een paar tijdschriften mee, je dagboekje om in te schrijven, een spel, je laptop met Netflix…

Lees ook: Vluchtkoffer; checklist wat neem je mee voor moeder, baby en vader

Tips

Veel mensen gaan commentaar leveren op de zwangere buik, alsof het een sportwedstrijd is. Veel gehoorde commentaren zijn:

  • Zo, weet je zeker dat er geen twee in zitten?
  • Ben je echt al .. weken?? Groeit de baby wel goed?
  • Oh, je draagt naar voren/rechts/links/ondersteboven dus je krijgt een…
  • Hmm, je hebt niet echt een ronde buik hè …
  • Heb je een outie????

Don’t worry… De verloskundige checkt je buik elke keer en zolang hij of zij niets zegt is alles goed! Zwangere buiken zijn er in alle vormen en maten. Net als mensen…

Lees ook: Verloskundige; afspraken van eerste afspraak tot taken bevalling

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit