Skip to Content

Massage tijdens zwangerschap; van welke buik drukpunten vermijden doordat ze gevaarlijk kunnen zijn?

Massage tijdens zwangerschap; van welke buik drukpunten vermijden doordat ze gevaarlijk kunnen zijn?

Een massage tijdens je zwangerschap is niet alleen fijn, maar kan ook echt helpen bij bepaalde kwaaltjes. Maar kan het allemaal wel zonder gevaar voor de baby?

Zijn er dingen waar je op moet letten? En waar kan het allemaal bij helpen?

Wat is een zwangerschapsmassage?

Eigenlijk wil dit niets anders zeggen dan een massage tijdens je zwangerschap en het duidt dus niet specifiek op een bepaalde massage!

Waarom een zwangerschapsmassage?

Je kunt een massage nemen, ook als je niet zwanger bent, puur ter ontspanning. Maar een massage tijdens je zwangerschap biedt niet alleen maar ontspanning, het kan ook helpen bij heel uitéénlopende zaken.

Niet alleen lichamelijk, trouwens. Ook jouw gevoel van geluk kan beïnvloed worden!

Wat een massage tijdens je zwangerschap kan doen

Er zijn veel dingen die gunstig beïnvloed worden door een heerlijke massage. Fysiek kan je hierbij denken aan:

  • Ontspannen van je spieren
  • Het is verlichtend voor o.a. rug, nek, bekken en benen
  • Het verbetert de doorbloeding en je lymfevatenstelsel

Maar er is meer! Zo zijn er veel voordelen te behalen op hoe jij in je vel zit, bijvoorbeeld:

  • Je kan beter slapen
  • Hebt een beter humeur
  • Minder last van stress en het hierbij behorende hormoon cortisol en/of noradrenaline
  • Minder angstgevoelens
  • Toename van de gelukshormonen dopamine en serotonine
  • Verbeterd immuunsysteem
  • Je bewust laten worden van de baby in je buik!
  • Rust voor de baby
  • Ook de baby kan rustig worden door een massage. Omdat de moeder in een rustige modus komt, ervaart het kind deze rust ook.

Immuunsysteem

Dat een massage je een geluksgevoel en minder stressgevoelens oplevert, daar kan je je misschien nog iets bij voorstellen.

Maar waarom zou het ook goed werken voor je immuunsysteem? Dit is te danken aan de witte bloedcellen. Deze heb je nodig om beschermd te zijn tegen ziekteverwekkers die je lichaam willen ‘bezetten’.

Door masseren verhoog je het aantal van deze witte bloedcellen. Dat is toch een mooie bijkomstigheid! Want ziek worden wil je natuurlijk niet als je zwanger bent. En zo is ook je kindje alleen maar beter af.

Melkproductie

Nog een mooie: door de massage komt oxytocine vrij. Dit ‘knuffelhormoon’ komt namelijk vrij tijdens aanrakingen.

Ook bij het voeden van je kindje komt dit vrij. Door een zwangerschapsmassage kan je dus dit hormoon al extra laten aanmaken, waardoor je melkproductie op gang kan komen, maar ook kan hierdoor je bevalling natuurlijk op gang komen (terwijl dit er even niet inzat, bijvoorbeeld).

Toch fijn als het zo kan in plaats van ingeleid te moeten worden. Bij een inleiding bootst men dit hormoon trouwens na!

Let op tijdens de eerste drie maanden

Misschien zou je denken dat een massage geen kwaad kan en al helemaal niet als je nog geen buik hebt, maar niets is minder waar.

Tijdens de eerste drie maanden kan je beter geen zwangerschapsmassage laten doen, want de kans is groot dat er afvalstoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor je kleine kindje-in-wording. Vanaf het tweede trimester kan het wel en dan kan het ook gewoon tot aan het einde toe.

Uiteraard moet je te allen tijde aan je masseur melden dat je zwanger bent.

Let ook op dat je masseur ervaring heeft met zwangerschapsmassages! Want uiteraard vergt dit toch bepaalde voorzichtigheid! Niet alleen moet hij weten wat hij kan doen zonder dat je kindje gevaar loopt, maar ook jijzelf

. Omdat jouw bloedvolume, bijvoorbeeld, sterk is toegenomen zal hij hier rekening mee moeten houden bij bepaalde massages, zoals bij je benen.

Zit je buik in de weg bij een zwangerschapsmassage?

Misschien vraag je je nu af hoe je dan gemasseerd kan worden als je buik al begint te groeien? Natuurlijk zijn er meerdere manieren om te gaan liggen.

Zo kan je ook in zij- en zitligging gemasseerd worden. Maar ook de buikligging is mogelijk op een speciale massagetafel voor zwangeren. Of er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een warmwaterkussen.

Zo’n kussen is dan gevuld met warm water (tussen 37 en 40 graden) wat al een weldaad voor je lichaam op zich is!

Is een zwangerschapsmassage altijd veilig?

Er is nog niet veel bekend over dit soort massages. Zoals gezegd zal je moeten kiezen voor een ervaren zwangerschapsmasseur. Overleg ook met je verloskundige of huisarts of het wel of niet kan. Er zijn redenen om het beter niet te doen, maar overleggen kan sowieso nooit kwaad! Zo loop je tenminste geen risico. Zeker als jouw zwangerschap vrij gecompliceerd is, kan je nooit voorzichtig genoeg zijn!

Laten masseren of een cursus?

Je kunt op meerdere manieren genieten van een zwangerschapsmassage. Je kunt echt naar een masseur toe gaan en even heerlijk ontspannen genieten.

Maar er worden ook cursussen aangeboden waarbij de partners leren hun zwangere vriendin/vrouw te masseren. Of hoe je zelf bepaalde delen van je lichaam kan masseren, zoals een voetmassage.

Zelf masseren

Bedenk dat je geen risico moet nemen en daarom dus niet krachtig te werk moet gaan. Weet wat je doet! Heb je meer dan dat nodig, ga dan op zoek naar een professional.

Wil je toch zelf thuis aan de slag, dan hier enkele tips:

  • Zorg voor rust! Neem dus de tijd en zet eventueel een rustig muziekje op om de sfeer ook rustig te houden.
  • Koop een heerlijke olie met een fijne geur, zo prikkel je nog meer zintuigen op een fijne manier.
  • Voorkom dat je gaat masseren met koude olie! Verwarm de olie eenvoudig door het even op te laten warmen tussen je handen.
  • Het is fijn om contact te blijven houden met het lichaam dat gemasseerd wordt (van jezelf of je partner dus). Laat tussendoor dus niet los, houd altijd met 1 hand contact.
  • Leuk om te doen: contact maken met je baby! Leg je warme handen een tijdje op 1 plek, zodat je kindje de tijd heeft om naar je handen toe te komen zwemmen!
  • Zorg voor een ontspannen sfeer na afloop zodat je nog even kan nagenieten. Ga niet direct weer volop aan de slag om zo nog meer profijt te hebben van de massagesessie.
  • Leg een deken naast je klaar, zodat je deze om je heen kan slaan na afloop en je niet koud wordt bij het nagenieten.

Heb jij een zwangerschapsmassage gehad tijdens de zwangerschap?

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)