Al sinds jaar en dag kennen wij verschillende soorten van verlof omtrent zwangerschap en geboorte. Sinds twee augustus tweeduizend tweeëntwintig hebben wij recht op een nieuw verlof. Het betaald ouderschapsverlof, dat negen weken (oftewel twee maanden) telt. Verderop in dit artikel lees je over de nieuwe regelgeving.
Eerst zal ik iets uitleggen over de reeds bekende en bestaande soorten verlof.
Zwangerschapsverlof- en bevallingsverlof
Het zwangerschapsverlof is het verlof dat wordt toegekend aan de zwangere in kwestie. Dit verlof duurt tot en met de dag van de bevalling zelf. Het verlof mag van zes weken, tot vier weken voor de uitgerekende datum worden opgenomen.
Belangrijk om te weten is dat het zwangerschaps- en bevallingverlof gezamenlijk zestien weken mag duren. Als je zes weken zwangerschapsverlof opneemt, houdt dit automatisch in dat je bevallingsverlof (het verlof na de geboorte van je vrucht) twee weken minder lang zal zijn.
Ook als je kindje eerder wordt geboren, zal je verlof in totaal zestien weken zijn. Stel je hebt ervoor gekozen zes weken zwangerschapsverlof op te nemen en tien weken bevallingsverlof, maar je kindje wordt drie weken te vroeg geboren, dan heb je recht op nog dertien weken extra verlof.
Partnerverlof
Partnerverlof telt, zoals de naam al zegt, voor de partner van de bevallende vrouw. Dit is een persoon die met haar getrouwd is, of geregistreerd partner is, met haar samenwoont, of het kind heeft erkend. De partner heeft recht op één werkweek verlof.
De dag van bevalling zelf, wordt bovenop deze werkweek geteld. Behalve als het kind in het weekend wordt geboren, dan vervalt deze dag en telt het niet als calamiteitenverlof.
Het nieuwe verlof
Sinds augustus 2022 zijn er negen extra weken die mogen worden opgenomen. Deze weken heten het (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof.
Deze negen weken krijg je 70% van je dagloon uitbetaald door het UWV. Het is echter wel zo dat deze negen weken moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.
Dit verlof telt voor beide ouders. Ook telt dit verlof voor adoptie- of pleegouderschap. In dit geval is het zelfs langer geldig, tot kinderen van acht jaar oud. Let echter wel op, dat het enkel om het eerste jaar van de feitelijke adoptie, of plaatsing gaat.
Adopteer je een kindje dat net vier jaar oud is geworden, mag je dit verlof in dit vijfde levensjaar gebruiken. Niet daarna. Adopteer je een kindje dat negen jaar oud is, vervalt je recht.
Ook ouders van kinderen die vóór augustus 2022 zijn geboren hebben recht op dit nieuwe verlof. De voorwaarde is echter wel dat het wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kindje.
Het verlof wordt ook pas toegeschreven nadat het geboorte- en zwangerschapsverlof is opgebruikt.
Volledige recht op ouderschapsverlof
Is je kindje voor augustus geboren en heb je al wettelijk onbetaald verlof opgenomen? Dan moet je deze weken aftrekken van het volledige recht op ouderschapsverlof.
Dit recht kent zesentwintig maal de arbeidsduur per week. Dit wil zeggen dat als je al twintig weken onbetaald verlof hebt opgenomen, je nog maar zes weken op kunt nemen.
De weken die je onbetaald verlof hebt gehad kun je niet met terugwerkende kracht nog zeventig procent uit laten betalen.
Persoonlijke ervaringen
Zelf ben ik in juni van dit jaar, tweeduizendtweeëntwintig, bevallen. Per oktober is mijn bevallingsverlof op. Dan ga ik weer aan het werk. Dankzij dit nieuwe verlof, zou ik nog negen weken mogen opnemen.
Deze krijg ik dan uitbetaald via het UWV, zij betalen namelijk zeventig procent van het dagloon uit. Zelf heb ik dit verlof (nog) niet aangevraagd, omdat het in mijn persoonlijke situatie niet nodig is.
Ik heb veel vriendinnen die dit verlof wel hebben aangenomen, met name de partners van vriendinnen maken er graag gebruik van. Negen van de tien werkgevers kennen de partners namelijk de overige dertig procent van het dagloon toe, waardoor zij in totaal negen weken volledig uitbetaald krijgen.
Een superprocedure dat ervoor zorgt dat de partners eindelijk een welverdiende verloftijd krijgen, dat langer is dan enkel vijf daagjes.
Een andere mogelijkheid is het opnemen van één enkele dag ouderschapsverlof per week. Bijvoorbeeld:
Je werkt normaliter vijf dagen per week, acht uren per dag. Een volle werkweek telt veertig uren. Je neemt één dag betaald ouderschapsverlof op, waardoor je de vrijdag al aan je weekend begint.
Zo ontvang je van je werkgever maandag tot en met donderdag uitbetaald en van het UWV 70% van het dagloon van vrijdag. Je hebt recht op negen volle werkweken extra verlof, dit zijn 45 dagen
. Zo kun je in het gehele eerste jaar van je pasgeboren kindje, een dag minder werken om je te focussen op je kindje en huis.
Je kunt zelfs twéé dagen minder werken. Neem de maandag en de vrijdag vrij. Dan werk je enkel drie dagen per week en richt je je op je kindje in je lange weekend. Ook dit kun je iets meer dan twintig weken lang doen. De keuze is aan jou. Zolang je het verlof maar opneemt in het eerste levensjaar van je kindje.
Let wel goed op dat je alles in goed overleg met je werkgever doet. Het UWV verwacht de aanvraag van het extra verlof tenminste vier weken van te voren. Sommige werkgevers verwachten het nog eerder.
In goed overleg is er veel mogelijk. En wie weet, misschien is jouw werkgever wel één van de werkgevers die de andere dertig procent van het dagloon aanvult.
Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van de rijksoverheid betreft het extra ouderschapsverlof (hier), het zwangerschaps- of bevallingsverlof (hier) of partnerverlof (hier)
Zwanger & Partner
- Vanaf wanneer zwangerschapstest doen?
- DNA Vaderschapstest
- Couvade syndroom
- Partner vertellen dat je zwanger bent
- Partner betrekken bij zwangerschap
- Tips voor mannen; omgaan zwangere vrouw
- Taken partner / vader tijdens bevalling
- Ik wordt papa stress aanstaande vader
- Dadchelor voor de aanstaande vader
- Zwangerschapsboeken aanstaande vader
- Zwangerschapscadeau voor vader
- Erkenning kind
- Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)
- Ouderschapsverlof
- Vaderschapsverlof
- Rol vader opvoeding
- Papadag; oppassen of opvoeden door vader
Kraamweek
- Kind geboren; wat regelen?
- Kennismaking kraamverzorgster
- Kraamverzorgster taken
- Kraampakket wat zit er in?
- Hulpmiddelen kraamtijd
- Geboorteversiering binnen en buiten
- Kraamhotel Nederland
- Eerste nacht & week met baby
- Eerste kennismaking baby met broer of zus
- Tips verzorging pasgeboren baby
- Tips broer / zus betrekken tijdens kraamweek
- Hechting baby & ouder
- Kraamtradities & geboorterituelen
- Kraamvisite tips; wanneer & hoe lang
- Babyborrel of kraamfeest organiseren
- Huid op huid baby
- Kleding voor na bevalling
- Colostrum
- Ontlasting baby
- Oxytocine gelukshormoon
- Lijkt baby op vader of moeder?
- Kraamtranen na bevalling
- Baby blues
- Postpartum kraambehandeling
- Newborn fotoshoot
- Geboorte traktaties
- Zwangerschapsverlof
- Ouderschapsverlof
- Geboorteverlof / partnerverlof
- Geboortekaartjes voorbeelden & teksten
- Geboortekaartjes trends
- Leuke geboortekaartjes
- Karaktereigenschappen kind; wat zijn positieve en negatieve trekjes - 4 May 2023
- Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking - 2 February 2023
- Clusteren baby; hoe lang en tot wanneer duren krampjes? - 19 January 2023