Er is een baby op komst. Voor iedereen zal het wennen zijn als de kleine er eenmaal is. Heb je al een kleuter of peuter in huis rondlopen, dan zul je hem of haar zeker goed moeten voorbereiden. Zo kun jij je kind helpen om zo goed mogelijk met deze grote gebeurtenis om te gaan.
Waarom is het zo ingrijpend?
De komst van een broertje of zusje is eigenlijk heel ingrijpend voor je kind. Natuurlijk hoef jij je daar helemaal niet schuldig over te voelen, want het hebben van een broertje of zusje is juist heel fijn voor je kind. Alleen zal je kleine man of vrouw wel even moeten wennen.
Hij is altijd alleen geweest en kreeg alle aandacht en dat zal hij opeens moeten gaan delen met een krijsend gevalletje…
Maar ook als er al meerdere kinderen zijn, is het goed om ze voor te bereiden. Ook al zijn ze het al gewend om de aandacht te moeten delen, de verhoudingen komen toch vanzelf weer anders te liggen in het gezin en iedereen zal toch zijn plek weer moeten vinden.
Jaloezie en blij zijn met de baby zal vaak elkaar afwisselen. Dat is heel gewoon en een goede voorbereiding zal zeker helpen.
Aandacht voor je kind
Als je baby er eenmaal is, is bewust je grote kind aandacht geven heel belangrijk. Maar ook al tijdens je zwangerschap is aandacht een groot goed. Eigenlijk altijd al natuurlijk. Maar betrek je kind bij de dingen die je doet.
Laat ook je kleuter meehelpen met dingen die met de baby te maken hebben. Kleertjes uitzoeken, de babykamer mooi maken: je zult vast wel dingen kunnen verzinnen die voor je kleuter (of peuter) prima te doen zijn. Zo wordt je kind niet buitengesloten bij het hele gebeuren en zal het vanzelf ook naar het moment toegroeien.
Overdrijf echter niet door steeds over de baby te praten. Anders kan je kind het idee krijgen dat alles alleen nog maar om de baby draait!
Lezen over een broertje of zusje krijgen
Ook over dit onderwerp zijn er leuke voorleesboeken te vinden. En ook nu is dat een prima manier om hiermee over het onderwerp te praten. Je kindje zal zo dingen gaan begrijpen door wat er verteld wordt. Maar grijp de kans ook maar meteen aan om bijvoorbeeld vragen te stellen naar aanleiding van wat je gelezen hebt.
Als er in het verhaal iets gebeurt, zou je bij een kleuter bijvoorbeeld kunnen vragen hoe hij dat zou vinden of hoe hij denkt dat hij zou reageren.
Mee naar de verloskundige
Neem je zoon of dochter (weleens) mee naar de verloskundige. Je kind kan zo bijvoorbeeld ook het hartje horen, wat vast indruk maakt. Veel verloskundigen zullen hem of haar er zeker ook bij betrekken.
Eigen babyboek kijken
Ook leuk om te doen is het bekijken van het babyboek van je kleuter. Niet alleen leuk om het terug te zien, maar je kunt zo ook spelenderwijs er van alles over vertellen.
Waarom hij een mutsje op had, wie die vreemde mevrouw was (de kraamverpleegkundige…) of als hij in het ziekenhuis geboren is, waarom dat dan is. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer verhalen te vertellen. Dat er veel visite kwam, dat er beschuit met muisjes werd gegeten…
Doe het geleidelijk aan
Probeer te voorkomen dat het gegeven je kind overvalt. Plek maken voor de baby en allerlei nieuwe spulletjes in huis en je grote kind weet het misschien nog amper. Niet doen! Doe alles in een rustig tempo, zodat het meer vanzelf gaat en betrek je kind er ook bij. Zo zal het allemaal minder bedreigend overkomen. Je vertrouwde wereld opeens zien veranderen in iets heel anders en als kers op de taart ook nog een wereldvreemd baby’tje erbij, die jou van je troon afstoot. Niet gek als ze boos en jaloers worden, toch?
Een nieuwe slaapkamer
Het is zeker niet aan te raden om je kind dus te verhuizen van zijn slaapkamer naar een andere kamer vlak voordat de baby komt. Dat voelt immers weer dat hij plaats moet maken. Nu zal een kleuter vast blij zijn als het betekent dat hij een grotere kamer krijgt…maar toch.
Het mooiste is eigenlijk als je in het begin van je zwangerschap die verhuizing al laat plaatsvinden. En pas veel later de lege kamer gaat aankleden voor de nieuwe baby. Zo zal de connectie tussen het verhuizen en de baby minder gevoeld worden.
Zeker als je het voor elkaar zou kunnen krijgen om je kind al op een andere kamer te laten slapen voordat het weet dat het een broertje of zusje krijgt. Maar dat is misschien niet altijd haalbaar.
Is je kind al groter (bij een kleuter zou dat wel moeten kunnen) dan zou je kunnen uitleggen dat hij nu groot is en dus een grotere kamer mag krijgen. En dat de baby nog klein is, dus genoeg heeft aan een kleine kamer.
Voorkom andere grote veranderingen
Voorkom situaties waarbij je zoon of dochter net voor het eerst naar school gaat als de baby geboren wordt. Dat is makkelijk gezegd, maar als je hierin iets kunt schipperen is dat wel heel fijn. Anders voelt het helemaal als ‘ik moet weg, want er is nu een nieuwe baby’.
Misschien kun jij je kind nog iets langer thuishouden (ze zijn immers nog niet leerplichtig als ze vier zijn). Maar je kunt ook nog aan andere dingen denken die je beter niet in die beginperiode met de baby kunt laten vallen (of er net voor).
De overstap naar een groter bed, een verhuizing of een nieuwe school/kinderdagverblijf of een grote verbouwing. Al die dingen zullen je kind al even van zijn stuk kunnen brengen.
In combinatie met de komst van een baby kan dit ‘extra groot’ worden. Zorg te allen tijde dat de verandering niet in verband wordt gebracht met de baby!
Schep een reëel beeld
Misschien kent je kind wel baby’s en misschien ziet hij ze nooit. In het laatste geval is het slim om te kijken of je ergens baby’s kunt ontmoeten. Je kind meenemen naar een vriendin met een baby, bijvoorbeeld. Maar in alle gevallen is het goed om met je kind erover te praten en het verhaal niet romantischer te maken dan het is.
Een baby huilt, heeft aandacht nodig en zal veel slapen. Een baby in huis is toch echt anders dan een baby die je even op de opvang ziet of bij iemand thuis. Leg je kind uit dat je voorzichtig bent met de baby en dat hij niet meteen met de kleine kan spelen, maar als het groter is juist wel. Vertel uiteraard ook mooie dingen.
Dat je een baby voorzichtig kunt knuffelen, dat hij het een flesje mag geven en zo weet je vast zelf ook nog voorbeelden te bedenken. Doe dit regelmatig en dat hoeft echt niet altijd heel uitgebreid, want ook tussen neus en lippen door er even over praten is een idee.
Of, zoals gezegd, naar aanleiding van een leesboekje. Door een reëel beeld te scheppen is je kleuter beter voorbereid op wat gaat komen.
Wennen aan anderen
Na de komst van de baby zal het zeker in de kraamweek nog weleens voorkomen dat een ander even de zorg voor je kleuter op zich neemt. Nu hangt het natuurlijk van je eigen kind af of hij of zij dit erg zal vinden.
Is je kind eenkennig, dan is het zaak om hem toch te laten wennen aan het feit dat jij even niet degene bent die zijn eten pakt (en voert bij kleintjes) of naar school brengt. Door dit nu al af en toe door een ander te laten doen, kun jij je kind ook hierin voorbereiden.
Zwangerschap
- Zwangere buik groei per week
- Kraamverzorgster taken
- Gratis zwangerschapsbox
- Tips en trucs zwangere vrouw
- Dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen
- Tips zwanger in de winter
- Tips zwanger in zomer
- Fabels zwangerschap
- Wanneer baby voelen in buik?
- Zwangerschap geheim houden
- Zwanger op vakantie babymoon
- Uitjes & activiteiten zwangerschap
- Uitjes zwangere vrouw
- Baby & zwangerschapsbeurs Nederland
- Genieten van je zwangerschap
- Zwangerschap vastleggen voor later
- Zwangerschapsdagboek
- Zwangerschapsfotoshoot
- Bellypaint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Zwangerschapscursussen
- Sporten tijdens zwangerschap
- Wel of niet eten tijdens zwangerschap
- Mocktails; Non-alcoholische cocktails
- Massage tijdens zwangerschap
- Huidverzorging tijdens zwangerschap
- Seks tijdens zwangerschap
- Zwangerschapskleding
- Hartslag baby in buik luisteren
- Baby in baarmoeder muziek laten luisteren
- Bola zwangerschapsketting
- Mensen ongevraagd aan buik zitten
- Beste zwangerschapsboeken
- Broertje voorbereiden komst baby
- Baby placenta
- Zwangerschapsquotes
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024