Skip to Content

Zwangerschapskalender; 10 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 10 weken zwanger

Nu je tien weken zwanger bent, zit je al op een kwart! En dat terwijl je vrienden en familie misschien nog van niets weten…

10 weken zwanger

Deze week 10 is een belangrijke week, want:

  • Alle spieren van je baby zijn er al;
  • De kans op een miskraam is sterk gedaald;
  • En rond deze tijd kan de mama-to-be zich enorm moe voelen…

Informatie baby

4,5 centimeter
6 gram

Een volwassen mens heeft ongeveer 700 spieren, en raad eens… Je baby heeft ze bij 10 weken zwangerschap al allemaal! Hij of zij is dan ook al volop aan het bewegen. Je baby zwemt van links naar rechts en op zijn kop.

Als je een beweeglijke baby hebt, kun je dat op de echo goed zien. Heel je zwangerschap blijft je baby gymen in je buik.

Alleen de laatste weken wordt hij wat stiller, omdat er dan bijna geen ruimte meer is. Soms rolt een baby dan nog wel om, je kunt dan je hele buik zien bewegen.

Als je baby net geboren is, kan hij de eerste weken alleen maar stil liggen. Dat komt omdat hij buiten de baarmoeder opeens zwaartekracht voelt en zijn eigen gewicht. Dat maakt bewegen een stuk moeilijker.

Daarnaast heeft hij of zij dan enorm veel indrukken te verwerken, zoals licht en geluid wat veel meer aanwezig is. Toch is het erg belangrijk dat hij nu in je buik zoveel beweegt, het maakt de spieren vast groter en sterker. Na de geboorte mag je de ontwikkeling van je kindje helemaal vanaf het begin meemaken.

Over de ogen van je kindje is inmiddels een vlies gegroeid. Dat vlies ontwikkelt zich tot de oogleden. Het vlies blijft over de ogen van je baby tot je ongeveer 7 maanden zwanger bent.

Vanaf dan kan je kleintje zijn ogen openen. Voor die tijd kan hij al wel licht en donker van elkaar onderscheiden. Zelfs door je buikwand heen!

Je baby heeft nog geen oren aan de buitenkant, maar het binnenoor is volop in ontwikkeling. Het duurt niet lang meer of de oorschelp krijgt ook vorm.

Informatie moeder

Het beste nieuws is dat de kans op een miskraam flink gedaald is. Een miskraam ontstaat door een aanlegfout bij de ontwikkeling van je baby. Omdat nu de meeste organen aangelegd zijn en al voorzichtig functioneren, is de kans op een miskraam een stuk kleiner geworden.

In het begin van je zwangerschap was de kans op een miskraam 10%, nu is die kans nog maar 3%.

Tussen de 9e week van je zwangerschap en de 13e week is de moeheid het ergst.

Maak je dus geen zorgen als je niet weet hoe je ooit nog van de bank af moet komen: het gaat over. Tot die tijd is het belangrijk dat je zoveel mogelijk rust pakt. Veel zwangere vrouwen liggen om half negen al op bed, dat is echt geen schande.

Heb je niet de mogelijkheid om genoeg rust te pakken? Let er dan in ieder geval op dat je gezond en voldoende eet, anders houdt je lichaam het helemaal niet vol. En probeer rust te creëren, je bent zwanger en je bent belangrijk. Zorg goed voor jezelf!

Nog een reden om even wat beter voor jezelf te zorgen: rond de 10e week is het HCG-niveau in je lijf het grootst. Daar komt ook die extra moeheid vandaan. Maar je emoties kunnen daardoor ook alle kanten opschieten.

Huilen om niets is dan ook heel normaal rond deze termijn. Wees daarom een beetje lief voor jezelf, en probeer je te realiseren dat het de hormonen zijn. Nee, de wereld vergaat niet, je lichaam staat ‘gewoon even op zijn kop’.

Informatie vader

Het is goed om te weten dat rond de 10e week van de zwangerschap het hormoon HCG, ook wel zwangerschapshormoon genoemd, op zijn hoogst is. Dat betekent dat er enorm veel gebeurt in het lichaam van de mama-to-be.

Daardoor kan ze heel anders reageren dan je van haar gewend bent. Nu je weet dat het door die HCG-piek komt, kun je het wat beter begrijpen. Na een week zakt het HCG weer en ziet de wereld er weer heel anders uit.

Trouwens, die emoties zijn niet alleen maar negatief, ook de positieve emoties kunnen versterkt zijn. Door al die emoties wordt de mama-to-be erg moe, en dat terwijl het energieniveau door die HCG-piek al zeer laag is.

Extra momentje om te knuffelen en hét moment om begripvol te zijn.

Eettip

Doordat je darmen trager werken, kun je meer last hebben van obstipatie en netjes gezegd: gasvorming. Erg lastig, want daar kun je behoorlijk buikpijn van krijgen en je wilt je ook niet gênant voelen.

Bepaald voedsel werkt gasvorming in de hand, probeer die dus te vermijden. Eet kool met mate, evenals prei, ui, bruine bonen en kauwgom. Alle beetjes helpen…

Wat moet je deze week regelen?

Als je nog geen parasol of goede schaduwmaker hebt, regel er dan deze week één. Of het moet nu natuurlijk winter zijn, dan zit je lekker met een plaidje op de bank. Pas in je zwangerschap goed op de zon, zelfs de winterzon.

Het is natuurlijk heerlijk om eens lekker van het zonnetje te genieten, maar nu even niet. Door de straling kun je onregelmatig bruin worden.

Sommige plekken worden erg bruin, terwijl andere plekken gewoon wat bruiner worden. Daardoor krijg je vlekken, dit komt vooral voor in je gezicht maar het kan ook op andere plaatsen gebeuren.

Je hoeft niet bang te zijn dat dit gebeurt als je 5 minuten in de zon loopt natuurlijk, maar ga niet vol in de zon zitten als dat niet nodig is.

De vlekken noem je een zwangerschapsmasker. Het zwangerschapsmasker verdwijnt in de loop van de tijd wel weer, maar dit is gemiddeld pas een jaar na je bevalling. Wees dus voorzichtig en schaf een goede schaduwmaker aan als je die nog niet hebt.

Lees ook: Zwangerschapsmasker; wanneer voorkomen / behandelen?

Tips

Hoe noemen jullie de baby inmiddels? Veel stellen hebben het over ‘pinda’ of ‘garnaaltje’. Zo’n naam heet een ‘werknaam’, zodat je tot de geboorte toch een (grappige) naam voor hem of haar hebt.

Als je het aandurft, kun je ook een kind de werknaam laten verzinnen. Maar houd je dan vast want je kunt de meest creatieve creaties verwachten.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit