Allebei mijn jongens zijn door middel van een keizersnede ter wereld gekomen. De oudste na ruim 23 uur weeën met zeer langzaam vorderende ontsluiting (waarvan 1 uur persen zonder resultaat) met een spoedje en de jongste door middel van een geplande gentle sectio.
De placenta’s heb ik beide keren niet gezien. De eerste keer waarschijnlijk niet, omdat ik zo crocky was door alle medicatie en de manier waarop alles was verlopen…en de tweede keer, weet ik eigenlijk niet zo goed.
Op de foto is wel een flinke navelstreng te zien, maar er is geen kiekje van de placenta. Omdat ik het wel een interessant iets vind, die moederkoek, heb ik eens eventjes uitgezocht wat je er allemaal mee kunt.
Bij mij zijn ze allebei bij het medisch afval beland (althans, dat denk ik), maar je kan er dus echt ook een heleboel andere dingen mee doen.
Lotusgeboorte
Geen onbekend fenomeen voor mij, ik weet namelijk dat iemand uit mijn kennissenkring een het op deze manier gedaan heeft. Het is de bedoeling dat de placenta door middel van de navelstreng aan het kindje vast blijft zitten, totdat deze vanzelf loslaat.
Het kindje zou op deze manier alsnog alle voor hem/haar bedoelde voedingsstoffen nog binnen krijgen, totdat de navelstreng “uitgeklopt” is. Dit houdt in dat de bloedstroom stopt.
Door het op deze manier te doen wordt de band op een natuurlijke wijze verbroken, wat ervoor zou zorgen dat het kind er geen traumatische ervaringen aan overhoudt.
Ouders die kiezen voor een lotusgeboorte zijn ook van mening dat het voor de baby een pijnlijke ervaring is om de navelstreng door te knippen.
Omdat de placenta na een aantal dagen niet meer zo fris ruikt (en er ook niet meer zo lekker uitziet) wordt er vaak gekozen om hem in een stuk stof of een katoenen luier te verpakken.
Verder wordt hij bestrooid met kruiden en bloemen om de geur te maskeren. Indien deze manier je erg aanspreekt, dan is het verstandig om dit vast te laten leggen in je bevallingsplan.
Placenta opeten of pillen van laten maken
Ik vind het lastig om hier iets over te zeggen, want hier zou ik absoluut zelf niet voor kiezen. Toch zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat het heel erg goed voor je is.
Het schijnt namelijk dat de placenta heel veel vitamine B-12 bevat (en een hoop hormonen en ijzer). Het eten van de placenta zou de kans op en postnatale depressie verkleinen, de melkproductie bevorderen, je ijzergehalte omhoog knallen, je een energieboost geven en het bloedverlies na de bevalling verminderen.
Het is allemaal niet wetenschappelijk bewezen, maar als je je er goed bij voelt, dan moet je het vooral doen.
Je kunt hem rauw eten, even bakken of blenderen tot een sapje. (Sorry, ik sla over!)
Je kunt er ook pillen van maken, misschien neem je het dan iets makkelijker in. Je droogt de placenta in een voedseldroger en maalt het vervolgens tot poeder. Huppa in een capsule laten gieten en innemen maar.
Er zijn ook mensen die de placenta laten opeten door de hond. Het idee daarachter is dat het dan ‘onderdeel’ wordt voor het gezin en hij alvast kennismaakt met de baby waardoor de hond de baby accepteert als onderdeel van de roedel en ook zal beschermen.
Sieraad laten maken
Je kunt van de placenta een sieraad laten maken, door hem te laten malen tot poeder en vervolgens te laten verwerken in een ketting of een armband.
Je hebt dan natuurlijk wel een ontzettend gepersonaliseerd sieraad, dit kan ik dan wel weer waarderen.
Begraven & boompje planten
Er zijn een heleboel mensen die de placenta in de tuin begraven en er een boompje op planten. De placenta maakt de grond vruchtbaar, dus het boompje zal mooi groeien.
Zorg er wel altijd voor dat je hem diep genoeg in de grond stopt. Je zou toch niet willen dat een huisdier (of buurtkat) ermee aan de haal gaat?!
Indien je ervoor kiest om te doneren, dan doneer je niet de placenta, maar de navelstreng. De stamcellen die hierin zitten kunnen worden gebruikt voor stamceltransplantatie voor bijvoorbeeld mensen die leukemie hebben.
Onthoudt wel dat je alleen navelstrengbloed kunt doneren als je in het ziekenhuis bevalt. Wil je hier meer informatie over neem dan zeker hier een kijkje op de website van Sanquin.
Afdruk
Zorg dat je vlak na de geboorte een groot vel papier in de buurt hebt. Je kunt namelijk een afdruk (laten) maken van de placenta.
Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van het bloed uit de placenta weg is en druk de kant die in de baarmoeder tegen je kindje aan lag af op een vel papier.
Vaak is deze kant het mooiste en is er een boomvorm te zien door de manier waarop de bloedvaten lopen. Je kunt de afdruk daarna altijd in lijsten; een mooi aandenken!
Zalf
Alle stoffen die in de placenta zitten zijn ook genezend en versterkend voor je huid. Je kunt dit alles laten verwerken in een zalf. Deze wordt gemaakt van gedroogde placenta (in poedervorm) die gemengd wordt met o.a. bijenwas, calendula en etherische oliën.
Je kunt de zalf voor jezelf gebruiken, maar ook voor je kindje (schijnt goed te werken tegen o.a. luieruitslag en eczeem).
Voor jezelf gebruik je het om bijvoorbeeld om je wond/litteken na een keizersnede in te smeren nadat de hechtingen zijn verwijderd, of bij een perineum ruptuur of gevoelige tepels. Hier vind je meer informatie.
Placenta invriezen
Ben je er nog niet helemaal uit wat je met de placenta wilt doen, dan kun je ervoor kiezen om deze in te vriezen. Je kunt er dan op je gemak nog eventjes over nadenken wat het beste bij jou/jullie past.
Heb jij iets bijzonders met de placenta gedaan?
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
Bevalling complicaties
- Sinterklaas hapjes; 25 gezonde en hartige snacks - 1 October 2023
- Surprise maken; 75x makkelijke & grappige Sinterklaas ideeën - 1 October 2023
- Sinterklaas gedicht maken met rijmmachine - 1 October 2023