Skip to Content

Tips om je kind te betrekken als grote broer of zus bij zwangerschap en tijdens kraamweek baby

Tips om je kind te betrekken als grote broer of zus bij zwangerschap en tijdens kraamweek baby

Als je zwanger bent komt er een hoop op je af. Bij de tweede is het zwanger zijn en sich niet meer nieuw. Zelfs als de zwangerschap heel anders verloopt, want iedere zwangerschap is anders.

Wat wel nieuw is, is dat je er dus al eentje hebt rondlopen. Daar zit je dan met dikke buik, de tweede is altijd dikker. Ook voor de oudste gaat er een hoop gaat veranderen, als er een grote broer of zus komt. Dus is het fijn om hem of haar erbij te betrekken.

Onze dochter was nog maar 9 maanden toen we ontdekten dat we zwanger waren van de tweede. Zelf nog een baby dus. Dat beperkt de mogelijkheid in wat je kan doen heel sterk.

Vanaf het moment dat ze een jaar was hebben we een aantal dingen gedaan om haar er toch een beetje op voor te bereiden. Onder andere door het vergroten van haar zelfredzaamheid; bijvoorbeeld zodra ze kon lopen gelijk naar de supermarkt laten lopen, borden naar de keuken brengen, schoenen ophalen in de gang.

Gewoon van die hele kleine dingen.

Geef ze een pop

In de kraamweek heeft baby girl poppen gekregen, stoffen poppen van de Ikea. Ik ben hier echt helemaal fan van. Dus was er superblij mee.

Ondertussen heeft ze ook al een verzameling kleding, het bijbehorende bedje, badje en een buggy waarin de poppen passen.

Na de zomervakantie, toen ze veertien maanden oud was, en ik zes maanden zwanger was. Hebben we deze van boven naar beneden gehaald. In het begin werden ze vooral gebruikt om heel hard tegen zich aan te trekken en knuffelen.

Maar gaandeweg ging ze er steeds meer mee imiteren. De pop moest ook aan tafel, mocht in het stoeltje zitten, in bad, ook uit het flesje drinken etc.

Als ze er zelf voor koos om met de poppen te spelen hebben we dit ook aangemoedigd. De poppen bleven wel gewoon binnenshuis.

Lees voor zoals Nijntje Pluis

Er zijn speciale boeken om kinderen voor te bereiden op het krijgen van een broertje en zusje. Voor oudere kinderen inclusief uitleg over hoe ze gemaakt worden. Voor jonge kinderen wat het betekend.

Dreumes was hier echter nog te jong voor. Zelfs als je het vermogen onderschat, een boekje begrijpen is andere koek.

Toch was er een boekje dat we wel de moeite waard vonden; Kleine Pluis (bij bol.com). Van Dick Bruna, over Nijntje die grote zus wordt. Gelijk ook de dvd besteld. Een aantal keer hebben we dit voorgelezen en afgespeeld.

Neem ze mee naar de verloskundige

Een aantal keer is dreumes mee geweest naar de verloskundige. Voornamelijk tijdens de standaard vijf minuten durende controles. Vond het onnodig om daar oppas voor te regelen.

Bij het maken van de echo was ze ook aanwezig, samen met oma. Ging ze naar het scherm wijzen. Meer dan het aanwezige speelgoed kreeg zij niet mee.

Maar voor oudere kindjes is het misschien wel leuk, zo kunnen ze goed zien hoe de buik groeit. Het hartje horen kloppen etc.

Samen op de foto

Hier heb ik nog altijd spijt van. Zelf hoefde ik niet perse op de foto, gewoon niet, maar ook niet zwanger. Tijdens de eerste niet omdat je nauwelijks zag dat ik zwanger was.

Een foto van dochter met handen op mijn zwangere buik leek me echter wel leuk. De zwangere buik was nu gelukkig iets meer aanwezig.

Maar is er uiteindelijk niet van gekomen. Ik had dit wel een mooie herinnering gevonden.

Laten uitzoeken

Betrek de oudere kinderen bij de voorbereidingen. Help ze met het laten kiezen. Bijvoorbeeld welk pakje de baby als eerste aan mag. Het thema van de babykamer.

En misschien zelfs de naam. Dit hoeven niet gelijk open keuzes te zijn, een keuze uit een voorselectie waardoor er twee overblijven is voldoende.

Met een aantal dingen hebben wij dit ook gedaan. Veel hadden we echter nog voor de oudste, dus was niet nodig.

Bij de verzorging betrekken

Dit vond ik erg lastig, leuk idee. Maar hoe realistisch op deze leeftijd? Dat viel me dus even mee.

Al snel imiteerde ze het geven van flesjes, en vond ik haar bij baby boy met de fles in zijn mond. En tijdens het luier verschonen heb ik een privé ophaaldienst die de vieze luier (zorgvuldig ingepakt) in de prullenbak deponeert.

Bij de eerste hapjes was ze ook zeer behulpzaam met het aanreiken van een doekje met de mededeling ‘poetsen, poetsen’ en wou ze haar eigen koekje met hem delen!

Quality time; een op een aandacht

Gelukkig slapen baby’s over het algemeen nog heel veel.

Tijd die je dan, als je daar de energie voor hebt, kan gebruiken om te besteden aan de oudste. Dit hoeft niet veel of groot te zijn, niet gelijk dagjes uit naar een pretpark.

Maar bijvoorbeeld met zijn tweetjes aan tafel zitten om een boterham te eten. Op schoot nemen om Sesamstraat te kijken. Even met papa een blokje om naar de speeltuin.

Kleine dingen, waarin je er alleen bent voor hem / haar. Met mama of papa.

Cadeaumand

December is van zichzelf al een maand met veel cadeautjes. Daar kon dit ook nog wel bij. Daarom dat ik al vroeg ben begonnen met het verzamelen van cadeautjes.

Toen het bijna zover was heb ik een verdeling gemaakt; tijdens de kraamweek 1 cadeautje per dag. Voor sinterklaas een paar cadeautjes en met de kerst niets.

Zo zou ze niet teveel verwend worden.

Cadeautjes die wij hadden gegeven, waren onder andere de dvd van kleine pluis, een t-shirt met grote zus, duplo dolls, een stoffen nijntje poppenhuis en iets voor haar kamer.

Cadeautjes die ze anders toch ook wel had gekregen, maar nu met deze ‘stempel’.

Lees ook: Cadeau ideeën grote broer / zus

Hoe hebben jullie je oudste kindje voorbereiden op het grote broer / zusschap?

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken
 1. Felicia says:

  Wat leuk om te lezen
  Oké derde dochtertje Jasmijn was ook bijna 9 maanden toen ik erachter kwam weer zwanger te zijn.
  Het was een grote schrik voor mijn man hij vond het een stres vol idee allemaal
  Maar is gelukkig uiteindelijk wel gewend geraakt aan het idee.
  Ik ben 25 augustus uitgerekend van ons jongetje.
  onze twee oudste dochtertjes schelen precies 1 jaar en 8 maanden
  Ze zijn nu 8 en bijna 7.
  Wel knap hoe je uitlegt hoe je Julie meisje van 1 er langzaam aan laten wennen
  Hier doen wij dat eigenlijk niet maar ze merkt geloof ik wel dat mijn buik dikker is
  Ze wrijft er wel eens over en lacht dan.
  Ik wil niet dat ze de aandacht gelijk moet inleveren ze is ook zo gek op kroelen met ons
  Ik probeer haar niet te veel het idee te geven al groot te zijn
  Maar in het begin slaapt de baby toch veel
  Dus dan kan ik er voor haar zijn
  Heel leuk geschreven. :)

 2. thinkpink1201 says:

  Aaron weet dat er een zusje in mijn buik zit, maar ik denk dat hij nog net iets te jong is om nu al te snappen wat dat betekent… pas als zus er echt zal zijn, zal hij het snappen denk ik :p

 3. jackiedeklerk says:

  als ik dit allemaal lees word het me echt duidelijk dat het voor me echt een overleven periode was, proberen iets van de relatie te maken.. Ik weet gewoon niet meer hoe het was, zoals zoveel bij de 2e….
  van die foto’s heb ik ook spijt, heb er te weinig….

Comments are closed.