Skip to Content

Zwangerschapskalender; 7 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 7 weken zwanger

Als alles goed is gegaan klopt het hartje van je baby nu je zeven weken zwanger bent. Wat een mooie gedachte is dat?

7 weken zwanger

Deze week 7 is een belangrijke week, want:

  • Je baby is een hele centimeter!
  • De vingers en tenen zijn gemaakt;
  • En in deze blog vind je informatie om je voor te bereiden op het eerste gesprek met de verloskundige.

Informatie baby week 7

1 centimeter
4 gram

In week 6 is het hartje gaan kloppen, en daardoor is je baby superhard gegroeid. Het hartje pompt bloed rond in het lijfje. Dat bloed gaat heen en weer, door de navelstreng.

Zuurstof en voedingsstoffen kunnen nu veel sneller door het lijfje gepompt worden, dan voordat het hartje klopte. Dat helpt je baby om zo snel te ontwikkelen en te groeien.

Het hartje slaat dan ook veel vaker dan bij ons, wel 140-160 keer per minuut. Dat zijn bijna 4 hartslagen per seconde!

Door die grote toevoer aan zuurstof en voedingsstoffen, kan het skelet ontstaan. Het skelet vormt zich en bestaat alleen nog maar uit kraakbeen. Over een paar weken verandert dit kraakbeen langzaam in echt bot.

Maar niet helemaal, want als je baby geboren wordt, heeft hij nog steeds veel kraakbeen. Hoe ouder je wordt, hoe minder kraakbeen je hebt. Daarom breken oudere mensen ook zo snel een heup of been, zij hebben erg weinig kraakbeen.

En vast fijn om te weten… daarom gaat het zo vaak goed als kinderen vallen. Hun lichaam is daar eigenlijk al op voorbereid. Natuurlijk kunnen ze een keer wat breken, maar je zult je verbazen hoe vaak ze vallen en gewoon weer opstaan en verder lopen. Gelukkig maar.

Vorige week spraken we al over armen en benen, nu kun je in week 7 zelfs al spreken over echte vingers en tenen. Vorige week kon je alleen nog maar de aanzet er toe zien.

De vingertjes en tenen zitten nog wel met een vlies aan elkaar vast, denk maar aan eendenpoten. Dat komt omdat de vingers en tenen uit één stuk gemaakt worden.

Deze of volgende week verdwijnt dat vlies vanzelf. Als je straks je eerste echo hebt, kan het zijn dat je baby zich net met zijn hand of voet tegen de buikwand afzet. Je ziet dan een volledig compleet en af handje of voetje op het scherm.

Informatie moeder week 7

Door de hormonen kun je last hebben van obstipatie. Niet leuk, want je kunt hier behoorlijk buikpijn door hebben. Een paar tips:

  • Drink veel water. Met een goed gehydrateerd lichaam wordt de ontlasting minder snel hard;
  • Als je aandrang voelt, ga direct;
  • Neem de tijd op de wc, leg bijvoorbeeld een stapel tijdschriften neer op het toilet;
  • Ga niet persen. Door te hard en te veel persen krijg je aambeien.

Meer tips vind je hier.

Nu we het toch over wc-momentjes hebben, die wc zal je de komende tijd behoorlijk vaak zien. Al vanaf het begin van je zwangerschap is je blaas zó vol. Helaas is dit een bekend zwangerschapskwaaltje waar je niet zo veel aan kunt doen.

Als je veel koffie, thee of cola drinkt, kan het wel helpen als je daar mee stopt. Sowieso een goed idee, want in deze dranken zit veel cafeïne en dat is niet goed voor je baby. Een kopje of glas kan geen kwaad, maar probeer het te beperken.

Door het vele plassen heb je misschien de neiging om minder (water) te gaan drinken. Doe dat niet, want plassen moet je toch en je lichaam heeft het vocht erg hard nodig voor je baby en voor jezelf. Gelukkig staan er McDonald’s langs de snelweg zullen we maar zeggen…

Deze en komende weken kun je regelmatig last hebben van kramp in je onderbuik. Het is een beetje dezelfde soort kramp als wanneer je ongesteld moet worden of bent. Veel vrouwen maken zich hier ongerust over: gaat alles nog wel goed?

Ook al is je baby nog heel klein, je baarmoeder gaat nu echt voelen dat er iets aan de hand is. Je baarmoeder groeit en stelt zich steeds meer in om een huisje te zijn voor de baby. In je lichaam hangt je baarmoeder aan banden.

Door de groei van je baby, de placenta en het vruchtwater dat meer wordt, wordt het gewicht van de baarmoeder meer. Hierdoor kun je bandenpijn krijgen, een soort spierpijn onderin je buik. Veel vrouwen omschrijven het als een ‘moe’ of ‘zwaar’ gevoel.

Gelukkig blijft dit niet heel je zwangerschap zo, over een paar weken is je baarmoeder zo groot geworden dat het rust in je bekken. De bandenpijn gaat dan over. Tegen het einde van de zwangerschap kan bandenpijn wel weer de kop opsteken omdat je lichaam dan een beetje moe wordt van de zwangerschap.

Daarom is het nu al belangrijk om rust in te bouwen. Heb je vooral ’s avonds erg last van bandenpijn? Dan is het een teken dat je te druk bent. Luister naar je lichaam en neem dan meer rust.

Informatie vader

Als het goed is, is de eerste afspraak met de verloskundige al gemaakt. Heb jij hem ook al in je agenda staan?

Als alles in orde is met de baby, hoor je het hartje kloppen, zie jij je mini-me rondzwemmen en krijg je belangrijke informatie rondom de zwangerschap. Dat wil je niet missen! Het is de eerste ‘echte ontmoeting’ met je kindje.

Eettip

Omdat het skelet van je baby momenteel wordt aangelegd, is het erg belangrijk dat je genoeg calcium binnen krijgt. Je krijgt genoeg calcium bij 2 tot 3 porties zuivel per dag. Denk aan kaas op je brood, een glas melk en een bakje yoghurt, kwark of vla.

Wat moet je deze week regelen?

Het klinkt nog een beetje absurd, maar toch staat het nu al op het lijstje: de kinderopvang.

Denk er deze week goed over na hoe je het straks gaat regelen als de baby geboren is. Gaat één van jullie minder werken? Gaat een opa of oma oppassen? Kies je voor een gastouder of een kinderdagverblijf?

Zet alles goed op een rijtje, laat het een paar dagen bezinken en maak een beslissing. Zoek ook op internet naar verhalen van ouders, vraag vrienden hoe het hen bevalt.

De beslissing die je hierover neemt, heeft straks heel veel invloed. Niet om je bang te maken, maar het is fijn als je er dan nu goed over nagedacht hebt, zeker met de huidige wachtlijsten voor de kinderopvang.

Kies je voor een gastouder of kinderdagverblijf? Ga dan deze of volgende week op zoek en kijk eens rond in de buurt. Je kunt een afspraak maken om er gewoon eens te gaan kijken.

Voor sommige gastouders en kinderdagverblijven zijn wachtlijsten. Als je de beslissing gemaakt hebt, kun je je kindje nu al op zo’n wachtlijst zetten.

Tips

Tussen week 8 en 12 heb je meestal het eerste gesprek bij je verloskundige. Tijdens zo’n eerste gesprek worden er veel dingen besproken. Ze zal bijvoorbeeld vragen of er erfelijke ziekten in de familie voorkomen.

Het is fijn om dit vast van te voren te weten. Ook zal ze vragen of je jullie kindje prenataal willen screenen. Er zijn namelijk een paar onderzoeken die voor de 15e zwangerschapsweek uitgevoerd kunnen worden. Die onderzoeken wijzen uit hoe groot de kans op bepaalde afwijkingen of aandoeningen is.

Je hoeft niet meteen in het eerste gesprek te beslissen, daar krijg je even de tijd voor. Toch is het fijn om vast te weten waar het over gaat. A

ls je je ingelezen hebt, kun je gerichter vragen stellen en wie weet zijn jullie het er zo snel over eens dat jullie toch meteen kunnen beslissen. Twijfel je? Beslis dan nog niet, zo’n onderzoek kan behoorlijk veel stress geven.

Lees ook: Overzicht prenatale screening en testen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit