Hygiëne is belangrijk en als kersverse ouder ben jij degene die hierover moet waken voor je kind. Worden ze ouder, dan is het belangrijk dat jij hen zelf ook leert om hygiënisch te zijn. Variërend van handen wassen na het plassen, tot geen speelgoed op tafel.
Uiteraard met een kleine kanttekening: want je kunt ook té hygiënisch zijn, waardoor je juist weer niet goed bezig bent. Hoe leer je je kind een hygiënische routine aan? En ja, hoe voorkom je dat je hierin doorslaat…
Waarom hygiëne bij kinderen belangrijk is
Een kind wordt niet geboren met direct een goed werkende weerstand. Een kindje dat borstvoeding krijgt heeft nog het voordeel dat het bepaalde antistoffen van de moeder meekrijgt, maar ook dan: zorg voor een goede hygiëne zodat je kind niet snel ziek zal worden!
Bacteriën en virussen zijn nog een veel grotere bedreiging voor deze kleine mensjes. Iets wat voor ons niks voorstelt, kan voor je kind zeker wel een bedreiging zijn!
Zorg dan ook dat alles wat met zijn eten en drinken te maken heeft goed schoon is, dat zijn leefomgeving schoon is én dat jijzelf geen lopend ‘bacterievat’ bent.
Het goede voorbeeld geven
Van je kind verwachten dat het zijn schoenen netjes veegt of uit doet bij de deur, terwijl jij met je modderschuiten gewoon de kamer doordendert… natuurlijk werkt dat niet. Kinderen kopiëren jouw gedrag en daarnaast is het ook helemaal niet logisch als zij iets moeten doen waar jij je blijkbaar niet aan hoeft te houden.
Houd je zelf dus ook aan de hygiëne regels die je belangrijk vindt! Trek ook jouw schoenen uit bij de deur, dus. Was ook je handen voor het eten als je dit van je kind verlangt en nies eveneens netjes in je elleboog…
Waarom doe je het?
Iets moeten doen is nooit leuk. Wees eerlijk: dat vind je zelf ook niet! Als je echter weet waarom je dit zo moet doen, dan wordt het opeens een ander verhaal.
Ook je kind kan op die manier reageren. Leg aan je kind uit waarom je je handen wast voordat je gaat eten. Of waarom je in bad gaat.
Zeker als ze iets ouder worden kan het daarom veel logischer worden om het zo te doen!
Routine is routine
Je wilt een routine aanleren wat dit betreft aan je kind. Dit krijg je er het makkelijkst in als je er dus ook echt routine van maakt.
Niet vandaag ‘even niet’ en morgen opeens wel. Handen wassen voor het eten is dus handen wassen voor het eten. Door altijd dezelfde stappen te ondernemen sluipt de gewoonte er vanzelf in.
Er zijn kinderen die het soms moeilijk vinden om toch die routine vast te houden. Als ze groter worden willen ze graag zelf dingen gaan doen, bijvoorbeeld, maar vinden ze het nog steeds lastig om dan te onthouden dat ze en hun gezicht wassen voor ze naar bed gaan én hun tanden poetsen.
In zulke gevallen zou je kunnen denken aan een plaatje die het uitbeeldt. Deze hang je op bij de plek (in dit geval de badkamer) waar de handelingen plaatsvinden.
Aan welke hygiëneroutine kun je denken?
Natuurlijk heb je hier zo je eigen voorkeuren in. Waar de één vindt dat een kind direct zijn handen moet wassen als de hond geaaid is, zal een ander dit juist grote onzin vinden. Volg hierin je eigen hart.
Verdiep je eventueel in het verhaal erachter om uit te vinden waarom je het wel of niet zou doen. Want je wilt immers het beste voor je kind.
En dat hygiëne belangrijk is, dat weet toch eigenlijk iedereen wel.
Wat kun je je kind bijvoorbeeld aanleren?
- Handen wassen als ze vies zijn, voor het eten, na het spelen in de zandbak, na toiletgebruik. Leg hierbij uit hoe je dan goed je handen wast.
- Niezen en hoesten doe je in je ellenboog… (in je hand is tegenwoordig natuurlijk niet meer de juiste optie). Heb je een papieren zakdoekje bij de hand? Dan doe je dat daarin!
- Een loopneus veeg je netjes af aan een zakdoekje en niet aan je mouw!
- Tandenpoetsen doe je na het ontbijt en voordat je naar bed gaat. Poets wel altijd nog zelf goed na. Vraag je tandarts om advies tot wanneer dit nodig is. Er wordt zelfs geadviseerd tot ze twaalf zijn, maar dit zal per kind verschillen
- Helpen met schoonmaken van zijn eigen kamer kan ook een idee zijn
- Schoenen doe je bij de deur uit/veeg je goed af aan de mat
Let op: je kunt ook té hygiënisch zijn
We zijn, zeker nu met de pandemie, veel bezig met schoon en hygiënisch leven. Op zich heel prima en gezien de besmettingskans van Corona ook logisch.
Toch wordt er al jaren gewaarschuwd dat je ook te ver in kunt doordraven. Dat het juist ook goed is om het afweermechanisme van je kind aan het werk te zetten. Hoe weet je nu waar die grens ligt? Want beide kanten moet je niet willen hebben.
Er zijn wetenschappers die juist een pleidooi houden om niet te schoon te zijn bij kinderen. Door een te grote voorzichtigheid krijgt het afweersysteem niet de kans om zich goed te ontwikkelen.
Het opbouwen van het afweersysteem gebeurt in de eerste 3 á 4 jaar van hun leventje. Kindjes die nooit met ziektekiemen in aanraking zijn geweest blijken meer kans te maken op allergieën, astma en de ziekte van Crohn.
Besef dus dat een beetje minder hygiënisch doen helemaal niet verkeerd is, maar eerder goed. Uiteraard gebruik je hierin je gezonde verstand! Meer hierover lezen kun je bijvoorbeeld bij het MUMC.
Dus als je kind eens een snoepje laat vallen en het weer in zijn mondje steekt: geen paniek! Misschien is het zelfs wel juist heel goed…
Leuk weetje voor jou zelf!
Leuk detail voor mensen die helemaal niet blij worden van poetsen en soppen: volgens de site van MUMC zou te veel soppen juist je geluksgevoel in de weg kunnen staan!
Dat zijn weer eens andere woorden dan de opruimgoeroes die zweren bij opgeruimde huizen, juist voor je geluksgevoel. Kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt….
Hygiëne
- Persoonlijke hygiëne kinderen
- Persoonlijke hygiëne pubers
- Handen wassen kinderen
- Tanden poetsen kinderen
- Tandarts met kinderen
- Nagels knippen
- 3-5-7 seconden regel
- Hygiëne bij pubers: Hoe of wat?
- Jeugdpuistjes / acne
- Hoe vaak douchen & wat niet willen?
- Kind in bad / douche
- Haren wassen kinderen
- Ontlasting baby
- Kind zweet overmatig
- Schimmelinfectie kinderen
- Eelt verwijderen
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024