Skip to Content

Zwangerschapskalender; 15 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 15 weken zwanger

Ben je erg nieuwsgierig naar je kindje? Nu je 15 weken zwanger bent, kun je een pretecho laten maken! Lees snel verder…

15 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week;

  • Je baby heet vanaf dit moment ‘foetus’, hij of zij is geen embryo meer. Foetus betekent in het Latijn ‘kind’.
  • Je baby kan het verschil zien tussen licht en donker!
  • En vanaf deze week kun je een pretecho laten maken.

Informatie baby week 15

11 centimeter
90 gram

Verschil tussen licht en donker

Het gezichtje van je baby verandert veel: de oren schuiven naar de goede plaats, net zoals de ogen. De oren zaten eerst meer richting het nekje, maar nu zitten ze op de plaats waar ze horen. De ogen zaten een stuk naar de zijkanten van het gezichtje, en zijn nu ook naar het midden verhuisd.

De oogjes zijn nog dicht, maar hij kan al wel het verschil zien tussen licht en donker. Fel licht vindt hij maar niets, als je met een zaklamp op je buik schijnt kruipt hij gauw weg of doet hij zelfs zijn handjes voor zijn ogen. Doe dit dan ook liever niet.

Smaakpupillen ontwikkeld

Nog iets wat verandert in het hoofdje van je baby, is dat de smaakpupillen gevormd worden. Je baby kan het vruchtwater proeven. Het vruchtwater smaakt zoet, net zoals borst- en flesvoeding.

Daarom hebben bijna alle mensen nog steeds een voorkeur voor zoet! De smaak van het vruchtwater verandert steeds iets.

De smaak is namelijk afhankelijk van wat de moeder eet en haar stemming. Dat betekent dat je baby het proeft als je opeens gestrest bent. Maar hij proeft het ook als je blij bent.

Een ongeboren baby heeft veel meer smaakpapillen dan een kind of volwassene, daarnaast proeft hij niet alleen met de tong, maar met de hele mondholte. Doordat je baby emoties kan proeven, leert hij nu al omgaan met emoties.

Mini-botjes

In het lichaam van je kleintje verandert het kraakbeen steeds meer in mini-botjes. Als je baby geboren wordt, heeft hij of zij nog steeds véél meer kraakbeen dan een volwassene.

Hierdoor is het bijna onmogelijk dat je baby een bot breekt, ook al ben je daar waarschijnlijk wel bang voor tijdens de eerste keer aankleden.

Hoe ouder het kind wordt, hoe minder het kraakbeen wordt. Daarom breken ouderen snel wat, terwijl kinderen er bij een val vaak met de schrik vanaf komen.

Voorlopig zit je kind nog niet boven op een klimrek. Hij oefent al wel veel, want nu oefent hij zelfs met het buigen van knieën, ellenbogen, polsen en voeten.

Eierstokken

Je weet waarschijnlijk nog niet zeker of je een jongetje of meisje krijgt… Maar als je een meisje krijgt zakken deze week de eierstokken in het bekken.

Wist je dat een meisje met ongeveer een miljoen eicellen geboren wordt? Er sterven er jaarlijks een hoop af, in de pubertijd heeft een meisje nog 400.000 eicellen over.

Bij een volwassen vrouw sterven er dagelijks zo’n 30 eicellen af, per jaar zijn dat ongeveer 10.000 eicellen. Gelukkig heb je maar één eicel nodig om zwanger te worden…

Informatie moeder

Snurken tijdens zwangerschap

Niet zo vervelend voor jou, maar misschien wel voor je partner: de kans op snurken is groter!

Door de hormonen zwellen de slijmvliezen in je neus op waardoor je sneller een snurkgeluid maakt, of je gaat via je mond ademen wat ook voor het nodige geluid kan zorgen.

Doordat je een verhoogd oestrogeenniveau hebt, kun je ook nog eens lange tijd een verstopte neus hebben, dit kan zelfs je hele zwangerschap duren helaas… Let op: de neusspray Xylometazoline is schadelijk voor je baby. Vraag aan je huisarts een neusspray die je tijdens je zwangerschap veilig kunt gebruiken.

Bandenpijn; kramp / buikpijn

Naast dit kwaaltje gebeurt er een hoop in je buik. Je ziet nu waarschijnlijk langzaam een heuse zwangerschapsbuik verschijnen!

Dat is superleuk, maar je gaat waarschijnlijk ook kennismaken met bandenpijn. Dat is kramp of buikpijn laag in je buik. Het voelt alsof je ongesteld bent, alleen dan wat erger. Dat komt omdat je baarmoeder aan banden hangt, en die banden hangen aan je buikvlies.

Zoals je in week 13 kon lezen is je baby bezig met een groeispurt én komt er meer vruchtwater. De banden moeten een steeds zwaardere ‘ballon’ dragen. Rustig liggen, een warme kruik of warm band kunnen helpen.

Twijfel je of de kramp wel klopt? Neem dan even contact op met je verloskundige. Wel fijn om te weten: straks is je baarmoeder zo groot gegroeid dat hij op je bekken rust, de bandenpijn verdwijnt dan of wordt in ieder geval een stuk minder.

Zwangerschapsbh’s

Naast de baarmoeder groeien ook je borsten nog steeds. Misschien merk je al dat je bh’s strak zitten. Het is dan verstandig om zwangerschapsbh’s te kopen. Veel zwangerschapsbh’s kun je straks ook als borstvoedingsbh gebruiken als je straks borstvoeding wilt geven.

Een zwangerschapsbh is belangrijk want een te kleine bh kan de melkklieren in je borsten afknellen en een te grote bh ondersteunt je groeiende borsten niet genoeg.

Zwangerschapsbh’s groeien als het ware mee en hebben vaak ook bredere banden over je schouders zodat je geen hoofdpijn of pijnlijke spieren krijgt omdat je het gewicht van je borsten niet gewend bent. Deze vind je onder andere hier.

Afscheiding zwangerschap

Het is je vast al opgevallen dat je meer afscheiding hebt, dat is helemaal normaal. Het is waterig en dun en kan er wit uitzien. Als je er last van hebt, draag dan katoenen onderbroeken en het liefst geen inlegkruisje.

Wil je wel een inlegkruisje, kies er dan één van katoen, zoals die van Sanature deze vind je hier. Katoen remt de vorm van bacteriën en voorkomt geurtjes. Je kunt ook katoenen of bamboe wasbare inlegkruisjes gebruiken. Is de afscheiding geel of bruin, stinkt het erg of heb je jeuk, ga dan even naar de huisarts.

Informatie vader

Nachtrust

Misschien heb je haar vannacht voorzichtig een por gegeven of ben je maar naar de bank vertrokken.

Een zwangerschapskwaaltje waar jij ook last van kunt hebben is dat de mama-to-be snurkt. Dit komt omdat het slijmvlies in de neus opzwelt door de hormonen én doordat ze door de hormonen een langdurige verstopte neus kan hebben.

Niets aan te doen, maar wel vervelend. Als ze nu door de zwangerschap weinig slaapt, kun je beter zelf op de bank verder slapen. Ook niet zo leuk, maar haar lichaam heeft alle energie nodig die ze kan pakken voor jullie baby.

Doptone en dopplers

Misschien heeft ze de eerste bewegingen van de baby al gevoeld? Zo niet, dan is dat al heel normaal, sommige vrouwen voelen de eerste bewegingen pas bij 20 weken zwangerschap. Het duurt nóg langer voor de vader de bewegingen aan de buitenkant van de buik kan voelen.

Wil je niet zo lang wachten voor je contact kunt leggen met de kleine man of vrouw? Je kunt dan een doptone of doppler kopen, die houd je tegen haar buik.

Je legt je oor tegen de andere kant en zo kun je, na even zoeken, het hartje van de baby horen. Soms lukt dit ook met een keukenrol, maar dat ziet er natuurlijk iets minder leuk uit. Deze vind je hier.

Lees ook: Zelf hartslag baby in buik horen met hartjeshoorn, doppler of met iphone

Eettip

Genoeg drinken is erg belangrijk als je zwanger bent. Wist je dat er speciale apps zijn waarop je kunt bijhouden hoeveel je drinkt?

Je kunt ook een fles kopen van een halve liter, om genoeg te drinken moet je die 4 keer per dag leeg drinken. Je hebt 1,5 tot 2 liter nodig per dag, zeker als je zwanger bent.

Er bestaan zelfs flessen waarop je kunt bijhouden hoe vaak je hem al hebt leeggedronken zoals deze hier.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen?

Is de kraamzorg inmiddels geregeld? Dit moet voor 16 weken, je hebt dus nog één week de tijd.

Lees ook: Kraamzorg; taken kraamverzorgster en tips kiezen

Pretecho geslachtsbepaling

Als je niet kunt wachten tot de 20-wekenecho, kun je vanaf de 15e week een pretecho laten maken om te kijken of je een jongen of een meisje krijgt. De 20-wekenecho wordt toch gemaakt, dus check voor de zekerheid dan nog een keer het geslacht.

Het gebeurt nog steeds af en toe dat het verkeerd gezien wordt, zeker bij vroege echo’s, maar het kan zelfs bij een bloedtest verkeerd gaan.

Lees ook: Echo’s tijdens de zwangerschap
Lees ook: Geslacht bepalen; van bakerpraatjes tot testen om te voorspellen of het jongen of meisje wordt;

Tips

Als de mama-to-be erg last heeft van bandenpijn, kan een bandenbroekje of buikband verlichting geven! Je kunt zo’n band over je kleding dragen om je buik extra op te laten vallen. Is dat niets voor jou, dan kun je ze ook onder je kleding dragen. Hier kun je je eigen buikband ontwerpen met je eigen tekst, afbeelding, foto, etc:

Wil je meedoen met een zwangerschapscursus, een zwangerschaps-yogaklas of iets anders? Geef je daar dan nu voor op, de tijd gaat snel!

Lees ook: Overzicht zwangerschapscursussen voor de vrouw / stel

Maak deze week ook een afspraak bij de tandarts als je in je zwangerschap nog niet geweest bent. Niet het leukste uitje, maar wel belangrijk. Veel overgeven en hormonen kunnen hun weerslag hebben op je tanden en tandvlees.

Meld wel even dat je zwanger bent voor je in de stoel ligt, ze houden er dan rekening mee want niet alle behandelingen zijn goed voor je als je zwanger bent.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit