Skip to Content

Wanneer verloskundige bellen als weeën van bevalling zijn begonnen?

Wanneer verloskundige bellen als weeën van bevalling zijn begonnen?

Misschien kijk je er al best wel even naar uit, of word je erdoor overvallen: weeën. Eindelijk is het zo ver. Het duurt nu niet lang meer voor je je baby echt kunt zien en vasthouden. Maar hoe zit het nu ook alweer? Op welk moment bel je nu de verloskundige? Hoe klok je de weeën en hoe gaat het dan verder?

Wanneer bel je de verloskundige?

Natuurlijk doet iedere vrouw het weer anders en zullen verloskundigen je misschien een aangepaste aanwijzing geven.

Maar normaal gesproken zal je de verloskundige gaan bellen als je vaginaal bloedverlies hebt, als je je kind minder voelt bewegen, bij vruchtwaterverlies of als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, moet braken, pijn in de bovenbuik hebt of pijn tussen de schouderbladen voelt.

En als je denkt dat je gaat bevallen natuurlijk. Zeker als dit nog voor de 37 weken is, dan bel je direct. Is het ‘tijd’ om te gaan bevallen, dan heeft de verloskundige met jou afgesproken vanaf wanneer je gaat bellen.

Meestal geeft ze een tijdsbestek aan die tussen de weeën moet zitten. Om het hele plaatje compleet te maken: uiteraard bel je altijd met de verloskundige als je ook maar iets niet vertrouwt!

Hoelang moeten de weeën duren voor je belt?

Zoals gezegd zal de verloskundige dit met jou overleggen. Een richtlijn is dat je gaat bellen als er tussen de weeën zo’n 3 minuten zitten en dit een uur lang. De weeën zouden dan ongeveer een minuut moeten duren.

Maar let op: ben je al eerder bevallen dan zal meestal de ontsluiting veel sneller gaan. De ontsluiting bij een eerste zwangerschap duurt langer en weeën kunnen soms zelfs gewoon weer overgaan. Ben je er niet gerust op? Natuurlijk bel je dan gewoon en win je haar advies in!

Hoe snel je bij een volgende zwangerschap moet bellen, zal de verloskundige goed met je doornemen. Hierbij kun je uitgaan van een uur lang weeën om de vijf minuten. Je weet nu beter wat je te wachten staat en sommige vrouwen doen het gewoon razendsnel. Heb je door dat het sneller gaat? Bel gewoon!

Verschil voorweeën en ontsluitingsweeën

Soms hoor je nog weleens dat moeders (of vaders) al bellen terwijl het om voorweeën gaat. Verschillen tussen voorweeën en ontsluitingsweeën zijn:

  • Een voorwee neemt niet in heftigheid toe, een ontsluitingswee wel
  • Voorweeën worden niet na iedere wee erger
  • Ontsluitingsweeën komen regelmatig
  • Ontsluitingsweeën duren langer

Hoe klok je weeën?

Bellen als je weeën om de drie minuten hebt: hoe bedoelen ze dat nu eigenlijk? Hiermee wordt gekeken naar de tijd die zit tussen het begin van de weeën. Zodra een wee begint neem je dus de tijd op.

Begint de volgende wee, dan zet je de tijd stop. Hier moet dan dus drie minuten tussen zitten. Hoe lang de wee aanhoudt heeft in dit opzicht geen invloed.

Tegenwoordig zijn er ook handige contractor apps zoals deze hier waarbij je iedere keer dat een wee begint dat aanklikt en zij automatisch de tijd berekent.

Wanneer bel je bij vruchtwaterverlies?

Dat je vruchtwater verliest kan natuurlijk op ieder moment van de dag gebeuren. Moet je dan direct bellen of wacht je gewoon tot het spreekuur? Dit hangt van een aantal dingen af. Zoals de kleur van het vruchtwater of aan de ligging van de baby!

Overdag bel je gewoon direct met de verloskundige. Let op de kleur van het vruchtwater en indien mogelijk bewaar je er iets van. Hieraan kun ze namelijk zien of de baby gepoept heeft in het vruchtwater. Indien dit zo is, moet je baby namelijk direct geboren worden en heb je een medische indicatie.

Gebeurt het in de nacht? Dan bel je ook direct als het vruchtwater dus niet helder is. Is het dat wel en heb je geen weeën, dan wacht je tot de volgende ochtend (en bel je wel even meteen!).

Is het vruchtwater bruin, groen of rood, dan bel je dus direct. Is je baby niet ingedaald? Dan bel je ook direct, ongeacht het tijdstip en jij gaat liggen. Dit alles om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt en daardoor in de knel komt.

Bloedverlies

Bloedverlies kan op van alles duiden, maar is zeker een indicatie om direct met de verloskundige te overleggen!

Lees ook: Spotting bloedverlies tussen menstruatie of tijdens zwangerschap

Wanneer komt de verloskundige?

De verloskundige zal naar je toe komen en afhankelijk van de situatie direct blijven of tussendoor nog even weggaan. Zeker bij een eerste kan het nog uren duren voor je volledige ontsluiting hebt. Bij een volgend kindje gaat die tijd veel sneller en kan ze direct besluiten om te blijven.

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

Het is afhankelijk van de reden waarom je in het ziekenhuis moet of wilt bevallen, wanneer je daar heen zult gaan. Gaat het om een medische reden, dan heeft de gynaecoloog je uiteraard uitgelegd wanneer je bellen moet.

Gaat het om je eigen vrije keuze en zal de verloskundige je begeleiden? Dan gelden eigenlijk min of meer dezelfde regeltjes als bij een thuisbevalling.

Alleen ga je nu richting het ziekenhuis! Zorg dat je vluchtkoffertje klaarstaat en wacht zeker bij een tweede of volgende zwangerschap niet te lang. Bevallen in de auto is toch iets wat je niet wilt …

Wanneer mag je gaan persen?

Nu klinkt het allemaal leuk, al die regeltjes, maar wat jij graag weten wilt is wanneer je baby nu geboren wordt en jij van die pijn af bent… In principe mag je gaan persen als je 10 cm ontsluiting hebt.

Als het goed is heb je dan ook persweeën. Nog even door deze zure appel heen bijten en dan is hij of zij er, eindelijk. Eindelijk kun je je baby in je armen sluiten en echt vertellen dat je van hem/haar houdt!

Wanneer verloskundige bellen als weeën van bevalling zijn begonnen? - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)