Huidhonger: een primaire levensbehoefte van je baby. Maar als je baby veel te vroeg geboren is en in de couveuse terechtkomt, kan het veel minder dicht bij zijn ouders liggen.
In die gevallen wordt er tegenwoordig gezorgd dat ouders huid op huid contact met hun baby kunnen maken door te buidelen, of anders gezegd, te kangoeroeën. Goed voor een veilige hechting van het kindje, maar ook voor de ouders om zo een band te kweken met hun baby.
Maar ook gewoon thuis, met een gezonde baby, is het belangrijk om huid op huid contact mogelijk te maken. Hoe doe je het en wat zijn de vele voordelen van buidelen?
Wat is buidelen?
Buidelen wordt ook wel kangoeroeën genoemd en stamt uit een ziekenhuis in de hoofdstad van Colombia. De buidelmethode is ontstaan doordat er in dat ziekenhuis niet voldoende middelen waren om premature kinderen te ondersteunen.
In 1979 is het ziekenhuis met een project gestart door de moeder na enkele dagen in het ziekenhuis naar huis te sturen met haar kind gebonden op haar blote borst. Ze kreeg uitleg over voeding en de verzorging van de baby.
Het project bleek een succes. Vervolgens heeft de rest van de wereld ‘het buidelen’ overgenomen in hun ziekenhuis.
Premature baby’s
In Nederland komt het buidelen ook vaak voor in het ziekenhuis als je kindje te vroeg is geboren. In Nederland worden de moeders niet na een paar dagen naar huis gestuurd met hun premature kindje.
De kindjes blijven óf op de intensive care óf gaan, als het beter met hen gaat, naar medium care. Het buidelen gebeurt wanneer de kindjes sterk genoeg zijn om even uit de couveuse te mogen.
De methode
Het gaat als volgt in zijn werk:
- Het is aan te raden om van tevoren een douche te nemen in verband met het besmettingsgevaar van het kindje. Het kindje heeft een laag immuunsysteem.
- De ouder ontbloot het bovenlichaam. (Het is handig als je bijvoorbeeld een vest draagt. Zo hoef jij je niet helemaal uit te kleden)
- Het kindje blijft aan de monitor gekoppeld en draagt alleen een luier en soms een mutsje.
- Het kindje krijgt een warme deken over zich heen, zodat hij of zij op temperatuur blijft.
- Per ziekenhuis en kind is het verschillend hoe lang je mag buidelen.
Na de bevalling
Ook voor moeders die op een natuurlijke wijze zijn bevallen, waarvan het kindje gezond ter wereld is gekomen met de juiste termijn, is buidelen mogelijk. Vaak wordt het kindje dan direct op je borst gelegd als hij of zij geboren is.
De baby krijgt ook een mutsje op en vaak is het T-shirt wat de moeder droeg al omhoog geschoven. De baby ligt dan lekker onder de dekens waar moeder ook onder lag.
Het moment dat de bevalling (op de nageboorte na) voorbij is en je kunt genieten van het wonder waar je negen maanden lang op hebt gewacht.
Bevalplan
Het is raadzaam om op te schrijven wat jouw wensen zijn tijdens de bevalling. Als je graag wilt buidelen voordat je kindje wordt aangekleed en opgefrist, schrijf dit dan op. Zo weten de mensen om je heen wat je wilt en hoef je het niet nog eens te herhalen als je net bevallen bent.
Keizersnede
Het je een (al dan niet geplande) keizersnede, dan proberen de meeste ziekenhuizen, als de gezondheid van het kindje het toelaat, direct na de geboorte het kindje op de borst van de moeder te leggen. Dit om onder andere de borstvoeding op gang te laten komen.
Wat zijn de voordelen van buidelen?
Buidelen is het moment waar alle ouders van kindjes naar uitkijken. Je gaat de eerste keer huid-op-huidcontact maken. Of je krijgt na de geboorte jullie baby op je borst als alles gezond is.
Of je moet wachten totdat je kindje stabiel genoeg is als je kindje prematuur geboren is. Hoe dan ook is het voor beiden een magisch moment. Het meest effect krijg je door zo lang mogelijk te buidelen en het liefst zo vaak mogelijk per dag.
Versterken van oudergevoel
Er zitten heel veel voordelen aan buidelen. Het contact tussen de vader en moeder met het kind wordt versterkt. Je raakt vertrouwd met je kindje en andersom. Dit komt doordat hij heel dichtbij jou is.
Daarnaast voelt hij jouw hartslag, wat hij al kende van tijdens de zwangerschap. Jouw stemgeluid is weer vertrouwd dichtbij en de geur zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel.
Praat gerust tegen je baby. Het bevordert de hechting tussen ouder en kind. Waardoor het kind zich optimaal kan ontwikkelen op allerlei gebieden.
Melkproductie
Als de baby bij zijn moeder ligt, dan kan hij ook al de geur van haar borsten ruiken en mogelijk ook de melk. Dit is de eerste stap om de borstvoeding op gang te krijgen en de baby te laten wennen aan de geur. De melkproductie neemt 50% toe wanneer je buidelt met een te vroeg geboren baby.
Rust
Het overhevelen van couveuse naar ouder en weer terug kost de kleine veel energie. Het buidelen zelf kost geen energie en geeft ze alleen maar rust. Het liefst laat je ouder en kind zo lang mogelijk buidelen.
Kinderen die lang gebuideld worden slapen ook beter. Neem er dus de tijd voor als het eenmaal zover is. Hoe langer, hoe beter!
Lichamelijke voordelen
Als je kindje op jouw huid ligt, dan kan hij beter zijn eigen temperatuur op peil houden. De baby zal rustiger gaan ademen en zijn hartslag blijft stabieler. Kindjes die vaak worden gebuideld huilen minder en hebben minder vaak bijvoeding nodig.
Premature kindjes die gebuideld worden groeien gemiddeld sneller dan baby’s die niet worden gebuideld. Het verschilt zo’n 11 gram per dag.
Temperatuur
Een interessant weetje: wanneer een moeder buidelt met haar pasgeboren baby dan past haar temperatuur zich aan, zodat haar baby op de juiste temperatuur blijft.
Gaat de baby met de partner buidelen, dan gebeurt dit niet. De baby zal zelf dan een armpje boven de dekens uitstrekken om te laten merken dat het te warm wordt.
Antistoffen aanmaken
Doordat jij tijdens het buidelen ruikt aan je kindje, kusjes geeft op zijn hoofdje, pik jij ook de ziekenhuisbacteriën op die je baby bij zich draagt. Jouw lichaam zal dan antistoffen aanmaken tegen deze bacteriën.
Wanneer je borstvoeding geeft dan zal jouw kindje jouw gemaakte antistoffen ook binnen krijgen waardoor hij sneller weerbaar is tegen de bacteriën.
Moeders
Buidelen zorgt ook bij moeders voor een kalmerend effect. Een bevalling is een heftige gebeurtenis en buidelen zorgt ervoor dat ze zich minder angstig voelen de eerste dagen na de bevalling.
Daarnaast hebben moeders minder last van stuwing. Wanneer je voor je baby kolft, krijg je sneller een toeschietreflex na het buidelen. Bovendien geeft buidelen de moeder meer zelfvertrouwen. Iets wat je goed kunt gebruiken als je pas moeder bent geworden.
Buidelen
Buidelen. Het belangrijkste wat je moet onthouden: het liefst zo lang en zo vaak mogelijk.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023