Nu je 9 weken zwanger bent, wordt je baby steeds slimmer. Hij is al volop aan het gymen in je buik en elke minuut komen er 100 hersencellen bij. Het is niet bij te houden! Ondertussen begin je wat aan je buik te merken, vooral als je je spijkerbroek dicht probeert te doen…
Deze week 9 is een belangrijke week, want:
- Je baby is vanaf dit moment een foetus;
- Elke minuut komen er 100 hersencellen bij;
- En je vindt tips voor het shoppen van positiekleding!
Informatie baby
3 centimeter
5 gram
In het begin leek je baby nog het meest op een kikkervisje. Met een staartje…
Gelukkig was dat maar tijdelijk, het staartje is in week 9 inmiddels helemaal verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn de beentjes gegroeid, en ook de armen zien er heel herkenbaar uit.
Alleen allemaal heel erg klein. Dat heeft tijd nodig: elke dag groeit je baby gestaag door. Hij heeft deze week alweer een nieuwe status bereikt, hij of zij is nu geen embryo meer, maar een foetus. Dat blijft hij of zij tot de geboorte.
Het is moeilijk voor te stellen, maar elke minuut komen er 100 hersencellen bij. Elke minuut. Dus in de tijd dat je deze blog leest, is je baby alweer stukken slimmer! Dat heeft ook effect, want de hersenen gaan nu ook echt functioneren.
Ze sturen signalen naar de spieren waardoor je kleine beweegt. Daarnaast worden ook de organen aangestuurd en leren die steeds beter hun werk doen.
Het verschil tussen jongens en meisjes wordt steeds groter. Jammer genoeg is het nog niet op een echo te zien, maar toch gebeurt er al een heleboel.
Rond deze week beginnen bij jongetjes de testikels te groeien. Bij meisjes worden de eierstokken gevormd. Wist je dat in die ieniemienie eierstokken al alle eicellen aanwezig zijn?
Informatie moeder
Inmiddels heb je zo’n liter bloed extra. Daardoor is je hele lichaam beter doorbloed. Erg fijn, maar helaas heb je hierdoor wel eerder last van bloedend tandvlees. Dat is niet fijn en je kunt er zelfs pijn door hebben.
Ook kunnen bacteriën beter je lichaam binnen dringen. Als je hier last van hebt, gebruik dan een tandenborstel met een kleine kop en soft in plaats van medium of hard. Poets zachtjes en ga niet schrobben.
Blijf je er veel last van houden, ga dan even langs je tandarts voor advies. Zij hebben hier veel ervaring mee.
Ook als je (helaas…) veel overgegeven hebt, is het verstandig om een extra afspraak te maken bij de tandarts.
Bij het overgeven komen er namelijk zuren omhoog die langs je tanden gaan. Het glazuur op je tanden kan hierdoor slijten waardoor je tandpijn kunt krijgen, of gaatjes. Je tandarts kan je tanden behandelen en je advies geven.
Als je naar de tandarts gaat: vermeld altijd dat je zwanger bent. Bepaalde behandelingen mogen niet uitgevoerd worden als je zwanger bent, in verband met de veiligheid van je kindje.
Door zwangerschapshormonen kun je een stralende huid krijgen, zoals we een paar weken geleden al schreven. Maar helaas werkt het niet altijd, je kunt ook juist last krijgen van acné.
Gelukkig verdwijnt dit geleidelijk na het eerste trimester – en dat is al over 3 weken! In de tussentijd moet je proberen om er vanaf te blijven, want anders besmet je de huid rondom het puistje ook.
Informatie vader
Het is goed om te weten dat de meeste zwangere vrouwen het eerste trimester (de eerste 3 maanden van de zwangerschap) niet aan vrijen moeten denken. Dat is soms best lastig, voor allebei.
De mama-to-be is erg moe door de zwangerschap, snel last van misselijkheid en duizeligheid. Dat is natuurlijk niet erg bevorderlijk om het gezellig te maken onder de lakens.
Daarnaast zijn veel vrouwen bang om het kindje te verliezen; logisch want helaas gebeurt dat soms.
Gelukkig gaat het meestal goed. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat een miskraam nooit door het vrijen veroorzaakt kan worden. Een miskraam komt door een aanlegfout.
Na 12 weken nemen de zwangerschapskwalen langzaam af. Rond week 15 voelen vrouwen zich opeens weer een stuk beter en zitten ze veel lekkerder in hun vel. Het hormoon HCG, ook wel zwangerschapshormoon genoemd, neemt dan af en daarmee verdwijnen ook de meeste klachten.
Aan het einde van de zwangerschap komen de klachten wel weer terug, omdat het lichaam dan moe is van de zwangerschap en de baby groot is geworden en meer van het lichaam vraagt.
Oftewel: als vrijen momenteel op een laag pitje staat, neem het je vrouw of vriendin niet kwalijk. Wees lief voor haar, knuffelen is ook goed voor je relatie. En wacht maar tot de zwangerschapskwalen af gaan nemen, dan draait het vanzelf weer bij.
Eettip
Je hebt nu meer bloed en daardoor kun je sneller een ijzertekort krijgen. IJzer is belangrijk voor de aanmaak en balans in je bloed. Als je een tekort aan ijzer hebt, kun je je moe, lusteloos, duizelig en flauw voelen.
De verloskundige checkt regelmatig de ijzerwaarde in je bloed. Je kunt het op peil houden door regelmatig donkergroene groenten te eten, zoals spinazie.
Je krijgt de meeste bouwstoffen uit spinazie als je hem goed kookt óf volledig vermaalt in de blender. Dat komt omdat de bouwstoffen pas vrij kunnen komen als de celwand van het spinazieblad kapot gaat. Blenderen maar dus!
Lees ook: IJzertekort tijdens de zwangerschap
Wat moet je deze week regelen?
Het gaat steeds echter worden, want: krijg jij je spijkerbroek nog goed dicht? Het wordt tijd om positiekleding te gaan shoppen.
Of misschien kun je wat lenen van familie of een vriendin. Maar wat heb je nu eigenlijk precies nodig? En waar vind je leuke kleding? Of ook een beetje betaalbaar?
Lees ook: Positiekleding voor tijdens de zwangerschap
Tips
Als je nog niet verteld hebt dat je zwanger bent, gaat dat moment bijna komen. Wacht je op de eerste goede echo, of wacht je tot 12 weken?
Je mag het helemaal zelf weten. Tot die tijd kun je wel vast inspiratie doen, want: hoe ga je het vertellen? Er zijn onwijs originele manieren om je zwangerschap wereldkundig te maken.
Lees ook: Zwangerschapsaankondiging eerste / tweede kind
Of het 65e idee…: wat vind je van deze kraskaarten hier?
Zwangerschapskalender
Zwangerschapsweek
- 1, 2, 3 weken zwanger
- 4 weken zwanger
- 5 weken zwanger
- 6 weken zwanger
- 7 weken zwanger
- 8 weken zwanger
- 9 weken zwanger
- 10 weken zwanger
- 11 weken zwanger
- 12 weken zwanger
- 13 weken zwanger
- 14 weken zwanger
- 15 weken zwanger
- 16 weken zwanger
- 17 weken zwanger
- 18 weken zwanger
- 19 weken zwanger
- 20 weken zwanger
- 21 weken zwanger
- 22 weken zwanger
- 23 weken zwanger
- 24 weken zwanger
- 25 weken zwanger
- 26 weken zwanger
- 27 weken zwanger
- 28 weken zwanger
- 29 weken zwanger
- 30 weken zwanger
- 31 weken zwanger
- 32 weken zwanger
- 33 weken zwanger
- 34 weken zwanger
- 35 weken zwanger
- 36 weken zwanger
- 37 weken zwanger
- 38 weken zwanger
- 39 weken zwanger
- 40 weken zwanger
- 41 weken zwanger
- 42 weken zwanger
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022