Skip to Content

Zwangerschapskalender; 42 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 42 weken zwanger

42 weken zwanger, dat betekent: deze week gaat het gebeuren! Als je baby aan het einde van deze week nog niet geboren is, wordt hij of zij gehaald. Waarom eigenlijk? Is het niet beter om de natuur zijn gang te laten gaan? In dit geval niet… In deze blog lees je waarom.

42 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Deze week… gaat het eindelijk (eindelijk!) gebeuren!
  • In dit artikel wordt uitgelegd wat een bevalling inleiden nu precies betekent;
  • En vind je tips om een ongeplande ziekenhuisbevalling toch mooi en huiselijk te maken.

Informatie baby

52 centimeter
3700 gram

Na 42 weken lekker veilig bij mama te hebben gezeten, moet de baby eruit. Maar waarom eigenlijk? Is het niet veel beter om de natuur zijn gang te laten gaan? Is de baby misschien nog niet helemaal klaar? Je bent natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar je baby, maar je kunt ook je vraagtekens hebben bij een bevalling inleiden. Om deze redenen wordt een bevalling bij 42 weken ingeleid:

Het vruchtwater wordt continu ververst, maar neemt rond 42 weken sterk af. Zonder vruchtwater kan je kindje niet in je buik leven, dus bij elke controle wordt de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd, en wordt je baby na 42 weken gehaald;

Je baby is al zo groot geworden dat het spijsverteringsstelsel al werkt. Alle donshaartjes zijn in de afgelopen maand uitgevallen en die heeft je baby steeds ingeslikt. Niet erg, want daardoor komt het spijsverteringsstelsel nog beter op gang. Maar dat goedje moet er op een gegeven moment ook weer uit: de eerste poep. We noemen dat meconium omdat het zo’n apart goedje is. Het is heel zwart en soms krijg je je baby maar moeilijk schoon (weet je nog de tip uit week X? De billetjes insmeren met Vaseline, dan heb je het er zo af). Hoe langer je baby in je buik zit, hoe groter de kans dat hij per ongeluk al voor de geboorte gepoept heeft. Het meconium komt dan in het vruchtwater terecht, en ook dat kan je baby per ongeluk inslikken. Het gebeurt heel vaak, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Zit je baby te lang in meconiumhoudend vruchtwater, dan is dat gevaarlijk. Ook daarom wordt de bevalling bij 42 weken ingeleid. Meconiumhoudend vruchtwater is geel, groen of in ieder geval niet transparant of melkwit. Ook als de bevalling eerder begonnen was en je had meconiumhoudend vruchtwater, zou je in het ziekenhuis moeten bevallen.

Na 42 weken werkt de placenta steeds minder goed. Je baby vraagt steeds meer zuurstof, bloedtoevoer en bouwstoffen. De placenta groeit al weken niet meer mee, en op een gegeven moment kan hij de vraag van je baby gewoon niet meer aan. Daarnaast verkalkt hij, waardoor het ook nog eens steeds moeilijker is om voor bloedtoevoer te zorgen. De verloskundige checkt de werking van de placenta bij elke controle.

En de mama-to-be niet te vergeten… Haar lichaam is moe van de zwangerschap en de kans op ernstige zwangerschapskwalen neemt toe. Een vrouwenlichaam is een perfect huisje voor een baby, maar op een gegeven moment wordt hij gewoon te ‘oud’ en moet hij het zelf gaan doen.

Informatie moeder

Inleiden bevalling

Oooh wanneer komt die baby nou eens? Je bent er, helemaal te begrijpen, wel een beetje klaar mee. Een beetje? Een beetje heleboel… Toch ben je niet de enige, 5-10% van de baby’s worden in of na de 42 weken geboren.

Een bevalling inleiden is voor een ziekenhuis dan ook dagelijkse kost. Gelukkig maar, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. Maar hoe werkt het nu precies, een bevalling inleiden? In dit filmpje zie je goed hoe een ‘ballonnetje’ werkt om de baarmoedermond te laten verstrijken.

Lees ook: Inleiding bevalling met ballon; ervaringen, risico’s en nadelen

Bewegen na de bevalling

Vergeleken met de toeter die je nu hebt, is je buik straks natuurlijk superplat. Toch zou je daar een maand later weleens anders over kunnen denken. Verwacht niet dat je buik meteen weer in de oude vorm is.

Geef het de tijd en begin voorzichtig met sporten als je je weer goed voelt. Zwemmen is een goede sport om mee te beginnen en je traint er bijna al je spieren mee.

Elke dag wandelen of fietsen is ook nog steeds belangrijk. Straks lekker met de wandelwagen eropuit en je hebt meteen een portie beweging in the pocket.

En wist je dat het voor je psyche ook heel gezond is om elke dag minstens een halfuur buiten te zijn? Het blaast depressieve gedachten en sombere gevoelens weg. Het is helemaal niet gek als je daar last van hebt de eerste weken na je bevalling, er is me nogal niet wat gebeurd!

Informatie vader

Al dat wachten, dat ben je zelf waarschijnlijk ook meer dan zat. En de mama-to-be helemaal, want ze blijft die dikke buik maar met zich mee zeulen.

Om het wachten voor jullie allebei wat dragelijker te maken is het leuk om elke dag iets extra’s te verzinnen. Dus de ene dag verzin jij iets leuks om de dag leuk te maken: zoals chocola, samen een milkshake halen of wat dan ook.

De volgende dag is de mama-to-be aan de beurt. Zo heb je elke wachtdag iets om naar uit te kijken en het versterkt ook nog eens jullie band. Win-win! Enne… dat kun je natuurlijk ook gewoon blijven doen als de baby er is.

Eettip

Wist je dat veel slagers een gratis geboortepakket hebben voor de nieuwe mama? Daar zit biefstuk in, smeerworst en filet americain. Biefstuk is goed om je ijzerpeil weer op peil te brengen na de bevalling en smeerworst en filet americain mag je natuurlijk niet eten als je zwanger bent. Dus wat wordt het: beschuit met muisjes of een broodje filet americain?

Wat moet je deze week regelen

Er is helemaal niets meer te regelen, het is gewoon wachten op de baby… En zoveel mogelijk slapen of ontspannende dingen doen tot het moment van de bevalling daar is. Het is niet leuk dat de baby er nog niet is, maar deze week kan er helemaal niemand iets van je verwachten. Geniet daarvan en neem het er ook van – je hebt die extra rust hard nodig.

Tips

De kans op een thuisbevalling is nu nagenoeg nihil. Dat kan een grote teleurstelling zijn… Probeer het te accepteren en grijp de situatie aan om er daar óók iets moois van te maken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Kies een mooi shirt voor tijdens en na de bevalling. Realiseer je dat alles in het ziekenhuis wit of blauw is, dus een shirt in een andere kleur staat lekker fris en brengt wat gezelligheid. Het zou kunnen dat je het shirt tijdens de bevalling niet aan mag in verband met pijnstilling, maar je mag je na de bevalling wel omkleden. Je kunt ook een fleurige haarband meenemen, bijvoorbeeld.
  • Koop een grote knuffel en neem die mee. Who cares? De hele kamer ziet er meteen liefelijker en feestelijker uit!
  • En nu we het over een feestje hebben… Als je weet dat je bevalling ingeleid wordt, ben je vanaf het allereerste begin in de bevalkamer. Alle tijd om er je eigen plekje te maken. Dus koop een slinger en hang hem op. Zet led-kaarsjes op je nachtkastje. Zolang het medisch personeel er maar niet over struikelt mag en kan er veel.
  • Wilde je thuis bevallen en het allemaal zo natuurlijk mogelijk laten gaan? Dat is lastiger in het ziekenhuis, maar niet onmogelijk. Vraag of het licht gedimd kan worden, net voor de baby geboren wordt. Hij kan dan rustig aan al dat licht wennen. Het is ook goed om te weten dat de bevalkamers in het ziekenhuis altijd extra warm zijn, zodat je baby een beetje een natuurlijke overgang heeft. Al merk jij daar waarschijnlijk niets van, want door de weeën en de concentratie van je lichaam heb je het waarschijnlijk steenkoud. Neem dan ook dikke sokken en een vest mee! Misschien zelfs een kruik?
  • Neem in je vluchttas ook een mooi lakentje mee. Stel dat je onverhoopt in het ziekenhuis moet blijven slapen, kun je je baby toch onder zijn eigen lakentje laten slapen. Let er wel op dat het lakentje niet per ongeluk in de was van het ziekenhuis verdwijnt!

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit