Skip to Content

Zwangerschapskalender; 29 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 29 weken zwanger

Belangrijke informatie in deze blog voor papa’s en mama’s. Er staat té leuke outfits in deze blog voor papadagen, en een weetje voor de mama: als je 29 weken zwanger bent, begint je buik aan een groeispurt. Smeren maar!


Deze week is een belangrijke week, want:

  • Er staan té leuke outfits voor de baby in dit overzicht, die zeker weten door papa worden goedgekeurd;
  • Je baby begint met het opbouwen van een glucosevoorraad voor na de bevalling;
  • En o, o… mama’s buik begint aan de laatste groeispurt. Nu gaat die toeter echt komen…

Informatie baby

36,5 centimeter
1100 gram

Donshaartjes verdwijnen

De donshaartjes die je baby in het begin kreeg, vallen langzaam uit. Hij is inmiddels mollig genoeg om beter op temperatuur te blijven en hij zit natuurlijk lekker warm in jouw buik.

Die haartjes komen in het vruchtwater terecht en je weet al dat je baby van het vruchtwater drinkt. Hij krijgt die haartjes dus gewoon binnen.

Dat beseft ‘ie gelukkig nog niet en het is juist heel goed. Want daardoor krijgen de darmen voor het eerst iets ‘groots’ te verwerken en daardoor komt het spijsverteringsstelsel beter op gang.

Wordt je baby voor 40 weken geboren? Dan kun je het vachtje en het huidsmeer nog zien. De haartjes kunnen vooral op het gezichtje en de rug nog te zien zijn. Wees gerust, het zijn ieniemienie haartjes en ze vallen er in de eerste week vanzelf af.

Glucose reserve

Je baby start met het opbouwen van een glucosereserve. Na de geboorte kan je baby de eerste 24 uur rustig overleven ‘zonder’ voeding.

Als je borstvoeding wilt geven, heeft dat tijd nodig om op gang te komen. Er komt niet meteen een heel flesje uit, maar dat gaat druppel voor druppel in het begin.

Je baby is daar al op ingespeeld, hij heeft een voorraadje glucose opgeslagen in zijn lever en spieren voor na de geboorte. Hij of zij is dus direct al lief voor je, en geeft je de tijd om het te leren. Dat kan voor ontspanning zorgen en dat bevordert het geven van borstvoeding.

Informatie moeder

Je bent nu zeker weten aan het aftellen begonnen… Straks heb je eindelijk je baby in je armen! Maar ook: straks zijn eindelijk al die vervelende zwangerschapskwaaltjes voorbij… Nog heel even volhouden…

Blaasontsteking

Deze laatste weken (ja, dat mag je nu echt zeggen!) is de kans op blaasontsteking het grootst. Je blaas zit erg in de verdrukking (je hebt waarschijnlijk al een wc-bril versleten) en daardoor moet je vaak plassen.

Het wordt alleen steeds moeilijker om echt alle urine eruit te laten lopen. Als er urine in je blaas achterblijft, hebben de bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen en blaasontsteking te veroorzaken. Neem daarom de tijd om uit te plassen.

Het helpt om nergens anders aan te denken en je te concentreren op houd-die-straal-gaande. Door in één straal te plassen, zonder die te onderbreken, plas je het beste uit. En als de straal gestopt is?

Zit dan even een minuutje en probeer dan om nog een keer te plassen. En wie weet… heeft het als bijkomend voordeel dat je íetsje minder vaak hoeft.

Lees ook: Blaasontsteking tijdens de zwangerschap; buikpijn of zelfs mogelijk nierbekkenontsteking

Duizelig

Doordat je inmiddels een aardig gewicht meesjouwt, je longen minder ruimte hebben en je hart harder moet werken, is het niet gek als je last hebt van duizeligheid. Probeer genoeg ijzer te eten, veel te drinken en ga een beetje slow…

De wereld draait wel door. Als je dingen snel wilt doen, zoals opstaan of traplopen, heb je eerder kans op duizeligheid. Rozijnen en gedroogde vruchten zoals abrikozen helpen ook tegen duizeligheid (en lusteloosheid).

Neem niet te veel drop omdat je je dizzy voelt, zoals eerder gezegd is dat niet goed voor je baby. Blijf je last houden van duizeligheid? Ga dan even langs de verloskundige want misschien heb je een te lage bloeddruk. Heb je juist een hoge bloeddruk?

Pas dan extra op met zout en ook drop. Zout zit vooral in sauzen en kant-en-klaarmaaltijden (helaas…).

Groeispurt baby

Je buik krijgt de komende 10 weken een flinke groeispurt! Je baby wordt nog ongeveer 3 keer zo zwaar als dat hij nu is. Kun je dat voorstellen, in 10 weken tijd…

Als je je buik met créme insmeert, is dat dus deze weken extra belangrijk, want nu gaat ‘het grote oprekken’ beginnen.

Informatie vader

Zwangerschapskalender; 29 weken zwanger - Mamaliefde

De mama-to-be is waarschijnlijk al lekker aan het shoppen. Maar what about de setjes kleding op de papadagen? Hoe gaaf is het om je baby mee te nemen naar schoonmama in deze outfit. Of deze:

En heb je weleens van de term ‘twinning’ gehoord? Dan is de kleding van vader/kind, moeder/kind, broertjes/zusjes of allemaal bij elkaar op elkaar afgestemd. Samen buiten spelen in deze vader/kind set is te gaaf:

Vind hier nog veel meer gave twinningsets voor vader en kind!

Eettip

Eet genoeg, want je baby heeft veel voedingsstoffen nodig om in 10 weken 3 keer zo zwaar te worden én een voorraad aan te leggen voor na de geboorte. Heb je veel last van maagzuur? Eet dan verspreid over de dag, zo eet je toch voldoende.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Intake kraamzorg

Intakegesprek kraamzorgbureau: Er komt dan iemand van het bureau of de zelfstandige bij je thuis, je kunt al je vragen over na de bevalling aan haar stellen. Vaak vraagt hij of zij ook wat je belangrijk vindt aan een kraamverzorgster.

Moet ze vooral gezellig zijn of van aanpakken weten? Wat wil je met je eventuele andere kinderen? En heb je bezwaar tegen een kraamverzorgster met een stagiaire?

Fijn extra handen, maar controles duren wel langer omdat het door twee personen gedaan moet worden. Kies ervoor wat jij en jullie fijn vinden, want het wordt een bijzondere week, júlie week.

Lees ook: Kraamzorg; taken kraamverzorgster

Autostoel

Zonder autostoeltje mag het ziekenhuis je niet naar huis laten gaan met je baby en kun je niet op stap met je baby.

Het eerste autostoeltje gebruik je van geboorte tot ongeveer 9 maanden, vaak kun je het stoeltje ook op je kinderwagen klikken (maar let erop dat je kindje er niet langer in mag dan twee uur, het rugje is nog niet sterk genoeg).

Lees ook: Kind veilig vervoeren in de auto &  regels autostoel
Lees ook: Review Maxi Cosi Axissfix met airbags

Tips

Stond je normaal als eerste bij de deur als jullie erop uit gingen? Nu zit je op de bank en denk je: moet dat echt? Thuis blijven is misschien nog nooit zo aantrekkelijk geweest.

Nee, je bent niet opeens een saaie piet geworden, je brein bereidt zich voor op de bevalling en de komst van je baby. Doordat je brein zich zo focust op wat er te gebeuren staat, heb je geen ruimte meer voor andere dingen, zoals verjaardagen en andere sociale ‘verplichtingen’.

Je hoeft de laatste 10 weken geen huismus te worden, maar probeer er wel aan toe te geven. Vrouwen die tot het einde toe doorgaan, hebben vaker moeite met het verwerken van de bevalling of met genieten van de eerste momenten met hun baby.

Nu heb je de kans om je hoofd ‘leeg’ te maken. Straks komen er zoveel indrukken en emoties, die kun je beter een plek geven als je van te voren tijd voor jezelf genomen hebt. Dus papa- en mama-to-be, plan een paar home-date’s! En hoe erg is dat eigenlijk?

Kies een paar films die jullie vroeger keken of nog willen kijken;

  • Trek een bordspel uit de kast;
  • Koop een boek;
  • Schrijf in je zwangerschapsdagboek;
  • Ga kleuren voor volwassenen;
  • Bak koekjes (nooit verkeerd toch?);
  • Besteedt een hele avond aan samen knuffelen;

Oftewel: investeer in het thuis-gevoel. Daardoor kun je de bijzondere momenten van de bevalling straks beter handelen én de eerste momenten met je baby beter onthouden. Én je kunt stress en geprikkeldheid door gebroken nachten straks veel beter opvangen.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit