Skip to Content

Duurzaam kraampakket baby bestellen met natuurlijke en biologische producten

Duurzaam kraampakket baby bestellen met natuurlijke en biologische producten

Een kraampakket kopen is één van de dingen die op je ‘to do-lijstje’ staat als je zwanger bent. Nu zijn deze min of meer kant-en-klaar te koop. Maar wat nu als je bepaalde eisen stelt aan het kraampakket?

Misschien ben je groot voorstander van duurzaamheid en wil je dus ook dat het een duurzaam kraampakket is? Of misschien heb je nog wel andere wensen. Ben je veganist, bijvoorbeeld, dan zul je dit ook graag toepassen op de spulletjes voor de bevalling en de baby. Wat doe je in dit soort gevallen?

Hoe kom je aan een kraampakket?

Een kraampakket zal in veel gevallen verstrekt worden door de verzekering, mits je aanvullend verzekerd bent. Nu is dit wel per verzekering verschillend, maar vaak wordt er dan in de achtste maand van je zwangerschap een pakket bij je afgeleverd.

Nu is dit vaak nog niet compleet, dus moet je ook nog zelf het een en ander aanschaffen om het lijstje van de kraamzorg volledig in huis te hebben.

Heb je geen aanvullende verzekering dan zul je dus ook het standaard kraampakket zelf moeten aanschaffen. Dit is op zich heel simpel, want dit kun je op heel veel plekken doen. Alleen: in beide gevallen zijn het natuurlijk spulletjes die niet per definitie ook duurzaam zullen zijn en al zeker niet veganistisch.

Leuke extra’s

Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor extra uitgebreide kraampakketten, vaak verstopt in een mooie babytas, of waarbij je een ander leuk cadeau krijgt. Een speelkleed of een leuk speeltje.

Natuurlijk is het hartstikke leuk om dit te ontvangen, maar soms vraag jij je ook af of er niet erg veel overbodige spullen inzitten. Zeker als je graag mee wilt werken aan een kleinere afvalberg…

Waarom geen gewoon kraampakket?

Wordt een kraampakket verkocht zonder aanduidingen als ‘groen’, ‘natuurlijk’, of ‘duurzaam’? Dan weet je natuurlijk al dat hier niet echt op gelet wordt bij het samenstellen ervan. Anders zou dit zeker vermeld worden.

Maar wat er dan mis kan zijn? Producten zullen bijvoorbeeld niet wasbaar zijn, maar gewoon wegwerpmateriaal. Er wordt gebruik gemaakt van plastic navelklemmetjes. En ook de vulling van bijvoorbeeld het kraammatras schijnt gemaakt te zijn van chemisch gebleekt donspulp.

De matrasbeschermer is gemaakt van kunststof polyetheen enz. Kortom: misschien heel gewone producten, maar nu niet bepaald passend bij duurzaamheid (en veganistisch dus ook niet).

Een duurzaam kraampakket bestellen

Je kunt online op meerdere plekken een natuurlijk kraampakket vinden, welke bestaan uit eerlijke producten die lief zijn voor mens, dier en het milieu.

Natuurlijk zitten hier ook weer verschillen in, dus met elkaar vergelijken is zeker zinvol. Zo kun je kiezen voor een pakket van bijvoorbeeld moederaarde.nl of dalalounatuurlijk.nl.

Hierbij kun je denken aan biologisch afbreekbare artikelen, alternatieven voor de plastic navelklem en bijvoorbeeld wasbare broekjes (in plaats van wegwerpmateriaal).

Zelf samenstellen

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met het kraampakket. Dan heb je natuurlijk al helemaal zelf in de hand wat je aanschaft! Nu is het vaak wel zo dat je dan duurder uit bent… Maar wat zit er normaal gesproken in een kraampakket en welke natuurlijke alternatieven kun je hier dan voor kopen?

Kraamverband

In een kraampakket zit kraamverband, welke je toch echt wel nodig hebt na de bevalling. Je kunt deze kopen in chloorvrije varianten, welke ook biologisch zijn. Natracare is een merk welke deze verkoopt.

Wattenschijfjes of verbandwatten

Verbandwatten zijn gelukkig ook te koop in een biologische variant. Koop verband wat gemaakt is van biologisch katoen!

Alcohol

Om te kunnen ontsmetten is alcohol nodig. Ook die kun je op biologische basis aanschaffen!

Navelklem

Als alternatief voor de plastic navelklem kan een latex cordring gebruikt worden.

Steriele gaasjes

Uiteraard van 100% katoen!

Onderleggers en matrasbeschermer

Onderleggers die voor 100% ecologisch en biologisch afbreekbaar zijn, zijn een uitkomst voor jouw wensen. Een matrasbeschermer is moeilijker te vinden. Maar misschien kun je wel iets anders bedenken wat jouw matras zal beschermen.

Denk hierbij aan iets wat recyclebaar is, bijvoorbeeld. In het pakket van Dalalou wordt hiervoor een recyclebaar plastic folie gebruikt.

Netbroekjes of stretchbroekjes

Deze broekjes heb je nodig omdat het grote kraamverband te groot is voor een gewone onderbroek. In principe zou je de netbroekjes weg kunnen gooien na gebruik. Wil je het echter duurzaam houden, dan zou je voor een variant kunnen kiezen die je wel kunt wassen.

Of nog mooier: misschien zijn onderbroeken in een grote maat wel een oplossing? Deze kun je immers gewoon voorlopig gebruiken en daarmee misschien meerdere bevallingen laten meegaan…

Desinfecterende handzeep

Dat hygiëne belangrijk is, is duidelijk. Maar gelukkig kun je hiervoor wel kiezen voor fijne, zachte producten. Gebaseerd op natuurlijke ingrediënten!

Digitale koortsthermometer

Natuurlijk moet je kindje in de gaten gehouden worden en zal zijn temperatuur ook goed in de gaten gehouden worden.

Aanvullingen

Dit waren de artikelen die verplicht in het kraampakket moeten zitten. Maar zoals gezegd komt er natuurlijk nog meer kijken dan dit als je het volledige lijstje van de kraamzorg afwerkt. Zo wordt er specifiek om bepaalde kleertjes gevraagd en natuurlijk die dingen die nog meer nodig zijn bij de bevalling.

Uiteraard is ook dit eenvoudig aan te schaffen naar jouw eigen wensen! Laat je niet op je kop zitten door anderen die het beter denken te weten, want er zijn prima alternatieven die wel voldoen aan jouw leefregels…

Ook duurzaam na je bevalling

Vaak blijken veel producten overbodig te zijn. Gaasjes, klemmetjes (als je in het ziekenhuis bent bevallen) of bijvoorbeeld kraamverband kan gewoon nog over zijn. Uiteraard erg zonde om dit zomaar weg te gooien. Dit is niet alleen niet duurzaam, maar je kunt er ook zelfs anderen mee helpen.

Er zijn organisaties die deze spullen inzamelen, zoals Baby Hope. Zij verzamelen kraampakketartikelen voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Maar ook de voedselbank kan er interesse in hebben, zodat mensen die het minder breed hebben bij jou in de buurt ermee geholpen worden!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)