Zwanger zijn van je tweede of volgende kindje kan je voor andere vragen zetten dan bij de eerste. Zo kun je je afvragen of jij je kindje ook bij de bevalling aanwezig wilt laten zijn.
Je wilt hem of haar er zo veel mogelijk bij betrekken of je wilt zelf graag je oudste er ook bij hebben, juist omdat het zo speciaal is. Maar je zult je vast wel afvragen of je dit wel moet doen en zo ja: hoe pak je dat dan het beste aan?
Waarom je kind bij bevalling laten?
Er zijn meerdere redenen waarom jij je kind(eren) bij de bevalling wilt laten zijn. Het is een bijzonder moment dat je graag wilt meemaken met je dierbaren. Daarnaast is je kind zo extra betrokken bij alles wat er gebeurt en krijgt het ook mee hoe een kindje ter wereld komt.
Je kind hoeft zich niet afgewezen te voelen, want je brengt hem immers niet weg en als hij dan terugkomt is er opeens een nieuw kindje in huis.
Door de afleiding van de kinderen kan het zelfs zo zijn dat jij minder gefocust bent op de pijn, wat weer voordelen oplevert natuurlijk. Hierdoor zou zelfs de bevalling sneller kunnen verlopen.
De nadelen
Dit klinkt uiteraard als ideaal. Toch zal je er ook bij stil moeten staan dat het ook anders kan gaan. Je weet immers niet hoe de bevalling gaat verlopen. Voor een kind kan het heel traumatisch zijn als hij of zij ziet dat mama pijn heeft.
Wat ga je doen met je kind als er toch naar het ziekenhuis gegaan moet worden, bijvoorbeeld? Is je kind wel voorbereid als er (veel) bloed te zien is?
Misschien gooi je er in de heetst van de strijd wel gemene verwensingen uit. Je partner kan dit wel relativeren, maar voor je kind ligt dit toch echt anders.
Maar ook: stel dat je kind(eren) het op hun heupen krijgen en vreselijk vervelend gaan doen. Dan is een rustige bevalling natuurlijk ver te zoeken! En dat kan jouw bevalling vanzelf juist weer in de weg staan.
Wel of niet doen?
Dus wat is nu verstandig? Uiteraard hangt veel af van de leeftijd van je kind. Een ouder kind is veel beter uit te leggen wat er gaat gebeuren. Daarnaast kun je met een goede voorbereiding ook al een aantal dingen voor zijn.
Jij weet het beste hoe je kindje is. Laat jouw gevoel dan ook gewoon een leidraad zijn bij je beslissing en doe enkel en alleen waar jij je goed bij voelt.
Tips bij een bevalling met kinderen erbij
Met een juiste voorbereiding ben je al goed op weg om een succes te maken van je kinderen bij de bevalling houden!
- Vertel je kinderen wat er gaat gebeuren en vertel ook eerlijk dat het ook anders kan gaan en het dan dus kan gebeuren dat ze alsnog er niet bij kunnen zijn. Al eerder hier over lezen met elkaar of een filmpje laten zien is zeker een goed idee. Zo is het voor hen duidelijk wat er komen gaat.
- Geef je (oudere) kinderen een eigen stem. Willen ze zelf echt niet: ga ze nooit dwingen! En vertel ze ook dat ze altijd zelf mogen beslissen hoelang ze erbij willen blijven.
- Zorg voor een oppas achter de hand in huis (ziekenhuis). Wil je kind niet meer, werkt het gewoon niet of is er paniek? Dan is de oppas gewoon aanwezig en kan die de zorg voor de kinderen op zich nemen! Een buurvrouw is natuurlijk ook een ideale mogelijkheid. Zo zit er niemand te wachten ergens in huis, maar is er wel direct iemand in de buurt als het nodig is. Ook in het ziekenhuis is een extra oppas mee een uitkomst.
- Is de baby geboren? Vergeet dan in alle hectiek je oude(re) kind(jes) niet!
- Een bevalling is indrukwekkend. Praat hier dan ook over na afloop. Je kinderen mogen eerlijk hun gevoelens hierover kwijt!
- Probeer diverse mogelijkheden te creëren voor als alles anders loopt. Zo voorkom je dat er problemen optreden als het anders gaat dan gehoopt. Waar kunnen de kinderen heen als je opeens een keizersnede krijgt, bijvoorbeeld. Kan de oppas ze meenemen of ze naar iemand toebrengen? Wat doe je als je meerdere kinderen hebt en de één wil blijven en de ander niet? Wat gebeurt er als de bevalling eindeloos lang duurt (vooral van belang in het ziekenhuis. Thuis kan je kindje immers gewoon zijn gangetje gaan).
- Voorkom dat papa alle aandacht aan de kinderen moet besteden. Zijn eerste taak is toch eigenlijk zijn partner ondersteunen én ook hij heeft het recht om de hele bevalling mee te maken.
- Om bovengenoemde voor elkaar te krijgen is het dus handig als er een oppas is die de zorg van de kinderen op zich kan nemen in de bevallingsruimte zelf en waarvan jij het fijn vindt dat hij of zij er ook bij is. Misschien je moeder, vader of een zus?
- Zijn je oudste kinderen echt al wat ouder (bijvoorbeeld al een jaar of tien)? Dan weten ze uiteraard al veel beter in te schatten wat het inhoudt. Zeker als jij ze hier ook in betrekt en goed voorbereidt. Misschien vinden zij een eigen taak in het geheel dan wel heel fijn en zeker voor hen is het fijn om er echt bij betrokken te zijn. Laat ze iets simpels doen zoals voor het drinken zorgen of voor een koud washandje…
Tussenweg
Je wilt je kindje wel graag bij je houden, maar zie je er ook tegen op om echt de hele bevalling met je kindje te delen? Natuurlijk kun je voor een andere variant kiezen. In plaats van je kinderen naar de oppas te brengen als de bevalling begint, kun je ze wel in je eigen huis laten met een oppas.
Geef ze de ruimte om te gaan en staan waar ze willen, zo kunnen ze tussendoor wel met je komen knuffelen. Tot het moment dat jij vindt dat het niet meer kan.
Sluit dan de deur en laat de oppas ze bijvoorbeeld afleiden met een leuke activiteit of door met ze even naar de speeltuin te gaan, bijvoorbeeld. Door ze thuis te houden, kun je ze wel direct erna weer erbij betrekken en zo snel mogelijk als gezin samen zijn.
De verloskundige
Bespreek met degene die jouw bevalling begeleidt, dus de verloskundige of de gynaecoloog, dat je kinderen erbij aanwezig zullen zijn. Misschien schrijf je wel een bevallingsplan, zet dit er dan ook in.
Ervaringen
Nieuwsgierig naar ervaringen; kijk dan eens naar dit filmpje op youtube van Temptation Island deelneemster Channah waarbij de bevalling zo snel ging dat ze thuis is bevallen waar haar kind bij was.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Springtouw spelletjes & liedjes - 14 September 2024
- Paddenstoel knutselen - 13 September 2024
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024