Skip to Content

Zwangerschapskalender; 36 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 36 weken zwanger

Nu je 36 weken zwanger bent, is je baby al ingedaald voor de geboorte. Het gaat gewoon echt gebeuren! Als je baby een beetje eigenwijs is en níet ingedaald is, kijkt de verloskundige je even extra na. Een groot voordeel: als je baby is ingedaald, krijgen je longen weer wat meer ruimte. Hoera!

36 weken zwanger

Deze week 36 is een belangrijke week, want:

  • In deze week moet je baby zijn ingedaald;
  • Als je nog niet met zwangerschapsverlof bent, zal dat deze week ingaan

Informatie baby week 36

45 centimeter
2900 gram

Schedel baby

De botten van de schedel van je baby (ja, heb je hem nog?) zijn nog niet één geheel in week 36. Dat moet ook nog niet, want er komt in het geboortekanaal veel kracht op het hoofdje van je baby. Dat klinkt heel eng, maar het is heel natuurlijk.

Straks ben je megavoorzichtig met je baby, en dat moet ook, maar in het geboortekanaal heeft hij het aardig krap. Zo krap, dat de botten van de schedel over elkaar heen schuiven.

Dat is precies de reden waarom de boel nog niet vastzit. Sommige baby’s worden dan ook met een kegelvormig hoofd geboren, omdat het nog niet helemaal lekker zit na dat nauwe gangetje. Schrik dus niet als je baby geboren wordt en zijn hoofd heeft een heel rare vorm.

Na een paar uur zie je al dat het er veel mooier rond uitziet zoals je gewend bent bij een baby. Het duurt echter wel 1,5 tot 2 jaar voor de botten van de schedel aan elkaar vast zijn gegroeid.

Als je héél voorzichtig voelt, voel je ook twee plekken bovenop het hoofdje die zacht zijn, zonder bot eronder. Wees daar altijd heel voorzichtig mee. Je kunt het huidje wat zien bewegen als je baby drinkt of rechtop zit, dat is normaal.

Staat het huidje op die plek bol, bel dan wel even de huisarts, want dat kan betekenen dat je kindje een hersenvliesontsteking heeft. Gelukkig komt dat bijna nooit voor!

Ingedaald

Je baby is waarschijnlijk ingedaald in week 36! Dat betekent makkelijker ademhalen voor de mama-to-be, omdat de longen dan weer wat meer ruimte hebben. Bij de controle zal de verloskundige controleren of de baby ingedaald is en in de goede positie ligt.

Stuitligging

De goede positie is met het hoofdje naar beneden. Omdat je baby inmiddels zo groot is geworden kan hij niet meer zelf omdraaien. Als je baby goed ligt, kun je er dus vanuit gaan dat hij goed blijft liggen tot het einde.

Ligt hij echter niet goed… Dan zal een gespecialiseerde verloskundige je baby proberen te draaien. Dat is meestal zo gebeurd en het is niet gevaarlijk.

De verloskundige kijkt dan met een echo (helemaal niet erg, kan jij weer even babykijken!) hoe de baby precies ligt. Dan legt ze één hand bij het hoofdje en één hand bij de billen en probeert ze hem in één beweging te draaien.

Gelukt? Grote kans dat hij dan later van achtbanen houdt, vooral die over de kop gaan…

Lees ook: Tips stuitligging; draaien tijdens de zwangerschap

Informatie moeder week 36

Zwangerschapsverlof

Als je nog niet met verlof was, begint je verlof deze week. Eind-de-lijk. Als je nu pas met verlof gaat, ben je er waarschijnlijk ook wel aan toe. Het is erg belangrijk dat je niet gelijk doorrent naar afspraken met vriendinnen.

Natuurlijk kan het nu nog, en als het gaat moet je het zeker doen. Maar onthoud dat het zwangerschapsverlof is, en geen vakantie. Gebruik deze tijd om je voor te bereiden op mama worden. Je kunt je daar nooit helemaal op voorbereiden…

Maar de tijd nemen om in het babykamertje rond te struinen, kleertjes nog eens door je handen laten gaan… Dat alles helpt wel om ernaar toe te groeien. Ook jij zit in een groeiproces!

Hier vind je alle regels omtrent zwangerschapsverlof nog eens op een rij. Probeer je werk zo goed mogelijk los te laten, dit is jóuw moment in jóuw leven. Het is niet normaal als ze je elke dag bellen met vragen over je werk.

Tuurlijk kan dat een keer voorkomen, maar niet elke dag en ook niet met vragen of je nog dit en nog dat wilt regelen. In zo’n situatie: kom voor jezelf op en praat er met iemand over.

Afscheiding

In de laatste weken kun je meer witte of doorzichtige afscheiding hebben. Dat is heel normaal. Zo lang het niet stinkt of een gekke kleur heeft, is er niets aan de hand.

Informatie vader

Tijdens de bevalling is het enorm belangrijk dat de mama-to-be zich zoveel mogelijk ontspant. Door te ontspannen komen de weeën en de ontsluiting het snelst op gang, en is de bevalling dus ook sneller voorbij. Jij kunt haar helpen te ontspannen door:

  • Te luisteren naar wat ze zegt. Schrik niet als ze opeens ‘onredelijk’ tegen je doet of totaal niet snapt wat je bedoelt terwijl je toch best een goed idee oppert. Haar brein kan zich alleen maar concentreren op de bevalling en al zou de wereld vergaan, zij is bezig met bevallen. Meer informatie kan het brein op dat moment niet aan. Voel je dan ook niet persoonlijk aangevallen als ze iets zegt en ga zoveel mogelijk mee met haar;
  • Niet bezig te zijn met andere dingen. Ze moet de pijn al alleen dragen en als jij echt al je aandacht aan haar geeft zal ze zich gesteund voelen. Ze zal je echt enorm dankbaar zijn en trots op je zijn na de bevalling. Jullie zijn een team! Daarnaast helpt het jezelf ook om je betrokken te voelen. Je staat er níet zomaar naast, jullie werken samen toe naar dat bijzondere moment van geboorte;
  • Weet je dat ze het diep van binnen erg spannend vindt en wil je haar zonder al te veel woorden een hart onder de riem steken? Koop dan een zachte knuffel voor haar, speciaal ter herinnering aan de bevalling. En echt: tijdens de ergste weeën is zo’n ding ideaal voor haar om in te knijpen om de pijn aan te kunnen, maar daar koop je hem natuurlijk niet voor.
  • Oefen van te voren met een massage. Als ze zich op de pijn van de wee gaat concentreren kan dat de ontsluiting blokkeren waardoor het alleen maar langer duurt. Op zo’n moment kan jij een massage geven, zo kan ze zich op de bewegingen van je hand concentreren in plaats van op de pijn.

Lees ook: Soorten weeën en herkennen

Eettip

Heb je al een pak stroopwafels in je vluchttas zitten? Soms kun je tijdens je bevalling opeens heel flauw worden of heb je even een boost nodig.

Neem dan een stroopwafel, daar zit suiker in en geeft je even energie. Je moet natuurlijk niet dat hele pakje opeten en erg gezond is het ook niet. Maar wat extra energie kan tijdens een bevalling erg welkom zijn!

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Weten jullie al wat je straks met de kraamvisite wilt? Iedereen wil straks jullie prachtige kindje zien, en ook nog het liefst zo snel mogelijk. Vind je dat alleen maar gezellig, of zit je daar helemaal niet op te wachten?

Het kan ook nog zo zijn dat je na de bevalling heel anders denkt over je oorspronkelijke keuze. Er zijn een paar opties:

  • Kraambezoek gewoon meteen, houdt alleen wel de rusturen van de mama-to-be en de baby in de gaten (en de papa-to-be heeft ook wel behoefte aan wat rust met de gebroken nachten);
  • Kraambezoek vanaf een week na geboorte. Je hebt dan eerst even aan elkaar kunnen wennen én aan het ritme met een (nieuwe) baby in het gezin;
  • Een kraamfeest. Je krijgt dan alle kraamvisite in één keer, meestal 4 á 6 weken na de geboorte. Vraag wel aan een paar vrienden om jullie te helpen met klaarzetten en opruimen.
  • Nog een ander dingetje: heb je de spullen voor die kraamvisite al in huis? Beschuit, muisjes, een slinger?

Lees ook: Zelf geboortefeest organiseren; tips en ideeën
Lees ook: Babyborrel versus kraamvisite
Lees ook: Kraamfeest / babyborrel organiseren; tips decoratie, hapjes, drankjes, gastenboek en bedankjes
Lees ook: Recept kraamtaart
Lees ook: Alternatieven beschuit met muisjes

Tips

Wil je straks borstvoeding gaan geven? Koop dan nu vast borstvoedingsbh’s en borstvoedingshemdjes. De eerste 2 weken gebruik je voedingsbh’s zonder beugel, dat klemt de melk niet af en heeft de kleinste kans op een borstontsteking.

Als je sowieso nog niet aan een bh wilt denken, bestaan er ook borstvoedingshemdjes. Dat zijn hemdjes met een extra laag stof rond je borsten, helemaal flexibel zoals een shirt, maar het geeft toch net iets meer steun.

Koop nog geen borstkolf, want je hebt nog geen idee hoe het gaat met de borstvoeding en wat voor jou wel of niet werkt. Als je borstvoeding als een tierelier gaat heb je aan een handkolf voldoende.

Kan je baby niet goed aanhappen, dan is een elektrische (dubbele) borstkolf een uitkomst. Er zijn zoveel verschillende en ze zijn best prijzig. Wacht dat dus af en laat je straks adviseren door je kraamverzorgster.

Wil je flesvoeding geven? Haal dan nu vast wat pakken in huis. Er zit veel prijsverschil in de verschillende merken, maar ze staan allemaal onder streng toezicht en bevatten allemaal de benodigde vitaminen en andere bouwstoffen. Er is dus niets mis met flesvoeding van het Kruidvatmerk of de supermarkthuismerken.

Haal 3 pakken in huis, dan weet je zeker dat je voor de eerste week voldoende hebt. Koop daarnaast minimaal 2 flesjes. De bekende S-fles van Difrax voorkomt darmkrampjes omdat de luchtcirculatie door de vorm van de fles goed verloopt. Er komt geen lucht bij de speen en dus ook niet in de darmpjes van je kindje.

Een ander merk kan natuurlijk ook, vaak is het afwachten welke speen je kindje fijn vindt. Kook de flesjes uit en zet ze op een schone plek tot de geboorte. (uitkoken gaat zo: je vult een pan met kraanwater, je haalt de fles uit elkaar en stopt alle onderdelen in de pan, je brengt het water in de pan aan de kook en dus ook de flesonderdelen.

Laat het geheel 5 minuten koken en haal dan het vuur eraf. Leg de flesonderdelen te drogen op een schoon bord. Was je handen voor je de fles weer in elkaar zet.)

Als je ze nog niet in huis hebt… Koop dan ook zoogcompressen. Je kunt nu al moedermelk verliezen en je wilt niet in de supermarkt staan met natte plekken in je shirt. Als je borstvoeding wilt geven kun je beter katoenen of bamboo wasbare compressen kopen, wil je flesvoeding geven dan kun je beter wegwerpcompressen kopen.

Lees ook: Borstvoeding of flesvoeding; wat heb je nodig?

Het gaat nu gewoon bijna gebeuren! Misschien duurt het nog meer dan een maand… Maar je kunt ook volgende week al in je kraamweek zitten. Daarom ga je vanaf nu elke week naar de verloskundige.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit