Skip to Content

Zwangerschap geheim houden en verbergen

Zwangerschap geheim houden en verbergen

Behoor jij tot één van die gelukkige zwangeren die dit ook tijdens de feestdagen is? Reden temeer dat de feestdagen extra bijzonder voor jou en je partner zijn en een reden om extra te genieten. En wat fijn dat je dit ook met iedereen die jullie lief is kan delen tijdens de feestdagen.

Maar ook een uitdaging om goed voor jezelf en het kindje in je buik te zorgen. In dit artikel wat tips om de feestdagen als zwangere zo ontspannen en feestelijk mogelijk door te komen.

Neem op tijd je rust

Tijdens de feestdagen is het normale ritme anders. Er zijn meer mensen dan normaal waar je mee eet en praat en in veel gevallen is het ook een logistieke planning om van je ouders naar je schoonouders, grootouders en andere familie of vrienden te rijden in die twee dagen.

Hoe verleidelijk het ook is om iedereen deze dagen te zien en bij te kletsen, probeer dit te begrenzen en neem op tijd je rust. Je kunt een dutje doen voordat je gaat, maar als het ’s ochtends vroeg al start, neem dan de tijd om een middagdutje te doen.

Voel je hierin niet bezwaard want iedereen zal begrijpen hoeveel energie het jouw lijf kost om een kindje in wording te laten groeien.

Sommige families hebben een vaste indeling van zitplaatsen, maar er zijn ook families waarin er tijdens de feestdagen juist staand gegeten wordt. Zwangere vrouwen kunnen meer vocht vasthouden in hun voeten en vingers.

Probeer daarom het staan af te wisselen met zitten en zo nodig plat liggen. Door teveel te staan krijg je niet alleen vermoeide en zware voeten en benen maar ook de kans op spataders is groter.

Maak het jezelf gemakkelijk

Aansluitend bij het advies om je rust te nemen, voel je ook niet schuldig als je deze feestdagen de organisatie van het kerstdiner eens uit handen geeft of het hele diner niet bij jou thuis maar bij een ander familielid plaats te laten vinden.

Is het bij jou thuis? Bestel dan alles wat je online kunt bestellen online. Scheelt behalve veel winkels bezoeken en tijd, ook veel sjouwen. En die zware tassen tillen of een krat bier, is iets wat je nu echt de komende tijd niet hoeft te doen. Lang leve websites zoals Thuisbezorgd!

Cadeautjes en herinneringen aan deze bijzondere tijd

Het is extra leuk om tijdens de feestdagen zwanger te zijn, een mooi moment om naar het jaar erop uit te kijken en dan te weten dat je mét je kleintje zult zijn.

Is het traditie om cadeautjes te geven tijdens de feestdagen? Vraag dan eens om mamasieraad. Dit zijn persoonlijke sieraden waarin je al de naam van je kindje kunt laten graveren of bijvoorbeeld twee harten vervlochten in 1 hart.

Daarnaast is het zeker leuk om een foto te maken van jou en je partner in kerstoutfit om te bewaren en het jaar erna er weer 1 te maken (ook heel erg leuk als je dan dezelfde kleren aan doet) en dan mét baby.

Ben je erg creatief en vind je het niet erg om vies te worden? Denk dan eens aan een gipsafdruk maken op deze dag. Waarschijnlijk wil je dit wel samen met je partner doen. Eenmaal gedroogd kun je dit alleen of samen ook mooi beschilderen.

Ook is het leuk als je een kerstbal koopt ter ere van deze Kerst en elk jaar dit uitbreidt met een andere kerstbal. Zo creëer je een tastbare herinnering aan deze bijzondere tijd.

Wat mag je wel en niet eten tijdens de feestdagen?

Om het risico op besmetting van listeriose en toxoplasmose tegen te gaan wordt geadviseerd door verloskundigen en artsen om deze producten niet te eten als zwangere:

  • Rauwe vis
  • Rauwe eieren
  • Zachte kazen
  • Carpaccio en ander rauw vlees
  • Gedroogd vlees
  • Leverproducten
  • Alcohol

Ben je gek op biefstuk? Dit kun je echt wel eten als het maar goed doorbakken is. Ben je erg misselijk deze zwangerschap? Probeer dan kleine porties te eten en vermijdt vet eten. Vet eten is lastig te verteren en af te breken wat ook voor extra maagzuur kan zorgen.

Alternatief voor alcohol tijdens de zwangerschap

Je kunt proosten met de priklimonade van Jip en Janneke van de Hema, maar wil je eens alcoholvrije cocktails proberen? Denk dan eens aan mocktails!

Alcohol maakt, naast de kans op aangeboren afwijkingen bij jullie kindje, ook nog eens erg moe. Dat gaat bij deze mocktails niet gebeuren.

Lees ook: Alcoholvrije cocktail recepten

Wees lief voor jezelf

Probeer wat liever voor jezelf te zijn tijdens deze feestdagen. Voel jij je niet comfortabel in je lijf? Ga op zoek naar een outfit waar jij je lekker in voelt, besteed aandacht aan eventuele make-up, hoe je jouw haar doet en doe een lekker luchtje op. Dan voel jij je vaak meteen wat beter.

Neem voor of na het diner een lekker bad of een warme douche met lekker geurende doucheschuim en zet een ontspannen muziekje op.

Wil jij je zwangerschap nog geheim houden?

Het kan zijn dat jij je zwangerschap nog niet kunt of wilt delen omdat je nog niet zo lang zwanger bent. Stel dan voor dat je de (alcoholvrije) cocktails maakt of laat deze maken door je partner en probeer het menu van tevoren al te hebben zodat je een alternatief voor jezelf kunt meenemen of maken.

Je kunt altijd zeggen dat je gezonder gaat eten deze feestdagen, dan heb je niet gelogen want door gezond te eten geef je het beste mee aan jezelf en het kindje in je buik.

Je kunt wijdere kleren aan doen maar omdat veel mensen tijdens de decembermaand meer eten zal het anderen waarschijnlijk echt niet opvallen als je ietsje meer aangekomen bent. Doe vooral waar jij je het prettigste bij voelt, dan straal je dit ook uit.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter