Weet jij nog wat er met de placenta is gebeurd nadat je kindje geboren is? Ik eerlijk gezegd niet. Geen idee wanneer de navelstreng is doorgeknipt en wat er daarna met de placenta is gebeurd. Verder heb ik er ook nooit bij stilgestaan.
Tot een vriendin me vroeg of ik wel eens van een lotusbevalling of -geboorte had gehoord. Niet dus. En dat is toch wel een fascinerend fenomeen. Lees snel verder als je meer te weten wil komen over de lotusbevalling.
Wat is een lotusbevalling?
Claire Lotus Day, dat is de vrouw die de lotusbevalling heeft bedacht. Het waren toen de jaren ’70, niet eens zo lang geleden dus.
Het is niet 100% duidelijk hoe het idee is ontstaan. Wel zou er een verband zijn met onderzoek van Jane Goodall waaruit bleek dat chimpansees de navelstreng voor langere tijd niet aantasten.
Alle tijd dat je baby in je buik zit krijgt hij of zij voeding en zuurstof vanuit de placenta. Ik kan me herinneren dat een goede vriendin die arts is op kraambezoek kwam. Ze heeft toen een betoog gehouden over hoe bijzonder zo’n placenta is en hoe onwijs complex deze in elkaar zit.
Eigenlijk zie ik nu pas in dat ze gelijk had. Daarom vind ik het nu jammer dat ik niet meer weet wat er met mijn placenta’s gebeurd is, maar vooral dat ik niet (meer) weet wanneer de navelstreng werd doorgeknipt.
Steeds meer ouders hebben aandacht voor de placenta. Ze knippen de navelstreng niet meteen door na de bevalling. Dat wordt de lotusbevalling of – geboorte genoemd. Er zijn een aantal ‘subcategorieën”:
De volledige lotusgeboorte. Je wacht dan tot de navelstreng helemaal is ingedroogd en uit zichzelf loslaat. Dit gebeurt bij de navel van de baby. Meestal gebeurt dit na 3 – 6 dagen, maar het kan langer duren.
De halve of gedeeltelijke lotusgeboorte. Hierbij wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar er wordt gewacht tot de placenta geboren is. De navelstreng wordt meestal niet meteen doorgeknipt na de geboorte van de placenta, maar wel dezelfde dag.
Uitkloppen van de navelstreng. Eigenlijk is dit een variant op de gedeeltelijke lotusgeboorte. De ouders wachten namelijk met het doorknippen van de navelstreng totdat de navelstreng niet meer ‘klopt’. Vaak is dit na zo’n 3 minuten, maar het kan ook prima nog een paar uur duren.
Wat zijn de voordelen?
Waarom zou je dat nou doen, zo’n lotusgeboorte? Wat zijn de voordelen? Een veel gehoord argument is dat ouders de natuur hun gang willen laten gaan. Ze willen niet ingrijpen in de natuur door de navelstreng meteen af te navelen en door te knippen.
Zo zou de baby een rustigere overgang hebben vanuit de buik, omdat hij nog even verbonden blijft aan de vertrouwde navelstreng en placenta.
Er zijn nog een aantal voordelen die worden toegeschreven aan een lotusgeboorte:
- De kans op infecties zou kleiner zijn. Doordat je de navelstreng niet doorknipt ontstaat er namelijk geen ‘wond’ waar bacteriën en virussen in kunnen komen.
- De navelstreng schijnt vaak sneller af te vallen dan wanneer deze wordt doorgeknipt. Al kan het ook bij een lotusgeboorte langer duren.
- Door de navelstreng heel te laten kan de baby nog even bloed ontvangen van de placenta. Hierin zitten waardevolle elementen als zuurstof, stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.
- Lotusbaby’s zouden minder gewicht verliezen na de geboorte, minder huilen, een betere weerstand hebben, alerter zijn en zich sneller ontwikkelen.
Zijn er nadelen of gevaren?
De vermeende voordelen zijn veelbelovend, toch? Maar zijn er ook nadelen of zelfs gevaren? Er zijn in ieder geval een aantal dingen waarmee je rekening moet houden:
Een lotusbevalling is in Nederland verre van standaard, houd er dan ook rekening mee dat mensen in je omgeving hier een (andere) mening over kunnen hebben.
Sommige ouders kiezen ervoor pas kraambezoek te ontvangen nadat de navelstreng eraf is gevallen. Er zijn culturen waar dit heel gebruikelijk is.
Er bestaat een mogelijkheid dat er juist infecties optreden, hoewel je geen ‘wond’ creëert. De placenta zou na de geboorte dood weefsel zijn en dus niet steriel. Dit is regelmatig het bezwaar van artsen tegen een lotusgeboorte.
Sommige mensen ervaren de lotusbevalling als ‘gedoe’. Als je de placenta verbonden laat met de baby, dan is het belangrijk dat je deze verzorgt. In het begin moet je iedere 12 uur de placenta verzorgen, daarna iedere dag.
Verder moet je de placenta telkens meenemen op het moment dat je de baby verplaatst. Tot slot mag de placenta niet nat worden, dus ook met het badje moet je voorzichtig zijn.
Je moet andere kleding kopen dan ‘standaard’ rompertjes, de navelstreng moet immers door de kleding heen kunnen. Zeker als de navelstreng helemaal is ingedroogd en lastig bewogen kan worden, moet je voorzichtig zijn met het aan- en uitkleden.
Verzorging van de placenta
Zoals aangegeven is het heel belangrijk om de placenta bij een lotusgeboorte goed te verzorgen. Als je dit goed doet krijgen bacteriën minder kans en gaat de placenta niet stinken. Om even een onsmakelijke vergelijking te maken: een rauwe biefstuk kun je ook niet 4 dagen onbewerkt op het aanrecht laten liggen.
Je hebt niet veel nodig voor de verzorging. Een mand o.i.d. om de placenta in te bewaren, wat doeken, zout en eventueel kruiden. De kruiden kunnen een aangename geur verspreiden.
Daarnaast zijn er kruiden die een bepaalde geneeskracht zouden hebben. Je kunt ook speciale kruidenmixen voor placenta’s kopen online.
In deze video hier wordt helder uitgelegd hoe je de placenta kunt verzorgen na een lotusgeboorte. Let op; voor deze film geldt een leeftijdswaarschuwing.
Lotusbevalling bij een keizersnede
Het gebeurt niet vaak, maar dat betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is. Ook bij een keizersnede kun je kiezen voor een lotusbevalling. Bespreek dit wel (ruim) van tevoren heel goed met je gynaecoloog.
Niet alle artsen staan even positief tegenover een lotusgeboorte. En soms is het medisch onverantwoord, dat is ook belangrijk om rekening mee te houden.
Wel of geen lotusgeboorte?
Of je wel of geen lotusgeboorte wilt, is niet voor iedereen een gemakkelijke beslissing. Er is nauwelijks tot geen wetenschappelijke onderbouwing van de voordelen van een lotusbevalling.
Persoonlijk vind ik dat een belangrijk punt om mee te nemen in overwegingen. Je moet dus vooral afgaan op ervaringen van anderen en je eigen gevoel. Het is wel verstandig om altijd het gesprek aan te gaan met je zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog).
Heb jij ervaring met een lotusbevalling? Of overweeg je een lotusbevalling?
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling