Skip to Content

Grote Zapp Sinterklaasfeest Jaarbeurs Utrecht

Grote Zapp Sinterklaasfeest Jaarbeurs Utrecht

Afgelopen zondag bezochten we het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs Utrecht. Onze peuters leven voor Sinterklaas op het moment, dus dat ze hier heel blij van zouden worden, was eigenlijk wel een zekerheid. Maar hoe zouden ze reageren op de drukte? En het verhaal?

Geografische handicap

Wie vaker mijn blog(s) leest, weet dat ik een ramp ben als het gaat om de weg vinden en op tijd komen. Dat ging afgelopen week al een paar keer net goed, maar met het Zapp Sinterklaasfeest wilde ik natuurlijk helemaal geen brokken maken.

Gelukkig vergezelde Ro ons naar Utrecht én vertrokken we tweeënhalf uur voor de show zou starten – inderdaad, ik neem écht geen risico’s meer? Iets na half 2 stapten we uit en zagen al overal kleine Pietjes wandelen met hun ouders. Handig, aangezien we allebei niet zo bekend zijn hier en dus mooi achter de meute aan konden wandelen.

Vermaak voor de show

Grote Zapp Sinterklaasfeest Jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Voor de deuren van de grote hal openden, zorgde de Pietenband voor een gezellige sfeer, konden kinderen op de foto met hun helden (van de Teletubbies en Woezel & Pip tot Maja de Bij) of geschminkt worden. Een beetje overdonderd staarden ze rond.

Eigenlijk wilden ze alles wel proberen, maar om te voorkomen dat we constant in de rij zouden moeten staan, besloten we het bij de schmink te houden. Ze kregen allebei een mooie veer op hun wang en direct daarna gingen de deuren open. Een korte plaspauze later zochten we onze stoelen op.

May leek wat overweldigd. Ik snap het wel. We zijn nog niet eerder in zo’n grote zaal geweest en overal klonken joelende kinderstemmen.

Helaas voor de foto’s zaten we aan de zijkant van het podium, waardoor we de show grotendeels vanaf de schermen hebben gezien, maar voor de kinderen maakte dat natuurlijk helemaal niks uit. Aangezien ze ieder beeld van Sint en de Pieten consumeren alsof het chocola is (iets waar ze ook helemaal dol op zijn), waren ze hier perfect op hun plek.

Alle helden van Zapp

De show werd gepresenteerd door Jetske en Pepijn. De chemie die ze tijdens de BZT-show hebben, kwam hier ook fantastisch tot zijn recht met hun hilarische grapjes die gelukkig boven de pet van de meeste kinderen gingen!

Met een tour van golfkarretjes werden alle Zapp-helden binnengereden, zoals Woezel & Pip, Teletubbies, Maja de Bij, Nijntje en Shaun het schaap, maar ook Kinderen voor Kinderen, Sarah & Julia en K3 (tot groot plezier van de man voor ons).

Zoals je mag verwachten van Zapp zat het verhaal goed in elkaar en sloot het helemaal aan op het Sinterklaasjournaal. De Zielepiet was nog steeds sip, de Hoofdpiet vooral vol van zichzelf en Sinterklaas.. Toen hij werd binnengereden voelde ik me toch weer even een klein meisje. Ik bedoel: het is wel dé enige echte Sint.

Het verhaal; zal Pakjesavond wel doorgaan?

Op het podium staat een productiviteitsmeter met lichtjes. Eentje waarop je kan zien hoe het ervoor staat met de pepernoten en een ander voor de pakjes. In het begin van de show zijn de lampjes nog groen, maar dan beginnen de Cupidopieten vanaf hun wolk pijlen te schieten.

Eén-voor-één haken de Pieten verliefd af en ze huppelen het podium af. Langzaam gaan de lampjes uit. Pepijn piept benauwd: hoe moet dat nu met Pakjesavond?

De Hoofdpiet verliefd?

Gelukkig zijn er twee steltpieten die het podium opklimmen. Zij zullen die pijlen weleens even afpakken. Maar opnieuw gaat het mis: de cupidopieten raken beide aan en ze vallen elkaar verliefd in de armen. Wat nu? Sint zegt de pieten om van hun wolk af te komen en ermee op te houden.

De lampjes blijven immers steeds verder uitgaan en Pakjesavond mag natuurlijk niet in gevaar komen. En dan stapt een oma het podium op. Ze bekent dat ze eigenlijk verliefd is op de Hoofdpiet.

Die meent dat er op dit moment geen plek is voor een vrouw in zijn leven en denkt haar te hebben afgepoeierd. De vrouw pakt echter een pijl en ‘vangt’ daarmee de Hoofdpiet. De laatste oranje lampjes vallen uit en dat betekent dus dat Pakjesavond niet kan doorgaan.

Gelukkig lacht Rose zich rot, ze weet allang dat het altijd weer goedkomt (gelukkig). May ligt met haar hoofd bij Ro op schoot en geniet liggend van het scherm.

De oplossing: torenkruid

Op het podium zoekt Pepijn contact met Diederik Jekel, de bolleboos van Zapp. Hij informeert naar de oplossing tegen zoveel verliefdheid en die is er gelukkig. Er groeit torenkruid bovenop de toren, maar dat moet dan wel binnen tien minuten worden verspreid. Zou het lukken?

De Pieten kunnen het niet oplossen en dus racet Sinterklaas zelf de zaal uit in een golfkarretje. De Zielenpiet is nu Hoofdpiet en voelt zich al een stuk beter.

10 minuten…

De grote schermen naast het podium tonen de tijd die langzaam terugtelt van tien minuten naar nul. We krijgen contact met Sinterklaas en zien hem de traptreden bestijgen.

Eenmaal boven weet hij het torenkruid te pakken, maar dan krijgt hij de deur naar de trap niet meer open en lijkt gevangen. Wat nu? Het beeld valt vervolgens ook nog weg en nu wordt het spannend: zal Sinterklaas het halen?

Supersint

Grote Zapp Sinterklaasfeest Jaarbeurs Utrecht - Mamaliefde

Om de zenuwen wat te bedaren zingen we weer een liedje en daarna komt Sint weer in beeld. Stoer abseilt hij naar beneden, springt in zijn golfkarretje en racet terug naar de zaal.

Vervolgens stopt hij met nog geen halve minuut op de klok het kruid in een enorm kanon en met een grote knal dwarrelt het ‘verstoven kruid’ (in de vorm van een enorme lading confetti) over alle verliefde Pieten: Pakjesavond is gered! We zetten Dag Sinterklaasje in en zwaaien de Sint en zijn Pieten gedag. De negentig minuten lijken voorbij gevlogen!

Omdat iedereen tegelijkertijd naar buiten wil, is het druk bij de deur. Een enkeling besluit om nog even te blijven hangen en foto’s te maken met de televisiehelden en Pieten, maar de meeste mensen willen toch het liefst naar huis.

De opgetogen gezichtjes zien witjes en het is voor ons ook mooi geweest. Uiteindelijk loopt het allemaal redelijk vlot door, de dames krijgen een heerlijke chocoladeletter bij de uitgang en we gaan naar huis.

Onze mening

De kinderen hebben echt van begin tot eind genoten. Jammer dat we de show grotendeels bekeken via de schermen, al hebben Rose en May daar absoluut geen problemen mee gehad. Die vonden het al fantastisch om erbij te zijn natuurlijk. Het geluid in de Jaarbeurs is prima en dat Sinterklaas voorbij kwam op zijn paard, maakte de feestvreugde compleet.

Verder vond ik het binnen ook goed geregeld met voldoende eet- en drinkgelegenheid, genoeg vermaak voor de kinderen en de lekkere chocoladeletter na afloop. Ook complimenten voor de presentator die nog even duidelijk meldde dat ouders moesten blijven zitten en kinderen mochten staan. Gelukkig hield iedereen zich daaraan. Kortom, geslaagd feestje en voor herhaling vatbaar (volgend jaar).

Merel van Berkel