Skip to Content

Zwangerschapskalender; 30 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 30 weken zwanger

Je bent nu 30 weken zwanger, dus nog maar 10 weken tot de uitgerekende datum! Deze week wordt er bloed geprikt om te kijken welke rhesus factor je hebt. Meer hierover vind je in deze blog.

30 weken zwanger

Deze week 30 is een belangrijke week, want:

  • Nog maar 10 weken tot de uitgerekende datum!
  • Je krijgt rond deze week een rhesusfactor onderzoekje;
  • In deze nieuwsbrief staat tips tegen kramp in je kuit.

Informatie baby 30 weken

38 centimeter
1300 gram

Ontwikkeling hersenen

De zenuwen van je baby worden bedekt met het stofje myeline. Dat zorgt ervoor dat de boodschap tussen de hersenen en zenuwen veel sneller gaat. Erg belangrijk om straks te kunnen functioneren. De hersenen zijn nog steeds volop in ontwikkeling.

Wist je dat de hersenen van je baby tot nu toe glad waren? Vanaf deze week wordt de hersenmassa zo groot dat het niet meer goed past in het hoofdje.

Geen zorgen, de hersenen blijven groeien en kronkelen daarom. Er ontstaan groeven in de hersenstructuur, de hersenen kunnen daardoor verbuigen en zo past er nog meer hersenmassa in het hoofdje. Ongelofelijk toch?

Bloedprikken rhesusfactor

Rond de 30 weken wordt er bij de mama-to-be bloed geprikt om te kijken welke rhesusfactor zij heeft. Als dit een negatieve rhesusfactor is, terwijl de baby een positieve rhesusfactor heeft, worden jullie extra in de gaten gehouden en krijg je een injectie.

Het zou kunnen gebeuren dat het bloed van de mama-to-be het bloed van het kindje niet herkent omdat het een andere rhesusfactor heeft. Het moederlichaam maakt dan uit bescherming antilichamen aan tegen het bloed van het kindje.

Dat kan erg moeilijk zijn voor de mama-to-be, want het lichaam keert zich dan tegen het kindje dat erg ziek kan worden. Besef altijd dat de mama-to-be hier niets aan kan doen, haar lichaam zet dat per ongeluk in gang, niet zij zelf.

De injectie remt de aanmaak van de antilichamen om te voorkomen dat je baby ziek wordt. Na de bevalling krijg je de injectie nog een keer. Zit je in deze situatie, dan word je extra goed in de gaten gehouden door je verloskundige en de gyneacoloog. Meer informatie vind je hier.

Informatie moeder week 30

Nog maar 10 weken tot de uitgerekende datum! De meeste baby’s worden tussen de 38 en 42 weken geboren. 42 weken is de uiterste grens, als je baby er dan nog niet is, wordt hij of zij gehaald.

Klinkt onnatuurlijk, maar anders ontstaat er een levensbedreigende situatie voor moeder en kind: het kind kan niet meer genoeg voedingsstoffen uit de placenta halen en overlijdt als het niet geboren wordt. Natuurlijk is dit niet zo bij 42 weken en 1 dag, artsen hebben een veilige grens bepaald.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je overtijd loopt, maar het is wel goed om te weten waarom een baby op een gegeven moment gehaald moet worden.

Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat je baby met 38 weken geboren wordt, of zelfs nog iets eerder. Zet daarom rond deze tijd een vluchttas klaar, lees onderaan meer.

Niet kunnen slapen

Dacht je dat de slapeloze nachten ná de geboorte van je baby begonnen, lig je nu ook al wakker… Niet leuk. Daarom hier een paar tips om beter te slapen:

  • frisse lucht in de kamer door met een open raam te slapen of voor je gaat slapen het raam even open;
  • elke dag een wandelingetje;
  • een notitieboekje naast je bed zodat je het kunt op schrijven als er nog iets door je hoofd gaat wat nog moet gebeuren;
  • ‘s avonds geen blauw licht meer (dus geen schermpjes);
  • vanaf 2 uur voor het slapen gaan niet meer drinken.

Lees ook: Slaaphygiëne; handige tips voor als je niet kan slapen

Ringen verwijderen

Je handen kunnen opeens opzwellen, je kunt voor de zekerheid vast je ringen afdoen. Vind je het niet prettig om je trouwring of de ring die je van je moeder hebt gehad af te doen? Dan kun je ze ook tijdelijk aan een halsketting dragen.

Informatie vader week 30

Goed nieuws: de baby wordt nu zo groot dat je hem of haar beter kunt voelen. Leg je handen op de zwangere buik en je voelt dat de baby naar je handen toe zwemt. Verplaats je handen zo’n 10 centimeter en hij of zij zwemt weer mee. Je hebt echt contact!

Als je goed voelt, kun je ook steeds beter raden wat je voelt. Een voetje, schouder, het rugje? Heeft de baby steeds geen zin? Ga dan samen een film kijken en leg je handen op haar buik, dan voel je het vanzelf.

Eettip

In het laatste trimester (ja, het gaat nu echt opschieten!) kun je last hebben van kramp in je kuit. En dan vooral als je – eindelijk – een beetje fijne slaaphouding hebt gevonden. Het helpt om voorzichtig op je been te gaan staan, maar een fijnere oplossing is een korte massage.

Het is niet bewezen, maar sommige vrouwen zeggen dat het helpt om meer melk te drinken.

Sowieso goed voor de botontwikkeling van je baby, en wie weet helpt het jou ook van die vervelende kramp af!

Andere tips voor kramp in de kuiten: warme douche nemen of een warme washand erop leggen, overdag goed bewegen, voldoende slapen en langzaam opstarten met bewegen, dus niet in één keer ‘opspringen’.

Eettips tegen kramp: melk drinken dus, bananen eten, of zink/magnesium slikken. Overleg wel eerst even met je verloskundige voor je aan zink en magnesium begint.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Het wordt tijd om de vluchttas klaar te zetten! Mocht de bevalling beginnen voor 37 weken, dan moet je altijd in het ziekenhuis bevallen. Wil je thuis bevallen, en start de bevalling na 37 weken? Ook dan moet je een vluchttas klaar hebben staan omdat er altijd iets onverwachts kan gebeuren.

En denk ook aan een vluchttas voor jezelf en je partner!

Wat je zelf niet wilt missen tijdens een bevalling: vaseline voor je lippen, warme sokken, je telefoon, oplader van je telefoon, portemonnee, tijdschrift of iets anders om te doen, badjas (zo lekker straks samen met je kindje, je kindje bloot op jou, zachte ochtendjas eromheen vouwen en genieten…).

Maar ook slippers voor onder de douche, haarelastiekjes, borstel, tandenborstel, tandpasta, extra shirt, extra (grote) onderbroeken, iets fijns van thuis zoals bijvoorbeeld een stoffen zakdoek (in plaats van dat schuurpapier van het ziekenhuis) of je eigen theekop, kan heel fijn zijn.

En wat denk je van wat spullen voor je partner zoals: extra ondergoed, extra kleding, ook een badjas (want huid-op-huidcontact tussen baby en papa is ook enorm belangrijk voor beiden), een boek, telefoon + oplader, portemonnee, paspoort of ID-kaart (voor als hij de kleine gaat aangeven bij het gemeentehuis)…

Last but not least: Iets te eten!! Natuurlijk krijg je ziekenhuis eten, maar een bevalling duurt lang en je kunt echt flauw worden. Er zijn snacks in het ziekenhuis te koop maar die zijn erg duur. Stroopwafels, een zakje snoep, gedroogde vruchten… Een rol druivensuiker…

Lees ook: Vluchttas inpakken; Checklist inhoud wat moet je meenemen?

Tips

Het is hartstikke leuk om een babykamer te stylen en te fantaseren over hoe jullie baby daar straks ligt. Maar denk je ook aan de veiligheidseisen? Het wiegje en ledikantje hebben bepaalde veiligheidseisen, evenals het kamertje zelf.

Lees ook: Tips inrichten babykamer

Vanaf nu ga je elke 2 weken naar de verloskundige. Zij houdt de groei van je kindje in de gaten en jouw gezondheid. Omdat de zwangerschap richting de laatste loodjes gaat, houdt ze je wat strenger in de gaten. Niets om je zorgen te maken. Ben je bang voor de bevalling? Ook dit kun je met haar bespreken!

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit