De bevalling kun je onderverdelen in verschillende fasen. Welke fasen zijn dit en wat gebeurt er tijdens deze fasen?
De fasen van de bevalling
De onderverdeling die gemaakt wordt tijdens de bevalling zijn:
- De overgangsfase
- De latente fase
- De actieve fase of ontsluitingsfase
- De uitdrijving of de persfase
- Het nageboortetijdperk
De overgangsfase
Op zich is de overgangsfase misschien nog niet echt de bevalling te noemen. Maar het is wel degelijk een aanloop naar dit gebeuren. Daarom bespreken we hem toch maar even. Tijdens de overgangsfase kun je harde buiken krijgen. De baarmoeder is zich aan het voorbereiden. Je kunt minder lekker slapen en harde buiken kunnen ook gewoon vervelend zijn.
De latente fase
De latente fase is de tijd dat je weeën krijgt, waardoor de baarmoedermond weker zal worden. Hierdoor zal het soepeler worden, waardoor de baby uitgedreven kan worden. Deze weeën zullen nog onregelmatig voorkomen en meestal korter duren dan 50 seconden.
Ook de heftigheid kan variëren per wee. Je zou het kunnen vergelijken met erge menstruatiekrampen, die je voelt in je onderrug of onderbuik. Tijdens deze fase zal het hoofdje van de baby verder indalen.
De eerste weeën ervaar je waarschijnlijk ook nog niet meteen als pijnlijk. Dit worden ook wel voorweeën genoemd. Niet bij iedere vrouw begint de bevalling met deze weeën. Er zijn ook vrouwen bij wie eerst de vliezen breken.
Wat doe je tijdens de latente fase
Om deze fase goed door te komen zul je moeten proberen om te ontspannen. Je kunt proberen om nog wat te slapen, want je energie heb je straks nog hard nodig. Afleiding zoeken kan helpen om minder gespitst te zijn op de pijn.
Omdat je dan meer ontspant zal je lichaam meer oxytocine aan kunnen maken. Oxytocine zorgt voor het samentrekken en ontspannen van de baarmoeder, wat dus beter bekend is als weeën. En uiteraard heb je die nodig om je baby geboren te laten worden. Manieren om te ontspannen zijn:
- Een warme douche nemen
- Slapen
- Afleiding zoeken
Actieve of ontsluitingsfase
Tijdens deze fase gaan de weeën over naar ontsluitingsweeën. Nu is het zo ver dat je baarmoedermond zich gaat openen. Zo kan de baby geboren worden. Als je 10 cm ontsluiting hebt dan wordt dit volledige ontsluiting genoemd en ben je zo ver om ook werkelijk te gaan bevallen.
Tijdens de ontsluitingsfase zullen de weeën sterker zijn en langer gaan duren. Nu kunnen ze wel tot anderhalve minuut gaan aanhouden. Ze komen nu regelmatig voor (meestal elke 3 of 4 minuten). Waar je ze voelt is niet bij iedereen gelijk, maar plekken waar ze gevoeld worden zijn (uiteraard) de buik, maar ook de rug en zelfs ook in benen.
De weeën zullen steeds heftiger worden. Omdat je nu vaak een wee hebt, zul je vanzelf veel meer gericht zijn op je eigen lichaam en daardoor minder bezig zijn met wat er om je heen gebeurt.
Hoe ga je om met de ontsluitingsfase
Als het goed is heb je geleerd hoe je de weeën kunt opvangen met je ademhaling. Dat kan je nu goed gebruiken om zo toch meer ontspannen te zijn waardoor de oxytocine zijn werk beter kan doen. Het kan helpen om verschillende houdingen aan te nemen.
Hoe snel je ontsluiting hebt is niet te zeggen, dat verschilt per vrouw en zelfs per bevalling. Bij je eerste zul je er waarschijnlijk langer over doen om volledige ontsluiting te krijgen. Men zegt dat een volgende ongeveer de helft van de tijd van je eerste is. Maar ook dat is niet altijd waar.
Je hebt van je verloskundige gehoord wanneer je moet gaan bellen. Zij (hij) zal de ontsluiting in de gaten gaan houden. Je kunt ervan uitgaan dat het begin van de ontsluiting minder snel zal gaan dan de laatste centimeters.
De persfase
De uitdrijving kan gaan beginnen als je 10 cm ontsluiting hebt. Je ontsluitingsweeën zullen overgaan in persweeën. Deze persweeën ontstaan omdat je baby nu met zijn hoofdje tegen onder andere je endeldarm drukt, waardoor jij het gevoel krijgt dat je moet persen. Vaak voelt deze aandrang het heftigst als de wee op zijn hoogtepunt zit. Uiteraard word je begeleid wanneer je moet gaan persen.
De tijd dat je echt met persen bezig bent zal bij je eerste kindje tussen 1 tot 1,5 uur duren. Natuurlijk zijn dit gemiddelden. Bij een volgend kindje gaat het meestal sneller. Door goed te luisteren naar wat je lichaam aangeeft kun je het beste gebruik maken van de persweeën.
Het kan ook uitmaken welke houding je aanneemt. Het kan daarom handig zijn om verschillende houdingen uit te proberen. Luister goed naar de aanwijzingen die gegeven worden door de verloskundige. Je zult niet alleen moeten persen, maar tussendoor ook moeten zuchten.
Aan het einde van deze fase wordt dan eindelijk je baby geboren!
Nageboortetijdperk
Nu zou je misschien denken dat de bevalling nu dus klaar is. Helaas is dat nog niet helemaal het geval. Niet alleen je baby moet geboren worden, maar ook de placenta. Om dit voor elkaar te krijgen zal je baarmoeder toch weer samen gaan trekken om de moederkoek uit te drijven.
Het is belangrijk dat ook dit gebeurt en daarom zal de verloskundige dit ook in de gaten houden en eventueel je lichaam een handje helpen. De placenta, de navelstreng en de vliezen moeten allemaal ook uit je buik zijn. Daarna kan je baarmoeder zich samentrekken tot een soort bal.
Mocht het niet vanzelf gaan, dan kun je een injectie krijgen met oxytocine. Als ook dat niet helpt, is het heel soms nodig dat de placenta onder narcose in het ziekenhuis verwijderd wordt. Zouden ze dit niet doen, dan loop je het gevaar om te veel bloed te verliezen.
Men zegt dat de bevalling klaar is, als de placenta dus ook geboren is. Dat wil niet zeggen dat je dan nergens last meer van hebt, want het bloedverlies zal voorlopig nog wel aanhouden en ook de naweeën zijn er dan nog. Bloedverlies kan na 2 weken al over zijn, maar kan ook 6 weken duren. En hoeveel last je van naweeën hebt, is alweer per vrouw verschillend.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024