Skip to Content

Zwanger in de zomer; last van warmteaanvallen en irritaties

Zwanger in de zomer; last van warmteaanvallen en irritaties

Zwanger zijn in de zomer kan zowel fijn als vervelend zijn. Een hete zomer kan voor een zwangere vrouw extra belastend zijn. Daarnaast zal je ook goed op moeten letten in de zon om bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker te voorkomen. En vergeet ook het gevaar van uitdroging niet.

Waar let je dus extra op tijdens de zomermaanden als je zwanger bent? Wat kan je doen om minder last van de hitte te hebben en het zo uit te houden? Hoe voorkom je dat het voor jou en je baby simpelweg ongezond wordt?

Zwanger in de zomer = Opletten!

Tips worden niet zomaar gegeven. De tips mede gebaseerd op mijn ervaringen zijn er niet alleen maar om je prettiger te laten voelen. Nee, ze gaan je ook beschermen tegen de gevaarlijke hitte.

Blijf gehydrateerd

Het is essentieel om voldoende water te drinken, vooral tijdens warm weer en tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan vocht, dus zorg ervoor dat je regelmatig water drinkt om gehydrateerd te blijven. Neem altijd een fles water mee als je van huis gaat en drink ook als je geen dorst hebt.

Voorkom uitdroging! Tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker om die 2 liter water per dag binnen te krijgen, zo niet meer.

Neem altijd een flesje water mee als je onderweg bent. En zet deze thuis op een prominente plek, zodat je er telkens tegenaan loopt.

Vermijd zout, want dit trekt het vocht uit je lichaam. Zonde van al die liters water die je naar binnen werkt.

Hoe herken je uitdroging? Knijp in de huid van je arm en blijft je vel (kort) overeind staan dan ben je uitgedroogd. Bezoek dan snel de huisarts.

Vermijd direct zonlicht

Probeer direct zonlicht tijdens de warmste uren van de dag te vermijden. Zoek indien mogelijk de schaduw op of blijf binnen in een koele omgeving, zoals een airconditioned ruimte. Als je naar buiten gaat, draag dan lichte, ademende kleding en bescherm jezelf met een hoed en zonnebrandcrème.

Koel jezelf af

Er zijn verschillende manieren om jezelf af te koelen tijdens warm weer. Neem regelmatig een verfrissende douche of een koud voetenbadje om je lichaamstemperatuur te verlagen. Gebruik ook een ventilator of een airconditioner om de lucht om je heen koel te houden.

Kies de juiste kleding

Draag lichte, losse en ademende kleding tijdens de hitte. Katoenen stoffen zijn ideaal omdat ze vocht absorberen en helpen om je koel te houden. Vermijd strakke kleding die je lichaamswarmte kan vasthouden.

Blijf actief, maar pas op

Hoewel het belangrijk is om actief te blijven tijdens je zwangerschap, moet je tijdens hete dagen voorzichtig zijn. Kies voor lichte oefeningen zoals wandelen of zwemmen en vermijd intensieve activiteiten in de hitte. Zoek naar koele plekken om te sporten, zoals overdekte sportscholen of binnenbaden.

Eet licht en gezond

Kies voor lichte, gezonde maaltijden tijdens de hitte. Vermijd zware, vette voedingsmiddelen die je lichaam extra kunnen belasten. Eet voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals watermeloen, komkommer en selderij, om gehydrateerd te blijven.

Rust en ontspan

Neem voldoende rust en ontspanning om je lichaam te laten herstellen. Zwangerschap kan vermoeiend zijn, vooral tijdens warm weer. Luister naar je lichaam en neem indien nodig dutjes of rustmomenten gedurende de dag.

Zoek steun en begrip

Praat met andere zwangere vrouwen of moeders die ook ervaring hebben met zwanger zijn tijdens de hitte. Ze kunnen begrip tonen en waardevolle tips delen. Het is belangrijk om je gesteund te voelen tijdens deze periode.

Airco

Airco is heel erg fijn tijdens een warme periode. Zelfs wanneer je niet zwanger bent. Er zijn airco-units te koop om in je eigen woning te plaatsen zoals deze hier. Maar vind je dit te duur? Dan kun je kiezen voor een ventilator.

Het verschil is dat een ventilator lucht verplaatst. In dit geval de warme lucht verplaatst. Waardoor er geen koude lucht wordt gecreëerd voor de hele ruimte. De airco maakt de warme lucht koel waardoor het effect langer duurt.

Winkels

Heb je geen geld over voor beide producten? Loop dan lekker de supermarkt in. Daar draait de airco overuren. Dan is het alleen wel belangrijk dat je niets koopt, anders ben je nog steeds geld kwijt aan een airco ?.

Auto

Een rondje rijden in de auto doet ook wonderen. Attentie! Kies dan wel voor een auto met airco. Attentie 2.0 de hitteklap die je krijgt wanneer je uit de auto stapt, komt wel aan.

Voetenbadje

Het aloude voetenbadje mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Er is niets lekkerder dan onder een parasol zitten met je voeten zwemmend in een voetenbadje.

En dan kijk je even lief naar links en vraag je: “Schat, zou jij even versgeperste sinaasappelsap voor me willen maken?” Beter kan jij deze zomerdag niet doorkomen. Wil je het naar een hoger plan tillen? Kies dan voor een opblaaszwembad en plons lekker in het koude water. Vergeet de parasol niet te verplaatsen.

Zwembad

Is het opblaasbad nog steeds niet afdoende om jou te laten afkoelen? Spring dan lekker in het water van het zwembad uit de buurt. Lekker gewichtloos zwemmen of zitten in het bubbelbad. Een koele, ontspannen belevenis. Dat heb je verdiend als zwangere vrouw.

Polsen koud maken

Tussen het opnieuw ordenen van de rompertjes in drie verschillende maten door, kun je af en toe even naar de kraan lopen om water over je pols te laten stromen.

Zodat je daarna als 32-weken zwangere vrouw weer door kan om de luiers alvast uit te pakken en in de lade van de commode te leggen. Het kan alvast maar gebeurd zijn.

IJsklontjes

Koude limonade wordt nog kouder met ijsklontjes! Het maakt je lekker koel van binnen. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke vormpjes verkrijgbaar. Als je deze vult met limonade krijg je ook nog eens een gekleurd ijsklontje. Leuk!

Waterballonnen

Een heus waterballonnengevecht. Een goede zomer kan niet zonder waterballonnen. Ik begrijp dat je een beetje huiverig bent bij de gedachte aan het gooien van waterballonnen wanneer je zwanger bent. Bedenk dus samen met je partner en/of kinderen welke regels jullie gaan hanteren.

Denk aan:

 • Alleen de ballonnen op de grond bij de voeten gooien
 • We lopen met de ballonnen (anders krijg je het nog warm van al dat rennen)
 • Ben je bang dat het misgaat, dan bieden waterpistolen natuurlijk de uitkomst. Het kind in de man komt weer los en geloof mij: het kind in mij kwam ook weer los toen ik een waterpistool in mijn handen nam ?.

Voetmassage

Na een lange dag zijn je voeten opgezwollen zo groot als de voeten van een Michelinpoppetje. Je voeten zijn aan een massage toe. En wie is daar nou beter in dan de partner! Kijk even lief naar rechts en vraag hem om een massage.

Bijvoorbeeld als jullie samen naar een serie zitten te kijken. Het is een kleine moeite voor je partner om de voeten te masseren die toch al op zijn schoot rusten.

Kleding

Het fijnste werkt als je luchtige kleding draagt die niet te strak zit. Daardoor plakt dit al snel minder aan je huid en gaat het minder irriteren. Vooral katoenen en linnen kleding zal fijn zitten, dit is vaak lichte en luchtige kleding waarin je minder last hebt van transpireren.

Zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap heb je kans op een zwangerschapsmasker. Je krijgt dan pigmentvlekken in je gezicht. Smeer je gezicht extra goed in met zonnebrandcrème en denk ook aan je decolleté. Vergeet de rest van je lichaam niet.

Lees ook: Zwangerschapsmasker; wanneer, voorkomen en behandelen

Schaduw

Zoek de schaduw op. Vermijd direct zonlicht voornamelijk tussen 12:00 en 15:00 uur. Een hoed kan je ook helpen om schaduw te creëren op je gezicht.

Zwanger en werken

Werken tijdens de zwangerschap kan naarmate de zwangerschap vordert lastiger worden. In de zomer kan dit nog eens versterkt worden door de hitte. Zoals je hierboven leest zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om verkoeling te krijgen.

Zoals: Schaduw opzoeken of de polsen nat maken. Neem die fles water mee van huis en zet deze op de toonbank wanneer je achter de kassa zit. En neem wat gas terug. Je hoeft je werk niet meer op volle kracht te doen, wanneer je merkt dat je lichaam vermoeid raakt.

Blijf in gesprek met je leidinggevende over hoe het met je verloopt tijdens de zwangerschap en maak kenbaar wat jij nodig hebt om te kunnen blijven werken.

Lees ook; Zwanger en werken

Bevallen

En dan komt het moment om te bevallen in de hete zomer. Een bevalling op zichzelf is geen pretje en de hitte doet daar nog eens een schepje bovenop.

Wanneer je van plan bent om het ziekenhuis of bevalcentrum gaat bevallen, dan hebben zij daar een gunstige temperatuur voor je geregeld. Thuis is dat wat lastiger. Hoe kun jij of anderen het voor jou draaglijker maken?

 • Airco op de slaapkamer
 • De koude washandjes zijn nu des te meer gewenst
 • Houd koud water bij de hand om te drinken (eventueel met rietje)
 • Sluit de gordijnen en ramen (doe dit ook al gedurende de zwangerschap, zodat de warmte buiten blijft en jij kunt genieten van een goede nachtrust)

Baby

En dan is jullie kindje geboren. Zorg dat de baby de juiste temperatuur houdt. En ondanks dat je niet meer zwanger bent is het nog steeds belangrijk voor jou als kraamvrouw om het rustig aan te doen en oververhitting te voorkomen.

Maak een lekkere warme wandeling in de zon. Want dat is wel het minste wat je terug mag krijgen van moeder natuur wanneer je de zomer hoogzwanger bent doorgekomen.

Hoe heb jij de zwangerschap in de zomer overleefd?

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker
 1. Linda Meester says:

  Heerlijk, ik ben bevallen van 3 zomerkinderen na 20+ kilo aankomen en wat hittegolven.
  Ik was gelukkig goed in zwanger zijn de bevallingen waren een drama daarentegen.
  Dat zwangerschapsmasker trekt een beetje weg na ruim 6 jaar ontzwangeren

Comments are closed.