Skip to Content

Zwangerschapskalender; 22 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 22 weken zwanger

Wees niet bang als je je baby opeens minder voelt bewegen als je 22 weken zwanger bent. Je baby heeft een slaap- en waakritme, en inmiddels is je baby zo groot dat je dit patroon als mama ook echt gaat opmerken. Maak je je toch zorgen? Ga dan even rustig liggen, dan voel je je baby snel weer bewegen. 

22 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je kunt het ritme van je baby gaan leren kennen;
  • De oortjes van je baby komen in de goede vorm;
  • In dit artikel staat een checklist van dingen die je moet regelen tijdens de zwangerschap

Informatie baby

28,5 centimeter
440 gram

De oren van je kindje zaten al op de goede plek en functioneren ook, maar inmiddels hebben ze ook de goede vorm gekregen.

Ritme van je baby herkennen

Je kunt nu echt het ritme van je baby gaan herkennen. Rond welke tijden slaapt hij? En is hij rond een bepaalde tijd altijd druk? Het is leuk om dat in je zwangerschapsdagboek op te schrijven, en te vergelijken met het slaap-waakritme van je baby na de geboorte.

Vaak houdt hij dan hetzelfde ritme aan. Nu maar hopen dat het toppunt van zijn ‘dag’ niet om 3 uur ’s nachts is… In de maanden na de geboorte gaat je kindje over op een dag- en nachtritme.

Vruchtwater

Je zit over de helft van je zwangerschap, de baby heeft nu ook ongeveer de helft van de hoeveelheid vruchtwater. Er is nu zo’n 500 ml vruchtwater waar je baby in rondzwemt. Dit is een gemiddelde, de ene vrouw heeft meer dan de andere.

Als de echoscopiste bij de 20-wekenecho tegen je zei dat je veel vruchtwater hebt, en je hebt nog geen 3D-echo laten maken moet je dat toch nog eens overwegen. Hoe meer vruchtwater, hoe mooiere beelden ze kunnen maken!

Lees ook: Pretecho; 3D / 4D echo maken tijdens de zwangerschap

De smaak van vruchtwater verandert als je opeens pittig eet. Sommige mensen zeggen dat de baby nu al aan smaken kan wennen. Als je als moeder dus vaak pittig eet, kan je baby hier ook een voorkeur voor ontwikkelen. Interessant!

Informatie moeder

Bandenpijn

In het eerste trimester heb je misschien wel last gehad van bandenpijn. Ook al was je baby toen nog niet zo zwaar, je baarmoeder maakte al een hele verandering door en de banden werden al uitgerekt. Die bandenpijn kan rond deze periode weer (in alle hevigheid) opspelen.

Je baby zit in een groeispurt en is de afgelopen weken enorm lang geworden. Qua gewicht moet er nog een heleboel bij, maar de lengte is al een aardig eind op weg. En dat zit allemaal in die baarmoeder gepropt die oorspronkelijk zo groot is als een klein peertje.

Niet zo gek dus dat de banden, waaraan de baarmoeder hangt, ietwat protesteren.

Rust nemen is het enige advies. Aan de ene kant helaas, want daar zit je misschien niet op te wachten… Aan de andere kant is een goede manier van je lichaam om je te dwingen rust te nemen. Je doet niet niks als je op de bank ligt. J

e lichaam is keihard aan het werk, alleen is dat aan de binnenkant van je lichaam. Ook je brein stelt zich helemaal in op de bevalling. Helemaal verantwoord dus om elke dag minstens een halfuur te slapen overdag, of een magazine doorbladeren.

Je kunt beter niet online gaan in dat halfuurtje rust, want door het blauwe licht blijven je hersens hyperactief en krijgen ze dus nog geen rust…

Misschien een abonnementje nemen op je favoriete tijdschrift? Of een abonnement op de bibliotheek? Dan kun je elke week stapels tijdschriften halen.

Zwangerschapssymptomen; jeuk

Zoals met veel kwalen: sommige vrouwen hebben er last van, anderen helemaal niet. Jeuk kan erger zijn dan pijn omdat je het moeilijker kunt negeren.

Zwangerschapsjeuk is jeuk doordat je buik snel groeit, je huid kan het bijna niet bijhouden, rekt snel uit en dat kan jeuk geven.

Het voordeel van deze zwangerschapsjeuk is dat het meestal maar een paar weken is, de weken dat je buik het hardst groeit. Meestal in de tweede helft van de zwangerschap.

Een andere reden kan een droge huid zijn. Je huid jeukt dan omdat het vocht nodig heeft. Een vochtinbrengende douchegel gebruiken en regelmatig met bodylotion smeren helpt een hoop jeuk voorkomen.

Maar jeuk kan ook komen door een betere doorbloeding. Doordat alles beter doorbloed is heb je het warmer, maar als je huid het te warm heeft kan het gaan jeuken.

Een vest uitdoen kan helpen, maar je kunt ook icepacks gebruiken die je in de koelkast legt. Koud douchen helpt ook. Deze jeuk verdwijnt na de bevalling direct, maar hopelijk valt het tot die tijd aardig mee…

Lees ook: Zwangerschapsjeuk; droge huid / bultjes tijdens zwangerschap

Spataderen

Nog een stom dingetje: door de zwangerschap kun je sneller spataderen krijgen. Je hebt meer bloed en daardoor staat er meer druk op de kleine bloedvaatjes. Daarnaast is het makkelijk om het bloed naar je grote teen te sturen, maar erg moeilijk om het bloed weer omhoog te stuwen tijdens je zwangerschap.

Hierdoor houd je dus vocht vast, en wordt de druk op je kleine bloedvaatjes nog groter. Zo’n klein bloedvaatje kan daardoor knappen en dan heb je een SPATader.

Elke dag een halfuur met de benen omhoog (in dat halfuurtje rust bijvoorbeeld), een voet/beenmassage en je douche eindigen met je benen koud afspoelen zijn dingen die helpen; maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet…

Informatie vader

In de info van vorige week hadden we het al over een voetmassage, maar wist je dat dit haar lichamelijk ook helpt? Het vermindert de kans op spataderen en dat is natuurlijk altijd fijn! Masseer haar benen dus ook als je toch bezig bent…

En wist je dat een massage geven ook ontspannend is? Misschien niet voor je handspieren, maar wel voor je mind. Daarnaast versterkt het de relatie tussen de massagegever en -ontvanger ook nog eens. Win-win!

Sta je weleens te galmen onder de douche? Je baby kan dat horen! Als je regelmatig hetzelfde lied zingt, raakt hij daaraan gewend. Heeft hij straks na de geboorte een huilbui? Grote kans dat het nummer wat jij altijd zingt hem tot rust brengt. Gaaf toch?

Eettip

Lukt het maar niet om het ijzergehalte in je bloed op peil te krijgen? Oftewel: ben je steeds snel duizelig en moe? Let dan ook eens op je vitamine C. Je lichaam neemt ijzer namelijk moeilijk op als je te weinig vitamine C binnen krijgt.

Het kan zomaar zijn dat, wanneer je genoeg vitamine C én ijzer inneemt, jij je opeens een stuk beter voelt. Vitamine C zit in citrusvruchten, zoals sinaasappel en citroen, maar ook in kiwi, broccoli/bloemkool, boerenkool en spruitjes.

Slim om dagelijks/om de dag tot je te nemen:

  • Water, water, water;
  • Glas water met een uitgeperste citroen (je kunt de uitgeperste citroen ook in een kan water doen, dan is het niet zo zuur. Drink wel met een rietje, anders gaat het glazuur van je tanden eraan);
  • Spinazie en andere donkergroene groenten zoals andijvie en boerenkool en ander ijzerrijk voedsel zoals vlees.
  • Water is goed om het vocht vasthouden tegen te gaan, het citroentje is goed voor je vitamine C en helpt tegen maagzuur, en de spinazie etc. helpt om je ijzer op peil te houden in combinatie met de citroen. Ik zeg doen.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Even op een rijtje wat je tot nu toe geregeld moet hebben:

Lees ook: Checklist wat moet er geregeld worden tijdens de zwangerschap

Tips

Nog een namentip…: Wist je dat veel ouders na de geboorte spijt krijgen van de naam die ze gegeven hebben? Niet bang worden, maar een reden om er extra goed over na te denken.

De reden dat ouders spijt hebben is meestal omdat veel mensen fouten maken met de spelling en/of uitspraak van de naam of omdat de naam achteraf gezien toch te populair was of later alsnog populair is geworden. Wil je graag een originele naam geven die niet over 5 jaar opeens populair is?

Verdiep je dan in namentrends (bijvoorbeeld door de top 10 namen van een aantal jaar te vergelijken) en wijk daar vanaf. Kies niet alleen een naam die niet in die top 10’s staat, maar zorg ook dat het afwijkt qua stijl.

Bijvoorbeeld een langere naam, als korte populair zijn zoals nu. Voorbeeld: de moeder van Vajèn van der Bosch bedacht Vajèns naam zelf, omdat ze vroeger altijd met naamgenoten in de klas zat. Maar Vajèn is kort en korte namen zijn populair.

Vajèn werd beroemd, en na haar The Voice optreden werden er op slag enorm veel Vajèns geboren! Je ziet dat heel leuk in dit grafiekje hier, in 2012 was Vajèns optreden en sindsdien is de naam populair. En hier een (beetje oud, maar niet minder leuk) interview wat ze daar zelf van vindt.

Lees ook: Populairste babynamen; jongensnamen en meisjesnamen

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit