Skip to Content

Stand baarmoedermond tijdens bevalling & innesteling zwangerschap voelen

Stand baarmoedermond tijdens bevalling & innesteling zwangerschap voelen

Tijdens je zwangerschap verandert er van alles aan je lichaam. Uiteraard spant de baarmoeder hierbij de kroon, want dit is toch de plek waar alles werkelijk gebeurt. Het herbergt de baby, geeft het een veilig holletje en zal voor je kindje zorgen zolang het in je woont.

Wat gebeurt er allemaal met je baarmoeder aan het begin en gedurende je zwangerschap? En hoe lang heeft het nodig om terug te keren naar haar eigenlijk stand als je eenmaal bevallen bent?

De baarmoeder voor je zwangerschap

Iedere maand opnieuw maakt je baarmoeder zich klaar om een eventueel bevrucht eitje te kunnen herbergen. De baarmoederwand wordt omgeven door slijmvlies. Dit wordt dikker door de hormonen oestrogeen en progesteron.

Hierdoor zal een bevruchte eicel goed gevoed kunnen worden door je baarmoeder. Als de afgezette eicel niet wordt bevrucht of zich niet weet in te nestelen, zal zowel het eitje als het extra aangemaakte baarmoederslijmvlies afgestoten worden. Dat is het moment dat je dus menstrueert.

Dat een eicel zich niet kan innestelen kan door meerdere oorzaken komen. Dit komt maar liefst bij ongeveer de helft van de bevruchte eicellen voor! Oorzaken kunnen te maken hebben met jouw leeftijd, jouw gezondheid maar het kan ook een fout zijn bij het vruchtje zelf waardoor het niet op de juiste manier deelt.

Helaas komt het ook voor dat het zich wel innestelt, maar dan op de verkeerde plek. Men spreekt dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zo’n zwangerschap slaagt uiteraard nooit én is gevaarlijk voor de moeder.

De baarmoeder na innesteling

Als een eicel is bevrucht, zal het hierna gaan beginnen te groeien. Het delen van de cellen begint na de bevruchting, terwijl het nog helemaal niet is aangekomen bij de baarmoeder. Daarvoor moet het eerst nog een dag of vijf/zes de weg naar de baarmoeder toe afleggen.

Door de eileider komt het terecht in de baarmoederholte. Daar zal het zich in de baarmoederwand gaan innestelen. Met innestelen bedoelen we het moment waarop het eicelletje zich in je baarmoederwand vastzet. Je zou kunnen zeggen dat het zich stevig vastgrijpt in de slijmlaag.

Vervolgens zal deze eicel zich verder gaan ontwikkelen. Het hormoon hCG gaat nu door het embryo aangemaakt worden en daardoor kun jij erachter gaan komen dat je zwanger bent. Het innestelen kan gepaard gaan met een innestelingsbloeding. Dit komt bij veel vrouwen overigens niet voor.

Er zijn ook vrouwen die zelfs spreken van innestelingspijn of doorhebben dat hun temperatuur licht daalt. Als je je temperatuur bijhoudt, dan zou dit dus een teken kunnen zijn dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest geeft de meest betrouwbare uitslag wat dat betreft…

Bescherming van de baby door de baarmoeder

Twee weken na het innestelen zal de vruchtzak in je baarmoeder zich gaan vullen met vruchtwater. Dit vruchtwater heeft meerdere functies. Het zal je kindje beschermen omdat het als een veilig stootkussen om hem heen ligt. Als je valt, bijvoorbeeld, vangt dit vruchtwater de klap op.

Daarnaast helpt het bij het voorkomen van infecties, zorgt het voor een lekkere temperatuur die niet schommelt en zal het je baby helpen met het trainen van zijn ademhaling en spijsvertering. Naast de baby en deze vruchtzak is er ook natuurlijk de placenta nog, die je kind voedt en zuurstof geeft.

Je baarmoeder voelen tijdens je zwangerschap

Voordat je buik echt gaat groeien en je zo kunt zien dat je zwanger bent: daar gaat toch echt nog wel even overheen. Het is verschillend per vrouw, wat ook te maken heeft met je eigen figuur. Iemand die heel mager is, zal sneller een buikje beginnen te zien. Maar vanaf een week of elf kun je wel al zelf je baarmoeder voelen.

Als je plat op je rug gaat liggen, kun je heel voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen voelen. Het kan lijken of er een soort verharde band of bal in je buik zit. Dat is dus je baarmoeder. Het zit nu nog een soort verstopt achter je schaambeen.

Zodra het hierachter vandaan begint te komen, zal je een buikje gaan krijgen. Aan de grootte van je baarmoeder kan je verloskundige ‘zien’ of de baby goed groeit.

De baarmoedermond tijdens de zwangerschap

Onder de baarmoedermond wordt het gedeelte van de baarmoederhals verstaan wat uitwendig is. Deze is voelbaar in de vagina. Het inwendige deel is de verbinding naar de baarmoeder.

De baarmoedermond verandert van stand en structuur gedurende jouw menstruatiecyclus. Dit heeft alles te maken met de mogelijkheid scheppen om zwanger te worden.

Tijdens de zwangerschap zal de baarmoedermond, maar ook de schaamlippen, beter doorbloed zijn. Hierdoor kunnen ze blauwer eruit gaan zien en de baarmoedermond kan hierdoor meer gezwollen en harder zijn.

Aan het einde van de zwangerschap zal de baarmoedermond juist weker gaan worden en dus weer zachter zijn.

De baarmoeder en de bevalling

Bij de bevalling zal je baby zijn veilige onderkomen in de baarmoeder moeten gaan verlaten. Hiervoor krijg je weeën. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoederhals korter wordt en de baarmoedermond zachter.

De weeën ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel van de baarmoederwand. Als je volledige ontsluiting hebt mag je gaan persen en kan de baby geboren worden.

Men spreekt van een volledige ontsluiting als de baarmoedermond ongeveer een diameter heeft van 10 centimeter.

De baarmoedermond voelen

Het voelen van de baarmoedermond zal de verloskundige doen door voorzichtig inwendig te voelen. Dit doet ze door met twee vingers de baarmoedermond te betasten om zo een inschatting te kunnen maken van de ontsluiting.

De baarmoeder na de bevalling

Na de bevalling zal je baarmoeder weer terug moeten gaan naar de oorspronkelijke stand. Na de bevalling kun je toch nog last van weeën krijgen. Dit worden naweeën genoemd en dit is niks anders dan het samentrekken van je baarmoeder om weer in de normale vorm te komen.

Overigens zal je na de bevalling eerst nog weeën krijgen om ook de nageboorte te laten komen.

De eerste weken na de bevalling zul je bloed verliezen. Dit komt door het loslaten van de placenta. Normaal gesproken zal deze wond vanzelf genezen en het bloedverlies dus ook ophouden.

Het teruggaan in de normale vorm wordt trouwens door borstvoeding geven gestimuleerd. Dit heeft alles met hormonen te maken.

De stand van de baarmoeder

De stand van de baarmoeder zal door de kraamverzorgende worden gecontroleerd. Dit doet ze dagelijks door met haar vingers de afstand te meten tussen de bovenkant van je baarmoeder en je navel.

Stand baarmoedermond tijdens bevalling & innesteling zwangerschap voelen - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: