Als je zwanger bent, dan is ieder bewijs dat er een kindje in je leeft welkom. Je kindje voelen is niet alleen fijn voor jou als moeder, maar ook een tastbaar bewijs waar je partner ook iets aan heeft. Vanaf wanneer kun je de baby gaan voelen? Hoe voelt dat en hoe kun jij je partner hiervan mee laten genieten? En kun je dingen doen om het uit te lokken?
Vanaf wanneer kun jij je baby voelen?
Meestal zul je ergens tussen de 16 en 20 weken zwanger zijn voordat je doorhebt dat je bewegingen voelt van de baby. Is het niet je eerste, dan kan het zijn dat je al eerder bewegingen herkent.
Hoe voelen de bewegingen van de baby in je buik?
De meeste vrouwen zullen de eerste gevoelde bewegingen omschrijven als belletjes, bubbels, plopjes of dat soort termen. Het voelt wel een beetje als iets in je darmen, maar toch is het ook weer anders.
Heb je eenmaal door dat het je baby is, dan zul je het ook sneller gaan herkennen. En daarmee dus ook vaker je baby voelen.
Kan je partner de baby in je buik voelen?
De eerste borreltjes die jij voelt, zullen voor je partner waarschijnlijk nog niet voelbaar zijn. Gaat je baby al echt schoppen en duwen, dan kan hij dit zeker wel voelen. En dat niet alleen, want je kunt het zelfs ook gaan zien.
Niet alleen leuk voor papa (of andere partner), maar ook voor de kinderen, als dit niet je eerste kindje is. Leg de hand van die ander maar op je buik als het beweeglijk is daarbinnen. Wedden dat ze het prachtig vinden!
Verloop zwangerschap
Natuurlijk groeit je baby en zullen zijn bewegingen steeds beter voelbaar zijn. Vanaf ongeveer 28 weken hebben de bewegingen een dusdanige kracht dat ook je partner het kan gaan voelen en dus ook zien. Het leuke is dat je ook kunt gaan ontdekken in welk ritme je baby leeft.
Wanneer je zoontje of dochtertje bijvoorbeeld slaapt en wanneer het juist heel actief is. Over het algemeen zijn de meeste baby’s het actiefst in de middag en/of avond.
Na 32 weken wordt het gevoel van de bewegingen anders. Je baby wordt dan zo groot dan hij gewoon minder ruimte heeft en daardoor dus ook minder bewegingsvrijheid. En daarmee zullen ook deze bewegingen anders gaan aanvoelen.
Let op het voelen van de baby!
Het is belangrijk dat je in de gaten houdt of je de baby wel blijft voelen. Niet of minder voelen kan er immers op wijzen dat er iets niet goed zit met je kindje.
Wacht niet en bel je verloskundige als je hierover twijfelt. Het kan zomaar een kwestie van overleven zijn als jij op tijd belt en er inderdaad iets aan de hand is. Liever overbodig bellen dan te laat!
Wat heeft invloed op de bewegingen?
Er zijn factoren die het bewegen beïnvloeden. Het gebruik van medicijnen, roken en alcohol kunnen je baby zo beïnvloeden dat het je kind bijvoorbeeld suf maakt. Je zult begrijpen dat dit nooit goed kan zijn en dat je deze middelen dus niet moet gebruiken.
Ligt de placenta aan de voorkant van de baarmoeder, dan zul je de bewegingen minder goed kunnen voelen. Dit heeft dus niks te maken met de hoeveelheid bewegingen van je kind, maar meer met het feit dat de placenta het minder voelbaar maakt.
Schopjes voelen
Het voelen van schopjes in de buik is een buitengewone ervaring die onlosmakelijk verbonden is met zwangerschap. Voor aanstaande moeders vormen deze zachte, ritmische bewegingen een kostbaar en intiem moment van connectie met hun groeiende baby. Terwijl de kleine voetjes en handjes zich ontwikkelen, worden de schopjes voelbaarder en frequenter.
Het is een wonderbaarlijke sensatie die het besef van nieuw leven in de moederschoot versterkt en een glimlach op het gezicht van elke ouder tovert. Het is alsof de baby op speelse wijze communiceert, een voorproefje van de onbreekbare band die tussen moeder en kind wordt gesmeed.
Contact maken met de baby
Je kindje aansporen om te bewegen omdat je dat aan je partner wil laten voelen, bijvoorbeeld, kun je doen door je warme handen op je buik te leggen. Beweeg zachtjes met je buik. De baby zal dit fijn vinden en het kan zo zijn dat als je stopt hij naar je handen ‘toe zwemt’.
Je kindje kan ook reageren op een zaklamp, omdat hij gewend is aan gedempt licht. Je kindje kan hierop reageren omdat hij het vervelend vindt. Dus zou ik het niet te vaak doen!
Rustig gaan liggen en je buik zachtjes aaien, kan eveneens zorgen voor een baby die gaat reageren. Maar wat bij de één werkt, hoeft niet bij de ander te werken, dus is het ook een kwestie van uitproberen.
Een andere manier om al contact te maken met je baby is door tegen hem te praten of vaak eenzelfde soort muziekje op te zetten.
Nu zul je daar misschien zelf niet direct iets van merken, maar je baby pikt het op en zal jouw stem en die muziek gaan herkennen als hij eenmaal geboren is.
En daarmee kan het een prachtig troostmiddel zijn, omdat je baby zich hier vertrouwd mee voelt. Want die gekke ‘buitenwereld’ kan behoorlijk veel prikkels afgeven aan je baby. Iets ervaren vanuit de moederbuik kan dan zeker troost geven. Je kunt ook baarmoedergeluiden opzetten!
Het hartje van de baby horen
Wil je trouwens de papa of de grote broers en zusjes meer betrekken bij de zwangerschap en ze ook de baby al meer ‘echt’ laten worden voor ze?
Naast de baby kunnen voelen door het schoppen, kun je ook een toeter kopen. Of gebruik hiervoor een wc-rol. Zet de rol of toeter op je buik en laat je kind (of partner) zijn oor op de andere kant leggen.
Misschien is het even zoeken, maar als het hartje van de baby al sterk genoeg klinkt, kan dit door de toeter heen (of de rol) gehoord worden! De plek waar je zoeken moet om het hartje te horen is ongeveer 10 centimeter onder je navel. Je moet dan wel al zo’n 6,5 maand zwanger zijn.
Uiteraard is het ook een goed idee om iedereen mee te nemen naar de controle-afspraken bij de verloskundige (of gynaecoloog). Daar kunnen ze immers het hartje heel luid horen door de doptone en dit kan al met 12 weken.
Overigens kun je ook voor thuis apparaten gebruiken, zoals een doppler. Er zijn eveneens apps, maar daar zijn de professionals niet blij mee omdat ze niet betrouwbaar zijn.
Uiteraard is het onderzoek bij de verloskundige hierin het meest betrouwbaar en mag je nooit afgaan op dit soort ‘huis-, tuin- en keukendingen’ als het om de gezondheid van je kindje gaat. Maak daarvoor dus altijd een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog!
Zwangerschap
- Zwangere buik groei per week
- Kraamverzorgster taken
- Gratis zwangerschapsbox
- Tips en trucs zwangere vrouw
- Dingen die alleen zwangere vrouwen begrijpen
- Tips zwanger in de winter
- Tips zwanger in zomer
- Fabels zwangerschap
- Wanneer baby voelen in buik?
- Zwangerschap geheim houden
- Zwanger op vakantie babymoon
- Uitjes & activiteiten zwangerschap
- Uitjes zwangere vrouw
- Baby & zwangerschapsbeurs Nederland
- Genieten van je zwangerschap
- Zwangerschap vastleggen voor later
- Zwangerschapsdagboek
- Zwangerschapsfotoshoot
- Bellypaint zwangere buik
- Gipsbuik maken
- Zwangerschapscursussen
- Sporten tijdens zwangerschap
- Wel of niet eten tijdens zwangerschap
- Mocktails; Non-alcoholische cocktails
- Massage tijdens zwangerschap
- Huidverzorging tijdens zwangerschap
- Seks tijdens zwangerschap
- Zwangerschapskleding
- Hartslag baby in buik luisteren
- Baby in baarmoeder muziek laten luisteren
- Bola zwangerschapsketting
- Mensen ongevraagd aan buik zitten
- Beste zwangerschapsboeken
- Broertje voorbereiden komst baby
- Baby placenta
- Zwangerschapsquotes
- Ideeën om te knutselen voor Sint-Maarten - 16 September 2024
- Hoe online vrienden maken op sociale media, Roblox, Minecraft, Pokémon go en Discord - 15 September 2024
- Springtouw spelletjes & liedjes - 14 September 2024