Soms gaat een bevalling niet vanzelf en zijn er hulpmiddelen nodig om het kindje geboren te laten worden. Zeker als er om een bepaalde reden haast geboden is, kan men kiezen voor een vacuümbevalling of een tangverlossing. Wat houden beide begrippen in, waarom wordt ervoor gekozen en wat zijn de gevolgen hiervan?
De normale gang van een bevalling
Bij een bevalling die niet snel genoeg gaat zal gekozen worden voor een vacuümbevalling of tangverlossing. De bevalling verloopt normaal gesproken in drie fases. De ontsluiting wordt als eerste fase gezien.
Vervolgens komt de uitdrijving en als laatste de eerste ogenblikken na de geboorte. Door de ontsluitingsweeën zal bij de vrouw de baarmoedermond verder open gaan staan. Als de weeën overgaan naar persweeën wil dat (in principe) zeggen dat de tweede fase ingeluid wordt.
Het lichaam begint zich voor te bereiden op de werkelijke geboorte van het kind. Heeft de vrouw voldoende ontsluiting, dan kan ze gaan persen en zo de uitdrijving in gang zetten. Bij een normale bevalling zal de baby steeds verder indalen om uiteindelijk geboren te worden.
Maar soms wil die uitdrijving niet vlotten. Er kan dan gekozen worden voor een vacuümbevalling of een tangverlossing. Hierbij zal het hoofdje van het kindje al wel zo ver ingedaald moeten zijn dat dit ook kan.
Wanneer wordt gekozen voor een vacuümbevalling of tangverlossing?
Er kunnen meerdere redenen zijn om de natuur een handje te helpen. Deze redenen kunnen zowel bij de moeder als bij de baby zelf liggen. Het kan zijn dat de weeën niet sterk genoeg zijn, waardoor het voor de moeder heel moeilijk is om mee te persen.
Uitputting van de moeder kan ook reden zijn. Maar als de persfase te lang duurt kan ook de conditie van de baby snel achteruitgaan. Uiteraard wordt dit goed in de gaten gehouden.
Mocht er een reden van bezorgdheid zijn en het kindje al wel ver genoeg ingedaald zijn, dan kan er besloten worden tot een vacuümbevalling of een tangverlossing.
Extra redenen voor bezorgdheid bij langdurige uitdrijving
Er zijn redenen waarom je baby extra in de problemen kan komen bij een langdurige uitdrijving. Als zijn harttonen beginnen af te wijken, kan dit betekenen dat hij een zuurstoftekort heeft.
Heb jij tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk gehad, dan kan dit het risico vergroten. Heeft je baby in het vruchtwater gepoept, dan zal hij ook sneller geboren moeten worden vanwege gezondheidsrisico’s.
Loop je al langer overtijd? Dat zorgt eveneens voor extra risico op problemen. Daarnaast is een kindje met een groeiachterstand ook extra vatbaar voor problemen bij een te lange uitdrijving.
Wat is een vacuümbevalling?
Een vacuümbevalling wordt ook wel een vacuümverlossing of een vacuümpompverlossing genoemd. Deze pomp is gemaakt van kunststof of van metaal. Het is een ronde cup waaraan een rubberen of plastic slangetje zit.
De cup kan op het hoofdje van de baby geplaatst worden. Doordat het slangetje de lucht wegtrekt, zal de cup dus vacuüm trekken en daarmee kan het kindje vervolgens geholpen worden om geboren te worden.
Als er een wee komt perst de vrouw en tegelijkertijd helpt de gynaecoloog, door op die momenten mee te trekken. Dit alles gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Voordat de cup wordt geplaatst zal bepaald moeten worden hoe het kindje precies ligt, waarvoor een inwendig onderzoek nodig is.
De gevolgen van een vacuümbevalling
Het kan haast niet anders dat voor ieder kind de geboorte grote indruk maakt. Een vacuümbevalling zal hier zeker geen goed aan doen. Er wordt toch nog extra hard aan hem getrokken en gedaan.
Je kindje kan misselijk zijn en hoofdpijn krijgen. Ieder kind is gebaat bij veel liefde na de bevalling en dat geldt zeker ook voor dit kleintje. Op het hoofdje van de baby kan een bloeduitstorting ontstaan. Ook kan dit opzwellen. Gelukkig trekt dit al snel weer weg.
Helaas komt ook wel voor dat kindjes last krijgen van hun nekje, ruggetje of hoofdje. Behandel je kindje dan ook met rustige bewegingen en veel rust. Bespreek met je arts wat je moet doen als je kindje deze klachten heeft.
Helaas komt er bij 0,09% van deze baby’s een hersenbloeding voor. De kinderarts (of de gynaecoloog zelf) zal je baby dan ook goed nakijken.
Wat is een tangverlossing
Naast een vacuümverlossing kan er ook gekozen worden voor een tangverlossing. Dit is precies dat wat het zegt: je kindje wordt met een tang geholpen om op de wereld te komen. Ook hierbij zal je plaatselijk verdoofd worden en zal de gynaecoloog voelen hoe de ligging van de baby is.
Maar eerst zal je blaas geleegd worden met een katheder. Als bekend is hoe de baby ligt, weet de gynaecoloog hoe hij de lepels moet plaatsen. Deze bevestigt hij om het hoofdje en verbind ze aan elkaar, zodat het een tang wordt.
Eigenlijk komt het daarna op hetzelfde principe neer als bij een vacuümverlossing. Zodra de vrouw perst, trekt hij mee. Door het kindje zo vast te houden kan hij ook voorkomen dat het weer terug glipt. Bij beide manieren is het meetrekken niet meer nodig zodra het hoofdje geboren is.
Gevolgen van een tangverlossing
Ook bij een tangverlossing is er toch meer met je kindje gebeurd dan normaal. Dus je kind rustig en met liefde behandelen mag voor zich spreken. Je kindje wordt goed in de gaten gehouden en je kunt soms sporen van de tang terugzien op het hoofdje, door wondjes of bloeduitstortingen.
Een kleine vervorming van het hoofdje kan ook voorkomen. Maar alles zal binnen een paar dagen weer over zijn. Soms wordt je kindje ter observatie opgenomen in de couveuse.
Ook bij de tangverlossing kan er sprake zijn van hoofdpijn en misselijkheid bij je baby en hij kan pijn hebben aan zijn nekje, ruggetje en hoofdje.
Vacuümverlossing of tangverlossing?
Eigenlijk zijn beide vormen gelijk met wat je er mee wilt bereiken. Alleen de manier van de baby ‘vasthouden’ is anders. Soms kan de ligging van de baby, zoals een stuitbevalling bijvoorbeeld, voor een voorkeur zorgen, maar vaak heeft het meer te maken met de voorkeur van de gynaecoloog zelf.
Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor de vacuümpomp. Ook de gevolgen voor je baby komen min of meer overeen. Risico’s op blijvende complicaties zijn gelukkig heel erg klein.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024