Skip to Content

Innestelingspijn & symptomen zoals slijm en buikpijn & hoe voelt dat

Innestelingspijn & symptomen zoals slijm en buikpijn & hoe voelt dat

Eind 2014 gingen we naar de verjaardag van een vriend. Hij werd dertig dat jaar. Ik baalde een beetje: we zouden die avond uitgaan en ’s ochtends had ik last van een kleine bloeding. Ongesteld op een feestje, slechte timing! Wel was ik wat vroeger dan normaal, maar ik weet het aan mijn cyclus die na de vorige zwangerschap vast nog op gang moest komen.

Een paar dagen later twijfelde ik. Aan mezelf, aan mijn berekening en of het wel een voorteken van mijn menstruatie was geweest. Ik deed voor de zekerheid een zwangerschapstest waaruit onomstotelijk bleek dat ik opnieuw in verwachting was.

Het was dus een innestelingsbloeding. In deze blog ga ik in op de meestgestelde vragen rondom de innesteling en een eventuele innestelingsbloeding. 

Wat is de innesteling?

Wanneer je eitje na de ovulatie wordt bevrucht, legt hij een weg af naar de baarmoeder. Deze duurt ongeveer 8 dagen. Eenmaal daar nestelt het bevruchte klompje cellen zich, als het goed is, in het slijmvlies van de baarmoederwand.

Op dat moment voelt een klein deel van de vrouwen een soort lichte kramp. Je kunt hierbij ook een innestelingsbloeding krijgen.

Berekenen wanneer innesteling?

De innesteling vindt over het algemeen 23 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid plaats. Mits er sprake is van een regelmatige cyclus. Over het algemeen duurt deze 28 dagen.

Als je weet wanneer de ovulatie (eisprong) is geweest, dan vindt de innesteling over het algemeen 9 dagen daarna plaats of trek 5 dagen af van de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Tips innesteling bevorderen

Het belangrijkste is dat je baarmoederslijmvlies optimaal doorbloed is. Hoe je dat doet?

Acupunctuur

Deze Aziatische geneeskunde kan met behulp van naalden je doorbloeding bevorderen.

Gezond eten

Als je de doorbloeding van je baarmoederslijmvlies wil bevorderen, is het belangrijk dat je gebalanceerd eet. Dat kan je doen door twee keer per week vette vis te eten of capsules te slikken met Omega-3 vetzuren.

Daarnaast is het goed om matig te zijn met verzadigde vetten en suiker. Het voordeel is dat je hiermee alvast een gezonde leefstijl aanwent die straks tijdens de zwangerschap ook erg belangrijk is.

Tarwekiemolie

Van tarwekiemolie is bekend dat het een positieve invloed heeft op de dikte van het baarmoederslijmvlies. Je kunt ze kopen in capsulevorm als je denkt (of weet) dat de dikte van je baarmoederslijmvlies de oorzaak is van het uitblijven van een zwangerschap.

Innesteling voelen

Er zijn vrouwen die zeggen dat ze hun innesteling kunnen voelen. Dat is vaak een stekende pijn of krampen die vergelijkbaar zijn met de menstruatie.

Anderen omschrijven het als een beetje een trekkerig gevoel. Vaak is dit ook iets lager in de buik. Dit verschilt echter heel erg van vrouw tot vrouw, het kan dus best dat je niets voelt en toch zwanger bent. Het is niet wetenschappelijk bewezen of je dit kan voelen.

Innesteling symptomen

Bij de innesteling kan je verschillende symptomen ervaren. Zo kan je last hebben van pijn, kramp of bloedverlies. Er zijn verschillende tekenen die kunnen aanduiden dat er een innesteling heeft plaatsgevonden.

Bloedverlies; innestelingsbloeding

Wanneer de eicel zich vasthecht aan de baarmoederwand kan er een bloedvaatje worden geraakt. Hierdoor kan je wat bloedverlies ervaren. Dit wordt ook wel de innestelingsbloeding genoemd en komt bij één op de vijf vrouwen voor.

Het is gemakkelijk om deze bloeding te verwarren met een beginnende menstruatie die aan de vroege kant is.

Toch gaat het meestal om minder bloed dan bij een gewone ongesteldheid en duurt de bloeding maar één of twee dagen. Ook verlies je minder bloed dan bij een gewone menstruatie. De kleur kan helderrood, roze of bruin zijn. Daarnaast kan het bloed in een enkel geval wat slijmeriger aandoen dan normaal.

Buikpijn / krampen

Sommige vrouwen voelen de innesteling van de eicel. De eicel ‘boort’ zich als het ware in het baarmoederslijmvlies en dit kan gepaard gaan met lichte kramp in de onderbuik.

Hierdoor is het gemakkelijk om de pijn te verwarren met menstruatiepijn. Innestelingspijn vindt meestal zo’n vijf dagen voordat je ongesteld zou moeten worden plaats en duurt één tot twee dagen. Wanneer het eitje volledig ingenesteld is houdt de pijn op.

Veranderingen in de afscheiding en slijm

Daarnaast kan je ook merken dat je afscheiding verandert. De baarmoederhals en vagina maken van nature altijd al vocht en slijm aan, maar op het moment dat je eitje zich innestelt en je dus zwanger bent, wordt ook je vaginale afscheiding anders.

Het kan dunner en wateriger worden en daarnaast kan de hoeveelheid toenemen. Dit is niets om je zorgen over te maken.

Daling in de lichaamstemperatuur

Als je gewend bent je lichaamstemperatuur bij te houden, bijvoorbeeld omdat je zo je ovulatie wilt voorspellen, dan zou je de innesteling ook kunnen merken aan de hand van een dip in je temperatuur.

Deze daling is alleen te meten wanneer je iedere dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur opneemt. Daarnaast is dit verschil zo klein dat de meeste vrouwen het niet opmerken.

De eerste tekenen van een zwangerschap

Vanaf het moment dat de eicel zich innestelt begint je lichaam met het afscheiden van het zwangerschapshormoon HCG. Dat houdt in dat je allerlei eerste zwangerschapssymptomen kunt gaan ervaren, zoals misselijkheid, stemmingswisselingen en gevoelige borsten.

Innestelingsbloeding en bloedverlies na eisprong?

Vaak vindt de bloeding een paar dagen voor je verwachte menstruatie plaats. Bovendien verlies je weinig bloed, over het algemeen veel minder dan tijdens je menstruatie.

Ik verloor inderdaad een minieme hoeveelheid, het was echt te verwaarlozen. In eerste instantie dacht ik dat mijn menstruatie eraan kwam en ik alvast wat bloed verloor, maar al snel stopte het weer.

Innestelingsbloeding rond mensturatie

Er zijn een aantal dingen die echt anders zijn aan een innestelingsbloeding ten opzichte van je menstruatie:

 • Tijdstip: Je innestelingsbloeding vindt ongeveer 3 dagen voor je NOD plaats.
 • Duur: Een innestelingsbloeding duurt vaak hoogstens enkele dagen (maar kan ook met een ochtendje alweer voorbij zijn). Je menstruatie duurt langer.
 • Hoeveelheid: Een innestelingsbloeding is veel lichter. Je verliest een beetje bloed. Tijdens je menstruatie neemt de hoeveelheid juist steeds meer toe, verlies je vaak ook slijm en is een inlegkruisje niet voldoende.
 • Kleur: Doorgaans is het bloed bij een innesteling (licht)roze, paars of bruinig van kleur. Dat komt omdat het ofwel heel weinig is en vermengd met je natuurlijke afscheiding, of omdat het gaat om oud bloed.

Wanneer innestelingsbloeding?

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt hiermee te maken. Het hoeft ook niet voor te komen bij elke zwangerschap. Een innestelingsbloeding ontstaat doordat tijdens de innesteling een bloedvaatje wordt geraakt.

Bron

Zwanger bij geen innestelingsbloeding

Absoluut. Terugkijkend naar de vorige vraag kun je concluderen dat dus nog altijd 4 op de 5 vrouwen geen innestelingsbloeding krijgen. Tijdens mijn eerste twee zwangerschappen had ik geen last van bloedverlies rond de innesteling.

Bloedverlies en pijn na zwangerschap 6-9 weken

Een innestelingsbloeding vindt plaats rond de 25e dag van je zwangerschap. Een bloeding met 6-9 weken heeft dus niets meer te doen met een innesteling van de bevruchte eicel.

Wel kan het zo zijn dat je baarmoeder en baarmoedermond ergens geprikkeld door zijn en je daardoor wat bloed verliest. Dat komt doordat de zwangerschap zorgt voor een betere doorbloeding, ook van je baarmoeder en baarmoedermond.

Het verschil met een miskraam is dat het gaat om een kleine hoeveelheid, vaak bruin bloed en dat de bloedingen ook niet toenemen.

Let op: Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je verloskundige, zeker als je het niet vertrouwt.

Innestelingsbloeding met stolsels of miskraam?

Bloed tijdens je zwangerschap kan ook duiden op een miskraam. Een heel vroege miskraam, omdat je innesteling niet lukt, merk je vrijwel niet – zeker niet als je nog geen positieve test in handen had of geen symptomen had ontdekt: je wordt ongesteld.

Maar ook met vijf weken zwangerschap kan je de embryo nog verliezen. Je weet dan misschien al dat je in verwachting bent en kan een test hebben gedaan.

Het verschil tussen een miskraam en een innestelingsbloeding is dat je bij een miskraam heviger bloedt, stolsels en weefsel verliest en je buikpijn toeneemt.

Let op: Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je verloskundige.

Wat kan een innesteling eventueel in de weg staan?

In een aantal gevallen wordt de eicel wel bevrucht, maar kan deze zich in de baarmoeder niet innestelen. Hiervoor kunnen een aantal oorzaken zijn.

Afwijkingen in het baarmoederslijmvlies

In een aantal gevallen kan de oorzaak liggen in de dikte of conditie van het baarmoederslijmvlies. Wanneer deze te dun is, door een tekort aan progesteron, of ontstoken, bijvoorbeeld na een curettage of miskraam, dan kan het bevruchte eitje niet goed innestelen.

Of je baarmoederslijmvlies te dun of ontstoken is, kan alleen worden vastgesteld door een deskundige. Om het slijmvlies te verdikken, kun je op voorschrift extra progesteron krijgen (Utrogestan).

Endometriose

De aandoening endometriose zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich ook buiten de baarmoeder hecht op plekken als de eileiders en eierstokken. Dit kan verklevingen veroorzaken en een zwangerschap bemoeilijken.

Overigens hoeft dit niet het geval te zijn: sommige vrouwen hebben wel last van endometriose, maar geen moeite met zwanger raken. Eventuele oplossingen als je toch zwanger wil raken, zijn kunstmatige inseminatie en IVF.

Fout in de celdeling

Op het moment dat je lichaam merkt dat de bevruchte eicel niet gezond is of verkeerd is gedeeld, dan voert hij deze zelf af.

Trage schildklier

Wanneer je problemen hebt met je schildklier, zoals hypotyreoïdie (dat kan worden veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, maar soms ook aangeboren is), dan kan dat ook je zwangerschapswens in de weg staan.

De dokter kan hiervoor de juiste hoeveelheid schildklierhormonen voorschrijven, waardoor je toch zwanger kunt raken.

Vleesboom

De vleesboom (ook wel fibroom genoemd) is een goedaardig spierweefselgezwel (bron).

Deze aandoening komt alleen voor bij vruchtbare vrouwen, vaak met een hogere oestrogeenspiegel, en kan een zwangerschap in de weg zitten tijdens de innesteling. Om dit op te lossen kan een deskundige de vleesboom verwijderen.

Vanaf wanneer kun je testen of je zwanger bent?

Vanaf het moment dat de innesteling geslaagd is, gaat je lichaam HcG aanmaken. En op het moment dat je normaliter ongesteld had moeten worden, kan je met een zwangerschapstest vaststellen of je inderdaad in verwachting bent.

De test meet de hoeveelheid HcG in je urine en toont dat met behulp van een streepje, plusje of stip. Of zonder enige twijfel met een directe mededeling, zoals in het geval van Clearblue.

Konden jullie de innesteling voelen of hadden jullie daar last van?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel
 1. Marion says:

  Ik heb een vriendin bij wie PCOS is vastgesteld, nadat zij al meer dan een jaar niet meer ongesteld was geweest. Zij kreeg medicijnen voorgeschreven maar wij hebben ons samen verdiept in andere oplossingen. -> volledig gestopt met inname geraffineerde suikers, veel gaan bewegen en veel groente/fruit/noten/peulvruchten volkoren produkten. Afgelopen week is zij bij de dokter officieel vrij van PCOS verklaard, zonder ook maar 1 dag medicijnen te hebben geslikt. Ze “gebruiken” haar nu als voorbeeld naar vrouwen die ook naar andere oplossingen zoeken. Misschien hebben jullie er wat aan :)

 2. Annika says:

  Hey dames,

  Begin november heb ik jammer genoeg een miskraam gehad. We waren relatief snel zwanger. Na 2 maand te stoppen met de pil. Dit hadden we niet verwacht toen we een positieve uitslag zagen. Jammer genoeg draaide ons geluk snel. Ik ben wel verschoten hoe snel mijn lichaam zich hersteld heeft. We mochten dan ook direct terug proberen van de gynaecoloog.
  Ik heb op 28/11 een vruchtbaarheidstest gedaan en ik zat al in mijn vruchtbare periode. Het weekend van 5dec ben ik steken beginnen krijgen in mijn baarmoeder. De pijn was vervelend maar oké. Vandaag heb ik mega harde steken. Mijn kalender zegt dat ik 12/12 zaterdag mijn menstruatie moet krijgen. Kan dit mogelijks een innesteling zijn? Door mijn miskraam heb jij heb ik niet helemaal vertrouwen op mijn lichaam en mijn gedachten. Ik heb schrik als ik teveel hoop koester dat ik teleurgesteld ga zijn.

 3. O. says:

  Hi Sandy,

  Dan zou je rond de 18e eisprong hebben gehad en dan de 25/26e innesteling. Weet je al iets meer of heb je symptomen? Ik heb ook PCOS maar waarschijnlijk iedere 6 weken (cyclus van 42 dagen) een eisprong. 1e kindje is het ook spontaan gelukt.

  Groetjes O.

 4. Sandy says:

  Hi allemaal,
  Ik heb pcos en ben bezig met clomid ondertussen de 3e keer nu heb ik deze ronde een mega lange cyclus en als het niet lukt worden mijn medicijnen verdubbeld.
  Nu heb ik 12 nov een echo gehad en moest ik bloed prikken om mijn progesteron te bepalen. Die was helaas niet verhoogd die maandag erop 16 nov weer een echo gehad. Het eitje wat ik had was gegroeid van 12 mm naar 14/15 mm. Dat was een goed teken, weer huiswerk mee gekregen. En nu heb ik afgelopen woe 25 nov weer bloed geprikt. Progesteron wel verhoogd dus ergens in die dagen heb ik mijn eisprong gehad. Nu heb ik vanavond 26 nov rond 17.00 u bruin bloed in mijn inlegkruisje gehad. Niet veel mis 4 druppels bij elkaar. En heb ik al een aantal steken onder in mijn buik gehad.

  Nu vraag ik me af, zal dit een innesteling zijn of komt mijn menstruatie op gang?

  Groetjes Sandy

  (Voor de gene die t willen weten mijn eerste cyclusdag van deze cyclus was 29 sept. Nu inmiddels al 60 dagen!)

 5. Room says:

  Rondom 15 nov eisprong gehad,
  20/21 nov best heftige pijn gehad in mijn onderbuik en onderrug ( beide de rechterkant ) nu gelukkig alleen af en toe wat zeurderige steken, zou dit om een innesteling kunnen gaan ? Ik heb geen bloed verloren.

 6. Linn says:

  Spannend G en gefeliciteerd Marieke.

  Ik heb sinds gisteren avond echte menstruatie steekjes, als ik op mijn lichaam moet vertrouwen heb ik 8/11 mijn eisprong gehad. Ik heb een erg lange cyclus van gemiddeld genomen 32d. De ene maand 30 en de andere maand 34.

  Heel erg spannend dus, nog even een paar dagen geduld dan kan ik testen. Wat raden jullie mij aan?

  Fijn weekend dames!

 7. Marieke says:

  Was het veel bloed? Meestal is innesteling bloed weinig. Die krampen kunnen heftig zijn . Innesteling voel ik 100 % en heftiger dan menstruatie krampen.

  Ik heb zelf een miskraam gehad , een missed abortion.

  Heb hoop en heel hard gezegd, je kan er jammer genoeg niks aan doen áls wel misgaat. Ik ben er vandaag ook achter gekomen dat ik weer zwanger mag zijn en ik weet hoe spannend dat is maar je weet ook waar je aan begint als je opnieuw ervoor wilt gaan

  Ik wens je veel succes en als je contact opneemt met verloskundige, spreek je angst uit

 8. G. Kaal says:

  Ik twijfel dus heel erg of ik een paar dagen geleden een innestelingsbloed heb mee gemaakt, of toch weer een miskraam. Het bloed was helderrood van kleur wat gepaard ging met enorme buikkrampen, en aangezien ik in Augustus ook een miskraam heb gehad begon ik te twijfelen of ik nu niet weer een miskraam mee maakte.

  Dus de dag erna heb ik een test gedaan die een positieve resultaat gaf. 90% van mij zegt dat het een miskraam was, maar ik hoor ook andere verhalen om me heen dat ik nu opzoek ben naar hoop i guess. Aangezien mijn laatste menstruatie ook weer de 1e menstruatie was na mijn miskraam, weer ik niet of mijn cyclus nog het zelfde is als voor de miskraam.

 9. Moeder in spe says:

  Hier ook pijnlijke steken in onderbuik uitstralende naar de lies. Nooit eerder meegemaakt bij mijn vorige 2 zwagerschappen. Zo zie je maar dat iedere zwangerschap uniek is en niet te vergelijken. Als dit een innesteling is, ben ik volgende week zeker dat ik een positieve test ga hebben. En oh wat ga ik gelukkig zijn als het waarheid is geworden. Het wonder heeft zich voltrokken.

 10. Patricia says:

  Jaaaaaaa heel erg gruwelijk last van sinds vanmiddag ik herken het omdat dit me 2de keer is ik ben net om 2.48 uur wakker geworden van de pijn en moest erdoor zelfs overgeven en niet door de hcg hormoon maar door de pijn nu inmiddels 3.11 uur en een paracetamol ingenomen in de hoop da dat de pijn een beetje minder gaat laten zijn.
  Mijn pijn is zeker door nesteling want indd alles klopt met de eisprong en alles en me bloed is een heel klein beetje en het is precies zo als de vorige x alleen is me pijn wel iets heftiger net even geweest dan de vorige x.
  Dus mensen helaas heb ik die per Maja nu weet ik wel dat ik over 1 week even een zwangerschap test moet doen jippy

Comments are closed.