Zelf heb ik er heel bewust gekozen voor een thuisbevalling in plaats van het ziekenhuis. Dat begon met een onbewust gevoel dat dat mijn voorkeur had. Later werd het concreter en besefte ik een beetje waarom dat was. Het idee dat je namelijk gewoon lekker thuis kan zijn, in je eigen omgeving, met je eigen spulletjes, waar je kan doen en laten wat je zelf wilt had mijn voorkeur. Ik was bang dat ik me in het ziekenhuis me niet op het gemak zou voelen.

Het idee dat er allemaal artsen en verloskundigen de kamer in kunnen lopen. De onpersoonlijkheid van de verloskamers, en het daarna met meerderen op een kamer liggen was niet mijn idee. Als het medisch noodzakelijk was geweest, had ik dan waarschijnlijk ook uitgeweken naar een ander ziekenhuis. Misschien wel verder weg, maar dan wel een eigen kraamsuite.

Bij deze mijn overzichtje van voor- en nadelen. Dit is natuurlijk persoonlijk; voor iedereen kan dit anders zijn. Hoe je er van te voren ook over denkt. Uiteindelijk maak je de definitieve keuze pas tijdens de bevalling zelf, als de weeën zijn begonnen.

Thuisbevalling

In haar eigen huis voelt een vrouw zich vaak het meest op haar gemak, en is ze bovendien ‘de baas’; ze is op haar eigen terrein en de zorgverleners zijn te gast. Dat maakt het vaak makkelijker voor de vrouw om de bevalling te doen zoals zij dat zelf wil. Ze kan zelf bepalen wie erbij is en heeft alles wat ze nodig heeft bij de hand. Verloskundigen in Nederland zijn goed opgeleid, ze hebben alles bij zich om eventuele levensreddende handelingen te verrichten (bijvoorbeeld het toedienen van zuurstof) tot de ambulance er is. Een nadeel van thuis bevallen is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet en dat er geen medicinale pijnstilling mogelijk is.

+ Je bent in je eigen omgeving tijdens de weeën.
+ Je hoeft na afloop van de bevalling niet naar huis.
+ Je houdt zelf de controle over de omgeving en kan doen en laten wat je wilt.
+ Je baby kan niet ‘weg’ en blijft bij jouw in de buurt.
+ Je hebt je eigen spullen in de omgeving, en kan dus ook die cd met harde muziek pakken als je dat nu wilt luisteren.
+ Thuisbevalling wordt altijd volledig vergoed.

Nadelen

– Je moet wachten op verloskundige / kraamverzorgster.
– De ’troep’ na afloop (die de kraamverzorgster opruimt).
– Als er complicaties optreden moet je, met weeën, naar het ziekenhuis.
een ontspannen, intieme sfeer.
– Een beperktere keus aan pijnstilling.

Ziekenhuisbevalling

Veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze dat een veilig idee vinden. In Nederland kun je in principe zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Is er sprake van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden, dan heb je geen keuze en is sprake van een klinische bevalling en zal je in het ziekenhuis moeten bevallen. Een dergelijke bevalling wordt niet door je verloskundige, maar door een gynaecoloog of een klinisch verloskundige van het ziekenhuis begeleid.

Heb je geen medische indicatie, maar wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen, dan heet het een poliklinisch bevalling. Je kan je keuze vooraf maken, maar deze altijd nog op het laatste moment wijzigen. Bijvoorbeeld als je de bevalling niet meer trekt en toch liever in het ziekenhuis wil bevallen. Of andersom als de bevalling sneller verloopt dan gewenst en je toch liever thuis blijft.

ls een bevalling klinisch is of een medische noodzaak heeft, wordt deze door de zorgverzekeraar betaald. Voor een poliklinische bevalling moet een eigen bijdrage betaald worden van € 333,46. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage. Als er complicaties optreden tijdens de bevalling kan het gebeuren dat een poliklinische bevalling een medische noodzaak krijgt, dan wordt de eigen bijdrage alsnog door de zorgverzekeraar betaalt.

Voordelen

+ Deskundige hulp in de vorm van gyneacoloog en kinderarts in de buurt.
+ Bij complicaties tijdens de bevalling hoef je je niet te verplaatsen.
+ Er zijn meer soorten pijnstilling en medische apparatuur beschikbaar.
+ Geen afleiding van dagelijkse beslommeringen.
+ Mocht er iets afwijken in de apgar score kan er gelijk actie ondernomen worden.

Nadelen

– Mogelijk met anderen op een kamer na de bevalling.
– Geen artsen, co-assistenten, verloskundigen tijdens de bevalling in je kamer.
– Geen wisselende verpleegkundige met telkens een andere mening.
– Vreemde / nieuwe omgeving die niet eigen is.
– Je kan minder je eigen afspraken en regels nakomen, zelfs met geboorteplan.
– Tenzij je met zwangerschapsvergiftiging of iets anders al in het ziekenhuis ligt, moet je tijdens de weeën in de auto om naar het ziekenhuis te gaan.

Geboorteplan

Als je een keuze hebt gemaakt tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling kan je dat vermelden in het geboorteplan. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. Zo laat je zien wat voor jou belangrijk is. Bespreek het geboorteplan met je verloskundige. Zij kan je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Het geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen. In het geboorteplan kan je de volgende punten opnemen;

  • Waar je wilt bevallen
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn
  • In welke houding je wilt bevallen
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken
  • Wie de navelstreng door mag knippen
  • Of je borstvoeding wilt geven

Hebben jullie een bewuste keuze gemaakt voor thuis- of ziekenhuisbevalling of was dit om medische redenen?

Lees ook

Linda van Aken