Skip to Content

Slijmprop & afscheiding en harde buiken aan einde zwangerschap

Slijmprop & afscheiding en harde buiken aan einde zwangerschap

Je hebt er vast wel eens over gehoord dat je aan het einde van de zwangerschap de slijmprop kan verliezen. Maar wat is nu eigenlijk die slijmprop en hoe ziet de slijmprop eruit? Waar dient het voor en wat bedoelen ze nu met ‘verliezen’. En als je het dan verliest, wat moet er dan gebeuren? Wil het zeggen dat de bevalling dan gaat beginnen?

Wat is de slijmprop?

De slijmprop zal in je zwangerschap je baarmoedermond afsluiten en daarmee heeft het een soort dubbele functie. Het sluit namelijk niet alleen de baarmoeder af zodat er geen infecties binnenkomen, men gaat er ook vanuit dat de slijmprop de kans op een meerling vermindert.

Soms komt er namelijk nog een eicel vrij tijdens je zwangerschap en de prop zal zo voorkomen dat deze ook nog bevrucht kan worden.

De slijmprop ontstaat onder invloed van progesteron. Het is niets anders dan een slijmerige, taaie sliert, dik genoeg om sterk te zijn en zo de baarmoedermond dus af te sluiten.

Overigens is dit slijm het gewone cervixslijm wat door de progesteron wordt verdikt. Cervixslijm wordt geproduceerd door zowel klieren in de vagina als in de baarmoederhals.

Als je niet zwanger bent zal deze cervixslijm de zaadcellen helpen om de baarmoeder te bereiken, daarnaast beschermt het altijd al tegen infecties en bacteriën.

Wat is het verliezen van de slijmprop?

Het verliezen van de slijmprop is dus echt letterlijk het loskomen van de prop uit de baarmoeder en het op dat moment kwijtraken. Dit komt omdat aan het einde van de zwangerschap alles weker zal worden door hormonen, wat natuurlijk logisch is omdat straks de baby er doorheen zal moeten kunnen.

Daarnaast zal ook door de druk van de baby de prop uiteindelijk loskomen. Bij iedereen is het tijdstip waarop dit gebeurt weer anders.

Slijmprop of afscheiding herkennen?

Als je een slijmerige sliert in je onderbroek of in de WC vindt kan je er vanuit gaan dat dit de slijmprop is. De kleur van de slijmprop is grijzig, troebel en soms kan er bloed bij zitten, wat afkomstig is van de baarmoedermond, waar wat vaatjes kunnen zijn gesprongen.

Enkele sliertjes rood of bruin in de prop is dan ook meestal heel gewoon. Toch kan het ook zomaar gebeuren dat je het helemaal niet doorhebt omdat het geleidelijk aan gebeurt. De prop is ongeveer 2 tot 3 cm groot.

Wat als je deze niet verliest?

Sommige vrouwen verliezen de prop pas tijdens de bevalling, dus daar hoef jij je niet druk over te maken. Zoals gezegd kan het ook zo zijn dat je het dus niet door hebt gehad.

Waarom kan het ook gebeuren zonder dat je het merkt?

Het is natuurlijk helemaal niet zo vreemd dat sommige vrouwen de prop wel verloren hebben, maar dit niet gemerkt hebben.

Als het gebeurt terwijl je op de WC zit of als het heel geleidelijk gebeurt, is het natuurlijk zo ‘stiekem’ gebeurd. Omdat je er verder eigenlijk niets bij voelt, heb je ook geen andere signalen.

Wat zijn de risico’s?

In principe is het verliezen van de slijmprop dus een natuurlijk iets, alleen moet het dan nog maximaal twee weken duren voor de uitgerekende datum er is. Verlies je de prop eerder, dan moet je overleggen met de verloskundige!

Ook als je veel bloed bij de prop ziet moet je met haar overleggen! Ben je dus 38 weken of langer zwanger en is er geen sprake van meer bloed, dan is er dus niets aan de hand en kan je gewoon afwachten!

Slijmprop verloren en harde buiken

Soms gaat men er vanuit dat dan nu de bevalling begint, maar jammer, dat is niet zo. Het verliezen van deze slijmerige prop vertelt niets over de komst van je baby. Daar heb je toch echt weeën voor nodig of je vliezen moeten breken!

De vliezen beschermen je baby

Het klinkt natuurlijk best eng, want je hebt nu het idee dat je kindje minder beschermd is. Toch kan je er vanuit gaan dat hij zeker nog veilig opgeborgen zit in jouw baarmoeder.

Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, wordt hij nog beschermd. Of je nu nog gewoon in bad kan of bijvoorbeeld kan gaan zwemmen of vrijen, daar zijn de meningen over verdeeld.

Ook onder verloskundigen kom ik op internet verschillende adviezen tegen. Ik zou dit dan ook gewoon voor de zekerheid navragen wat jouw verloskundige of gynaecoloog hiervan vindt.

Zijn je vliezen gebroken (dus als je vruchtwater verliest) wordt het zeker een ander verhaal en moet je dit soort dingen niet meer doen. Maar als deze breken zal je ook contact op moeten nemen met de verloskundige! Ook vrijen moet je dan dus niet meer doen!

Bij het breken van de vliezen moet je binnen 24 uur weeën hebben, anders zal je naar het ziekenhuis moeten om de bevalling te laten starten.

Wanneer bel je de verloskundige (of gynaecoloog)?

Verlies je dus de slijmprop voordat je 38 weken zwanger bent, zit er meer dan een sliertje bloed in, krijg je kramp, weeën of verlies je vruchtwater?

Neem dan contact op met jouw begeleider van je zwangerschap/bevalling. Uiteraard kan je sowieso contact opnemen als je ongerust bent!

Slijmprop & afscheiding en harde buiken aan einde zwangerschap - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: