Skip to Content

Zwangerschapskalender; 11 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 11 weken zwanger

Je bent nu 11 weken zwanger, en dat betekent dat het eerste trimester er al bijna op zit! Nog twee weken en dan start het tweede trimester.

Goed nieuws, want dan nemen de zwangerschapskwalen langzaam af en ga je je een stuk beter voelen.

11 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je baby proeft het vruchtwater;
  • Hij of zij speelt met de navelstreng;
  • En je leest over zwangerschapsgroepen.

Informatie baby

5,5 centimeter
10 gram

Nu het mondje, het gehemelte en het tongetje af zijn, kan je baby het vruchtwater al proeven. Als hij of zij het mondje opendoet, stroomt er wat vruchtwater naar binnen.

Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je baby zelfs een slokje vruchtwater neemt. Helemaal niet erg, zo kan het spijsverteringssysteem langzaam op gang komen. Omdat de smaakpapillen ook al af zijn, proeft je baby de smaak van het vruchtwater.

Vruchtwater heeft een zoete smaak, net als borst- en flesvoeding straks.

Al die maanden in je buik en straks de eerste maanden van zijn leven, proeft je baby dus alleen maar een zoete smaak. Wetenschappers zeggen dat mensen daarom een zwak hebben voor zoete dingen, zoals snoep.

Grappig toch? De zoete smaak van vruchtwater en borst/flesmelk is niet slecht voor je kindje en kan de tanden ook nog niet aantasten.

Je baby wordt ook steeds actiever. De handjes zijn al zo ver ontwikkeld dat hij ze ook kan gebruiken. Wist je dat hij zelfs nu al op zijn duimpje kan zuigen? En als de navelstreng voorbij zweeft, grijpt hij hem vast. Dat is een geruststellend gevoel. J

e zult ook zien dat, als je baby geboren is, hij meteen je vinger vastgrijpt als je je vinger in zijn handje legt. Om de navelstreng zit een gelei-achtige goedje waardoor je baby de bloedvaten in de navelstreng niet kan dichtknijpen. Ook niet als hij straks groter en sterker is.

Baby’s die veel te vroeg geboren worden, missen zelfs het vasthouden van de navelstreng. In Denemarken werd een kindje veel te vroeg geboren, en een kennis haakte als cadeautje een inktvisje.

De ouders zetten het inktvisje bij het kindje in de couveuse en wat bleek: de hartslag en de ademhaling van het kindje werden regelmatiger en de baby bleef de tentakels van het inkvisje vasthouden. Daardoor trok het kindje niet steeds aan de slangen, wat natuurlijk erg gevaarlijk is.

Het personeel van het ziekenhuis was erg verbaasd, en vroeg of ze meer inktvisjes wilde maken, om te kijken of het ook bij andere kinderen zou werken. Ze haakte er nog meer, en bij alle te vroeg geboren kinderen zagen ze hetzelfde effect.

Dat nieuws verspreidde zich natuurlijk snel, inmiddels zijn er vrouwen die al tientallen inktvisjes gehaakt hebben. Ze worden verspreid over heel Europa, om kindjes tot rust te brengen en veilig in de couveuse verder te laten groeien.

Zo mooi! Hier lees je meer over het project, en vind je ook patronen voor als je mee wilt doen,

Informatie moeder

Het is een gek verschijnsel, maar door de hormonen kun je de hele tijd last hebben van een verstopte neus. Irritant, zeker ’s nachts. Grijp niet te snel naar neusspray, want die kunnen je neus op termijn snel droog en pijnlijk maken.

Ook is je neus meer doorbloed, waardoor je snel last kunt hebben van een bloedneus. Neusspray verhoogt die kans ook nog eens.

Om een verstopte neus op te lossen kun je het beste stomen, je vult dan een bak met kokend water en je moet dan 5 minuten boven die bak door je neus ademen. Niet zo dicht erop dat het pijn doet uiteraard. Zo word je neus warm en krijg je weer meer lucht.

Heb je veel last van een droge, pijnlijke neus of bloedneuzen? Doe dan vaseline aan je vinger en smeer de vaseline in je neusgaten. Dit geeft direct verlichting en het werkt als beschermingslaagje. Je kunt dit elke dag doen eventueel.

Rond deze tijd krijg je vast steeds meer vragen. Hebben andere zwangere vrouwen dit ook, of dat? En hoe gaan zij om met hun zwangerschap, of negatieve reacties? Het is daarom fijn om je aan te sluiten bij een zwangerschapsgroep.

Zo’n groep vind je bij zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen of andere sporten waar een speciale zwangerschapsgroep voor is.

Het is fijn om samen te sporten, en je krijgt vaak (zeker bij yoga) ook instructies welke technieken je kunt gebruiken bij de bevalling. Doordat er alleen zwangere vrouwen in zo’n groep zitten, ontstaat er een bepaalde band en kun je elkaar tot steun zijn.

Je kunt je ook aansluiten bij een zwangerschapscursus. Je krijgt dan veel informatie die past bij je zwangerschapstermijn en je leert veel dingen over de bevalling.

Hoe meer je weet, hoe meer je straks begrijpt wat er gebeurt en hoe je daar op in moet spelen. Je verloskundige weet precies wat er allemaal in de buurt is.

Heb je besloten wat je gaat doen? Bel dan voor de zekerheid even met je zorgverzekering. Sommige zwangerschapscursussen worden door je zorgverzekering vergoed, als je aanvullend verzekerd bent. Het is het vragen waard!

Lees ook: Zwangerschapscursussen voor tijdens de zwangerschap

Informatie vader

Nu het tweede trimester bijna aanbreekt, is het een goed idee om er samen nog even op uit te gaan. Oriënteer je samen vast op een vakantie-voor-de-baby-komt: een babymoon.

Het versterkt je relatie, jullie hebben de eerste periode met alle kwaaltjes overleefd. Ga er lekker samen een paar dagen op uit en maak foto’s van jullie twee.

Laat één of een paar van die foto’s groot afdrukken en hang ze in de woonkamer. Het herinnert je aan een mooie tijd samen, dat is erg fijn als je straks ’s nachts op de bank zit met de baby.

En natuurlijk gaan jullie straks een mooie tijd in met zijn drieën, maar blijf ook altijd dicht bij elkaar. Samen herinneringen maken helpt!

Lees ook: Babymoon; vakantie tijdens de zwangerschap

Eettip

Neem je af en toe een paracetamol voor hoofdpijn of andere klachten? Geen probleem, maar koop liever de paracetamol zonder coffeïne. Dit is beter voor je baby.

Neem maximaal 4 paracetamol per dag. Zo heb je toch een steuntje in de rug, maar kan het geen kwaad voor je baby.

Wat moet je deze week regelen?

Waarschijnlijk heb je in deze week het eerste bezoek aan de verloskundige. Neem je partner mee, want er worden veel vragen gesteld, ook over zijn familie. Zo wordt in kaart gebracht wat de eventuele risico’s zijn bij deze zwangerschap of voor je kindje

Daarnaast gaan jullie jullie kindje voor het eerst horen en zien! Zo’n moment is impactvol en mooi om samen te beleven.

Daarnaast krijg je veel informatie, het is fijn om dan samen te zijn want twee onthouden meer dan één! Heb je geen partner of kan hij echt niet mee, neem dan je moeder of vriendin mee, zodat je dit moment samen met iemand kunt beleven.

Tip: Zorg ervoor dat je na de afspraak met de verloskundige niet meteen nog een (belangrijke) afspraak hebt. De afspraak kan uitlopen en het is goed om alle informatie even te kunnen laten bezinken.

Tips

Het is fijn om verhalen van andere zwangere vrouwen te lezen. Haal een stapel mama-tijdschriften bij de bieb en pak dat beetje rust.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit