In dit artikel zullen we bespreken wat afwijkend geboortegewicht betekent, zowel te laag als te hoog, en de mogelijke oorzaken ervan. We zullen ook kijken naar wat je kunt doen als je baby niet binnen het verwachte gewichtsbereik valt en hoe het gewichtsverlies van de baby na de geboorte normaal gesproken verloopt.
Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is, en het gewicht en de lengte van je baby zijn slechts één aspect van zijn of haar ontwikkeling.
Gemiddeld geboortegewicht en lengte
Het gemiddelde geboortegewicht van meisjes is 3290 gram. Zij zijn gemiddeld tussen de 46 en 54 cm groot.
Jongens zijn bij de geboorte gemiddeld 3500 gram en tussen de 47 en 54 centimeter lang.
Deze gemiddelden zijn gebaseerd op kinderen in Nederland na een voldragen zwangerschap van 40 weken. Laat je echter niet misleiden door deze cijfers; een gemiddelde is maar een gemiddelde.
Dat betekent dat er zowel kindjes zijn die een stuk lichter of kleiner waren, als kindjes die een stuk zwaarder of langer waren bij de geboorte dan dit gemiddelde.
Zolang het gewicht en de lengte met elkaar in verhouding zijn en passen bij de duur van de zwangerschap, is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Het gewicht en de lengte van je baby hebben namelijk ook te maken met de omstandigheden in de baarmoeder tijdens de zwangerschap, het gebruik van eventuele medicatie tijdens de zwangerschap, en de voeding en etniciteit van de moeder.
Afwijkend geboortegewicht: wat is de oorzaak en wat moet je doen?
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je baby wordt geboren en een stuk kleiner of groter is dan verwacht. Meestal is er dan nog niets aan de hand, maar als een baby bij de geboorte 2500 gram of minder weegt, is er sprake van een laag geboortegewicht.
Dit komt regelmatig voor bij meerlingen, als de moeder ernstig gestresst of ondervoed is geweest tijdens de zwangerschap, wanneer de baby te vroeg is geboren, of wanneer de moeder bepaalde medicijnen of verslavende middelen heeft gebruikt waardoor het ongeboren kind niet optimaal heeft kunnen groeien.
Moeders die roken tijdens hun zwangerschap, hebben meer kans om te bevallen van een baby met een laag geboortegewicht dan moeders die niet hebben gerookt.
Het komt ook regelmatig voor dat je baby een hoog geboortegewicht heeft. Je baby weegt dan minimaal 4500 gram. De meest voorkomende oorzaak hiervan is zwangerschapsdiabetes bij de moeder, maar ook haar voeding tijdens de zwangerschap kan een oorzaak zijn.
Bij een afwijkend geboortegewicht zal je baby waarschijnlijk onderzocht worden. Meestal is een te laag geboortegewicht zorgwekkender dan een te hoge, omdat dit vaak gepaard gaat met een vroeggeboorte.
Dit kan betekenen dat nog niet alle organen even goed ontwikkeld zijn, wat problemen kan opleveren bij bijvoorbeeld de ademhaling van de baby.
Gewichtsverlies baby na geboorte
Het is niet meer dan normaal dat baby’s na de geboorte wat gewicht verliezen.
Je baby heeft in de meeste gevallen genoeg reserves om de eerste dagen door te komen. Dit heeft te maken met de melkproductie van de moeder die na de bevalling pas op gang komt. Bovendien moet de baby eerst voldoende kracht krijgen om bij de moeder te kunnen drinken.
Voor de melkproductie is het wel nodig dat je je baby zo snel mogelijk na de geboorte aanlegt, maar het is normaal dat hij of zij niet direct begint te drinken.
Maak je je toch zorgen hierover? Schakel dan zo spoedig mogelijk de hulp in van een lactatiekundige! Denk niet meteen dat je geen melk hebt of dat de borstvoeding toch niet zal slagen, want dit kan gewoon enkele dagen duren.
Als je baby goed op gewicht is, hoef je ook niet in de tussentijd bij te voeden met kunstvoeding. Dit zal namelijk averechts werken voor je melkproductie!
De eerste dagen zal de productie bovendien maar minimaal zijn; denk dan aan een paar milliliter. De maag van je baby is echter ook nog maar het formaat van een kers, dus een paar druppels melk is vaak al genoeg.
Een flesje kunstvoeding bevat vaak meer milliliter en daarmee loop je het risico dat de maag van je baby wordt opgerekt en hij steeds minder makkelijk verzadigd is.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024
- 25 Gezonde gerechten voor tieners en pubers - 7 October 2024
- Ontspanning voor moeders; tips om even bij te komen - 7 October 2024